PP

     Вівторок, 16.04.2024, 22:56



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Лютий » 15
У 2011 році на УПЦ Київського патріархату чинився тиск з боку Московського патріархату за сприяння влади. Про це заявив у суботу в ефірі "5 каналу" голова УПЦ КП ФІЛАРЕТ. Однак, за словами патріарха, українські патріотичні сили, а також Європа і США допомогли його церкві захиститися. "Дійсно були в минулому році такі спроби під впливом Московського патріарха, і взагалі Москви в цілому. Тому що патріарх поставив собі за мету ліквідувати розкол в Україні. А ліквідувати розкол, значить, мають на увазі нас, Київський патріархат, тому що в їхніх очах ми розкольники", - сказав ФІЛАРЕТ. "І що значить ліквідувати - значить знищити, приєднати до Московського патріархату. Тому й почалося це, ліквідація розколу, - перетягування наших парафій до Московського патріархату, перетягування духовенства, і цьому сприяла влада", - зазначив він.
"Але виявилося, що це справа не така проста, та Київський патріархат може захищатися. На захист нашої церкви повстала не тільки сама церква, а й патріотичні ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 776 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

На сьогоднішній день вже ні для кого не секрет, що чиновники всіх рівнів зневажають і ігнорують думку громадськості, плюндрують самі принципи демократії. Усі важливі питання, що стосуються довкілля і безпечного проживання громадян, не враховуються при прийнятті рішень як місцевого, так і загальнодержавного значення.
Так повелося і з питанням відкриття кар’єру на території природного заказника поблизу села Недайвода Криворізького району. Використовуючи неповну і недостовірну інформацію, надану замовником (ТОВ «Граніт Груп»), не обстеживши в натурі цю земельну ділянку, без проведення громадських слухань, Державне підприємство «Центр еколого-експертної аналітики», що базується у місті Києві, виготовило «наукову еколого-експертну оцінку» цього об’єкту, яка не відповідає стандартам і нормам, визначеним законодавством.
Заступник Міністра екології та природних ресурсів України Д. МОРМУЛЬ, незважаючи на те, що вже знав про проблеми, які супроводжують відкриття цього кар’єру (мешк ... Читати далі »
Переглядів: 1090 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

За період із 2005 року по 25 листопада 2011 року Вищою радою юстиції було прийнято лише 15 рішень про внесення подання на звільнення суддів у зв’язку з набранням чинності обвинувальними вироками проти них, а саме: 2005 рік — 0, 2006-й — 2, 2007-й — 0, 2008-й — 1, 2009-й — 0, 2010-й — 10, 2011 рік (станом на 25 листопада) — 2. За період з вересня 2010 року по грудень 2011 року Вищою кваліфікаційною комісією було прийнято 14 рішень про відсторонення суддів від посади у зв’язку з їх притягненням до кримінальної відповідальності.
2010 року до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України надійшло 6108 скарг на дії суддів, із них 480 — на дії суддів Донецької області. У 2011 році — 17538 скарг. Станом на 27 жовтня 2011 року лише 52 судді були притягнуті до дисциплінарної відповідальності. Це означає, що тільки 0,3% скарг приводять до дисциплінарних наслідків для суддів, або те, що 99,7% скарг на суддів – безпідставні.
(З матеріалу «Злочин покаранням» М. ШПАЧЕНКО та А. ПОДЛУЦЬКО ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 927 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

Згідно конституційної норми ( ст. 124 Конституції України), правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. У статті 2 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» про завдання суду сказано, серед іншого, наступне: «Суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України». Та чи завжди це право забезпечується у відповідності з законом? У разі невиконання суддею норм основних засад судочинства виникає питання його відповідальності. І ми, громадяни, маємо право знати про це, і вміти користуватися своїм правом для відновлення законності. Нижче у скороченому вигляді подаємо роз’яснення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо дисциплінарної відповідальності суддів та зразок заяви щодо неправомірної поведінки судді, розміщені на сайті цієї установи.
Дис ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1043 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

ЗМІ можуть повідомляти про відомих людей і публікувати фото без їхнього дозволу, якщо метою публікації є інформування громадян, а не розважання. Такого висновку дійшов Європейський суд з прав людини.
Суд розглядав одразу два позови щодо однієї теми - ЗМІ і право на особисте життя відомих людей. До суду позивалися Компанія „Шпрінгер“, що видає найпопулярнішу в Німеччині газету BILD та Каролін принцеса Монако.
У другому процесі видавництво „Шпрінгер“ скаржилося на німецьку Феміду, яка 2004 та 2005 року заборонила друкувати у газеті BILD будь-які матеріали та фото відомого німецького актора, що його заарештували через кокаїн. З огляду на те, що актор, ім’я якого не розголошується, грав роль відомого комісара поліції і був широко відомий публіці, журналісти вирішили, що громадськість має право знати про його правопорушення. Німецький суд, однак, був іншої думки і наголошував на дотриманні права актора на особисте життя. Тепер же Європейський суд з прав людини дійшов іншого ви ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 809 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

Здається, страшне минуле мало б навчити нас тому, що тоталітарні режими налаштовані у діях своїх проти українського народу: проти його мови, проти його культури, проти його прагнення до волі. Доказом жахіття дій тієї влади є загибель мільйонів українців, які стали жертвами нацизму і сталінізму ще у двадцятих-сорокових роках минулого століття за часів Радянського Союзу. Але, на превеликий жаль, треба визнати, що те минуле нас так і не навчило цінувати своє, українське, цінувати свою волю, свободу слова і перші завоювання демократії молодої Української держави. А тому цим неуцтвом нахабно користується нинішня влада, особливо місцева (обласна і криворізька), нав’язуючи нам «вчорашні» зразки часів «імперії зла».
Я точно не знаю (можу тільки дуже віддалено уявити), що зробили б, наприклад, поляки з представниками центрально ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 915 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

2 лютого виповнилося рівно 200 років від дня народження Євгена ГРЕБІНКИ. А народився він 1812 року в родинному маєтку Убіжище (тепер – село Мар’янівка, що на Полтавщині). З нього виріс поет, прозаїк і видавець. Чим він відомий? А хоча б знаменитими на увесь світ віршами, які лягли в основу романсу «Очи черные, очи страстные…». І ці рядки пережили його на багато десятиліть, бо їх автор прожив усього 36 років…
Щоб зрозуміти, хто ж такий Євген ГРЕБІНКА і яку цінність він має як літератор, звернімося до людини, справді авторитетної: до лауреата Шевченківської премії, доктора філологічних наук, професора кафедри теорії літератури і компаративістики Київського національного університету імені Тараса ШЕВЧЕНКА Михайла НАЄНКА. У своїй книзі «Художня література України», яка вийшла у світ 2005-го року у видавничому центрі «Просв ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 2019 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

Редакція одержала таке довгоочікуване повідомлення від Ініціативної групи громадян, які відстоюють ідею створення Національного парку «Інгулецький степ»:
До Криворізького районного суду Дніпропетровської області 13 грудня 2011 року звернулась громадянка ДЬЯКОВА Світлана Вікторівна із заявою про забезпечення позову по справі за своїм позовом до ТОВ «Граніт Груп» та Криворізької райдержадміністрації Дніпропетровської області про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним. У цій заяві вона просила винести ухвалу про забезпечення позовних вимог шляхом заборони ТОВ «Граніт Груп» вчиняти будь-які дії по розробці гранітного кар’єру на територіях Недайводської та Лозуватської сільських рад, а саме: заборонити зняття, перенесення ґрунту на орендованій земельній ділянці, проводити вибухові роботи на земельній ділянці, розміщувати машини, техніку, яка використовується в роботах по розробці гранітного кар’єру.
Суддя БОНДАРЧУК Г. Д., розглянувши заяву про забезпечення позову ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 954 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

Голові Верховної Ради України
Володимиру Литвину
Головам фракцій ВР України

Шановний пане Голово, шановні народні депутати!
7 лютого спливає термін повноважень діючого Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніни Іванівни Карпачової, і перед Парламентом постане непросте завдання обрати нового Уповноваженого.
Постать Омбудсмана є надбанням європейської цивілізації, і до неї завжди привернута прискіплива увага як суспільства всередині країни, так і європейської спільноти, яка виробила вимоги до особи, що може обіймати таку посаду. Ми вважаємо за необхідне нагадати ці вимоги, що випливають з Рекомендації ПАРЄ № 1615 (2003) «Інститут омбудсмана» та Паризьких принципів 1990 року («Принципи ООН щодо статусу національних інституцій захисту та сприяння правам людини ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 732 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

Продовжується передплата на “Промінь Просвіти” на 2012-й рік. Наш індекс - 96111. Вартість передплати (включно з оплатою поштових послуг) складає: на 3 місяці-5,43 грн., на 6 місяців-9,21 грн., на рік-17,22 грн. Газету можна передплатити з будь-якого місяця, завітавши на пошту до 25 числа попереднього місяця.
Якщо Ви не знайдете газету у Каталозі передплатних видань Дніпропетровської області, або Вам відмовлять у передплаті, звертайтесь у відділ передплати Криворізького поштамту за тел.(0564) 92-43-41, а передплатники Дніпропетровська та інших населених пунктів області можуть звернутися у відділ передплати обласної дирекції «Укрпошти» за тел. (056) 770-32-20.
Прохання також повідомляти про такі випадки редакції газети за телефонами: 067-568-39-73 або 401-58-03.

Редколегія
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 774 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

ПАРЛАМЕНТСЬКИЙ комітет з питань свободи слова та інформації розглядатиме підготовлений до другого читання проект закону «Про захист суспільної моралі». Документ був ухвалений у першому читанні восени 2011 року та розкритикований багатьма правозахисниками і політиками, як такий, що становить набагато більшу загрозу свободі вираження поглядів, ніж нині чинний закон. Відтак низка громадських організацій проведуть акцію протесту біля парламенту з метою не допустити схвалення комітетом цього проекту закону.
До Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів та голови парламенту зверталися медійні активісти з вимогою направити проект закону «Про захист суспільної моралі» на експертизу до Венеціанської комісії. Проте цього не було зроблено, розповіли радіо «Свобода» у Незалежній медіа-профспілці. Утім, це не дивує директора Інституту медіа-права Тараса ШЕВЧЕНКА. За його словами, однією з найбільш недемократичних норм цього законопроекту є створення спеціального колегіального державного ор ... Читати далі »
Переглядів: 782 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

На цій сторінці – деякі свідчення й розповіді про події з глибини десятиліть. Про те, які випробування випадали на долю українського слова, на долю української мови, що потерпала від утисків протягом століть. І сьогодні важливо над тим замислитись, бо в Кривому Розі діє геть знахабніла влада, яка навіть на рівні перших осіб гребує нею, натомість дозволяє рейдерам називатися просвітянами і фактично є учасниками мовно-інформаційної окупації, яка в місті відбувається. Тож ми й сьогодні мусимо визнати актуальними слова, сказані великим Олесем ГОНЧАРОМ більше двох десятиліть тому, у яких він зазначав мету, з якою все це ще тоді робилося: «щоб дедалі більше виростало людей ніяких, безпам’ятних, апатичних, - окрім бормотухи, байдужих до всього, - щоб замість мислячих свідомих громадян мати перед собою натовпи спримітизованих, заду ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 840 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

У Кривому Розі виходила вже газета «Дзвін», головним редактором якої був Михайло ПРОНЧЕНКО, а заступником Іван ПОТАПЕНКО. Я досить часто заходив до редакції і навіть дав, мабуть, дві статті під псевдонімом Володимир ПОЛЮК.ПРОНЧЕНКО мені казав, що він має цілу збірку поезій і хотів би їх надрукувати, але німці забороняють друкувати.
Одного разу, коли я був у редакції і розмовляв з Михайлом, туди увійшов німецький лейтенант. Як шефу пропаганди йому підлягала газета і він займався цензурою. Якщо я не помиляюся. Той німець називався РОЗІНГЕР. Імені не пам’ятаю. Він був здивований, що я вмію говорити по-німецьки. Ми мали розмову з тим німцем. Я йому сказав, що ПРОНЧЕНКО хоче друкувати маленьку збірочку своїх віршів. Він сказав, що це неможливо – заборонено і невільно. Але сказав. Що він ще буде думати і прийде через два дні ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1026 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

Невтомні зливачі націй, лжеінтернаціоналісти, це ж врони готували нам мовний Чорнобиль, запевняючи, що процес асиміліції мов виникає стихійно, що оніміння націй, самознищення народу треба розглядати як вищий етап прогресу. Нині ясно вже, що то був тяжкий злочин проти національних культур, то була акція запланована, сусловські лакизники з ученими ступенями вже прикидали терміни, коли і яка мова загине остаточно. Готувалася національним мовам доля штучно видублених «неперспективних» сіл. Хіба не для цього так посилено заохочувалася міграція величезних мас людності з регіону в регіон? – робилося це з метою нині очевидною: швидше перемішати, перетопити всіх нас в єдиному соцказані, перетворити націю в кочуючі орди, щоб, руйнуючи генетичну пам'ять народів, позбавляти їх коріння, щоб дедалі більше виростало людей ніяких, безпам’ятних, апатичних, - окрім бормотухи, байдужих до всього, - щоб замість мислячих свідомих громадян мати перед собою натовпи спримітизованих, задурманених догмами послу ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 797 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

Редакція газети «Промінь просвіти» повідомляє всіх своїх читачів про те, що конкурс на здобуття антипремії «Слуга мертвого слова» продовжено до 1 квітня 2012 року. Це пов’язано з тим, що (починаючи із середини травня минулого року) вступають у дію все нові й нові зміни в законодавстві України, які мають безпосередній вплив на рівень взаємин між громадянами й пресою із посадовцями різних рівнів.
А це означає, що всі бажаючі, які невдоволені своїм спілкуванням із посадовцями, можуть звертатися до редакції з метою інформування про бездіяльність влади та про відписки, які надсилають посадовці у відповідь на звернення громадян.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1047 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

У шкільництві 1931-1934 років починається цілковита реорганізація, що провадиться поступово й у дальші роки. Вона йде в двох напрямках: з одного боку, в напрямку русифікації школи, з другого боку – ліквідації всіх особливостей освітньої системи в Україні супроти Росії і централізації освіти з єдиним директивним осередком у Москві.
Русифікація початкової і середньої школи проявилася в ліквідації багатьох українських шкіл, як і шкіл національних меншостей (крім російських) і в розбудові натомість російських шкіл. У Донбасі, а почасти і у великих містах російська школа дедалі витискає українську, де вчаться майже самі діти нижчих класів. В усіх випадках двомовності або мішаної мови учнів спрямовують до російської школи. В самих українських школах різко посилюється навчання російської мови (починаючи з другого класу). Твердиться, що російська мова для українського учня не чужа, а «друга» мова і кількість годин зрівнюється з кількістю годин української мови або й стає більшою. Бороть ... Читати далі »
Переглядів: 829 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

Як і очікувалось, на сьогоднішній сесії депутати щедро затвердили надбавки та допомоги до заробітної плати міському голові (посадовий оклад 3568 грн) , двом його першим замам (оклади - по 3012 грн), секретареві міської ради (2978 грн), керуючому справами виконкому та заступникам міського голови з питань діяльності виконавчих органів (по 2978 грн).
Отже, до ставки включно з вислугою, рангом тощо додасться:
1. Надбавка за високі досягнення у праці - 50% від окладу (з надбавками за вислугу та ранг).
2. Допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки - у розмірі посадового окладу.
3. Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань - середньомісячна зарплата.
4. Доплата за науковий ступінь кандидата наук у відповідної спеціальності - 5% посадового окладу.
5. Надбавка за почесне звання "заслужений" - 5% посадового окладу.
6. Преміювання до державних і професійних свят та у зв'язку із ювілеями, досягненням пенсійного віку ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 834 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

Голові Криворізького міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА Миколі КОРОБКУ 17 січня виповнилося 75 років. А такий ювілей довжиною в три чверті століття зобов’язує згадати хоча б дещицю із того, що вже відбулося.
Через два роки після народження Миколи батьки із Сочі повернулися на Криворіжжя, а ще за два роки сюди прийшла Друга світова війна. Та коли вона відгриміла, Микола КОРОБКО, не ставши за власними переконаннями ані піонером, ані комсомольцем, ані комуністом, маючи в атестаті (за виключенням двох «четвірок») одні «п’ятірки», у 1954-му вступив на геолого-географічний факультет Дніпропетровського державного університету. А ще за два роки поринув у активну громадську роботу, ставши (для початку) активістом Українського товариства охорони природи і громадським інспектором. Пот ... Читати далі »
Переглядів: 890 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

Питання рідної історії висвітлювались і на лекціях, які упоряджала катеринославська «Просвіта». 6 листопада 1908 року, наприклад, в її власному приміщенні блискуче виступав відомий український історик Д.ЯВОРНИЦЬКИЙ з темою «Українське козацтво в історії». Яскравою українською мовою лектор висловив загальний погляд на історію українського козацтва, аналізуючи численні історичні праці. Основна думка лекції – козацтво і український народ завжди складали одне суцільне, не може бути й мови про козаків як «відщепенців» свого народу, якихось розбишак і ледарів, що нездатні були до громадської організації державного устрою і взагалі до культурного життя. Цю ж тему продовжили лекції І.ТРУБИ під загальною назвою «Хмельниччина», в яких автор розкрив характер всенародного визвольного руху XVІІ століття.
Незабаром катеринославська «Просвіта» впровадила лекції з українознавства для місцевих вчителів. В першій лекції «Українська мова як засіб початкової освіти лектор Д.ЛИПКІВСЬКИЙ навів відоми ... Читати далі »
Переглядів: 1278 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

2 – 1919 р. – КАТЕРИНОСЛАВ. Угода отамана ГРИГОР’ЄВА з радянським військовим командуванням про оперативне підпорядкування загонів ГРИГОР’ЄВА Харківській групі військ. 19 лютого загони ГРИГОР’ЄВА перетворено на 1-шу бригаду Задніпровської дивізії.
2 – 1995 р. – Газета „Голос України” повідомила про завершення будівництва в Києві, Кривому Розі, Старокостянтинові, Новограді-Волинському житлових комплексів для військовослужбовців, що раніше проходили службу на території колишньої НДР. Будівництво фінансувалося урядом Німеччини.
8 – 1994 р. – Брюссель. Підписання Україною документів, пов’язаних з участю в програмі НАТО „Партнерство заради миру”.
10 – 1940 р. – Західні області України. Перший етап депортацій, що охопив 220 тисяч чоловік.
11 – 1918 р. – Київ. Видання і оголошення по місту „наказу №1” командуючого радянськими військами М.МУРАВЙОВА про встановлення влади Народного секретаріату, Ради робітничих депутатів та Військово-революційного комітету. У наказі в ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1954 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)

29 січня 1918 року, 94 роки тому, в районі залізничної станції Крути, що під Києвом, відбувся нерівний бій між трьома сотнями київських студентів, які захищали Українську Народну Республіку, і кількатисячною більшовицькою армією. З одного боку були молоді хлопці, більшість із яких не мали ніякої військової підготовки, а з іншого – тисячі петроградських і московських червоногвардійців та матросів Балтійського флоту. Протистояти цій ворожій навалі, озброєній, крім всього іншого, бронепоїздом і гарматами, було неможливо. Але нерівний бій тривав п’ять годин! Майже всі там загинули, а ті приблизно тридцятеро, які потрапили в полон, були розстріляні і потім (коли українці повернулись) поховані на Аскольдовій могилі. Тоді, на похороні, президент УНР Михайло ГРУШЕВСЬКИЙ назвав молодих оборонців героями. Цій події присвятив свій ві ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1767 | Додав: pprosvita | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)