PP

     Середа, 24.04.2024, 13:55



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Листопад » 28
1- 1944 р. - Москва. Наказ НКВС СРСР про створення в його складі Головного управління по боротьбі з бандитизмом, одним з основних завдань я кого була боротьба з націоналістичним підпіллям.
1 - Всесвітній день боротьби зі СНІДом
1 – 1991 р. – Всеукраїнський референдум і вибори Президента України. За незалежність України проголосувало 90,32 відсотка учасників референдуму. Президентом обрано Леоніда КРАВЧУКА.
3 – Міжнародний день інвалідів; у 1992 році в кінці Десятиліття інвалідів Організації Об’єднаних Націй (1983-1992 роки) Генеральна Асамблея проголосила 3 грудня Міжнародним днем інвалідів.
3 – 1722 р. – народився Григорій СКОВОРОДА, український просвітитель-гуманіст, філософ і поет.
3 – 1929 р. - Харків. До столиці України прибула делегація «Міжробпому» у складі представників з Німеччини та Голландії. Зарубіжні гості ознайомилися з ходом виконання в Україні п’ятирічного плану розвитку народного господарства з метою популяризації у своїх країнах радя ... Читати далі »
Переглядів: 1948 | Додав: pprosvita | Дата: 28.11.2011 | Коментарі (0)

У Криворізькому державному педагогічному університеті 22 листопада (у День СВОБОДИ) сталася непересічна подія: презентація книги «НАРОДНІ ТВОРИ ПРО ГОЛОДОМОР». Організатор цієї презентації і упорядник книги кандидат філологічних наук, доцент кафедри української та світової літератур університету Олена ГОНЧАРЕНКО у книзі перед викладом зібраних текстів написала наступне:
«Вперше окремим виданням здійснюється публікація народних поетичних та прозових творів про голодомор, що зібрали студенти-філологи 1 курсу Криворізького державного педагогічного університету під час проходження фольклорної практики в одинадцяти центральних, західних, південних областях України в кінці ХХ – на початку ХХІ століття. При систематизації фольклорних творів повно і вичерпно враховано історію виникнення та наслідків трьох голодоморів: 1921-19 ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 933 | Додав: pprosvita | Дата: 28.11.2011 | Коментарі (0)

У МЕНЕ Є МРІЯ зробити пам’ят¬ник Помаранчевій Революції. Це має бути велика сфера — око, вкрите фотографіями облич її учасників, сповненими віри, свободи, надії, гордості за свою краї¬ну. В центрі я б зробив дзеркало-зіницю, в якому кожен міг би побачити себе сьогоднішнього. Я впевнений, що мільйони українців побачать там обличчя Людини, а не безправного гвинтика. Бо, маю¬чи досвід переможного Майдану, — кожна, навіть така запущено-хвора країна, як наша, має шанс на одужання. Сьогоднішню Україну найкраще описує цитата з улюбленого фільму «Той самий Мюнхгаузен»:
« — А разве ночь?
— Ночь.
— И давно?
— С вечера».
Так, з’ясувалося, що в нашого темного минулого виявилося майбутнє. Для його повернення знадобилося не так і багато: зрада помаранчевого месії, війна демократів і зневіра суспільства. Роз’єднан ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 965 | Додав: pprosvita | Дата: 28.11.2011 | Коментарі (0)

Марафон написання листів - це щорічний захід Amnesty International, який зазвичай відбувається в День прав людини (10 грудня). В рамках цього заходу люди у всьому світі одночасно пишуть листи від руки протягом доби на захист осіб, чиї права порушені, та в знак солідарності з ними.
Від руки ми пишемо, щоб присвятити трохи більше уваги й часу тим, хто цього потребує, та показати нашу небайдужість. Чим більше листів – тим більше шансів змінити чиюсь долю, або врятувати чиєсь життя.
Цього року в Україні ми будемо писати у підтримку:
- Джабара САВАЛЯНА з Азербайджану, який засуджений до 2,5 років тюрми за свою активність на Facebook;
- Наталії ЕСТІМІРОВОЇ з Росії, журналістки, яку було вбито за <<невигідні>> репортажі про війну в Чечні. Ми вимагатимемо справедливого розслідування;
- Мохамада Садіка КАБУДВАНДА з Ірану, журналіста, який засуджений до 10 років тюрми за мирне вираження своїх поглядів;
- Фатіми Хусейн БАДІ з Ємену, яка отримала смертний ... Читати далі »
Переглядів: 779 | Додав: pprosvita | Дата: 28.11.2011 | Коментарі (0)

КОЛИ у 2008 році, за умов приховування широким колом зацікавлених осіб інформації про те, на яких підставах Дніпропетровська обласна рада своїми рішеннями вилучила у Криворізькому і Солонянському районах земельні ділянки із зарезервованих під створення об’єктів природно-заповідного фонду територій і погодила надання спеціальних дозволів на користування надрами в їхніх межах, громадськість довідалася про наміри розпочати ведення гірничо-видобувних робіт, мешканці сіл Недайвода і Лозуватка Криворізького району створили ініціативну групу на захист державного ландшафтного заказника «Інгулецький степ». У цьому вони дістали підтримку громадських організацій. Перебіг справ широко висвітлюють незалежні засоби масової інформації.
І тут виявилася одна досить симптоматична обставина: структури Міністерства охорони навколишнього природного середовища жодним чином не дбають про збереження біорізноманіття, не ставлять питання перед органами влади про необхідність дотримання екологічного закон ... Читати далі »
Переглядів: 1664 | Додав: pprosvita | Дата: 28.11.2011 | Коментарі (0)

Шановна пані Президент! Ви маєте намір відвідати Київ 22 листопада. Це велика честь для всіх українців – приймати Вас в якості гостя. Більше того, день Вашого візиту співпадає з символічним днем для всіх українців – Днем Свободи, річницею Помаранчової революції 2004 року.
Дивним чином, теперішня українська влада використовує Ваш візит для обмеження прав і свобод людей. А саме, Управління державної охорони і Київська міська державна адміністрація звернулися до суду з вимогою заборонити будь-які мітинги і зібрання на Майдані Незалежності 22 листопада, і суд погодився з їхньою аргументацією про те, що подібні акції нібито можуть створювати небезпеку для Вас.
Шановна пані Президент!
Ми впевнені, що Ви незгідні з тим, що подібна практика використання міжнародних відносин для придушення громадянських прав і свобод може мати місце у цивілізованому світі.Закономірне питання: чи в курсі дій своїх підлеглих п. Янукович і що він думає про подібні дії ?

21 листоп ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 786 | Додав: pprosvita | Дата: 28.11.2011 | Коментарі (0)

Починаючи з травня-червня поточного року, група хворих із Кривого Рогу, що користуються апаратом «Штучна нирка»,і редакція нашої газети (після опублікування статей) - зверталися у різні інстанції до посадовців (у тому числі – до міського голови Юрія ВІЛКУЛА та до голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олександра ВІЛКУЛА) з тією метою, аби терміново тим хворим було надано допомогу. Крім того, і самі хворі здійснили поїздку до Дніпропетровська. В результаті відбулися деякі зрушення. Зокрема, у листі, отриманому редакцією газети «Промінь Просвіти» 22 листопада цього року, підписаному начальником головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської обласної державної адміністрації В.Г. ГІНЗБУРГ, йде мова про таке:
«…комісією фахівців закладу були оглянуті хворі відділення амбулаторного гемодіалізу м. Кривий Ріг та проаналізовані дані лабораторних досліджень. При цьому об’єктивного погіршення стану оглянутих хворих не встановлено. За результатами досліджень кров ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 814 | Додав: pprosvita | Дата: 28.11.2011 | Коментарі (0)

Документальні фільми мандрівного фестивалю , які демонструвались і ще демонструються в школах і вищих навчальних закладах мають не аби який психологічний резонанс. Фільми, які демонструє наше правозахисне товариство, наша криворізька «Просвіта» по визначенню про ПРАВА ЛЮДИНИ. Враховуючи те, що жорстка політична реальність в Україні така , що сучасна українська влада, як на мене, обмежує не тільки політичні свободи, а поступово нав׳язує тоталітарне суспільство , демонстрація фільмів нашій молоді робиться задачею надзвичайно актуальною. Титанічна робота, яку кожного року роблять Генадій Кофман продюсер, Алла Тютюнник і їхні команди по організації Міжнародного фестивалю документального кіно , їхня місія має бути продовжена в українських містах і ми це робимо.
За відгуками студентів Криворізького педагогічного університет ... Читати далі »
Переглядів: 822 | Додав: pprosvita | Дата: 28.11.2011 | Коментарі (0)