PP

     Субота, 20.04.2024, 14:18



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Травень » 31
Після фактичного обрання Україною нового президента російські можновладці говорять і про готовність до діалогу з Києвом (щоправда без міжнародних посередників) і про те, що ці вибори стали кроком у правильному напрямку. Зокрема, про це заявив спікер Держдуми Сергій Наришкін. Щоправда, при цьому він стверджував, що, мовляв, проведені 25 травня вибори «не можна назвати в повному сенсі вільними, демократичними». Водночас Наришкін зауважив, що до вибору українського народу Росія ставиться з повагою. «Безумовно, особлива відповідальність лежить на тому, хто зібрав на виборах найбільшу кількість голосів. Очевидно, що це – Порошенко», – визнав Сергій Наришкін.
Президент Росії Володимир Путін особисто наразі не відреагував на те, що вибори президента України відбулися. Це зробив прес-секретар глави Кремля. У Москві не кажуть, чи дочекається Петро Порошенко привітання з боку офіційної російської влади. 2004 року Путін двічі привітав Віктора Януковича з перемогою на президентських виборах ... Читати далі »
Переглядів: 677 | Додав: pprosvita | Дата: 31.05.2014 | Коментарі (0)

"У нас ніколи не буде іншої міліції: ані американської, ані кітайської, ніякої!" Мій співрозмовник не сперечається, не аргументує. Він просто диктує мені свою думку, чує і розуміє тільки себе, тобто, робить єдине, що вміє. А співрозмовник - не простий! Зробив кар`єру від дільничного інспектора, що боровся з розкраданням соціалістичної власності шляхом збирання хабарів з розкрадачів, аж до начальника райвідділу, отримав за свої заслуги непогану пенсію і перекваліфікувався в нотаріуси, накопичує майно і гроші, якими ні в якій мірі не зможе скористатися, але й зупинитися не може. Не зважаючи на поважний вік, він зберіг головні якості своє молодості: нахабство, впевненність у власній безкарності, цинізм... І наполегливі дзвінки з того світу у вигляді хвороб його лякають не надовго: вірить, що обдуре саму природу, як і все життя дурив людей. Його промова спрямована на мене, але я мовчки посміхаюся, повторюючи про себе слова позитивного героя з "Пармського монастиря" С ... Читати далі »

Переглядів: 672 | Додав: pprosvita | Дата: 31.05.2014 | Коментарі (0)

У 1960-ті американський часопис "Editor and Publisher" опублікував серію статей про пресу різних етнічних груп США. Автори дуже дивувались українцям: газет у них було значно більше, ніж в інших діаспор. Уже перша хвиля емігрантів до Канади й США (1891-1914) випускала свої газети: "Америка" (1886), "Народна воля" (1911), "Канадійський фармер" (1903). У 1893-му була заснована газета "Свобода", яка виходить дотепер у Нью-Джерсі. Це єдина україномовна газета, що публікувалась без перерв протягом ста двадцяти років. 77-річний Ростислав Хом’як багато років був кореспондентом "Свободи". Він народився у Львові, вчився в Канаді, з 1960 року мешкає в США. Працював у "Ukrainian Weekly", видавництві "Пролог", на "Голосі Америки", у 1967-1972 роках очолював український відділ "Радіо Свобода" у Нью-Йорку. Говоримо з паном Ростиславом про "Свободу" і пресу української діаспори загалом.
- Як Вам працювалося в редакції газети "Свобода" у 1960-тих?
- Коли я приїхав, газету очолював Антін Д ... Читати далі »
Переглядів: 685 | Додав: pprosvita | Дата: 31.05.2014 | Коментарі (0)

В минулому році 112 жертводавців прислали Фундації 65 249 доларів на різні потреби Фундації, а з каси Фундації видано видавництвам, організаціям та установам України та діаспори 106 191 долар. Найбільшу суму Фундації дали Галина та Олексій ВОСКОБІЙНИКИ – 32 тисячі доларів. Менші суми прислали Фундація «Самопоміч» в Чікаго – 3 900 доларів, василь СТАН – 3800 доларів, Маруся і Іван ГНИПИ – 2600 доларів, по 2 тисячі доларів Володимир МОГУЧИЙ, Степан ОЛІЙНИК та Віра і Богдан БОДНАРУКИ., 1250 доларів – Оксана МОСТОВИЧ, 1040 доларів – Галина СВІЧКОВСЬКА, 1000 доларів – Фундація «Спадщина» в Чікаго, 800 доларів – Лідія ШАЄНКО та 670 доларів – Маруся і Федір ГАЙОВІ. Пожертви в менших сумах як 500 доларів прислали 100 осіб.
Найбільші суми вмдано на друк різних книг, газет та журналів в Україні, а саме на двотомник «Іван БАГРЯНИЙ: нове й маловідоме» - есеї, документи, листи, спогади, нотатки та факти, які зібрав та упорядкував для видання Олександер ШУГАЙ – представник Фундації в Києві. Н ... Читати далі »
Переглядів: 1085 | Додав: pprosvita | Дата: 31.05.2014 | Коментарі (0)

У Франції відсвяткували Дні Анни Ярославни. Вже вкотре містечко Санліс, що в Пікардії, приймало нащадків славетної Анни Київської, дочки Ярослава МУДРОГО, королеви Франції 11-го століття.
Цьогорічні святкування в честь княжни розпочалися у суботу, 17 травня, конференцією про Анну Ярославну в 17-му районі Парижа та концертом українського хору з Канади (Торонто) «Веснівка» в катедрі Святого Володимира ВЕЛИКОГО, що на Сан-Жармені, повідомила VIDIA журналіст Любов БОДНАРЧУК.
В неділю, 18 травня, багаточисельна українська громада прибула в Санліс, щоб віддати належні почесті славетній землячці, яка прославилася у Франції просвітницькою діяльністю, мудрою і освіченою правителькою, фундаторкою абатства Святого Вінсента. У самому Санлісі, що був резиденцією королівського подружжя, і сьогодні можна побачити каплицю 11 століття, збудовану Анною Ярославною, в честь народження первістка Філіпа (Пилипа) та скульптуру королеви перед входом, на якій прочитується напис: «Анна КИЇВСЬКА, ф ... Читати далі »
Переглядів: 568 | Додав: pprosvita | Дата: 31.05.2014 | Коментарі (0)

Про це губернатор Дніпропетровщини заявив під час марафону «Дніпропетровщина. Вибори Президента України 2014», який триває в регіоні. Ігор КОЛОМОЙСЬКИЙ зазначив, що на нового Президента України чекає перший непростий іспит: «У нього буде Луганськ і Донецьк, і його подальше президенство залежатиме від того, як він з цим впорається».
Також губернатор зазначив, що у нього не виникало сумнівів щодо успішного проведення виборів у Дніпропетровській області. «Підготовка йшла повним ходом. Усі ділянки були готові, комісії сформовані. Різні чутки ходили, але ми підготувалися до всіх варіантів. Тому побоювань у мене не було. Сьогодні, о 8 ранку всі дільниці були відкриті, і процес голосування розпочався», – сказав Ігор КОЛОМОЙСЬКИЙ.
Усім виборцям губернатор побажав швидкого закінчення негараздів, які наразі є в країні. «Бажаю, щоб ми жили в єдиній та мирній Україні, щоб нарешті ті негаразди, які на нас обрушилися, швидше закінчилися. І щоб більше не лилася кров», – сказав він.
... Читати далі »
Переглядів: 562 | Додав: pprosvita | Дата: 31.05.2014 | Коментарі (0)

1 - Міжнародний день захисту дітей
1 – 1930 р. – Харків. Надзвичайна сесія Верховного суду УСРР розглянула справу про так звану контрреволюційну організацію у сільському господарстві України і засудила на різні строки (від двох до десяти років) 29 висококваліфікованих фахівців сільського господарства, звинувачених у прагненні відродити капіталістичний устрій, сприянні одноосібному господарству, шкідницьких діях. Реабілітовані у 1989 році.
6 – 1944 р. – Відкриття Другого фронту в Західній Європі.
6 – 1990 р. – Київ. Декларація Демократичного блоку народних депутатів у Верховній Раді УРСР про перехід до конструктивної парламентської опозиції, сформованої у вигляді НАРОДНОЇ РАДИ.
6 – День журналіста України
7 – 1989 р. – Київ – Париж. На 38-й Міжнародний авіа-космічний салон здійснено переліт унікальної транспортної системи – найбільшого в світі літака АНТ-225 („Мрія”), із змонтованим на фюзеляжі орбітальним кораблем багаторазового використання „Буран”, ... Читати далі »
Переглядів: 724 | Додав: pprosvita | Дата: 31.05.2014 | Коментарі (0)

Ігор Коломойський. Губернатор Дніпропетровської області Ігор Коломойський просить тих, хто може вільно говорити українською, спілкуватись нею в приміщенні ОДА. Про це повідомив в.о. заступника Дніпропетровської обласної державної адміністрації Святослав Олійник на своїй сторінці у Facebook.
"Губернатор Дніпропетровської області домовився сьогодні ввечері з україномовною частиною свого оточення про те, щоб ті, хто може вільно говорити українською, говорили в ОДА українською мовою", - написав Олійник. І додав, що Коломойський просить говорити українською "особливо з ним".
"Сам же він взявся за власний словниковий запас і тепер часто запитує правильну вимову і значення українських слів", - написав Олійник.



Сайт «Українська правда»,
27 травня 2014 року
Фото bfootball.com.ua
Переглядів: 541 | Додав: pprosvita | Дата: 31.05.2014 | Коментарі (0)

Прем’єр-міністру України ЯЦЕНЮКУ А.П., Голові Верховної Ради України ТУРЧИНОВУ О.В., головам депутатських фракцій Верховної Ради України СОБОЛЄВУ С.В., КЛИЧКУ В.В., ТЯГНИБОКУ О.Я., ЄФРЕМОВУ О.С., СИМОНЕНКУ П.М., уповноваженим представникам депутатської групи “Суверенна європейська Україна” ДОНІЮ О.С., ЄРЕМЕЄВУ І.М., МОСКАЛЕНКУ Я.М., голові депутатської групи “Економічний розвиток” КІНАХУ А.К., членам Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народним депутатам України

Щодо необхідності внесення змін до законопроекту «Про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час масових акцій громадянського протистояння, що розпочалися 22 лютого 2014 року»
Шановні народні депатути,
Ми, що нижче підписалися, занепокоєні законодавчими ініціативами, які були внесені на виконання Україною зобов’язань в рамках Женевської угоди з Європейським союзом, Сполученими Штатами Америки та Російс ... Читати далі »
Переглядів: 595 | Додав: pprosvita | Дата: 31.05.2014 | Коментарі (0)

Важко писати про якісь плани і перспективи розвитку місцевої преси, коли бачиш, як у твоїй рідній країні підштовхують до вбивства і уже вбивають. Причому - не тільки словом, а цілком справжньою зброєю. І ще відчуваєш на рівні свідомості: мовно-інформаційний простір твого рідного міста все більше стає не твоїм. Він, швидше за все, уже фактично чужинський. А ті ЗМІ (засоби масової інформації), які повинні доносити достовірну інформацію про навколишній світ, не просто відсторонені від тебе за своїм змістом, а уже нависли над будинками й хатами у вигляді ЗМІя, котрий випалює серця неправдою. Але коли в таких обставинах перестанеш вірити в силу правди, то обов’язково станеш або жертвою брехні, або (з нею в основі) - співучасником цілого масового злодіяння. Тому журналісти мають з вірою в серці не відступати, а навпаки: діяти наступально, дбаючи про те, що ж слід робити, аби в навколишньому просторі істотно поменшало неправди і аби відсторонити невігласів і корупціонерів (а якщо точніше, - б ... Читати далі »
Переглядів: 540 | Додав: pprosvita | Дата: 31.05.2014 | Коментарі (0)

Встане Україна І розвіє тьму неволі, Світ правди засвітить

Тарас ШЕВЧЕНКО

Переглядів: 648 | Додав: pprosvita | Дата: 31.05.2014 | Коментарі (0)

Важко переоцінити ту допомогу, яку надає нам, українцям, що живемо на Батьківщині, українська діаспора з-за кордону. І духовно, і конкретними своїми діями, і матеріально. На цій сторінці наші читачі познайомляться, зокрема, з тим великим матеріальним внеском у справу розбудови незалежної України на базі організаційної діяльності Фундації імені Івана БАГРЯНОГО, з якою контактує редакція нашої газети. А також дізнаються про минуле й перспективи українських газет в США (починаючи зі “Свободи”) та про один яскравий захід, який нещодавно відбувся у Франції.

Переглядів: 650 | Додав: pprosvita | Дата: 31.05.2014 | Коментарі (0)

ЦЕ СПРАВДІ чудово, що пророцтва Тараса ШЕВЧЕНКА, 200-річчя від дня народження якого ми відзначаємо цього року, збуваються. Як і зміст тих його великих слів, якими ми відкрили це число газети. Бо саме Україні дісталася роль “розвіяти тьму неволі”, яку намагаються нав'язати світові новоявлені ординці зі Сходу. А після виборів, проведених в Україні в надскладних умовах, уже ніхто-ніхто не буде сумніватися в тому, що Україна піднялася, встала, а значить “світ правди засвітить” обов'язково.

Переглядів: 587 | Додав: pprosvita | Дата: 31.05.2014 | Коментарі (0)