PP

     Субота, 20.04.2024, 15:48



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Березень » 27 » Кримські татари мають намір визначитися зі своїм референдумом – ДЖЕМІЛЄВ
19:47
Кримські татари мають намір визначитися зі своїм референдумом – ДЖЕМІЛЄВ
Кримські татари мають намір провести свій референдум, щоб визначити свої подальші дії, заявив сьогодні колишній голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат (фракція «Батьківщина») Мустафа Джемілєв.

«Ми на 29 березня призначили національний з’їзд кримських татар, який відбудеться в Сімферополі. Одним із питань буде про самовизначення кримськотатарського народу. Так сталося, що 16 березня ми не брали участі в референдумі, а наразі хочемо свій референдум провести», – заявив Джемілєв на прес-конференції в Києві, як його цитує агентство «Інтерфакс-Україна».

За його словами, питання, які буде винесено на референдум, ще чітко не сформульовані, але вони не суперечитимуть українському законодавству.

«Тобто питання про територіальну належність Криму не обговорюватиметься. Там буде питання про форму співіснування, і, думаю, від результатів цього референдуму залежатимуть і наші подальші дії», – пояснив він.

Джемілєв нагадав, що у Верховній Раді підготовано законопроект про статус окупованого Криму, який, зокрема, передбачає, що співпраця з окупаційною владою розцінюватиметься як зрада Батьківщини.

«Якщо буде регламентація, що будь-яка співпраця з окупаційною владою – зрада Батьківщини, але водночас немає жодних гарантій, що вони там захистять своїх співгромадян, то справді люди запитують, як довго це триватиме», – сказав він.

За його словами, у Криму живе близько 180 тисяч кримських татар, які мають право голосу, але в загальнокримському «референдумі» 16 березня взяли участь не більше ніж 950.

Джемілєв додав, що те, чи залишатимуть кримські татари Крим, великою мірою залежатиме від позиції України, як вона має намір захищати своїх громадян, які залишаються на окупованій території.

За його словами, на сьогодні з Криму виїхало близько 5 тисяч кримських татар, які переїхали переважно до західних областей.
Радіо «Свобода», 24 березня 2014 року
Переглядів: 535 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: