PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 02:47



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ

Все почалося з того, що я прокинувся рано-вранці після важкого сну, і більше не зміг заснути ані на хвилину. Бо не міг заспокоїтися після висловленого мені звинувачення. Ще й досі стоїть перед очима та картина, коли безликі незнвйомці мене загортають у якусь мокру ковдру, більше схожу на ганчірку (та так, що тільки голова залишилася вільною). А потім до мене підійшов такий же безликий високого зросту (і безволосий) незнайомець, котрий розгорнув аркуш білого паперу і зачитав мені вирок. Я його запамятав до останнього слова:
“Від імені поки що сплячого українського народу і за дорученням твого неспокійного і метушливого сумління тебе покарано пошуками свого місця серед цього народу, звідки ти зможеш побачити його поводирів. Коли побачиш і впізнаєш їх, тоді тільки й зможеш врешті заснути. А до того спокою тобі не буде”.
Тож, як ви самі розумієте, я з самого ранку змушений був тих поводирів шукати. У нашому великому місті.
Спочатку моя свідомість безтямно наштовхувалась на пог ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1105 | Додав: pprosvita | Дата: 26.03.2009 | Коментарі (0)

Просвітяни Криворізького міського об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА день народження Кобзаря зустріли ще після сьомої години ранку. Майстриня Романія СОБЧАК заздалегідь виготовила кошик для квітів, а Володимир НАЛУЖНИЙ, Олена МАКОВІЙ і Анатолій БІЛИЙ вже цього дня принесли квіти, сформували букет (на світлині вгорі), Олександр ЧИЖИКОВ підписав красивими літерами стрічку, а Юрій … із «Кобзарем» у руках уже чекав їх біля пам’ятника Тарасу ШЕВЧЕНКУ.Всі разом вони поклали квіти до підніжжя поета на постаменті й почитали його вірші. Потім спостерігали за тим, як виконувала свій уже звичний спектакль покладання квітів до пам’ятника міська влада. Далі приходили сюди й інші люди, читали вірші, а після дванадцятої – ак ... Читати далі »

Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1102 | Додав: pprosvita | Дата: 13.03.2009 | Коментарі (0)


Нещодавно наша редакція отримала повідомлення про те, що електромонтер ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» Сергій СТРУКОВ, який є заступником голови профкому незалежної Всеукраїнської профспілки працівників виробництва, науки та фінансів на цьому підприємстві, одержав свою чергову перемогу в суді. 
Справа в тому, що набрало чинності рішення Дзержинського районного суду міста Кривого рогу від 19 січня 2009 року, яке стало справді етапним з усвідомленням того факту, що почалося все ще майже шість років тому, коли цей робітник звернувся до генерального директора (тоді ще – «Криворіжсталі») Анатолія СОКУРЕНКА зі скаргою на голову цехового комітету профспілки гірників та металургів України В.К.ЄВТЄЄВА. Тоді він скаржився на лідера названої профспілки за те, що коли Сергій СТРУКОВ вступив до незалежної профспілки, то пан ЄВТЄЄВ, як записано, «почав збирати про нього конфіденційну інформацію і розповсюджувати її на зборах робітників комбінату, негативно характеризуючи його, чим принижував й ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1401 | Додав: pprosvita | Дата: 13.03.2009 | Коментарі (0)

 За столом модераторів круглого столу:

Едуард КЛЮЧКО, Андрій ДЕНИСЕНКО, Микола КОРОБКО; 


Учасники круглого столу

від громадських організацій Дніпропетровщини.

Після 3 березня цього року всім учасникам регіонального круглого столу, який проходив у Дніпропетровську під назвою «Україна – не приватна власність політиків!», стало зрозуміло, що у квітні вони обов’язково проведуть конференцію активно діючих громадських організацій Дніпропетровщини і що вона справді буде непересічною і бойовою.
Сама ж розмова за круглим столом відбулася з ініціативи оргкомітету Надзвичайної Громадянської Асамблеї України, до якого ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1132 | Додав: pprosvita | Дата: 13.03.2009 | Коментарі (0)


ЛЮДИ відчувають свою незахищеність. Причому не де-небудь посеред вулиці чи посеред великої площі глупої ночі, а у себе вдома, за, здавалось би, міцними стінами. І це не просто слова. Про таке, наприклад, свідчать деякі обставини судової справи, яку розглядають у суді Центрально-міського району міста Кривого Рогу під головуванням судді Олени МЯСОЄДОВОЇ. 
Збігає вже рік з того часу, як пенсіонер і колишній військовий Михайло КРОЧА разом із членами своєї сім’ї подали позов до суду на адміністрацію кількох підприємств (товариств із обмеженою відповідальністю). Вони скаржаться на те, що діяльністю тих підприємств фактично створені такі умови, які не дозволяють спокійно жити й відпочивати у своїх помешканнях через шум та інші чинники. Але суд став уже, так би мовити, останньою інстанцією. А до цього були листи-звернення до органів місцевого самоврядування та до державних установ у Кривому Розі. В тому числі, - до міського голови, до прокурора Кривого Рогу та до прокурора Дніпропетровс ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1027 | Додав: pprosvita | Дата: 13.03.2009 | Коментарі (0)


Отже, президентський візит до Кривого Рогу, українського міста, відбувся. Саме українським назвав це місто Президент, виступаючи публічно під час однієї із своїх попередніх поїздок. 
Нам невідомо, якою мовою спілкувався Президент з міським головою (одним із найкращих, за його публічною оцінкою, мерів). Проте достеменно відомо, що «огризківщини» тут не було.
У програмі візиту належне місце відвели зустрічі Президента зі зверхником церкви, що перебуває в єдності з Московським патріархатом, ЄФРЕМОМ – неодмінною фігурою всіх урочистостей, налаштованих міським головою. Не виключено, що міський голова, зважаючи на міжконфесійні розбіжності, доповів Президенту, що він неодноразово повчав криворіжців тому, що канонічною є церква в єдності з Московським патріархатом. Що він як державний службовець робив що міг, зустрічаючи очільника української церкви, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом, ВОЛОДИМИРА, виїхавши з поклоном аж до границь Кіровоградської області, і не направ ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1085 | Додав: pprosvita | Дата: 13.03.2009 | Коментарі (0)


Холодно, нерозбірливо і без спілкування з пресою Президент України Віктор ЮЩЕНКО 5 березня справді побував у Кривому Розі, разом із віце-прем'єр-міністром Іваном ВАСЮНИКОМ та заступником голови Секретаріату Президента України Романом БЕЗСМЕРТНИМ. Причому - не тільки на відкритті міського пологового будинку №2 і в Криворізькому медичному діагностичному центрі. Президент також знайшов час і для того, аби відвідати ще й Спасо-Преображенський кафедральний собор УПЦ Московського патріархату і поспілкуватися там зі священиками. 

Та головну увагу, ясна річ, було звернено на відкриття нового пологового будинку, який будівельники ВАТ «Криворіжіндустрбуд» спорудили за кошти, виділені від приватизації колишньої «Криворіжсталі». Як завжди в таких випадках, тут перед входом до пологового будинку було багато кульок у барвах національної символіки, попри холоднечу, - вискочили перед прибуттям Президента й молодиці у вишиванках, а вже медичні сестри чекали на його прибуття близько трьох годи ... Читати далі »

Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1199 | Додав: pprosvita | Дата: 13.03.2009 | Коментарі (0)


Ось уже й весна надходить. Довгоочікувана. А незадовго до її приходу відзначили свої ювілеї двоє наших активно діючих просвітян.

 

Заступнику голови Криворізького міського об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка Володимиру Дмитровичу НАЛУЖНОМУ (на світлині праворуч) виповнилося шістдесят років, а просвітянину Олександру Григоровичу ГІРИКУ (на світлині ліворуч) – вісімдесят. 

Володимир Дмитрович нині витримує величезні навантаження, оскільки крім основної роботи, виконує ще й чималі обсяги з організаційної роботи в місцевій «Просвіті». Можна сказати, що без його участі не відбувається жоден просвітянський захід.
А Олександр Григорович – справді відомий український інженер-конструктор, винахідник ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1034 | Додав: pprosvita | Дата: 13.03.2009 | Коментарі (0)


Коли сьогодні ще хтось твердить, ніби в Україні є свобода слова, то він - або абсолютний дурень, або професійний брехун (від політики, від журналістики чи ще там від чогось). Так, бо на місце тієї задекларованої свободи тепер міцно всілася безкарна брехня, яка постійно прогресує у своєму нахабстві. І, як на мене, то найбільш яскраво ця тенденція проявила себе в Кривому Розі: в тому місті, де 18-й рік править фактично одна й та ж команда колишніх радянських партфункціонерів на чолі з Юрієм ЛЮБОНЕНКОМ разом із належним чином підготовленими своїми учнями-пристосуванцями
Та й справді, де ж іще в Україні знайдеш таке, щоб радіожурналіст 15-рік не мав змоги вийти в прямий ефір? - При задекларованій Президентом «сотоварищи» нібито свободі слова? Навпаки, це готовий факт для Книги рекордів України. Сумних, - щоправда. Та й самій Олені МАКОВІЙ, редактору радіомовлення місцевого телерадіооб’єднання «Криворіжжя» (котра має найбільші шанси потрапити в такі «рекордсмени»), - далеко не радіс ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1208 | Додав: pprosvita | Дата: 01.03.2009 | Коментарі (0)

Як і обіцяли, ми продовжуємо публікувати матеріали, пов’язані із оприлюдненим у числі дев’ятому нашого часопису за 2008 рік відкритим листом Миколи ЗЯБРЕВА, який ще приблизно рік тому працював заступником директора Криворізького міського театру драми та музичної комедії імені Тараса ШЕВЧЕНКА.

 

Тож зазначаємо, що 18 лютого цього року Валентина КРИВДА (вона є кореспондентом нашого часопису) отримала й принесла до редакції документ, наданий їй міською прокуратурою за підписом прокурора міста Кривого Рогу Федора КИРИЄНКА (на світлині вгорі). 
В ньому, зокрема, йде мова про таке:
«На Ваше усне звернення щодо статті «Матеріали передані до прокуратури» в газеті «Промінь» (правильна назва – «Промінь Просвіти» -ред.) п ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1187 | Додав: pprosvita | Дата: 01.03.2009 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 40 41 42 43 44 »