PP

     Неділя, 28.04.2024, 05:57



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ
Два тижні минуло з того часу, як у місцевих ЗМІ Кривого Рогу («Домашняя газета» і «Вестник Кривбасса») зявилися публікації про протест і обурення мешканців мікрорайону Всебратське-2 («Макулан») діями посадових осіб виконкому Центрально-міської районної у місті ради під заголовками: «Народ восстал против «нужника» и «сімейки», «Где поставить туалет?», «Семейка» для людей. Тогда почему люди против?». Але мало хто звернув увагу на ту обіцянку, яку 25 жовтня дала голова виконкому Ірина САЛТОВСЬКА під час зустрічі з мешканцями мікрорайону. Вона пообіцяла протягом двох тижнів надати конкретну відповідь мешканцям стосовно висловлених ними вимог. І ці вимоги стосувалися не тільки побудови об’єктів на території мікрорайону… Однак за цей час люди відповіді так і не отримали, тож 12 листопада 2012 року від імені ініціативної групи пр ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1128 | Додав: pprosvita | Дата: 14.11.2012 | Коментарі (0)

Один Бог, мабуть, знає, до краю якої прірви ми прямуємо, оскільки дуже багато похвальби у виступах високопоставлених представників діючої влади різних рівнів (а особливо – місцевої) про свої «високі досягнення» на тлі навколишніх руїн, які можна бачити, так би мовити, неозброєним оком… Постійно, із року в рік, із місяця в місяць на криворіжців і гостей нашого міста з екранів телевізорів у передачах місцевих провладних телерадіокомпаній і зі сторінок газет, які від цієї влади залежать (у першу чергу, - це «Червоний гірник» і «Пульс»), – дивляться на нас та «інформують про виконану роботу» фактично одні й ті ж особи: Юрій ВІЛКУЛ, Олександр ВІЛКУЛ, В’ячеслав ЗАДОРОЖНИЙ, Юрій ЛЮБОНЕНКО, Валентина БЕРЛІН, Дмитро ШПЕНОВ, Костянтин ПАВЛОВ… Враження таке, ніби це справді вони дбають про наш добробут, турбуються, аби життя наше пол ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 966 | Додав: pprosvita | Дата: 14.11.2012 | Коментарі (0)

У Кривому Розі наприкінці листопада Криворізьке міське правозахисне товариство і Криворізьке міське об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА знову пропонують учням шкіл і студентам вишів мандрівний фестиваль-показ документальних фільмів. Це кращі фільми Міжнародного фестивалю «Дні документального кіно в Україні», і це видовище ми традиційно (уже поспіль вшосте в Кривому Розі) називаємо фестивалем правди.
Як уже вималювалося у нас під час цих показів, головну увагу організатори мандрівного фестивалю звертатимуть на захист прав людини (а точніше – прав дитини). Адже не секрет, що із правами дитини – далеко не все гаразд у нашому величезному індустріальному місті «руди й металу», в центрі гірничо-металургійного комплексу всієї України. Гадаємо, що підняті в фільмах проблеми матимуть безпосереднє відношенні й до тих, із якими стикаються криворіжці.
Теми фільмів, запропонованих для перегляду криворіжцями, найрізноманітніші, а сам він є традиційним продовженням Міжнародн ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 784 | Додав: pprosvita | Дата: 14.11.2012 | Коментарі (0)

Не є таємницею той факт, що річка Саксагань, загнана свого часу в трубу-тунель, приречена на повільну загибель. А наближають її події на зразок тих, що відбулися наприкінці серпня цього року, коли річка буквально зупинилася.
Природно, що рясні дощі зумовлюють значне забруднення річки змитою землею, піском та сміттям. Усе це неодмінно осідає у найвужчій ділянці річки – в тунелі. Так було і в серпні, коли річка зупинилася, а рівень води в ній піднявся до 90 сантиметрів. Понад місяць Саксагань боролася за життя. Нарешті, вода промила утворений затор у трубі-тунелі й опустилася до звичайного рівня. Але ніхто не знає, після якого чергового забруднення річка зупиниться знову. Тож питання, як рятувати Саксагань, залишається насущним.
У липні цього року я вчергове звернувся зі своїм планом порятунку річки до голови міської ради Кривого Рогу Юрія ВІЛКУЛА. Суть пропонованого плану полягала в тому, що треба почати вибіркову розчистку русла річки від намулу в рекреаційних зонах, місц ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1675 | Додав: pprosvita | Дата: 14.11.2012 | Коментарі (0)

1 – 1851 р. – Народився Іван МАНЖУРА, український поет, фольклорист, етнограф.
2 - 1876 р. – Народився український поет Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, який помер в неповні 22 роки від сухот, його твори були надруковані лише після смерті завдяки турботам Івана ФРАНКА.
3 – 1927 р. – У БЕРЛІНІ ВІДКРИЛАСЯ 1 КОНФЕРЕНЦІЯ УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТІВ, ЯКА СТВОРИЛА ПРОВІД УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТІВ, ЩО МАВ ДІЯТИ ЯК КООРДИНАЦІЙНИЙ ЦЕНТР УСІХ УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТИЧНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ТА ЩЕ НЕ ЗОРГАНІЗОВАНИХ ОКРЕМИХ НАЦІОНАЛІСТІВ.
4 – 1912 р. – Народився український кінорежисер Віктор ІВЧЕНКО, у творчому доробку якого фільми „Доля Марини”, „Надзвичайна подія”, „Іванна”, „Гадюка”, „Шлях до серця”, „Софія Глушко”.
6 – 1932 р. – За відставання в хлібозаготівлях постановою ЦК КП(б)У 30 районів УСРР були занесені на так звану „чорну дошку”, що означало скорочення завезення продуктів харчування у ці місцевості.
7 – 1917 р. – Чорноморський Український військовий комітет поставив ви ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 868 | Додав: pprosvita | Дата: 30.10.2012 | Коментарі (0)



За тиждень до проведення виборів, 21 жовтня, в Кривому Розі відбувся другий міський фестиваль мистецтв національно-культурних товариств «Єдина родина – моя Україна!» (так його називають організатори зі структур місцевої влади). Для мене ж (як і перший, що відбувся рік тому) – це просто місцеве свято «совка» (чи «гомо совєтікуса» по-іншому). Хоча б тому, що спільно об’єднуючим на ньому був не український фактор, а «язык межнационального общения в Советском Союзе». Тож попри те, що міський голова Юрій ВІЛКУЛ вимучено й намагався говорити українською, все ж сплутав «місце» з «містом». І на його блідому мовному тлі виступ консула Генерального консульства Республіки Польщі в Україні п ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 681 | Додав: pprosvita | Дата: 30.10.2012 | Коментарі (0)

Рік тому ми в нашому часописі подавали цілий розворот (та ще з початком на 1-й сторінці) матеріал із тодішнього прес-туру, на якому співзасновники Фонду «Славетна Січ» обіцяли (демонструючи всім журналістам макет будівництва) побудувати протягом року Чортомлицьку Січ і навіть зробити її діючою.
Як показав нинішній прес-тур (а він проходив у Нікополі з виїздом Капулівку 14 жовтня), із цією нелегкою справою вийшло далеко не все, і найголовніше, що Січ не збудували. Як повідомили організатори вже цьогорічного прес-туру, основним досягненням вони вважають те, що наказом міністра культури України затверджені охоронні зони для збереження пам’ятки національного значення «Могила кошового отамана Івана СІРКА» і що «нарешті, на 22-му році незалежності України, його могила опинилася під реальним, а не номінальним захистом держави».
У найближчих наших числах ми повідомимо читачам значно детальніше, ніж у цій короткій замітці, як там все відбувалося на прес-турі і які були дані оцінки ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 688 | Додав: pprosvita | Дата: 30.10.2012 | Коментарі (0)

Під цією рубрикою редакція планує протягом найближчих років публікувати твори чи уривки з них про уславлених українських козаків, у тому числі – записи з народної творчості. І розпочинаємо ми її із публікації фрагментів видатної праці видатного українського науковця і діяльного педагога, нашого земляка Дмитра ФЕДОРЕНКА. Нещодавно Криворізькому педагогічному університеті відбувся захід, присвячений пам’яті Дмитра ФЕДОРЕНКА, який провела кандидат філологічних наук, доцент кафедри української та світової літератур Олена ГОНЧАРЕНКО. А його онука Ольга ФЕДОРЕНКО, яка продовжує діяльність свого діда, люб’язно надала нам матеріали з його книги «Жили собі запорожці та й на Запорожжі. Ліричні розвідки, топонімічні легенди, козацькі афоризми та гумор Середньої Наддніпрянщини в записах Дмитра Федоренка». – К. : Світовид, 1994 рік. Ось уривки з неї.

Дійовими особами народних творів часто є конкретні історичні діячі: Богдан Хмельницький, Семен Палій, Максим Залізняк, Северин Наливайко, ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 861 | Додав: pprosvita | Дата: 26.10.2012 | Коментарі (0)

Голландський хор імені Миколи ЛИСЕНКА з міста ню-Вейген 16 вересня (в рік свого 15-ліття) виступив з цілим концертом на криворізькій сцені: у місцевому музичному училищі. А приїхав він сюди за ініціативою голови міста Долини Володимира ГАРАЗДИ, згоду ж на виступ у Кривому Розі дав міський голова Юрій ВІЛКУЛ. Прибув до нас хор під керівництвом четвертого за п’ятнадцятиліття диригента Анни АЗЕРНІКОВОЇ. Презентував же цей хор на сцені знаний у всьому світі бандурист, співак і громадський діяч Володимир Луців, який уже шість десятиліть проживає в далекому від нас Лондоні.У цій насиченій концертній програмі того дня виступив і віртуоз-цимбаліст зі Словаччини Михайло ЗАХАРІЯ Більш детальне знайомство з ними на сторінках газети очікується в наступних числах «Променя Просвіти», а сьогодні – лише коротенький фоторепортаж та деякі з ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 881 | Додав: pprosvita | Дата: 07.10.2012 | Коментарі (0)

30.08.2012 року під час зустрічі з виборцями в Центрі дитячої творчості кандидат у депутати Верховної Ради, колишній міський голова міста кривого Рогу Ю.В.ЛЮБОНЕНКО, відповідаючи на запитання кореспондента «Домашней газеты», запевнив присутніх, що якість виконання робіт на сервісі «Нара» висока, ціни настільки низькі, що межують з нерентабельними, а критика на адресу сервісу викликана нечесністю та некомпетентністю водіїв станції швидкої медичної допомоги. Матеріал про зустріч з моїм коротким коментарем надруковано в номері «Домашней газеты» від 05.09.2012 року. Вважаю, що історія відносин Ю.В.ЛЮБОНЕНКА до гаража станції швидкої медичної допомоги потребує оприлюднення з метою встановлення істини, створення правдивого образу теперішнього депутата та його колишніх підлеглих, працівників швидкої допомоги.
Я працюю водієм автомобіля швидкої медичної допомоги з червня 1987 року, тобто – з часів керування містом ще Григорієм ГУТОВСЬКИМ. Гараж станції на той час мав дві ремонтні бази ( ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 808 | Додав: pprosvita | Дата: 07.10.2012 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 5 6 7 8 9 ... 43 44 »