PP

     Субота, 20.04.2024, 05:36



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Листопад » 13
Матеріал, що нижче публікується і поданий далі на цілий розворот на 2-й та 3-й сторінках цього числа газети, складається із двох частин. У першій іде розповідь безпосередньо про прес-конференцію, яка нещодавно відбулася в Нікополі, а друга є викладом інформації заступника директора Нікопольського історико-крпаєзнавчого музею з питань науки Мирослава ЖУКОВСЬКОГО про історію Чортомлицької Січі та деякі події, з нею пов’язані.

На Покрову Пресвятої Богородиці, у День козацтва, вже наступної золотої осені поблизу села Капулівки Нікопольського району має з’явитися Чортомлицька Січ. Причому не ілюзорна, не у формі величного макету з прапорами і клейнодами, а діюча. Так-так. Більше того, прибулі туди туристи матимуть змогу стати, наприклад, учасниками рольових ігор і на козацькій чайці штурмом взяти ворожу фортецю, ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 2064 | Додав: pprosvita | Дата: 13.11.2011 | Коментарі (0)

У період гетьманування Богдана ХМЕЛЬНИЦЬКОГО Микитинська Запорозька Січ втратила провідну роль воєнно-патріотичного центру українського народу. Столиця української Козацької держави – Війська Запорозького, була встановлена гетьманом взимку 1648-1649 рр. у Чигирині, який був до того ж полковим центром. Гетьманська резиденція та полкові центри, що були розташовані у великих містах України, не давали громаді запорожців претендувати в ній на політичне лідерство.
Але війна України з Польщею, вплив Кримського ханства і Туреччини, внутрішня боротьба угрупувань козацької старшини, розвиток соціальних відносин в країні стали домінуючими факторами, які зберегли значення Запорожжя як особливої області України та Запорозької Січі – як її регіонального військово-політичного центру.
Починаючи з 1650 року, запорожці прагнули ст ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 2268 | Додав: pprosvita | Дата: 13.11.2011 | Коментарі (0)

Українські банки втратили більшу частину прибутку від обміну валюти, після запровадження обов’язкового копіювання паспортів осіб, які прийшли її обміняти. Про це заявив президент Асоціації українських банків Олександр СУГОНЯКО. Натомість в НБУ кажуть, що таким чином держава наводить лад на валютному ринку, а протестують проти змін лише ті, хто раніше наживався на незаконних операціях із доларом.
Національний банк України дещо спростив ухвалені 23 вересня правила обміну валют. Тепер пересічний українець може продати долари чи євро, лише показавши паспорт чи інше посвідчення особи. Щоб купити іноземну валюту – паспорт є обов’язковим, а банківські працівники мають його скопіювати та увести дані до комп’ютера. Через нові вимоги до операцій з іноземними валютами, за останній місяць українці стали удвічі рідше обмінювати гро ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 838 | Додав: pprosvita | Дата: 13.11.2011 | Коментарі (0)

1 – 1851 р. – Народився Іван МАНЖУРА, український поет, фольклорист, етнограф.
2 - 1876 р. – Народився український поет Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, який помер в неповні 22 роки від сухот, його твори були надруковані лише після смерті завдяки турботам Івана ФРАНКА.
3 – 1927 р. – У БЕРЛІНІ ВІДКРИЛАСЯ 1 КОНФЕРЕНЦІЯ УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТІВ, ЯКА СТВОРИЛА ПРОВІД УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТІВ, ЩО МАВ ДІЯТИ ЯК КООРДИНАЦІЙНИЙ ЦЕНТР УСІХ УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТИЧНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ТА ЩЕ НЕ ЗОРГАНІЗОВАНИХ ОКРЕМИХ НАЦІОНАЛІСТІВ.
4 – 1912 р. – Народився український кінорежисер Віктор ІВЧЕНКО, у творчому доробку якого фільми „Доля Марини”, „Надзвичайна подія”, „Іванна”, „Гадюка”, „Шлях до серця”, „Софія Глушко”.
6 – 1932 р. – За відставання в хлібозаготівлях постановою ЦК КП(б)У 30 районів УСРР були занесені на так звану „чорну дошку”, що означало скорочення завезення продуктів харчування у ці місцевості.
7 – 1917 р. – Чорноморський Український військовий комітет поставив ви ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1001 | Додав: pprosvita | Дата: 13.11.2011 | Коментарі (0)

 З 10 листопада по 3 грудня цього року в Кривому Розі будуть відбуватися заходи і демонструватися документальні фільми VIIІ Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини. І це вже вп'яте поспіль організатором мандрівного фестивалю в нашому місті виступає Криворізьке міське об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, а разом з ним цього року – і нещодавно створене Криворізьке міське правозахисне товариство.
У минулому році (за координації просвітян) фільми переглядали студенти Криворізького державного педагогічного університету, учні загальноосвітніх середніх шкіл №№ 4, 40, 51, 60, 70, 74, 100, курсанти Криворізької філії Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, а у військовому містечку на мікрорайоні Макулан військовослужбовці - разом 1465 глядачів. Ос ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 787 | Додав: pprosvita | Дата: 13.11.2011 | Коментарі (0)

1.
Давно це було… Тоді ще, коли величний повноводий Сексовань став нерозлучним супутником стрімкої Сексогані і на місці їхнього злиття-поєднання швидко виросло ціле місто, яке самі його жителі напівжартома назвали Інкубатором. Але назва ця поступово прижилася і сприяла подальшому розмножуванню. Та так вдало місто свою назву у майбутнє просувало, що головним його правителем у останні роки став професор, якого звали Інкубат, а губернатором Кукуріканської області, якій воно було підпорядковане, - Інкусин. І оскільки обоє вони були одного (півнячого) роду, то вирішили з метою поліпшення життя вже сьогодні запровадити під час (як вони назвали) «інкубаційного періоду формування особистості нового типу» непереможний порядок постійно діючого експерименту під назвою ДРУЖНЬОГО КУРКУВАННЯ. Сама ж його центрова новаторська ідея полягала в тому, щоб організувати справу роботи й відпочинку для жителів міста таким чином, ніби кожен із них (подібно до квочки) повинен був відчувати, що от-от має ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 937 | Додав: pprosvita | Дата: 13.11.2011 | Коментарі (0)

Нещодавно опубліковане дослідження Міжнародного центру перспективних досліджень має кілька поганих новин для південного сходу України. Згідно з підрахунками Центру, якість життя у суцільній південно-східній смузі є найнижчою. Серед 27 областей/територій України, Запоріжжя є на 22-у місці, Миколаїв на 23-у, Херсон на 24-у, Луганськ на 25-у, Донецьк на 26-у. І на вбивчому останньому – Дніпропетровськ. Лише дві області вибиваються з правила – Харківська, на північному сході, що посіла 2-ге місце, і Чернігівська на півночі – на 21 місці.
Як і можна було очікувати, місто Київ є на першому, а Автономна республіка Крим, з її курортами, – на третьому. Гості західної України не будуть здивовані тим, що Тернопільська область є на четвертому, Львівська – на п’ятому, Чернівецька на шостому, Івано-Франківська на восьмому, Волинська – на 10-у, Закарпаття – на 11-у, і Рівненська – на 13-у місці.
ПЕКЛО ЗАМІСТЬ РАЮ
Оскільки рейтинг базувався на п’ятьох критеріях – матеріальному доб ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 974 | Додав: pprosvita | Дата: 13.11.2011 | Коментарі (0)

200 років тому народився греко-католицький священик, письменник, автор першого україномовного альманаху «Русалка Дністровая» Маркіян ШАШКЕВИЧ. Цього тижня відкриють пам’ятник отцю ШАШКЕВИЧУ та музей-садибу в селі Новосілки Буського району, де він служив і помер у 32- річному віці. А в історичному архіві у Львові можна ознайомитись з виставкою, на якій представлені архівні документи про цю видатну постать і є навіть невідомий штрих до біографії ШАШКЕВИЧА.
На Личаківському цвинтарі на надгробкові написано «Маркіян ШАШКЕВИЧ 1811-1843». І не зазначено, що Маркіян ШАШКЕВИЧ був греко-католицьким священиком. Про нього більше говорять як про провідника нації, захисника української літератури, засновника культурно-просвітньої організації «Руська трійця», автора першої читанки українською мовою, але менше як про духовну особу, зауважив у розмові ректор Львівської духовної семінарії отець Микола ФРЕДИНА.
Про пастирську діяльність отця Маркіяна ШАШКЕВИЧА можна дізнатись із численних ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 880 | Додав: pprosvita | Дата: 13.11.2011 | Коментарі (0)

Які б нові часи не приходили, скільки б не говорилося про людські слабкості, а вони невмирущі...
І бувають же такі примхи долі! Наша рідна Січеславщина, очевидячки, так ніколи й не дізналася б, що в часи Помаранчової революції тут діяв видатний польовий командир, якби йому не трапилася нагода самопродрукуватися. Взяв та й бабахнув у травні 2009-го в газеті <<ЛИЦА>> вистраждане одкровення під розрахованою на сенсацію назвою <<Як приручали <<Просвіту>> (Крик душі польового командира <<Помаранчової революції>>). Революції, як бачимо, - в лапках, а польового командира чомусь ні! Та кат його бери, підемо далі...
Ось так бойовий командир на ймення Сергій Довгаль полишив революцію та й буквально прикипів душею до <<Просвіти>>. Мирні січеславські просвітяни таку закоханість відставного командира зрозуміли не зразу і замість булави дали йому відкоша. Знічев'я командир, звикши призначення отримувати з <<високих>> рук, рвонув до столиці. Там добром не вийшло. Довелося пригрозити суч ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 752 | Додав: pprosvita | Дата: 13.11.2011 | Коментарі (0)

Одна справа, коли до складу первинної організації входять представники адміністрації підприємства разом із директором та головними спеціалістами і зовсім інша, - коли ти керуєш незалежною первинною та при цьому ще й постійно дбаєш про статус державної мови та розповсюджуєш на підприємстві єдину україномовну в місті газету. У цьому випадку треба готуватися до того, м’яко кажучи, що адміністрація в будь-якій суперечливій ситуації стоятиме не на твоєму боці. Та будемо сподіватися, що у голови первинної організації НПГУ шахти «Гвардійська» Криворізького залізорудного комбінату Сергія ДАШКОВСЬКОГО після зборів первинної, які відбулися 5 листопада цього року, неприємностей поменшає. Не в останню чергу, - з тієї причини, що за присутності голови міської організації НПГУ Юрія САМОЙЛОВА, голови організації НПГУ «Кривбасзалізорудкому» Володимира АЛЄКСЄЄНКА та інших було прийнято кілька важливих рішень.
Цими рішеннями (прийнятими одноголосно) визначено (за текстом протоколу зборів):
... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1077 | Додав: pprosvita | Дата: 13.11.2011 | Коментарі (0)

Сьогодні ми відкриваємо першу сторінку доробку юної поетеси, до якого ще неодноразово будемо повертатися. Знайомтеся: Катерина ШЕВЦОВА, учениця 11-го класу гімназії №130 міста Дніпропетровська, членкиня «Молодої Просвіти», переможниця конкурсів «Собори наших душ», «Молода Муза», конкурсу юних журналістів від Малої академії наук, лауреат премії «Обдаровані діти – надія України».






Розгортає думка крила…

Понад хвилями Дніпровими,
Понад галасом сторіч,
Над полями, над дібровами,
Королівством День і Ніч
Розгортає думка крила
І летить крізь час по світу,
Бо нема такої сили,
Щоб могла ту міць спинити,
Що в Шевченкових віршах
Рве кайдани забуття,
Бережно трима в руках,
Мов метелика, Життя.

Не слова пусті, а ду ... Читати далі »
Переглядів: 956 | Додав: pprosvita | Дата: 13.11.2011 | Коментарі (0)


Годинник рахує години і дні,
Міліція теж не стоїть в стороні:
Сучасною все намагається стати
І там, де накажуть, надійно стояти.
Та тільки кого вона оберігає:
Народ весь чи владу лиш? – Хто його знає…


Захар ЧЕКОНІН,
м. Кривий Ріг



Переглядів: 804 | Додав: pprosvita | Дата: 13.11.2011 | Коментарі (0)

ЩЕ ХВИЛИН за 15-20 до початку протестної акції, яка мала проходити 3 листопада о 15-й годині через дорогу від будівлі, де працює Криворізька міська рада (по той бік вулиці імені 22-го партз’їзду), перед самою будівлею навколо фонтана та біля скверу я нарахував до тридцяти міліціонерів. Вони, очевидно, готувалися боронити місцеву владу від можливих дій з боку активних представників українського громадянського суспільства в Кривому Розі, незадоволених роботою так званого місцевого самоуправління. І коли черговий етап Всеукраїнської акції протесту громадських організацій у Кривому Розі розпочався, міліція так і продовжувала слугувати владі.
Близько двох сотень людей, які зібралися на місці її проведення, мали на меті висловитися і винести резолюцію про прийняття сесією міськради (що має пройти позачергово) рішення про ви ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1179 | Додав: pprosvita | Дата: 13.11.2011 | Коментарі (0)

Громадські активісти провели акцію протесту, вимагаючи від Віктора ЯНУКОВИЧА накласти вето на законопроект №6342, який удвічі зменшує квоту на україномовний аудіо- та відеопродукт в українському ефірі. Акцію приурочили до Дня української писемності та мови. Ухвалений Верховною Радою новий закон встановлює 25-відсоткову квоту на «продукцію вироблену в Україні», тоді як нинішній закон передбачає не менше ніж 50 відсотків україномовного медіапродукту в українських ЗМІ.
За словами організаторів акції-протесту, закон суперечить 11-й cтатті Конституції, яка обов’язує державу сприяти розвитку української культури. «Закон є лобістським в інтересах іноземного шоу-бізнесу та іноземних власників ЗМІ», – заявляють ініціатори протесту. Під час акції на асфальті біля президентської адміністрації діти крейдою малювали національну символіку, закликаючи Президента захистити українську мову.
«МОВА – СФЕРА, ЯКА НЕ МАЄ РЕГУЛЮВАТИСЯ
КОНКУРЕНЦІЄЮ», - КАПРАНОВ
Український письменн ... Читати далі »
Переглядів: 752 | Додав: pprosvita | Дата: 13.11.2011 | Коментарі (0)

13 жовтня в багатьох країнах світу (і в Україні – в тому числі) відзначили 150-річчя від дня народження Фрітьйофа НАНСЕНА. У всьому світі він відомий не тільки як визначний науковець з біології та дослідник Півночі, а в першу чергу як людина, яка врятувала від голодної смерті мільйони людей, причому в основному - дітей. І ця його визначна діяльність має пряме відношення до України, а ще більше – до села Михайлівки тодішнього Криворізького повіту (нині – Апостолівського району Дніпропетровської області).
То хто ж він такий, Фрітьйоф НАНСЕН? Яким чином він врятував від смерті мільйони людей?
Нинішній рік в Україні оголошено Роком цього відомого норвезького гуманіста, відомого вченого, дипломата й лауреата Нобелівської премії миру. Фрітьйоф НАНСЕН знаний у світі своїми легендарними науковими експедиціями до холодних ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1099 | Додав: pprosvita | Дата: 13.11.2011 | Коментарі (0)

Кілька днів тому в нашому місті побував відомий на всю Росію і далеко за його межами поет Володимир АЛЄЙНІКОВ (нагороджений, до речі, різними високими преміями, і не раз ішлося навіть про те, аби його номінувати на Нобелівську премію в галузі літератури), дитинство і юність якого проходили у нас, у Кривому Розі. Він був організатором переслідуваної тоді, в Радянському Союзі на початку 60-х років, творчої групи «Смог», яку було створено ним і Леонідом ГУБАНОВИМ у Москві. І ось тоді, у 1962-1964 роках, у нас в Кривому Розі теж була міцна поетична група юнаків, які ще тільки закінчували навчання в школі й починали самостійне життя (це, зокрема, нині вже покійний поет Юрій КАМІНСЬКИЙ, живі і діючі Рудольф КАН, сам Володимир АЛЄЙНІКОВ та інші). Так от, про ту свою поетичну діяльність, про минуле та сьогоднішнє російський поет, ... Читати далі »
Переглядів: 1060 | Додав: pprosvita | Дата: 13.11.2011 | Коментарі (0)

Запрошуємо до участі у дистанційному курсі <<Права людини в школі>> для громадсько-активних шкіл". Дистанційний курс «Права людини в школі» – це самостійна навчальна програма Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини», яка триватиме з 10 листопада 2011 року по 10 лютого 2012 року.
Навчання в рамках Курсу буде відбуватися за допомогою комп’ютерних технологій, що забезпечують самостійне вивчення навчального матеріалу шляхом інтерактивної взаємодії із експертами програми. Дистанційна освіта є ефективною та зручною формою отримання нових знань та компетентностей за допомогою мережі Internet. Завдяки цьому навчання доступне усім бажаючим, незалежно від віку та досвіду. Процес дистанційного навчання поєднує самостійне засвоєння матеріалу дистанційного курсу, перевірку своїх знань за допомогою тестів, інших завдань в дистанційному курсі та активне спілкування з експертами.
Мета дистанційного курсу:
Дотримання прав людини в школах та розвиток найкращих прак ... Читати далі »
Переглядів: 755 | Додав: pprosvita | Дата: 13.11.2011 | Коментарі (0)

Наприкінці жовтня, 29-го, до Кривого Рогу прибула ціла група європейців, знаних як активісти громадянського суспільства у своїх країнах, а дехто – і на міжнародному рівні. Цей візит відбувався в рамках проекту «Європа в валізі», який ініціювали і здійснюють уже четвертий рік поспіль Фонд Конрада АДЕНАУЕРА, Фонд Роберта БОША, Європейська Академія Берліну та Польська Фундація Роберта ШУМАНА у співпраці з Інститутом Євро-Атлантичного співробітництва. Його метою є бажання пожвавити суспільний діалог щодо європейських цінностей та української європерспективи, підвищити обізнаність громадян України щодо трансформаційних процесів, які відбуваються на теренах Євросоюзу,а також - ознайомити громадськість із наявними механізмами участі у політичному житті та впливу на процес прийняття державних рішень, А ще - щоб надати інформацію п ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 836 | Додав: pprosvita | Дата: 13.11.2011 | Коментарі (0)