PP

     Субота, 20.04.2024, 00:43



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Травень » 31 » На Дні Анни Ярославни у Санлісі завітав паризький автомайдан
11:24
На Дні Анни Ярославни у Санлісі завітав паризький автомайдан
У Франції відсвяткували Дні Анни Ярославни. Вже вкотре містечко Санліс, що в Пікардії, приймало нащадків славетної Анни Київської, дочки Ярослава МУДРОГО, королеви Франції 11-го століття.
Цьогорічні святкування в честь княжни розпочалися у суботу, 17 травня, конференцією про Анну Ярославну в 17-му районі Парижа та концертом українського хору з Канади (Торонто) «Веснівка» в катедрі Святого Володимира ВЕЛИКОГО, що на Сан-Жармені, повідомила VIDIA журналіст Любов БОДНАРЧУК.
В неділю, 18 травня, багаточисельна українська громада прибула в Санліс, щоб віддати належні почесті славетній землячці, яка прославилася у Франції просвітницькою діяльністю, мудрою і освіченою правителькою, фундаторкою абатства Святого Вінсента. У самому Санлісі, що був резиденцією королівського подружжя, і сьогодні можна побачити каплицю 11 століття, збудовану Анною Ярославною, в честь народження первістка Філіпа (Пилипа) та скульптуру королеви перед входом, на якій прочитується напис: «Анна КИЇВСЬКА, французька королева, засновниця собору в 1060 році».
Розпочалося святкування літургією в нещодавно придбаній українцями церкві святих Бориса і Гліба. Опісля в центрі міста біля пам’ятника княжній Анні відбулася урочиста частина з привітаннями для української громади і приїжджих гостей, а також традиційне покладання квітів до пам’ятника Анні КИЇВСЬКІЙ та до меморіальної стели жертвам Голодомору, що знаходиться поруч. Сотні українців та гостей, серед яких були представники від українського Посольства у Франції і від мерії міста Санліс, керівники франко-українських асоціацій та інших установ, належно віддали шану славетній землячці. Особливо вразив приїзд команди паризького автомайдану з українською символікою.
Опісля, в капличці Святого Вінсента, відбулося святкове Богослужіння. Вся урочиста частина та свята літургія супроводжувалися співом українського хору з Канади «Веснівка» та хору катедри Святого Володимира ВЕЛИКОГО м. Парижа під керівництвом Лесі МИКИТИН. Після обіду відбулася конференція, присвячена Анні, княжні київській, королеві Франції, відвідання катакомб біля церкви Святих Бориса і Гліба та концертом канадського хору «Веснівка».

Марічка ПАПЛАУСКАЙТЕ, медіапортал української діаспори «Vidia», 20 травня 2014 року;
фото з сайту Єпархії Святого Володимира Великого
http://vidia.org/2014/23611
Переглядів: 568 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: