PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 15:10



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Травень » 15
Український письменник Василь ШКЛЯР завершив новий роман і розповів, коли в Україні з’явиться його пророчий "чорний ворон" "Я учора поставив крапку у романі. Він лежить ще у комп’ютері, ще теплий", - повідомив письменник в ефірі Еспресо.TV.
Василь ШКЛЯР розповів, що над романом "Маруся" він працював 5 років, найбільше часу пішло на пошуки історічиних відомостей про головну героїню. "Мені вдалося за 5 років, багато часу на пошуки витратив, адже про "Марусю" мало відомостей є.Олександра "Маруся" СОКОЛОВСЬКА увійшла в історію як українська Жанна Дарк", - сказав він. Також, письменник поділився враженнями, як його книга "Чорний ворон" (яка отримала Шевченківську премію від якої ШКЛЯР відмовився), підтримувала революційний дух на Майдані.
"Мені було трохи моторошно, тому що книга виявилася передчуттям, але з іншого боку вона вчасно побачила світ і мені було приємно. коли я бачив людей на Майдані з "Чорним вороном". Була в Українському домі бібліотека, де читали "Чорного ворона ... Читати далі »
Переглядів: 671 | Додав: pprosvita | Дата: 15.05.2014 | Коментарі (0)

Перших біженців, які приїхали до Києва зі східних регіонів України, вирішили прихистити в президентській резиденції в Межигір'ї. Про це повідомляє газета "Сегодня". Як пише видання, десяток переселенців з Луганська, Донецька і Краматорська і близько 20 кримчан розселили в двоповерховому будинку, де раніше жила наближена прислуга Януковича. "Ми тимчасово виділили їм будинок для прислуги Януковича. Його побудували якраз перед втечею екс-гаранта, так що в будинку навіть ще толком не встиг ніхто пожити", - розповів комендант "Межигір'я"Денис Тарахкотелік.
Як розповіла член координаційної ради Майдану Гаіде Різаєва, спочатку переселенців хотіли поселити в будинку екс-генпрокурора Віктора Пшонки. "Ми спочатку вирішили поселити біженців в будинку екс-прокурора Пшонки, але вже наступного дня туди нагрянула самооборона Майдану, і біженців разом з речами з будинку винесли", - розповіла вона. Живуть біженці в кімнатах по дві людини. Тут є всі зручності - душ, туалет і навіть міні-кухня з г ... Читати далі »
Переглядів: 569 | Додав: pprosvita | Дата: 15.05.2014 | Коментарі (0)

Дівчинка, що останньою дарувала квіти вождю на параді під час святкування річниці Жовтня, була удостоєна високої честі покласти квіти до труни СТАЛІНА. Радянські журналісти розповідали, що піонерка, коли вручала СТАЛІНУ квіти, сказала розчуленому тирану «Від дітей!». І ті ж слова зі сльозами на очах промовила, коли стояла у почесній варті біля сталінської труни. Замітка в газеті так і називалася «Від дітей!».
Діти завжди були важливим атрибутом радянського авторитаризму. Розбещувати майбутніх підданих, переконувати їх, що добро – це зло, а правда – це брехня потрібно було з першого дня навчання. Піонерські загони з барабанним боєм входили в зали, де засідали з’їзди КПРС і присутні там чиновники разом з пристосуванцями-«передовиками» і діячами слухняної культури радісно плескали в долоні. Цей барабанний бій, ці порожні рапорти і наївні очі переконували їх, що діти не будуть кращі і чесніші за батьків. Що кошмар, в якому вони займають місце кращих учнів Дракона, триватиме вічно. А ... Читати далі »
Переглядів: 586 | Додав: pprosvita | Дата: 15.05.2014 | Коментарі (0)

Українська державність може коштувати кілька сотень мільйонів доларів. І це навіть не чисті гроші, а лише суми укладених із ворогом контрактів, які не ризикує розірвати влада країни навіть в умовах реального збройного протистояння. Лише відмовляючись визнати факт війни, Україна в особі нинішнього керівництва поводиться дуже дивно і незрозуміло. Що вже казати про нелогічні дрібниці, якими так і кишать незграбні спроби влади навести лад у країні. І якщо на початку все це ще можна було списати на недосвідченість неокріплої системи чи на саботаж залишків колишнього режиму, то тепер проблема радше нагадує диверсію державного рівня. Де-факто вже другий місяць триває війна з ознаками етнічних чисток та фактичною анексією частини території, і всім зрозуміло, що ситуація цим не закінчиться. Але чи є насправді бажання зупинити агресора – запитання без відповіді.На жаль, усе бачиться доволі сумно, і, незважаючи на певні локальні перемоги, вістки з фронту аж ніяк не вселяють оптимізму.
Ще н ... Читати далі »
Переглядів: 769 | Додав: pprosvita | Дата: 15.05.2014 | Коментарі (0)

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор СЕМИВОЛОС вважає, що окупація Криму, крім проблем, нічого кримчанам не принесла, а для двох груп населення – українців та кримських татар – принесла ще й великі загрози. Про це він сказав в ефірі телеканалу БТБ . На його думку, на півострові накопичується незадоволення існуючим станом справ. «Сьогодні це незадоволення накопичується серед багатьох верств населення, і не тільки кримських татар. В Криму окупація дала емоційну підтримку лише невеликій частині кримчан, яких умовно можна назвати «російськими націоналістами», а для переважної більшості людей, які проживають в Криму, вона, крім незручностей, нічого більше не принесла. А для двох етнічних груп – українців та кримських татар- окупація принесла загрози та ще й небезпеки», - сказав експерт.
Він прогнозує, що ситуація буде загострюватися із часом, особливо будуть відзначатися спротивом кримські татари, які вміють проводити мирні акції непокори. Разом з тим, зауважив він, Росії н ... Читати далі »
Переглядів: 567 | Додав: pprosvita | Дата: 15.05.2014 | Коментарі (0)

Серед степу, де жива трава,
Де ще мають значення слова,
Коням-хмарам степового краю
Вихор сонця гриви розвива.

І під сонцем коні ті летять
Щоб змести з землі ворожу рать.
На переднім – отаман Пестушко,
Далі - вояки йому під стать.

Грізна сила, щит від сил пітьми,
Меч свободи у часи тюрми, –
Світлі вершники летять над містом,
А внизу крокуємо і ми.

Та куди, ніхто чомусь не зна.
І тому панує кривизна
В наших поглядах не променистих
І хода сама – не показна.

Вже й Небесну сотню дав Майдан,
І її веде наш отаман,
Та не густо нас поміж копрами.
Тому все майбутнє – мов туман.

Отамане, блискавкою вдар,
Щоб запломеніло поміж хмар,
Щоб на землю полетіли іскри,
Бо в серцях вже затухає жар!

Іван БІЛОХРЕСТ,

12 травня 2014 року.
Переглядів: 633 | Додав: pprosvita | Дата: 15.05.2014 | Коментарі (0)

Презентація книги

Та зустріч у центральній криворізькій бібліотеці для дорослих на проспекті Карла Маркса за два дні до державного свята була зовсім не такою, як десятки попередніх. А особливість її була в тому, що вона відбувалася в той час, коли вже розпочалася окупація України, хоча на цьому проспекті та на сотнях інших криворізьких вулиць квітувала мирна весна і до всіх перехожих перед бібліотекою привітно усміхались каштани. Тим часом Крим уже окупували нахабні й по-геббельсівські брехливі у своїй підступності загарбники із сусідньої Росії, котрі розпалили полум’я війни і на Донбасі. У центрі ж уваги присутніх на тій зустрічі була розмова про книгу «Криворіжжя в полум’ї війни», і в ній на фактах і документах розповідалося про окупований гітлерівцями Кривий Ріг більш ніж сім десятиліть тому. Тоді ще росіяни разом з українцями воювали проти німецько-фашистських загарбників, а тепер ось незалежна Росія підступно, без оголошення війни (як колись гітлерівська Німеччина), н ... Читати далі »
Переглядів: 1120 | Додав: pprosvita | Дата: 15.05.2014 | Коментарі (0)

На Різдво 1979 року американська розвідка виявила слід радянського військового літака, який летів до Афганістану. Наступного дня президент КАРТЕР отримав записку від його радника з національної безпеки з викладом можливих відповідей на широкомасштабну радянську інтервенцію. У ніч на 27 грудня солдати КДБ СРСР, одягнені в афганську уніформу напали на палац, де переховувався президент Афганістану АМІН, стратили його і зайняли стратегічні місця в усьому Кабулі в ході сорокап'ятихвилинної операції. У радіотрансляції, яка нібито передавалась із Кабулу (а насправді - з Узбекистану), повідомили, що АМІНА було страчено за наказом Революційної народної ради Афганістану і що було сформовано новий уряд на чолі з лояльним до Союзу Бабраком КАРМАЛЕМ. Радянські сухопутні війська і десантники вторглися того ж вечора і протягом п'яти тижнів тут було розміщено п'ять дивізій. Так почалася війна Радянського Союзу в Афганістані. (Пол ГРЕГОРІ, «Радянська трясовина»)
Володимир ПУТІН, тоді амбітний 27 ... Читати далі »
Переглядів: 560 | Додав: pprosvita | Дата: 15.05.2014 | Коментарі (0)

Заява керівника "Газпрому" Олексія Міллера про те, що Росія з червня переводить Україну на передоплату за поставки газу, є психологічною атакою. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав економіст Борис Кушнірук.
За його словами, Росія такими заявами тисне не лише на Україну, а й на Європу. "В свою чергу Європа буде тиснути на Росію, бо вона розуміє: Україна знаходиться в таких умовах, що не залежно від того, виставлятиме Російська Федерація передоплату чи ні, платити за газ ціну у 500 доларів не буде. Просто не зможе цього зробити. Якщо російська сторона припинить постачання газу на територію України, це означатиме, що взимку Європа залишиться без газу, який йде через нашу країну. Поки це достатньо значущі обсяги, які їй потрібні", - зауважив експерт.
Кушнірук вважає, що треба буде домовлятися в трьохсторонньому порядку — Україна, Росія та Європа. "Бо не домовившись про ціну на газ, не вдасться врегулювати питання оплати за той, який вже був використаний, та подальші обсяги. Х ... Читати далі »
Переглядів: 558 | Додав: pprosvita | Дата: 15.05.2014 | Коментарі (0)

Чи міг хто із нас подумати, що в наші часи і в рік відзначення 200-ліття від дня народження нашого Пророка і Генія Тараса ШЕВЧЕНКА випаде на долю таке страшенне випробування – війна? Війна, до того ж, з боку нападника, який за міжнародними зобов’язаннями мав бути гарантом безпеки Української держави, який постійно видавав себе за братній народ, а фактично поводився як споконвічний наш ворог. Цим нападником стала Москва.
Протистояння злу не обійшлося першою сотнею загиблих на Майдані героїв – Героїв Небесної сотні. Триває й надалі загибель патріотів України від рук московської навали. І серед тих героїв за волю України полягли вже двоє добровольців зі Стрия – Андрїій КОРЧАК і Юрій ДЯКОВСЬКИЙ. Вони загинули за нас, за наше майбутнє, за майбутнє України. Їх покликали на боротьбу слова Тараса ШНВЧЕНКА: «Борітеся – поборете, Вам Бог помагає!».
Здається, що ті слова наповнили не тільки душі українців, вони витають уже і в повітрі, ті слова кличуть у бій нових і нових героїв. ... Читати далі »
Переглядів: 687 | Додав: pprosvita | Дата: 15.05.2014 | Коментарі (0)

Щиро зізнаюся, що протягом останніх років я постійно нарікав на пасивність профспілок гірників у відстоюванні своїх прав на Криворіжжі. Я – не про тих, що їх називають «банановими» або «радянськими». Бо їх, швидше за все, можна назвати спілками рабонайманців, де вони слухняно діють під керівництвом адміністрації. Ні, я про справжні, незалежні профспілки. І ось тепер бачу, що під впливом Революції гідності, яка розпочалася минулого року в Києві, створила Майдан спротиву і скинула злочинну владу ЯНУКОВИЧА «сотоварищи», ці профспілки в Кривому Розі почали навколо себе об’єднувати людей волелюбних і патріотично налаштованих. Про це свідчили два багатолюдних сходи, що відбулися 1 та 11 травня в Палаці культури Богдана ХМЕЛЬНИЦЬКОГО в районі 44-го кварталу.
І яущо перший сход був більше зосереджений на питаннях суто економічних, які стосувалися необхідності аідвищення заробітної плати, то другий, поза всяким сумнівом, мав і політичне забарвлення. Про це, зокрема, свідчить одноголосно ... Читати далі »
Переглядів: 572 | Додав: pprosvita | Дата: 15.05.2014 | Коментарі (0)

Коли б криворіжці орієнтувалися у своїх життєвих вподобаннях лише на те, що пишуть у комунальній газеті “Червоний гірник” чи показують і розказують у випусках муніципальної телерадіокомпанії “Рудана”, то давно, мабуть, уже вимерли б з тихою радістю в серці від усвідомлення, що вони вже свою життєву місію виконали, оскільки сотворили в місті справжній рай. А тому все-таки добре, що вони не лише тим читанням переймаються, а ще й ходять містом та їздять на громадському транспорті. Через це й мають можливість відчути, що воно таке реальна (а швидше, - пекельна) правда доріг у Кривому Розі.
І особливо переконливо та правда життя стукає в серця на святкуваннях різних дат, якимось чином пов'язаних із перемогами. А на 9 травня, під час святкування офіційного Дня Перемоги, — тим більше. Причому цей реальний біль і щем у серці від споглядання тих доріг (“фронтових” за своїм виглядом) відчуваєш не де-небудь на околицях, а прямо в старому центрі міста: на площі Визволення, на вулицях Карла ... Читати далі »
Переглядів: 580 | Додав: pprosvita | Дата: 15.05.2014 | Коментарі (0)