PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 21:29



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Травень » 31 » Чи привітає ПУТІН ПОРОШЕНКА з перемогою на виборах?
11:28
Чи привітає ПУТІН ПОРОШЕНКА з перемогою на виборах?
Після фактичного обрання Україною нового президента російські можновладці говорять і про готовність до діалогу з Києвом (щоправда без міжнародних посередників) і про те, що ці вибори стали кроком у правильному напрямку. Зокрема, про це заявив спікер Держдуми Сергій Наришкін. Щоправда, при цьому він стверджував, що, мовляв, проведені 25 травня вибори «не можна назвати в повному сенсі вільними, демократичними». Водночас Наришкін зауважив, що до вибору українського народу Росія ставиться з повагою. «Безумовно, особлива відповідальність лежить на тому, хто зібрав на виборах найбільшу кількість голосів. Очевидно, що це – Порошенко», – визнав Сергій Наришкін.
Президент Росії Володимир Путін особисто наразі не відреагував на те, що вибори президента України відбулися. Це зробив прес-секретар глави Кремля. У Москві не кажуть, чи дочекається Петро Порошенко привітання з боку офіційної російської влади. 2004 року Путін двічі привітав Віктора Януковича з перемогою на президентських виборах в Україні, причому вперше це зробив наступного дня після голосування у тодішньому другому турі, лише за результатами відомих йому exit-polls. Зрештою підсумки тодішніх виборів в Україні визнали сфальсифікованими і новим главою держави тоді став Віктор Ющенко. Цього разу із привітанням у Кремлі не поспішають, але запевняють, що з повагою поставляться до вибору українського народу. Про це заявив речник Путіна Дмитро Пєсков.
НАЗАД ДОРОГИ ВЖЕ НЕМАЄ?
До таких запевнень варто ставитися обережно, зазначив у коментарі Радіо Свобода російський політолог Андрій Окара. Він вважає, що Путін так і не привітає Петра Порошенка із президентством. Але опосередковано, виступаючи з приводу тем, не пов’язаних напряму з Україною, керівник Росії цілком може згадати про свого тепер українського колегу. (Путін вже згадував Порошенка в середині квітня, коли риторика господаря Кремля стосовно нової влади України була більш безапеляційною. Тоді він заявив, що значна частина бізнесу Порошенка в Росії. «Він виробляє у нас цукерки, карамель, які тут багато, напевно, пробували і не знають, що господар цього підприємства є пан Порошенко»). Андрій Окара вважає, що пропагандистську (і не лише пропагандистську) війну, яку веде Росія проти України вже впродовж півроку, так просто не припиниш – назад дороги вже немає.
«Російсько-українські відносини можуть поліпшитися і змінитися лише на окремих напрямках. І ця взаємна неприязнь може зменшитися. Але концептуально те, що відбулося, воно якщо і лікується, то на це потрібні не роки, а десятиліття», – переконує Андрій Окара.
Про можливі компроміси з Україною заявляють російські можновладці і в галузі економіки. Зокрема, Росія не виключає надання знижки на газ для України. Про це заявив в інтерв’ю в німецькій газеті Handelsblatt міністр енергетики Росії Олександр Новак, передає агенція ІТАР-ТАСС. «Росія зацікавлена в тому, щоб Україна залишалася платоспроможною, в тому числі й для того, щоб могла компенсувати борги за газ. Ми хочемо, щоб Україна повернула ті борги, які вона не заперечує», – сказав міністр. «Це – понад 2,2 мільярда доларів за постачання в першому кварталі, що були здійснені ще за старою низькою ціною. Якщо Київ продемонструє готовність до цього, то і ми, зі свого боку, виявимо волю говорити про знижки. Це стало б нашим внеском у економічне оздоровлення України», – стверджував Олександр Новак.
«СЛАБКО СОБІ УЯВЛЯЮ, ЩО РОСІЯ РАПТОМ
НАДАВАТИ УКРАЇНІ ЗНИЖКУ НА ГАЗ»
У цьому зв’язку український економічний експерт Андрій Новак зауважив Радіо Свобода, що Москва вдається до тактичних хитрощів, стикнувшись із протидією Заходу стосовно політики Росії проти України. Москва не йшла на поступки Києву і при президентові Януковичу, а тепер вони тим більше під сумнівом.
«Слабко собі уявляю, що Російська Федерація раптом, ні з того, ні з сього готова надавати Україні знижку на газ, коли до того багато років це був головний інструментарій економічного, а разом із тим політичного тиску на Україну», – констатує Андрій Новак.
Тим часом у газових переговорах з Росією, які відбувалися за участю ЄС, жодного прогресу не досягли. Про це йдеться у повідомленні прес-служби української компанії «Нафтогаз».


Олександр ЛАЩЕНКО,
радіо «Свобода», 27 травня 2014 року
(У скороченому вигляді)
Переглядів: 676 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: