PP

     Субота, 20.04.2024, 10:08



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Березень » 06
Це видовище, напевно, ввійде в історію «Просвіти» як найганебніша сторінка її існування. Цього дня, 12 лютого 2013 року, ренегат політичної сили ВО «Батьківщина», він же голова Всеукраїнського Товариства «Просвіта» ім. Тараса ШЕВЧЕНКА – Павло МОВЧАН, діючий прес-секретар Дніпропетровської обласної організації ВО «Батьківщина», він же голова Дніпропетровського обласного об’єднання Всеукраїнського Товариства «Просвіта» ім. Тараса ШЕВЧЕНКА – Сергій ДОВГАЛЬ, полковник Українського реєстрового козацтва, кореспондент міської газети «Червоний гірник», він же вже 5 років як голова Криворізького міського об’єднання Всеукраїнського Товариства «Просвіта» ім. Тараса ШЕВЧЕНКА – Микола КРАМАРЕНКО здійснили «дуже патріотичну» акцію глумління над пам’яттю Т. Г. ШЕВЧЕНКА, започаткувавши «проведення Шевченківських днів у Кривому Розі».
Оскільки керівництво вищих навчальних закладів Кривого Рогу за останні 5 років добре переконалося, наскільки суголоса, як це полюбляє вживати МОВЧАН, з політикою п ... Читати далі »
Переглядів: 1013 | Додав: pprosvita | Дата: 05.03.2014 | Коментарі (0)

22 лютого об 11 годині біля готелю «Ювілейний» у день жалоби по загиблих на Майдані зібралися ті, кому не байдужа доля України, в кого серце болить за своїх борців. У вигляді хреста були розставлені поминальні лампадки. Дівчата та молодиці тримали в руках плакати «Герої не вмирають» , «Кожне життя на совісті влади», тощо. А люди усе підходять. Несуть червоні гвоздики і кладуть на бруківку біля лампадок. І розвіваються національні прапори... День жалоби.
Імена героїв будуть викарбувані золотими літерами на скрижалях історії України. Уже сьогодні на Майдані чи на місці колишнього пам’ятника комуністичному ідолу треба встановити памятний знак з іменами полеглих. Допомогти їх сім’ям , зберегти память про достойників. Для того видати книжки, фотоальбоми, відеодиски. Нам треба назвати вулиці, сквери, майдани, школи іменами героїв. Поки ми ще думаємо, у вірменському місті Спітак, що колись дуже потерпіло від землетрусу, уже перейменували вулицю Януковичу, що там недавно з’явилася, на в ... Читати далі »
Переглядів: 532 | Додав: pprosvita | Дата: 05.03.2014 | Коментарі (0)

Те, що відбувається протягом останніх місяців в Україні, це, безперечно, революція, про можливість якої перед цим часто говорили, писали й висловлювали різні прогнози. Та, попри все те, реальність виявилася набагато трагічнішою щодо жорстокості антинародного режиму України по відношенню до мирних українських громадян. Тому стару систему зламати вкрай необхідно, оскільки інакше вона повбиває ще багатьох і приведе до зруйнування нашої незалежної України, до її знищення як суверенної держави.
Про обличчя жорстокості українці не просто почули від когось, а реально побачили на екранах своїх телевізорів, особливо – в передачах і в новинах «5-го каналу». Та коли про це розповідали самі учасники спротиву режиму на Майдані Києва, які 23 лютого виступили на мітингу на 95-му кварталі, ті, хто був там, відчули це ще болючіше. Бо виступали ті, які дивилися в обличчя смерті, і далеко не один день. І ми обов’язково звернімося до їхніх розповідей, щоб не поверхово, а більш глибоко уявити, як на ... Читати далі »
Переглядів: 543 | Додав: pprosvita | Дата: 05.03.2014 | Коментарі (0)

СПЕЦІАЛЬНИЙ ВИПУСК нашого часопису присвячений 200-річчю від дня народження нашого геніального поета, художника і мислителя Тараса ШЕВЧЕНКА і МАЙДАНУ як спротиву Українського народу антинародній за суттю своєї діяльності владі, яка ще далеко не всюди остаточно впала.
На МАЙДАНІ в Києві загинули найкращі і найсвітліші українці не для того, щоб знову правили невігласи, негідники й плазуни-пристосуванці. Але, на жаль, вони завжди серед перших намагаються віднайти щонайменші шпаринки у ще старій системі, аби якимось чином прослизнути туди й стати до влади, нібито повністю оновленої. Тож будьмо уважними й принциповими, шановні українці, в цьому питанні. Дивіться не тільки на тих, що вже пішли чи йдуть від влади, а й на тих, які (попри свою віддану службу «слугам Януковича») раптом стають такими надактивними й «революційними», що, як мовиться, аж дух перехоплює!
Уважно вчитайтеся в ШЕВЧЕНКІВ «Заповіт» і поміркуйте, чого ми ще не доробили і чого так сумно у нас на душах. НЕБЕСНА ... Читати далі »
Переглядів: 668 | Додав: pprosvita | Дата: 05.03.2014 | Коментарі (0)

Верховна Рада підтримала постанову про усунення Віктора ЯНУКОВИЧА з посади Президента України. Відповідний документ підтримали 328 народних депутатів. Згідно з постановою, позачергові вибори Президента відбудуться 25 травня 2014 року. Текст постанови зачитав Олександр ТУРЧИНОВ з президії парламенту: "Постанова Верховної Ради про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень та призначення позачергових виборів Президента України" № 4193. "Враховуючи, що Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ самоусунувся від виконання конституційних повноважень, що загрожує керованості державою, територіальній цілісності і суверенітету України, масовому порушенню прав і свобод громадян. Виходячи з обставин крайньої необхідності, Верховна Рада України, виражаючи суверенну волю українського народу, постановляє: встановити, що Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ у неконституційний спосіб самоусунувся від здійснення конституційних повноважень та є таким, що не виконує своїх обов'язків. В ... Читати далі »
Переглядів: 576 | Додав: pprosvita | Дата: 05.03.2014 | Коментарі (0)


Творчість Тараса ШЕВЧЕНКА відіграла величезну роль. Я памятаю, що в пять років навчилася читати по ШЕВЧЕНКОВОМУ «Кобзарю». Тоді я жила в селі у своєї бабусі й чомусь мою увагу притягла ця книжка, «Кобзар», яка була нашою родинною реліквією. Звісно, я не можу сказати, що все зрозуміла тоді у віршіх і поемах Тараса Григоровича, бо все-таки я була дитиною. Але настільки, мабуть, відчула на рівні інтуїції, на рівні душі ті глибини поетичного слова, глибини болі й милосердя, які відзначають творчість Тараса ШЕВЧЕНКА, що ця книга стала для мене найклюбленішою на все життя. А найулюбленішими творами з неї були і є зараз поеми «Лілея», «Наймичка» і «Катерина».
Ще памятаю, як у другом класі на святі з нагоди ... Читати далі »
Переглядів: 541 | Додав: pprosvita | Дата: 05.03.2014 | Коментарі (0)

Заява
ЧЕТВЕРТИЙ місяць триває визвольна боротьба українського народу проти режиму здичавілого диктатора та його сатрапів. Громадяни в індивідуальному порядку і в складі діючих громадських організацій, ризикуючи стати жертвами репресій і навіть втратити життя, повстали на захист своїх громадянських прав і захист національних інтересів.
Настав час необхідності проведення об’єктивної люстрації представників всього державного апарату, що не може бути ефективно здійснене без активної підтримки з боку компетентної думки і волевиявлення громадян.
У той же час не другорядним є питання аналізу і самоаналізу результатів діяльності кожної громадської організації в перипетіях доленосних боїв за порятунок нації. Ми як засновники і багаторічні члени Криворізького міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т. ШЕВЧЕНКА, які завдяки змові голови Всеукраїнського Товариства «Просвіта» ім. Тараса ШЕВЧЕНКА Павла МОВЧАНА з так званими «просвітянами» Січеславщини Сер ... Читати далі »
Переглядів: 519 | Додав: pprosvita | Дата: 05.03.2014 | Коментарі (0)


Як умру, то поховайте
Мене на могилі
Серед степу широкого
На Вкраїні милій,
Щоб лани широкополі,
І Дніпро, і кручі
Було видно, було чути,
Як реве ревучий.
Як понесе з України
У синєє море
Кров ворожу... отойді я
І лани і гори —
Все покину, і полину
До самого Бога
Молитися... а до того
Я не знаю Бога.
Поховайте та вставайте,
Кайдани порвіте
І вражою злою кров’ю
Волю окропіте.
І мене в сем’ї великій,
В сем’ї вольній, новій,
Не забудьте пом’янути
Незлим тихим словом.
Переглядів: 626 | Додав: pprosvita | Дата: 05.03.2014 | Коментарі (0)

Голови Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитра Колесникова нема на робочому місці. Про це заявили активісти «Правого сектору» та самооборони Дніпропетровська, які взяли на себе охорону будівель облради та облдержадміністрації.
За словами активістів, вони прийшли вручити Колесникову лист з вимогою добровільного складання повноважень. Листа зареєстрували в канцелярії, а робочий кабінет голови ОДА опечатали, щоб туди ніхто не заходив. Про місце перебування посадовця наразі нічого не відомо. У прес-службі облдержадміністрації повідомили, що нараду з підлеглими сьогодні за дорученням Колесникова проводив його перший заступник Анатолій Крупський.
Водночас голова Дніпропетровської ради Євген Удод через свою прес-службу заявив, що перебуває у Дніпропетровську та «працює в нормальному режимі». «Всі органи місцевого самоврядування продовжують функціонувати згідно з чинним законодавством, виконуючи покладені на нього обов’язки. На сьогоднішній день у повному складі працюють вс ... Читати далі »
Переглядів: 487 | Додав: pprosvita | Дата: 05.03.2014 | Коментарі (0)

Верховна Рада скасувала закон про основи державної мовної політики від 3 липня 2012 року авторства регіонала Вадима Колесніченка. За відповідний законопроект проголосували 232 народні депутати, пише Українська правда. Як відомо, цей закон передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%. Після ухвалення цього закону в 2012 році в Україною прокотилася хвиля мітингів та акцій протесту на підтримку і української, і російської мов. Разом з тим, після набуття чинності 10 серпня низка обласних та місцевих рад ухвалили рішення про визнання російської мови регіональною. Також регіональною у західних регіонах було визнано угорську мову, молдовську та румунську.

Експрес онлайн
Читайте більше тут: http://expres.ua/news/2014/02/23/102396-vr-skasuvala-yazychnyy-zakon-znevazheno-derzhavnu-movu-10-oblastyah
Переглядів: 524 | Додав: pprosvita | Дата: 05.03.2014 | Коментарі (0)

У зв’язку з тим, що міська рада та міський голова 24 січня 2004 року заявили про підтримку дій колишнього злочинного режиму, сприяючи тим самим придушенню мирних акцій протесту Євромайдану, та вимагали застосування більш жорстких заходів, внаслідок яких загинуло в подальшому понад 100 громадян України, близько 300 пропало безвісті, а близько 1000 отримали поранення,
МИ ВИМАГАЄМО:
1. Відставки Криворізького міського голови ВІЛКУЛА Ю.Г. та депутатів Криворізької міської ради.
2. Негайного скликання позачергової сесії міської ради з метою доручення до роботи виконкому міської ради, виконкомів районних рад та постійних депутатських комісій наглядового органу, створеного із представників Криворізького Майдану.
3. До часу переобрання нового голови та нового складу міської ради забезпечити виконання теперішнім складом виключно питань функціонування інфраструктури міста Висловити своє ставлення до закликів до сепаратизму та федералізації України. Заборонити прийнятт ... Читати далі »
Переглядів: 597 | Додав: pprosvita | Дата: 05.03.2014 | Коментарі (0)

Будинок одного з найодіозніших нардепів-"регіоналів" Олега ЦАРЬОВА охороняють снайпери, повідомляє ТСН.
Людей зі зброєю та із закритими обличчями помітили і сфотографували дніпропетровські євромайданівці, які ходили до маєтку нардепа в селищі Старі Кодаки.
ЦАРЬОВ вийшов до людей і пропонував їм зайти та переконатися, що він живе "куди скромніше за ЯНУКОВИЧА". Але зайти всередину через невідомих у масках люди не наважилися.
Натомість у понеділок мітингувальники влаштували нардепу "коридор ганьби". Понад сотня людей вишикувалися біля входу та в коридорах однієї з міських інформагенцій, куди нардеп обіцяв прийти для спілкування з журналістами про його ставлення до останніх політичних подій в Україні.
Але попри те, що прес-конференцію скликали за ініціативи самого ЦАРЬОВА, він двічі переніс час її початку і, зрештою, перед пресою так і не з'явився. Його прес-секретар повідомила телефоном, що таке рішення регіонал прийняв, "щоб не провокувати натовп".

... Читати далі »
Переглядів: 528 | Додав: pprosvita | Дата: 05.03.2014 | Коментарі (0)

Коли людей спіткає якесь лихо, то вони звертаються до Бога за правдою і поміччю, а українці іще й до ШЕВЧЕНКА, бо, за висловом П.КУЛІША, це "національний пророк", сутність творчості якого чи не найточніше визначив І.ФРАНКО: «Він був сином мужика - І став володарем у царстві духа. Він був кріпаком - і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком - і вказав на нові, світлі і вільні шляхи професорам і книжним ученим. Десять літ він томився під вагою російської солдатської муштри, а для волі Росії зробив біль¬ше, ніж десять переможних армій".
Як на мене, то у час денаціоналізації, коли було слабким національне самоусвідомлення, лише народна пісня та ШЕВЧЕНКІВ "Кобзар" утримали нас як націю. Ми вистояли як українці. Не тільки українці, а і європейці (особливо слов’яни) прониклися духом вольності, бо ж тільки воля може породити вільну людину, неволя ж завжди породжує раба. Славні українські державні діячі минулого мали на увазі цю народну аксіому. Так, приміром, побрати ... Читати далі »
Переглядів: 772 | Додав: pprosvita | Дата: 05.03.2014 | Коментарі (0)

Transparency International Україна закликає нову владу України не робити старих помилок і формувати новий уряд, дотримуючись критеріїв прозорості та уникаючи конфлікту інтересів. У своїй заяві ця організація вітає протестувальників Майдану "з перемогою у боротьбі за право народу України жити в державі без корумпованих політиків та бюрократів". "Ми закликаємо всіх претендентів на владу зробити боротьбу з корупцією своїм головним пріоритетом та самим дотримуватись стандартів доброчесності у власній роботі", - закликає Transparency International Україна.
Її експерти зазначають: "Корупція традиційно є ахіллесовою п'ятою України. Досвід Помаранчевої революції 2004 року показав провал антикорупційних зусиль нової влади, незважаючи на пануючу ейфорію та широку суспільну підтримку її дій". Transparency International Україна застерігає: "Історія не має повторитися знову. Єдина надія уникнути цей руйнівний цикл – це смілива, рішуча і беззаперечна боротьба з корупцією". Організація пропону ... Читати далі »
Переглядів: 546 | Додав: pprosvita | Дата: 05.03.2014 | Коментарі (0)