PP

     Четвер, 18.04.2024, 04:48



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Лютий » 15 » Влада хоче закривати ЗМІ за «аморалку»
16:02
Влада хоче закривати ЗМІ за «аморалку»
ПАРЛАМЕНТСЬКИЙ комітет з питань свободи слова та інформації розглядатиме підготовлений до другого читання проект закону «Про захист суспільної моралі». Документ був ухвалений у першому читанні восени 2011 року та розкритикований багатьма правозахисниками і політиками, як такий, що становить набагато більшу загрозу свободі вираження поглядів, ніж нині чинний закон. Відтак низка громадських організацій проведуть акцію протесту біля парламенту з метою не допустити схвалення комітетом цього проекту закону.
До Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів та голови парламенту зверталися медійні активісти з вимогою направити проект закону «Про захист суспільної моралі» на експертизу до Венеціанської комісії. Проте цього не було зроблено, розповіли радіо «Свобода» у Незалежній медіа-профспілці. Утім, це не дивує директора Інституту медіа-права Тараса ШЕВЧЕНКА. За його словами, однією з найбільш недемократичних норм цього законопроекту є створення спеціального колегіального державного органу для «утвердження моральності у суспільстві».
«Такому закону не місце у демократичній Україні. Закон передбачає низку можливостей закриття засобів масової інформації. Він містить багато оціночних понять, які можуть по- різному тлумачитися. За цим законом, засоби масової інформації можна закривати за, так звані, брутальні висловлювання, або за поширення сцен цинізму. Що це таке? Навіть, якщо це судове закриття, все одно – це шкідливо з токи зору захисту свободи слова. Також закон передбачає можливості, навіть, без рішення суду видаляти контент із сайтів», – додав ШЕВЧЕНКО. На думку Тараса ШЕВЧЕНКА, схвалення законопроекту може покласти край вільному спілкуванню в Інтернеті. Він зазначив, що влада отримає можливість втручатися у роботу будь-якого національного інтернет-ресурсу та навіть блокувати іноземні сайти.
Утім, пропрезидентська парламентська більшість не має намірів відмовлятися від ухвалення закону «Про захист суспільної моралі», заявила радіо «Свобода» одна зі співавторів документу, депутат з фракції Народної партії, Катерина ВАЩУК. На її думку, врятувати Україну від морального занепаду можуть лише законодавці. «Про суспільну мораль треба у державі говорити. Всіх хвилює, що робиться на телеекранах, чим заповнено дуже багато видань. Це далеко не ті речі, які позитивно впливають на формування особистості», – наголосила ВАЩУК.
Але позиція Катерини ВАЩУК не змінює планів Незалежної медіа профспілки, руху «Проти встановлення цензури у ЗМІ» та Центру інформації про права людини щодо проведення акції протесту біля Верховної Ради під час засідання комітету з питань свободи слова. Медійні активісти категорично проти схвалення проекту закону «Про суспільну мораль».

Дмитро БАРКАР, радіо «Свобода», 8 лютого 2012 року
Переглядів: 783 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: