PP

     Вівторок, 19.03.2024, 16:03



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ
В неділю, 26 січня, близько тисячі криворіжців вийшли на площу на 95-му кварталі для того, аби висловити с вій протест владі, яка розпалює війну з власним народом, і вшанувати пам'ять перших загиблих у Києві під час того протистояння. Частина з них були із запаленими свічками і портретами загиблих у руках. Відкриваючи мітинг рісля виконання Державного Гімну України, одна з делегатів Форуму Євромайданів у Харкові Інна ІВАНЧЕНКО, зокрема, сказала:
«Вони віддали свої життя за нас. Тому сьогодні у нас жалоба, яка ніколи не оголосить ця влада…. Дай Боже, щоб це були останні смерті і щоб такого вже не було ніколи в Україні. А для того, щоб цього не відбулося, ми повинні підтримувати наших майданівців і вимагати «Беркута» - під трибунал, розформувати і розпустити взагалі це воєнізоване угруповання», щоб не знущалися над людьми, не катувало їх».
Посеред ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 739 | Додав: pprosvita | Дата: 29.01.2014 | Коментарі (0)

АДМІНІСТРАЦІЯ ПАТ «Євраз Суха Балка» не бажає вступати в цивілізований діалог з первинною профспілковою організацією підприємства. В знак протесту проти порушень прав незалежної профспілки та діючого законодавства голова профкому Олександр БОНДАР 8 листопада оголосив голодування, яке 10 листопада припинив у зв’язку з тим, що 12 листопада повинен бути на з’їзді Конфедерації Вільних Профспілок України в Києві і має на меті там виступити й у присутності міжнародних активістів профспілкових організацій розповісти про те, як грубо адміністрація порушує законодавство України, починаючи з Основного Закону. Повідомивши про це редакцію нашої газети телефоном, він зазначив, що активісти профспілкової організації підприємства біля прохідної шахти «Ювілейна» продовжують збирати підписи для того, аби домогтися потім виконання всіх поставлених перед адміністрацією вим ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 923 | Додав: pprosvita | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

УЧАСНИКИ ПРОТЕСТНОЇ АКЦІЇ В КРИВОМУ РОЗІ
ЗАКЛИКАЛИ ПРАВООХОРОНЦІВ ЗАХИЩАТИ ПРАВА ЛЮДЕЙ, А НЕ СПРИЯТИ ПОРУШНИКАМ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ
Наприкінці жовтня цього року в Кривому розі відбулася протестна акція. Учасники якої розповіли про протиправні, на їхню думку, дії правоохоронців і навіть про знущання з їхнього боку над громадянами України. Проходила вона перед приміщеннями місцевого управління внутрішніх справ міста Кривого Рогу в Дніпропетровській області та перед приміщенням міської прокуратури.
Виступали як організатори від місцевого осередку партії «ВО «Свобода» разом з активістами організації «Ліга підприємців Кривбасу», так і батьки потерпілих. Виступила і керівник криворізької організації партії «ВО «Батьківщина» Віра ВЕРНИГОР.
Розпочинаючи акцію, голова організації «Ліга підприємців Кривбасу» Володимир ФОМІЦЬКИЙ сказав: «Ми не ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 844 | Додав: pprosvita | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

 
Дніпропетровський поет і драматург Микола МИКОЛАЄНКО у свої 93 роки пригадує три голоди, що випали на його долю, – 20-х, 30-х і 40-х років. Найбільше закарбувались у пам’яті роки Голодомору 1932-33 років, коли він, підліток, із села Мар’янівки на Криворіжжі, був змушений втікати до міста, аби врятуватись від голодної смерті. Спогадами про ті часи Микола МИКОЛАЄНКО поділився з Радіо Свобода.
Про Голодомор 1933 року Микола МИКОЛАЄНКО починає розповідати здалеку. Пам’ятає, як ще у 20-і роки розкуркулювали їхнє село. В родин його дядьків БУРЛАЧЕНКІВ позабирали все, дорослих вислали, а діти були змушені залишитись у селі, в багатодітній родині МИКОЛАЄНКІВ. У врожайний 1932 рік у ході продрозкладки в селян позабирали не тільки жито та пшеницю, а й овочі, реманент – усе, що було в господарстві. Уже восени людям ста ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 786 | Додав: pprosvita | Дата: 14.11.2013 | Коментарі (0)

ПОСЕРЕД квітучої природи, 15-18 вересня цього року, у Кривому Розі відбувалася чергова зустріч учасників Партнерства з метою відродження річки Саксагань. На ній було розглянуто і обговорено прийнятий конкурсною комісією соціальний проект «Облаштування рекреаційного простору біля річки Саксагань у Кривому Розі», а також – здійснено вихід на ту місцевість на території Центрально-міського району, де мають бути розміщені об’єкти екомузею. Крім цього, учасники Партнерства заслухали пропозиції щодо можливої назви екомузею та його логотипу, а також з’ясували результати проведених протягом 16-17 вересня екомузейних майстерень. Обговорили і плани подальших дій до кінця року щодо впровадження проектних рішень і можливі перспективи.
У цьому числі газети на першій-третій сторінках дуже коротко проілюстровано те, що було протягом цих днів зроблено, а також – вик ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 932 | Додав: pprosvita | Дата: 02.11.2013 | Коментарі (0)

Більше 6 років тривав в Україні внутрішній розгляд судової справи БІЛОГО Анатолія Макаровича і БІЛОЇ Лідії Іванівни проти комунального підприємства КЖП №35 м. Кривого Рогу за їхнім позовом про забезпечення нормальної експлуатації житлового будинку.
Отже, подружжя БІЛИХ після вичерпання всіх засобів захисту своїх прав в українських судах звернулося 20 липня 2009 року до Європейського Суду з прав людини, посилаючись на статті 6 (надмірна тривалість, несправедливість та результат провадження на національному рівні) і 13 (відсутність ефективного національного засобу юридичного захисту) Конвенції про захист прав і основних свобод.
Частина скарги, що стосується тривалості внутрішнього розгляду та відсутності ефективних засобів правового захисту в цьому відношенні, були доведені до відома Уряду.
Уряд України визнав надмірну тривалість розгляду ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 934 | Додав: pprosvita | Дата: 30.08.2013 | Коментарі (0)

1- 1722 р. – Народився великий український філософ Григорій СКОВОРОДА.
1 – 1939 р. – Напад фашистської Німеччини на Польщу. Початок Другої світової війни.
2 – 1832 р. – Народився Олександр ПОЛЬ, юрист, краєзнавець і колекціонер старожитностей, ініціатор промислової розробки покладів залізної руди на Криворіжжі.
4 – 1991 р. – Київ. Над будинком Верховної Ради України піднято синьо-жовтий прапор.
7 – 1891 р. – Монреаль. Прибуття до Канади перших українських переселенців. Початок української масової еміграції до Канади, куди до 1914 р. емігрувало близько 100 тисяч українців.
7 – 1909 р. - Народився Михайло ПРОНЧЕНКО – український поет-патріот, член ОУН, один із провідників національного підпілля в Кривому Розі під час німецько-фашистської окупації, редактор газети "Дзвін", автор виданої в окупації збірки патріотичних поезій "Кобза" (1941).
7 – 1942 р. – Гітлерівці розстріляли у Львові маніфестацію українських націоналістів, в результаті чого було ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1182 | Додав: pprosvita | Дата: 30.08.2013 | Коментарі (0)

У ТЕРНІВСЬКОМУ РАЙОНІ, ПОЧАТОК СЕРПНЯ…

Цю рубрику ми розпочинаємо з Тернівського району, тобто – з північної частини міста. Відповідно до задуму, ми будемо розміщувати в газеті світлини, на яких наші читачі бачитимуть, наскільки впорядковане наше місто і як реально (а не на словах) керівники міськвиконкому і його районних підрозділів, керівники підприємств і установ дбають про те, щоб криворіжці жили й працювали не на руїнах чи з ними в сусідстві, а у справді гідних для громадянина України умовах проживання.
А то з року в рік доводиться спостерігати, як місцеве керівництво влаштовує заходи, присвячені різним датам Другої світової війни, на яких у своїх виступах перед мікрофонами, у газетних публікаціях, в матеріалах на радіомовленні та в телевізійних програмах розповідає про те, яких жахливих руйнувань зазнало наше місто і вся Україн ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 795 | Додав: pprosvita | Дата: 17.08.2013 | Коментарі (0)

Сонце збиралося зазирнути у вікна відомої на увесь Кривотрубінськ установи, але, згадавши вчорашні безрезультатні відвідини всього лише одного із десятків тамтешніх кабінетів, вирішило за краще перепочити за хмарами. А тим часом у великій залі тієї центральної установи з широким екраном для перегляду фільмів і з дубовими столами для членів президії виступав улюбленець місцевої правлячої знаті (на сьогодні – найпочесніший гість із самої столиці) Саша БРУДМАЙСТЕР.
- …Там , у Києві, - продовжував свою промову високопоставлений оратор, - і досі не розуміють величі нашого неповторного краю. Уявіть лишень: їм здається (і вони щось там таке навіть намагаються довести на цифрах), що наше місто – найбрудніше не тільки в Україні, а мало не в цілому світі. Теоретики нещасні… Звикли накази віддавати, а на практику життя не зважають. Бо якби зважали, то одразу зрозуміли б нашу неповторність. А в чому вона, як ви гадаєте? – і високопоставлений гість повів очима туди, де за столами купками сид ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 720 | Додав: pprosvita | Дата: 17.08.2013 | Коментарі (0)

Переднє слово-есей
Де ви бачили в Україні свободу слова? У газетах прочитали про це чи в Інтернеті? Там вона залишила свої відбитки, це правда. І за великого бажання будь-який слідчий прокуратури може її знайти, ідентифікувати й навіть посадити за грати. Разом із вами, щоправда. Тимчасово. Поки там суд не розбереться з місцем її перебування і з таким усім іншим… А ви тим часом звідти, будь ласка, доводьте, що вона є.
Та навіть не обов’язково так глибоко в ту темряву занурюватися. Можете десь на своєму блозі в Інтернеті чи у якійсь маловідомій вільній газеті (бо у дуже сильно відому, столичну, вас так просто не пропустять з вашими не причесаними як належить думками) спробувати написати все, що думаєте про ту свободу. Гадаєте, що когось зачеплять ті ваші міркування? Помиляєтесь. Адже в ціні – гроші, а не слова, а та ваша бажана-розбажана свобода слова – з вибитими зубами. А тому (це якщо бути точним) називається тепер швободою. І тому вона, беззуба, ні на кого вже не ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 897 | Додав: pprosvita | Дата: 17.08.2013 | Коментарі (0)

1 2 3 ... 43 44 »