PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 17:11



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Червень » 25
30-31 травня в Запоріжжі за підтримки Фонду Конрада АДЕНАУЕРА і Академії Української преси проходив семінар для групи журналістів з різних областей і за участю студентів (майбутніх журналістів) Запорізького Національного університету. Мова йшла про політику Євросоюзу в інформаційному просторі України.
Один із найцікавіших моментів цього семінару – зустріч у вільному режимі спілкування із керівником представництва Фонду Конрада АДЕНАУЕРА в Україні паном Ніко ЛАНГЕ, який більше години відповідав на запитання учасників семінару.
Як один із учасників цієї зустрічі не можу не процитувати один із фрагментів відповідей на запитання (у більш повному вигляді вони будуть розміщені в найближчих числах часопису), в якому, зокрема, німецький журналіст сказав наступне:
«Нині склалася унікальна ситуація, бо є консенсус укр ... Читати далі »
Переглядів: 973 | Додав: pprosvita | Дата: 25.06.2011 | Коментарі (0)

Це було зовсім недавно, наприкінці травня, у Кривому Розі, в гуманітарному корпусі нашого педагогічного університету. В актовому залі тоді панували високі почуття, які вбирали слова і музику добрих творців: чоловіка і жінки. Це були справді високі гості з Києва: Василь ЛИТВИН, бандурист, кобзар і народний артист України разом зі своєю дружиною Антоніною ГАРМАШ-ЛИТВИН, відомою українською поетесою. Вони розповідали про себе, про своє розуміння життя і разом подружжя дарувало ними знайдену гармонію. Хоч кожен із них при цьому вкладав саме свою частинку у спільне розуміння духовності.
Вони давали можливість прикластися до джерел духовності і відчути їхню глибинну суть. Сам же Василь Степанович того дня зі сцени сказав, що не буває випадкових зустрічей, що всі вони готуються попереднім життям. І з цими його словами повніс ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1273 | Додав: pprosvita | Дата: 25.06.2011 | Коментарі (0)

В Україні правозахисники відзначають істотне погіршення економічних прав та фундаментальних свобод. У Києві на своєму п’ятому форумі вони проголосили спільний маніфест «Громадськість проти безправ’я».
Під маніфестом підписалися більшість правозахисних громадських організацій України. За часів незалежності це перший спільний документ, який одностайно підтримали правозахисники, каже голова правління Української Гельсінської групи Євген ЗАХАРОВ. «Ця потреба виникла через те, що правозахисники бачать брутальне систематичне порушення фундаментальних прав людини. Хоча і раніше в Україні права людини не надто шанували, але за останні півтора року ситуація значно погіршилася», - сказав Deutsche Welle ЗАХАРОВ.
У маніфесті зазначається, що побиття і катування людей у міліції вже стало в Україні звичним явищем. Порушення кри ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 954 | Додав: pprosvita | Дата: 25.06.2011 | Коментарі (0)

В Україні різко зростає кількість ув'язнених і, як наслідок, рівень злочинності. Як пише видання «Корреспондент», країна заганяє себе в глухий кут, ігноруючи кращий світовий досвід у боротьбі зі злочинністю, особливо скандинавський. Видання пише, що сьогодні кожен четвертий український ув'язнений потрапляє на нари за крадіжку, часто незначну. За ґратами в Україні сидять навіть люди, які скоїли економічні злочини, які в усьому цивілізованому світі логічно викупаються штрафами або майном. У результаті подібної жорсткої політики країна стала одним з європейських лідерів за часткою ув'язнених від усього населення. З показником 338 «зеків» на 100 тисяч осіб Україна в Європі поступається тільки Росії (570 ув'язнених), Грузії (538) та Білорусі (385).
Більше того, пише «Корреспондент», нинішня влада робить все, щоб наздогнати білорусів: торік тюремне населення України зросло на 4,2% - це рекорд для останніх 11 років. У результаті нині у вітчизняних колоніях перебувають 154 тисячі ув'язн ... Читати далі »
Переглядів: 1100 | Додав: pprosvita | Дата: 25.06.2011 | Коментарі (0)

ЧАСТИНА ТРЕТЯ
ПРОДОВЖУЮЧИ викладати запитання криворіжців і відповіді на них лауреата Шевченківської премії, заступника голови Спілки письменників України Василя ШКЛЯРА, який побував у Кривому Розі 12 травня цього року, не можу не зазначити, що мені тоді було соромно. - За, м’яко кажучи, не зовсім українське обличчя мого рідного міста, за те, що театр, який носить ім’я Тараса ШЕВЧЕНКА (в ньому якраз і відбувалася зустріч із письменником), майже поголовно (за винятком «Кайдашевої сім’ї» та ще кількох) ставить спектаклі російською. А тому той напис на металевому паркані на площі Визволення («ТЕРЕТОРИЯ НАХОДИТСЯ ПОД ОХРАНОЙ»), який, мабуть, більше тижня «прикрашав» обличчя міста, так зрісся у моїй свідомості із сьогоднішнім Кривим Рогом, що я тепер просто не маю сил відділити їх один від одного. Тому прошу вибачен ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 889 | Додав: pprosvita | Дата: 25.06.2011 | Коментарі (0)

ГОЛОДОМОР як геноцид в Україні винищив мільйони українців. І наступна розповідь – тільки про одну сімю в час того жорстокого рукотворного лихоліття 1932-1933-го років. Згадує Катерина … КЛЯЦЬКА ( з 1934-го – криворіжанка). Яка народилася в селі Смілому Недригайлівського району, що на Сумщині.
1. «МАМА КОЛО ПЕЧІ СТОЯЛА І ПЛАКАЛА»
«Сім’я у нас була: нас четверо (три брати менших і я), тато і мама. У батьків було землі два гектари – під лісом, за сім кілометрів. Ми жили біля млина, майже в самому центрі села, на подвір’ї майже соток десять землі всього було, невелика така площа городу, біля млина – одразу через провулок.
У 1928 році згорів сарай, мені тоді, пам’ятаю, років із п’ять було, валялися мертві качки на подвір]ї. Від млина був провулок, там жила бабуся, а друге подвір’я було вже нашим.
У школу ход ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 986 | Додав: pprosvita | Дата: 25.06.2011 | Коментарі (0)

Уже цілий рік, починаючи з матеріалу «Чи дограється влада Кривого Рогу до катастрофи біля «Джеронімо»?», газета «Промінь Просвіти» подає публікації про ситуацію, яка склалася навколо будинку №1 на вулиці ПУШКІНА та його мешканців. Зокрема, у числі 7-му за квітень цього року в кореспонденції «На вулиці ПУШКІНА правлять бал терористи?» було названо чимало фактів, які в результаті можуть призвести до катастрофи й загибелі людей, що тут проживають, а також – про те, що влада мовчить у відповідь на ці публікації та звернення громадян і нічого не робить, аби такої небезпеки уникнути. Так, у відповідь на наш інформаційний запит до міського голови міста Кривого Рогу Юрія ВІЛКУЛА надійшла фактична відписка (частково – з нісенітницею), в якій, зокрема, голова районної у місті ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1055 | Додав: pprosvita | Дата: 25.06.2011 | Коментарі (0)

2 – 1918 р. – Київ. Затвердження гетьманом України П.СКОРОПАДСЬКИМ закону про громадянство Української держави, згідно з яким уся повнота політичних прав в Українській державі належить тільки її громадянам. Громадянином Української держави міг бути кожний, хто народився на її території і по досягненню повноліття упродовж року подав заяву про надання громадянства. Закон забороняв подвійне громадянство.
2 – 1951 р. – „Правда” надрукувала редакційну статтю „Проти ідеологічних викривлень у літературі”, в якій було піддано безпідставній критиці патріотичний поетичний твір В.СОСЮРИ „Любіть Україну”. У дусі „критики” 1946-48 рр. аналізувалась творчість інших українських митців.
3 – 2006 р. – РЕЄСТРАЦІЯ ЧАСОПИСУ „ПРОМІНЬ ПРОСВІТИ”.
6-9 – 1932 р. – Харків. ІІІ конференція КП(б)У, яка обговорила питання про підсумки весняної посівної кампанії, про заготівельну та жнивну кампанії і про завдання організаційно-господарського управління колгоспами. Конференція визнала встановлен ... Читати далі »
Переглядів: 1266 | Додав: pprosvita | Дата: 25.06.2011 | Коментарі (0)

Нікопольське об’єднання осередків Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА пропонує і запрошує. Що і куди? Читайте нижче.
1. Заняття в оздоровчій групі:
а)йога, японська та тібетська лікувальні системи;
б)комп’ютерна діагностика, лікування натуральними препаратами;
в)народні рецепти.
2. Послуги молодіжного козацького гурту:
а) сопілка, козацькі тулумбаси, сурми, бандура;
б) музичне обслуговування урочистих подій;
в) зустрічі весільних пар козацько-кобзарським гуртом біля пам’ятника Богдану ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ.
Учасникам козацьких загонів, членам «Просвіти», осередкам «Просвіти», учасникам гуртів «Просвіти» - безкоштовно.
Проводиться набір в молодіжний творчий джаз-рок гурт (ударні, гітари, клавішні, труба).
Звертатися телефонами:
6-94-256 (з 10.30 до 12.30),
3-26-43 (з 15-ї до 16-ї) – у вівторок і четвер.
Переглядів: 892 | Додав: pprosvita | Дата: 25.06.2011 | Коментарі (0)

70 років тому, 22 червня 1941 року, почалася німецько-радянська війна, один з найкривавіших конфліктів в українській та світовій історії. Її початок ознаменувався катастрофічною поразкою Радянського Союзу, який опинився на краю загибелі. За неповний місяць Червона армія втратила майже мільйон солдатів та десятки тисяч одиниць бойової техніки. Про причини грандіозної поразки Радіо «Свобода» розмовляло з відомим українським істориком, який спеціалізується на вивченні подій Другої світової війни, Владиславом ГРИНЕВИЧЕМ.
– Чи є серед істориків консенсус щодо того, чому війна почалася для СРСР дуже невдало?
– Остаточної згоди довкола катастрофи 1941 року немає. При цьому я вважаю, що майже не зачіпається найголовніша тема – морально-політичного стану суспільства і, власне кажучи, людського фактору, який був однією з п ... Читати далі »
Переглядів: 1028 | Додав: pprosvita | Дата: 25.06.2011 | Коментарі (0)

Цими днями до Кривого Рогу завітали гості з Нікополя. Іх було п’ятеро активістів із Нікопольського об’єднання осередків ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА на чолі з головою Борисом БАБЕНКОМ. В нашому офісі вони зустрілися з криворізькими просвітянами,


а потім вирушили до пам’ятника Тарасу Шевченку і дали там цілий концерт.

Основний напрямки діяльності Нікопольської «Просвіти» - культурно-музичний та історико-літературний. І це відвідування було частиною плану, який вони здійснюють із приводу 150-річчя перепоховання тіла великого Кобзаря. Крім Кривого Рогу та Нікополя, вони вже побували в Каневі і Нікопольському районі, а після нашого міста їх подальший шлях пролягає до Дніпропетровська, Дніпродзержи ... Читати далі »
Переглядів: 863 | Додав: pprosvita | Дата: 25.06.2011 | Коментарі (0)

12 травня в СЗШ-21 відбулася зустріч нікопольських просвітян зі старшокласниками. Це був звіт «Просвіти» щодо творчої діяльності. Він складався із трьох частин: народна творчість, творчість Тараса ШЕВЧЕНКА і місцевих просвітянських авторів. Сюди прибули молоді талановиті хлопці молодіжного осередку нікопольської «Просвіти» зі своїм наставником, почесним козаком Григорієм МІХНОМ, керівником «Просвіти» Борисом БАБЕНКОМ, головою одного із осередків Володимиром БОНДАРЕНКОМ, а також – місцеві поети Світлана ЗУБКОВА і Степан БОРОЗНИЙ.
Голова просвітянського осередку в цій школі, учитель української мови та літератури Н.Ф.КАЛЬНИШ розповіла учням про діяльність Бориса МОЗОЛЕВСЬКОГО, знаменитого українського археолога і поета, члена Нікопольської просвітянської організації з 1988 року, демонструючи зібрані про нього матеріали.
Борис БАБЕНКО у своєму виступі звернувся до визначних моментів історії України, розповів про важку долю української мови, яку всіляко забороняли, звужували ... Читати далі »
Переглядів: 901 | Додав: pprosvita | Дата: 25.06.2011 | Коментарі (0)

ЧАСТИНА ДРУГА
Продовжуючи виклад думок Василя ШКЛЯРА (автора роману «Залишенець. Чорний Ворон», за що письменник став лауреатом Шевченківської премії) під час зустрічі з криворіжцями, яка відбулася 12 травня, зазначу, що ще й сьогодні (хоч уже фактично місяць минув з тих пір) мені здається, що над нашим містом і досі витає дух Чорного Ворона, який закликає всіх моїх земляків випрямити спини і з надією і вірою в кращі часи подивитися в наше спільне майбутнє. Однак все одно (хоч і зняли з металевого паркану на площі Визволення ту листівку-оголошення із безграмотним написом, в якій було зазначено, що «ТЕРЕТОРИЯ НАХОДИТСЯ ПОД ОХРАНОЙ») Кривий Ріг, на жаль, і досі залишається фактично «ТЕРЕТОРИЕЙ», де все українське – майже у підпіллі чи у підсвідомості українських громадян. Навколо ж затято-вперто шумить-каламутить ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1532 | Додав: pprosvita | Дата: 25.06.2011 | Коментарі (0)

21 травня, в суботу, вранці біля Тарасової гори в Каневі, представники з різних міст України взяли участь в кульмінаційних заходах «Прощі до Тараса» …
Делегація від Кривого Рогу складалася зі студентів і викладачів Центру підготовки і перепідготовки кадрів, членів Криворізького міського обє’днання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА, також приїхав із сім’єю голова об׳єднання «Опора» в Кривому Розі Сергій ФЕДЬКО. Про заходи щодо «Прощі до Тараса» в Каневі і в Кривому Розі вдалося зняти відео Олегу ЗАБОЯКУ, Олександру ЧИЖИКОВУ і Петру ЛИСЕНКУ, і це відео викладено в Інтернеті (його можна переглянути, якщо на порталі www.youtube.com набрати «150-річчя повернення Тараса Шевченка в Україну»). Щодо журналістських нотаток з фотографіями, то Олег ЗАБОЯК надав матеріали в попередньому числі «Променя Про ... Читати далі »
Переглядів: 908 | Додав: pprosvita | Дата: 25.06.2011 | Коментарі (0)

ШАНУЙ
Твоя Батьківщина – зелені ліси
Безкраї степи, бистрі ріки,
Широкий Дніпро, солов’їв голоси
І люди, душею великі.

Солодким шматочком із віку була
Земля твоя, щедра й багата… -
Хозари і турки, татарська орда,
«Обійми найстаршого брата»…

За прагнення волі вбивали твій Рід.
Ділили всіма кольорами,
Гноїли по тюрмах… Та вижив нарід,
Бо віра завжди була з нами.

Свобода нарешті у край наш прийшла,
Жадана і гнана віками.
Шануй її, сину, щоб нова «орда»
ЇЇ не вдягла у кайдани.

НАШ РІД
Наш рід іде з Трипільскої культури,
Від Києва, від Хортиці й Дніпра.
Від писанок, веснянок і бандури,
Від Лесі, від Тараса, від Франка…

Криниця чиста – наша рідна мова,
Чарівна пісня, лагідна душа,
Високе небо, зірка вечорова,
І Русь-Вкраїна – Богом нам дана.

Дніпро те зна і всі ліси в Карпатах ... Читати далі »
Переглядів: 913 | Додав: pprosvita | Дата: 25.06.2011 | Коментарі (0)

День міста Кривого Рогу, який місцева влада відзначала 28 травня цього року, безперечно, був для неї таки святом. Але – не для мене. Бо для мене він став ще одним нагадуванням про те, що посиленими темпами відбувається окупація мовно-інформаційного простору моєї Батьківщини (для початку), яка у найближчому майбутньому може завершитися якщо не окупацією та наступним зникненням цілої Української держави, то її розпадом на частини. І це справді може статися, бо до цього своїми нерозумними (а можливо, і навмисними) діями підштовхують, зокрема, і міський голова Кривого Рогу Юрій ВІЛКУЛ, і син цього міського голови Олександр ВІЛКУЛ, який нині є головою Дніпропетровської обласної державної адміністрації.
Такі висновки я зробив після того, як побував того дня на центральному стадіоні в Кривому Розі, де відбувалася святкова театралізована вистава на честь чергової річниці від дня заснування мого рідного ще з діда-прадіда міста.
Там виступали зі своїми привітаннями і перший з назва ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 836 | Додав: pprosvita | Дата: 25.06.2011 | Коментарі (0)

Памяті Головного отамана
Холодного Яру СТЕПОВОГО-БЛАКИТНОГО
(Костя ПЕСТУШКА)

«За нашу кров, за нашу честь.
за кривди нашого народу»
СТЕПОВИЙ-БЛАКИТНИЙ (Кость ПЕСТУШКО)



- За нашу кров, за нашу честь,
за кривди нашого народу
гуртуймося іти на герць
за Україну! За свободу!-

Гукнув отаман Степовий,
І загуло навкруг степами:
«За землю й волю буде бій –
ходім хутчій, братове, з нами!

Допоки нас червона рать
усіх за горло не схопила
і не згребла всього добра,
бери, земляче, свої вила!»

І заюрбився Кривий Ріг.
В Терни, Херсон, Олександрію,
здійнявши куряву доріг,
свою несе повстанство мрію

про тихе, вольнеє життя
без ВУЧКа і комісарів,
що селянину майбуття
готують в злиднях ко ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 943 | Додав: pprosvita | Дата: 25.06.2011 | Коментарі (0)

І ти скіф – і я скіф.
Світ наш посполитий.
Тож бере мене сміх –
Що нам ще ділити?
Борис Мозолевський

– І ти українець –
і я українець.
Ну що нам з тобою ділити?
Ти з Лівобережжя –
я з Правобережжя.
Землі однієї ж ми діти.
– Та спільна земля ця
тепер вже не наша.
На правому – ляхи,
у нас – московити…
І де вже своє нам робити?

– І ти українець –
і я українець.
Та тільки під різні прапори
ми стали з тобою
і йдемо до бою.
І хтось таки когось поборе –
чи то під червоним,
чи жовто-блакитним…
– А рідна земля
вже не наша,
не наша!
На правому німці –
на лівім совіти…
Тож бути нам разом не світить.

– І ти українець –
і я українець.
В борні не бували ми кволими.
Ти за імперію –
за есесесерію
на Збручі поклав свою голову.
За Україну ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 903 | Додав: pprosvita | Дата: 25.06.2011 | Коментарі (0)

Поволеньки повертається до нас історична память. Бо якось і незручно було говорити раніше про те, що Тернівський район дещо древніший, ніж центральна частина міста. Але річ не в тім, хто перший, а в історичній правді. І ось 26 травня 2011 року з ініціативи працівників Веселотернівського музею був проведений захід, присвячений рідному краєві. Згадана була легенда про виникнення Веселих Тернів за часів Богдана ХМЕЛЬНИЦЬКОГО. Добірне товариство, що прийшло вшанувати чвертьтисячолітню річницю, розповіло і показало безліч цікавого.
Найперше була приготована відомим краєзнавцем Миколою БАБЕНКОМ ретроспективна фотовиставка про маєтки панів КОЛАЧЕВСЬКОГО та ХАРІНА. Після вступного слова сердечною піснею розпочала зустріч постійна гостя музею мисткиня пані .ОСТРОВСЬКА в ошатному одязі, створеному і вишитому власноруч. З огляду на річницю села, поет і художник із Тернуватки з-під Недайводи пан .КРИВЕНКО поділився враженнями і спогадами про давні часи цього краю. Для музею Микола .БАБЕНКО ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1843 | Додав: pprosvita | Дата: 25.06.2011 | Коментарі (0)