PP

     Середа, 17.04.2024, 00:32



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Травень » 11
В Україні людина практично не має шансів оскаржити насильницьке поміщення до психіатричної лікарні. До такого висновку дійшов Європейський суд з прав людини, ознайомившись з заявою Анатолія РУДЕНКА. 52-х річного підприємця лікарі дніпропетровської психічної лікарні визнали психічно хворим та направили на примусове лікування. Найцікавішим є те, що попередній висновок за підписом цих же лікарів був абсолютно протилежний: "Анатолій РУДЕНКО не потребує примусового лікування". Ніяких аргументів, чому рекомендації щодо однієї і тієї ж людини протягом короткого часу настільки різняться, медики не надали. Врешті-решт пан РУДЕНКО майже рік провів у психіатричній лікарні, не маючи змоги оскаржити своє там перебування чи провести незалежну експертизу.
Після «звільнення» від примусового лікування Анатолій РУДЕНКО звернувся до Української Гельсінської спілки з прав людини, юристи якої організували для чоловіка незалежну експертизу. Висновок медиків був одностайним – чоловік не потребував при ... Читати далі »
Переглядів: 602 | Додав: pprosvita | Дата: 11.05.2014 | Коментарі (0)

В Росії куди більш актуальна проблема з неофашистскими угрупованнями, ніж в Україні. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявила виконавчий директор представництва міжнародної правозахисної організації Amnesty International в Україні Тетяна Мазур в інтерв'ю РБК-Україна.
"Ми дуже уважно ставимося до будь-якої інформації, що стосується прав людини. Ми чули звинувачення України в утиску прав російськомовного населення, але не зафіксували таких фактів. Ніхто не звертався, хто був би жертвою дискримінації за мовною ознакою. На рівні законодавства була спроба скасувати закон про мови, але вона була заветована.
Поклавши руку на серце, скажу, що є неофашистські угруповання. Вони були до Євромайдану і вони існують зараз. Наскільки вони є активними - складне питання. Але в Росії ця проблема більш актуальна, ніж у нас. Стверджувати, що в Україні такі прояви є масовими - немає підстав", - сказала вона.

RBK.ua, 28 квітня 2014 року
Переглядів: 505 | Додав: pprosvita | Дата: 11.05.2014 | Коментарі (0)

До свята Воскресіння Господнього Україна наближалася під враженням понесення жертв Небесної сотні, гнітючого в моральному відношенні путінського вторгнення до Криму та інспірування протистоянь у східних українських областях.
Понесені жертви зобов’язують всіх громадян України стати на шлях правди і справедливості. Це, в рівній мірі, стосується і діячів церкви.
Як відомо, отці Української православної церкви Київського патріархату ще 20-го лютого поточного року перестали молитися за владу, що остаточно довела свій злочинний хист. Ця ж церква і далі діє у згоді з Богом і народом.
Чи дочекалися українці такого ж чіткого благословення від Української православної церкви, що у єдності з Московським патріархатом? За всіма ознаками, у важливій справі відстоювання незалежності України вона перебуває у стані невизначеного маневрування. У цьогорічних Великодних посланнях ієрархи східноукраїнських єпархій закликали вірян не вдаватися до ненависті і не допустити громадянської в ... Читати далі »
Переглядів: 534 | Додав: pprosvita | Дата: 11.05.2014 | Коментарі (0)

— Как вы можете быть украинским патриотом, восхвалять УПА, настаивать на полном отделении и независимости от России и при этом говорить по-русски? Это лицемерие!
— 78
— Что 78?
— 78 процентов ирландцев говорит по-английски, но это не мешает им подрывать британские бронетранспортеры...
В цьому доволі старому жарті немає навіть долі жарту. Натомість є маленька неточність. Полягає вона в тому, що англійською мовою розмовляє 94% ірландців, тоді як ірландською хоч у якійсь мірі володіє лише близько 1,5 млн (близько 33%) з 4,5 млн громадян країни. За офіційними даними ірландського уряду, з них лише близько 300 тисяч осіб (6%) використовують ірландську мову у повсякденному спілкуванні. Втім, навіть такі дані ціла низка ірландських експертів вважає доволі оптимістичними, оцінючи реальну кількість носіїв давньої кельтської мови, які використовують її у житті, приблизно у 65 тисяч осіб. Вряди-годи можна визнати: в Україні ситуація набагато краща. І все одно схожа.
... Читати далі »
Переглядів: 710 | Додав: pprosvita | Дата: 11.05.2014 | Коментарі (0)

2 - 1848 р. – Виникнення першої української політичної організації – Головної руської ради.
3 - 1895 р. – Народився в селі Куцівка Смілянського повіту Т.ОСЬМАЧКА, український письменник, поет.
3 - 1993 р. – Київ. Міністерство юстиції України зареєструвало Українську всесвітню координаційну раду (голова – І.ДРАЧ).
3 травня – Всесвітній день свободи преси
5 - 1932 р. – Москва. Ухвалення РНК СРСР і ЦК ВКП(б) постанови про план хлібозаготівлі з врожаю 1932 р. Термін реалізації плану встановлювався до 1 січня 1933 р. Виконання цієї постанови в другій половині 1932 р. – першій половині 1933 р. призвело до масового голоду в селах України і до загибелі мільйонів людей.
6 - 1968 р. Москва. Голова КДБ при Раді Міністрів СРСР Ю.АНДРОПОВ звернувся листом до ЦК КПРС, в якому оцінив роман О.ГОНЧАРА „Собор” як „політично шкідливий твір, що пропагує елементи націоналізму, в спотвореному світлі зображує радянську дійсність”.
9 - 1945 р. – День Перемоги над фаши ... Читати далі »
Переглядів: 609 | Додав: pprosvita | Дата: 11.05.2014 | Коментарі (0)

ВЕСНА навколо. Природа прокинулась після зимового сну і на повну силу демонструє Богом створену красу і велич життя. Але разом з нею активізувалися й потвори, ті носії рабства і агресії, що прагнуть загибелі справді творчого, високого і світлого, бо весна проміннями сонця вбиває тих носіїв зла. І тому вони мусять ховатися від живого світла, ховатися посеред темряви брехні, а істинні своі обличчя - приховувати за масками миротворців.
Панове, я прошу уваги до цих моїх слів, хоч у моєму михайлику, який я тримаю в руці, не традиційна для таких випадків горілка, а звичайний сік із минулорічного врожаю, зібраного у вишневому садочку. Я прошу сконцентрувати у своїх серцях все те високе і найдорожче, що допомагає нам у будь-яких ситуаціях залишатися людьми, відданим справі миру, а не війни, що допомагає нам залишати свої голови світлими, а душі – відкритими для перебування в них Господа нашого.

ЩЕ наприкінці минулої зими (а це ж лише якихось два місяці тому!) навряд чи хто ... Читати далі »
Переглядів: 741 | Додав: pprosvita | Дата: 11.05.2014 | Коментарі (0)

Президент Польщі Броніслав Коморовський вважає неприпустимою "дикістю" захоплення експертів ОБСЄ в східній Україні озброєними сепаратистами. Про це 27 квітня він сказав журналістам після зустрічі з главою МЗС України Андрієм Дещицею в Римі, повідомляє офіційний веб-сайт президента. "Президент Польщі відзначив, що викрадення експертів ОБСЄ - це щось, що раніше мало місце виключно в диких районах світу, де дикі племена викрадають миротворців та спостерігачів", - йдеться у повідомленні.
Коморовський назвав абсолютно виправданими дії української влади, котра проводить антитерористичну операцію проти цих людей. "Не можуть не реагувати, тому реагують та мають для цього 100% право", - сказав він, зауваживши, що "російські сепаратисти" відповідають збройним протистоянням. Коморовський зазначив, що захоплення експертів ОБСЄ ще більше ускладнює ситуацію в Україні та закликав до рішучої реакції Західного світу. "Це, звичайно, дуже сильно ускладнює ситуацію, але, на моє переконання, повинно ... Читати далі »
Переглядів: 543 | Додав: pprosvita | Дата: 11.05.2014 | Коментарі (0)

Вчорашнє рішення суду в Санкт-Петербурзі відхилити апеляцію антидискримінаційного центру "Меморіал" на рішення про визнання НУО "іноземним агентом" є юридичним тиском на все громадянське суспільство Росії, заявила Amnesty International.
АДЦ "Меморіал" - це відома правозахисна НУО, яка допомагає жертвам расизму та ксенофобії в Росії. Її керівництво прийняло рішення про закриття організації через загрозу кримінального переслідування за відмову зареєструватися в якості "іноземного агента".
"У суду було дві можливості, однак винесене рішення виявилося аж ніяк не на користь справедливості та прав людини. Це недалекоглядне рішення йде в ногу з придушенням російською владою будь-яких проявів активності громадянського суспільства. Воно є небезпечним прецедентом, який можуть використовувати проти інших НУО", - сказав Сергій Нікітін, директор російського представництва Amnesty International.
"Російська влада цілеспрямовано позбавляє суспільство можливості почути якусь альтер ... Читати далі »
Переглядів: 490 | Додав: pprosvita | Дата: 11.05.2014 | Коментарі (0)

Комісія з примирення незабаром запрацює при Дніпропетровській облдержадміністрації. Про це на брифінгу повідомив в.о. заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Борис ФІЛАТОВ, передає «Укрінформ».
«Зараз Дніпропетровська облдержадміністрація розглядає ідею створення комісії з примирення. Сподіваюся, найближчим часом ми запропонуємо концепцію, в основі якої буде покладена ідея, висловлена Нельсоном МАНДЕЛОЮ. Загальновідомий факт - він 27 років відсидів за гратами на острові і після цього, як його обрали президентом ПАР, у нього було багато претензій і образ до «влади білих», режиму апартеїду. Але у МАНДЕЛИ вистачило мудрості і бажання зберегти свою країну. Відповідно були створені спеціальні інструменти й інституції, за допомогою яких дуже складне, багатонаціональне і багатоконфесійне суспільство Південної Афри ... Читати далі »

Переглядів: 560 | Додав: pprosvita | Дата: 11.05.2014 | Коментарі (0)

Відкриття європейських ринків для українських товарів дозволить додатково залучити в економіку України близько 500 млн євро.
Про це сказав міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета, повідомляє сайт Кабміну.
"Ми проводимо зустрічі з представниками бізнесу, щоб вони якомога швидше, вже цього місяця, почали поставляти продукцію на європейські ринки. Якщо Україна невідкладно розпочне постачання товарів на терени ЄС, українські експортери додатково отримають близько 500 млн євро", - сказав Шеремета.
Міністр зауважив, що на сьогодні від ввізних мит звільнено 83% всієї сільськогосподарської продукції, яка поставляється до країн-членів ЄС, а також майже всі промислові товари.
Ще на 16% товарних позицій в сільському господарстві Україна отримала нульові тарифні квоти, а це означає, що виробники мають змогу поставляти до Європи стільки товарів, скільки зможуть.
Як відомо, 23 квітня ЄС в односторонньому порядку відкрив свої ринки для українських то ... Читати далі »
Переглядів: 463 | Додав: pprosvita | Дата: 11.05.2014 | Коментарі (0)

82-річний мешканець Горлівки, який 13 років пропрацював шахтарем, відсудив у Європейському суді з прав людини 2000 євро за відмову держави компенсувати його витрати на комунальні послуги. Згідно ст. 43 Гірничого закону, працівники, які пропрацювали на важких роботах і роботах з небезпечними та (або) шкідливими умовами праці більше 10 років, мають право на компенсацію за оплату електроенергії, газу та центрального опалення житла. Проте, коли чоловік захотів отримати передбачені законом гроші, вповноважені органи зазначили, що хоча право в законі є, механізмів його виконання не існує. І літньому Володимиру БУДЧЕНКО доведеться почекати невідомо скільки, аби Кабмін такий механізм створив (якщо створить). Такої ж думки притримувались і вітчизняні суди всіх інстанцій.
Європейський Суд не погодився з аргументами українських судів, визнав порушення Україною права власності та зобов’язав державу сплатити пану БУДЧЕНКУ компенсацію в розмірі 2000 євро. Заявника в Європейському Суді предста ... Читати далі »
Переглядів: 494 | Додав: pprosvita | Дата: 11.05.2014 | Коментарі (0)

(Думки співгромадян. Роздуми донеччанки з листа громадського діяча Володимира БЕРЕЗІНА, м. Артемівськ).

"Я ніколи не розуміла свого прапрадіда. У нього була сімя, четверо дітей взуттєва лавка в центрі Донецька, а він став революціонером. Хотів змінити свою країну. Його розстріляли в 1917-му. І тільки зараз я його зрозуміла, тому що сама стою з прапором України і хочу змінити свою країну. Заради майбутнього свого сина, як колись мій прапрадід – заради майбутнього своїх чотирьох дітей. «Душу й тіло ми положим за нашу свободу…»
Сьогодні в Донецьку я бачила натовпи матюкливо-галасливих агресивних проросійських елементів з прапорами Росії. Скільки ненависті, злості!.. Такої кількості брудної лайки на всю центральну вулицю я не чула ніколи в своєму житті.... Як звірі, кидалися вони на машини з українською символікою, проколювали шини. На машину з рекламою «Україна – єдина» накинулися всім натовпом і гналися за нею, немов ті шакали. А одного чоловіка з прапором України лед ... Читати далі »
Переглядів: 616 | Додав: pprosvita | Дата: 11.05.2014 | Коментарі (0)

ПОЕТИЧНИМ РЯДКОМ

УКРАЇНА ВІД ЗМІЯ ЗАХИСТИТИСЯ ЗМОГЛА

(Уривок з вінка сонетів «Сплетіння душ розквітлих»)

2.
…Живе квітуча, вільна Україна,
Бо не скорилась тому плазуну,
Що крила мав і голову (ще й не одну)
Ні, не поставив він красуню на коліна!

А з ним покора, неміч і руїна
Прийшли б на землю, вигребли б казну
Мільйони полягли б у ту війну,
Від куль, снарядів і ножів у спину.

Та обминула нас така біда.
Сам Бог в колисці донечку гойда,
За нею думкою в майбутнє лине.

Вона ж летить у просторі буття
І дякує Йому за майбуття,
Країна з казки, неземна таїна.
3.
Країна з казки, неземна таїна.
В сорочці вишитій для захисту від зла,
Від Змія захиститися змогла
Із ласки Божої в лиху годину.

Та слава її в світі не загине
За те, що найцінніше віддала:
Дітей тих світлих, що з висот орла ... Читати далі »
Переглядів: 460 | Додав: pprosvita | Дата: 11.05.2014 | Коментарі (0)