PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 23:46



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Лютий » 15 » Слово про ювіляра За три чверті століття і далі…
15:34
Слово про ювіляра За три чверті століття і далі…
Голові Криворізького міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА Миколі КОРОБКУ 17 січня виповнилося 75 років. А такий ювілей довжиною в три чверті століття зобов’язує згадати хоча б дещицю із того, що вже відбулося.
Через два роки після народження Миколи батьки із Сочі повернулися на Криворіжжя, а ще за два роки сюди прийшла Друга світова війна. Та коли вона відгриміла, Микола КОРОБКО, не ставши за власними переконаннями ані піонером, ані комсомольцем, ані комуністом, маючи в атестаті (за виключенням двох «четвірок») одні «п’ятірки», у 1954-му вступив на геолого-географічний факультет Дніпропетровського державного університету. А ще за два роки поринув у активну громадську роботу, ставши (для початку) активістом Українського товариства охорони природи і громадським інспектором. Потім працював у Кривому Розі і в геологічному тресті, і викладачем спеціальних дисциплін у гірничому технікумі, і на різних інженерних посадах у системі Північного гірничо-збагачувального комбінату, і в Північно-Криворізькій геологорозвідувальній партії, і на посаді наукового співробітника відділу геології та сировинних ресурсів Криворізького науково-дослідного гірничорудного інституту.
І саме в тому науково-дослідному ним було створено перший у місті осередок Народного Руху України за перебудову, а в 1989-му році він провів збори в Кривому Розі зі створення вже міської організації «рухівців». Як для патріота України для Миколи Івановича КОРОБКА набули чи не найбільшої цінності боротьба за утвердження прав людини і національних пріоритетів українства і на захист природи від руйнівної та необдуманої діяльності промисловців і посадовців на державному та місцевому рівнях. Ще на початку 60-х років були опубліковані його статті (у тому числі – в журналі «Україна») на наукові та гуманітарні теми.
Микола КОРОБКО був депутатом першого скликання Верховної Ради України і працював там секретарем Комісії українського парламенту з питань екології та раціонального природокористування й належав до Народної Ради. При цьому важливо зазначити, що народним депутатом він став у першому ж турі виборів, перемігши найпотужнішого на той час у Кривому Розі суперника – тодішнього мера міста Григорія ГУТОВСЬКОГО, який був до того ж членом Президії Верховної Ради УРСР.
В 1993-му Миколу КОРОБКА було обрано головою Української екологічної асоціації «Зелений світ» і в цій якості він брав участь у 2-й міжнародній конференції міністрів навколишнього природного середовища. З 2000-го року він є незмінним керівником Криворізького міського об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА, а в листопаді 2010-го року став одним із засновників Криворізького міського правозахисного товариства. І важливо зазначити, що попри величезний досвід, знання і зв’язки, Миколи Іванович не в теорії, а на практиці у своїх стосунках є справжнім демократом і толерантним співбесідником.


Сергій ЗІНЧЕНКО

НА СВІТЛИНІ:


Микола КОРОБКО.
Фото автора.
Переглядів: 891 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: