PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 01:14



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Березень » 27

18 березня поточного року в місті Дніпропетровську відбулася публічна дискусія на тему «Успішна Україна: з чого починати?», проведена в рамках проекту Інституту світової політики «Нова європейська політика» за підтримки проекту «Об’єднуємося заради реформ» (UNITER), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Pact.
У публічній дискусії взяли участь посол Франції в Україні Ален РЕМІ, директор Інституту світової політики Альона ГЕТЬМАНЧУК, керівник представництва Transparency International в Україні Олексій ХМАРА, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор КОЛІУШКО, міністр закордонних справ України (2007-2009 р. р.) Володимир ОГРИЗКО, заступник посла Австрії в Україні Йоганне АЙГНЕР, провідні регіональні експерти та громадські активісти. На заході були присутні представники місцев ... Читати далі »

Переглядів: 519 | Додав: pprosvita | Дата: 27.03.2014 | Коментарі (0)

Україну від Кремля може врятувати лише Китай і НАТО.
Не встигла Україна поховати своїх героїв Майдану, тільки позбулася свого царя-супостата, як кремлівський окупант вже захопив Крим і топче нашу материкову землю у Херсонській області. І мимоволі виникає логічне питання: що це є насправді – спрямована геополітична акція чи збіг обставин? Тож, не претендуючи на високий політичний рівень, ми, пересічні громадяни України, висловлюємо своє бачення останніх подій. Давайте згадаємо всі події в хронологічному порядку, бо на наших очах і з нашою участю творилася новітня історія України.
Усі ми пам’ятаємо часи, коли повстав обдурений і обурений народ після саміту у Вільнюсі, коли вкрали надію на краще, європейське, життя, а потім жорстокою, по-звірячому побили дітей та розстріляли героїв Небесної сотні на майдані. З величезними зусиллями кращій еліті країни вдалося увійти в легітимне русло, відновивши роботу парламенту та створивши перехідний технічний уряд.
Здавалося, ось ... Читати далі »
Переглядів: 792 | Додав: pprosvita | Дата: 27.03.2014 | Коментарі (0)

1 – 1935 р. – Постанова Особливої наради при НКВС СРСР у справі „контрреволюційної троцькістської організації”. 94 особи, які проходили у цій справі, звинувачувались як троцькісти, фашистські агенти, які здійснювали в Україні підготовку інтервенції, та були засуджені на різні строки ув’язнення і заслання. 17 травня у цій же справі 5 років заслання до Західного Сибіру отримав Ю.КОЦЮБИНСЬКИЙ. Восени 1936 р. Ю.Коцюбинський був знову звинувачений у причетності до „контрреволюційної троцькістської організації”, а у березні 1937 р. засуджений до смертної кари і розстріляний.
5 – 1710 р. – Бендери. Козаки, що пішли за І.МАЗЕПОЮ, обирають гетьманом П.ОРЛИКА. Конституція П.Орлика – договірні умови між гетьманом і козаками, де ставилася мета домогтися незалежної Української держави.
5-6 – 1917 р. – Київ. Український педагогічний з’їзд , в якому взяло участь 500 педагогів початкових, середніх та вищих навчальних закладів України. З’їзд висловився за українізацію освіти, утворив Голо ... Читати далі »
Переглядів: 698 | Додав: pprosvita | Дата: 27.03.2014 | Коментарі (0)

Кримські татари мають намір провести свій референдум, щоб визначити свої подальші дії, заявив сьогодні колишній голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат (фракція «Батьківщина») Мустафа Джемілєв.

«Ми на 29 березня призначили національний з’їзд кримських татар, який відбудеться в Сімферополі. Одним із питань буде про самовизначення кримськотатарського народу. Так сталося, що 16 березня ми не брали участі в референдумі, а наразі хочемо свій референдум провести», – заявив Джемілєв на прес-конференції в Києві, як його цитує агентство «Інтерфакс-Україна».

За його словами, питання, які буде винесено на референдум, ще чітко не сформульовані, але вони не суперечитимуть українському законодавству.

«Тобто питання про територіальну належність Криму не обговорюватиметься. Там буде питання про форму співіснування, і, думаю, від результатів цього референдуму залежатимуть і наші подальші дії», – пояснив він.

Джемілєв нагадав, ... Читати далі »
Переглядів: 532 | Додав: pprosvita | Дата: 27.03.2014 | Коментарі (0)

У Дніпропетровську створили Регіональний координаційний центр організації роботи щодо підтримки сімей із Криму, поінформували сьогодні в облдержадміністрації.

За повідомленням, спеціалісти ОДА займаються влаштуванням переселенців на тимчасове проживання, надаватимуть їм допомогу у відновленні втрачених документів для забезпечення виплат державних допомог та компенсацій, допомагатимуть із працевлаштуванням, а також записом дітей до дитячих садочків та навчальних закладів.

Крім цього, переселенцям із Криму надаватимуть допомогу в забезпеченні харчуванням, лікуванням. Також буде організований постійний супровід сімей переселенців фахівцями з соціальної роботи.

Водночас у соціальних мережах дніпропетровські волонтери повідомляють небайдужим про потреби переселенців. Зокрема, за даними куратора з розселення у Дніпропетровську Ніни Єлоєвої, у місті знайшли притулок дві багатодітні кримськотатарські родини. Для них збирають іграшки, одяг, фрукти, соло ... Читати далі »
Переглядів: 634 | Додав: pprosvita | Дата: 27.03.2014 | Коментарі (0)

Під цією рубрикою ми (виконуючи просвітницьку функцію) популяризуватимемо матеріали (не завжди в повному обсязі через брак площі), в яких ітиме розповідь про дії фахівців найвищої проби, котрі професійно ведуть боротьбу за життя людей і є справді гуманістами. На прикладі їхньої діяльності демонструватимемо, як це важливо: бути відповідальним за свою справу й жити по любові, а не влаштовуватися в житті за розрахунком. Перша публікація – з газети «День» про Ольгу БОГОМОЛЕЦЬ.
Ольга БОГОМОЛЕЦЬ: «Наша держава показала неспроможність захищати свій народ і цілісність території...»
Медичне братство Майдану — саме так називає своїх колег та волонтерів заслужений лікар України Ольга БОГОМОЛЕЦЬ, яка координувала роботу медичних шпиталів упродовж останніх трьох місяців. Ця робота триває і зараз. ... Читати далі »

Переглядів: 654 | Додав: pprosvita | Дата: 27.03.2014 | Коментарі (0)

За повідомленням прес-служби Конгресу «Проти війни, проти самоізоляції Росії, проти реставрації тоталітаризму», 19 березня 2014 року в будівлі Бібліотеки Іноземної літератури (Москва) відбулася перша публічна сесія цього Конгресу. Моментом створення Конгресу можна вважати появу звернення ініціативної групи зі скликання Конгресу, опублікованого в друкованій версії «Новой газеты» 14 березня 2014 року і розміщеного на сайті цього видання (http://www.novayagazeta.ru/news/1679348.html), де впродовж 5 днів збиралися підписи під ним.

Заява Конгресу інтелігенції «Проти війни, проти самоізоляції Росії, проти реставрації тоталітаризму».

Перша сесія Конгресу, Москва, 19 березня 2014. Ми, представники російської інтелігенції, зобов’язані застерегти владу від історичної помилки, що має місце, — намагання взяти під контроль з допомогою російських збройних сил частину іншої, ще донедавна б ... Читати далі »

Переглядів: 637 | Додав: pprosvita | Дата: 27.03.2014 | Коментарі (0)

Мені дуже прикро, що більше половини людей, які були до обіду на Майдані, не почують мого виступу. Мені соромно за ту цензуру, яка сьогодні існує. В тому числі – і на цьому Майдані. Бо пробитись сюди на жаль, це дуже і дуже не просто А в мене є завжди що сказати і є бажання сказати..
Я думаю, що якби я виступав раніше, то у нас не було б такої беззубої резолюції від сьогоднішнього зібрання. Так, сьогодні дуже багато лунало гарних і правильних гасел. Але конкретики, на жаль, було дуже і дуже мало. Кажуть, що Майдан має стояти. Але я хочу сказати більше: Майдан має діяти. Майдан має контролювати владу. Майдан має диктувати владі волю народу…
Створилася катастрофічна ситуація. І те, що наша влада здала Крим, то вона його не просто здала, а ганебно здала. І – тих військовослужбовців, які готові були зах ... Читати далі »

Переглядів: 615 | Додав: pprosvita | Дата: 27.03.2014 | Коментарі (0)

ПОЧИНАЮЧИ з березня 2007-го року, Кривий Ріг представлений у Міжнародному фестивалі «Дні документального кіно в Україні про права людини» як його партнер і як організатор мандрівного показу його найкращих фільмів у нашому місті. Представлений був на той час лише однією організацією з Кривого Рогу: міським об’єднанням ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА. З того часу перебіг подій на фестивалі висвітлює наша газета, а ще за рік (у 2008-му) ми його «охрестили» на її сторінках ФЕСТИВАЛЕМ ПРАВДИ. Але тоді навіть не могли собі уявити, що мине менше десятка років – і ми змушені будемо додати до цього визначення ще кілька вельми значущих слів: «під час агресії проти УКРАЇНИ». Але таке все ж сталося. Більше того – ми змушені сьогодні все частіше стверджувати, що частину зем ... Читати далі »

Переглядів: 802 | Додав: pprosvita | Дата: 27.03.2014 | Коментарі (0)