PP

     Четвер, 28.03.2024, 15:28



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Листопад » 13 » На Львівщині вшановують 200-ліття видатного сина Галичини ШАШКЕВИЧА
20:59
На Львівщині вшановують 200-ліття видатного сина Галичини ШАШКЕВИЧА
200 років тому народився греко-католицький священик, письменник, автор першого україномовного альманаху «Русалка Дністровая» Маркіян ШАШКЕВИЧ. Цього тижня відкриють пам’ятник отцю ШАШКЕВИЧУ та музей-садибу в селі Новосілки Буського району, де він служив і помер у 32- річному віці. А в історичному архіві у Львові можна ознайомитись з виставкою, на якій представлені архівні документи про цю видатну постать і є навіть невідомий штрих до біографії ШАШКЕВИЧА.
На Личаківському цвинтарі на надгробкові написано «Маркіян ШАШКЕВИЧ 1811-1843». І не зазначено, що Маркіян ШАШКЕВИЧ був греко-католицьким священиком. Про нього більше говорять як про провідника нації, захисника української літератури, засновника культурно-просвітньої організації «Руська трійця», автора першої читанки українською мовою, але менше як про духовну особу, зауважив у розмові ректор Львівської духовної семінарії отець Микола ФРЕДИНА.
Про пастирську діяльність отця Маркіяна ШАШКЕВИЧА можна дізнатись із численних архівних матеріалів, представлених на виставці у Львівському історичному архіві. Це грамота про надання йому ієрейських свячень, видана у червні 1838 року митрополитом Михайлом ЛЕВИЦЬКИМ; свідоцтво успішності, де найвищі оцінки; дозвіл на сповідь, тобто, що він може сповідати людей у церкві і поза нею, скрізь, де передбачено церковним уставом; свідоцтво моральності як сільського пастиря, документ виданий отцем Дольницьким, а ще є проханням отця ШАШКЕВИЧА про надання йому посади декана.
ОДНИМ ІЗ ПЕРШИХ СВЯЩЕНИКІВ ВИГОЛОСИВ
ПРОПОВІДЬ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ
Маркіян ШАШКЕВИЧ зростав у священичій родині. Він народився на горі Біла, неподалік села Підлісся, що на Золочівщині, 6 листопада 1811 року. З 1829 року – у Львівській духовній семінарії. Зберігся протокол семінарії 1830 року у справі порушення дисципліни семінаристів, серед яких є й Маркіян ШАШКЕВИЧ. Через рік його виключили з семінарії, як сказано офіційно, за порушення режиму. А причиною стало те, що семінарист Маркіян ШАШКЕВИЧ з друзями частувався вином у винарні. Але невдовзі Маркіян ШАШКЕВИЧ успішно закінчив Львівську духовну семінарію і був одним із перших священиків, хто виголосив проповідь українською мовою. Укладач виставки, працівник історичного архіву Марічка МИЦАН зауважила, що проповіді отця ШАШКЕВИЧА дуже різнились.
В історичному архів є документи про літературну діяльність ШАШКЕВИЧА, на виставці представлені копії метрик про народження і смерть отця (він помер 7 червня 1843 року від туберкульозу), є листи і матеріали про вшанування пам’яті Маркіяна ШАШКЕВИЧА за Авcтро-Угорщини. До слова, на столітній ювілей гімназисти були звільнені з занять і молодь брала участь у заходах.
Отець Маркіян ШАШКЕВИЧ усе життя прожив у злиднях і навіть не мав змоги замовити свій портрет. Спершу художник Микола ІВАСЮК, а потім Іван ТРУШ намалювали портрет Маркіяна ШАШКЕВИЧА за описами його сучасників і фотографіями сина Володимира.
Копії матеріалів виставки, присвяченої священику Маркіяну ШАШКЕВИЧУ, історичний архів подарує львівській духовній семінарії, де молитвою вшановують пам’ять про відомого випускника і сина Галичини.

Галина ТЕРЕЩУК ,
радіо «Свобода», 7 листопада 2011 року.
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 878 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: