PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 04:12



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Травень » 11 » Російський суд примушує провідну правозахисну організацію згорнути свою діяльність
19:00
Російський суд примушує провідну правозахисну організацію згорнути свою діяльність
Вчорашнє рішення суду в Санкт-Петербурзі відхилити апеляцію антидискримінаційного центру "Меморіал" на рішення про визнання НУО "іноземним агентом" є юридичним тиском на все громадянське суспільство Росії, заявила Amnesty International.
АДЦ "Меморіал" - це відома правозахисна НУО, яка допомагає жертвам расизму та ксенофобії в Росії. Її керівництво прийняло рішення про закриття організації через загрозу кримінального переслідування за відмову зареєструватися в якості "іноземного агента".
"У суду було дві можливості, однак винесене рішення виявилося аж ніяк не на користь справедливості та прав людини. Це недалекоглядне рішення йде в ногу з придушенням російською владою будь-яких проявів активності громадянського суспільства. Воно є небезпечним прецедентом, який можуть використовувати проти інших НУО", - сказав Сергій Нікітін, директор російського представництва Amnesty International.
"Російська влада цілеспрямовано позбавляє суспільство можливості почути якусь альтернативну точку зору і руйнує саму можливість контролю роботи уряду з боку суспільства. Мішенню стає будь-хто, у кого вистачило сміливості критикувати владу".
Переслідування АДЦ "Меморіал" почалося більше року тому, коли прокуратура запропонувала доповідь організації щодо порушення прав ромів, подану до Комітету ООН проти катувань в листопаді 2012, в якості доказу того, що АДЦ "Меморіал" має причетність до "політичної діяльності", а отже порушує нещодавно прийнятий закон Росії, не зареєструвавшись у якості "іноземного агента".
Організація успішно протистояла двом судовим справам, порушеним проти неї прокуратурою, в травні та червні 2013 року. Проте 12 грудня 2013 року суд в Санкт-Петербурзі виніс рішення на користь нового запиту прокуратури про визнання всієї діяльності АДЦ Меморіалу "політичною" і змусити організацію зареєструватися в якості "іноземного агента".
Голова АДЦ "Меморіал Стефанія Кулаєва розповіла Amnesty International: "Судовий процес не був об'єктивним. Наші доводи не були розглянуті. Наших захисників постійно перебивали, а сторона звинувачення могла діяти вільно".
Закон "про іноземних агентів", введений в дію більше року тому, дає російській владі право накладати величезні штрафи і серйозні адміністративні покарання на організації, які отримують фінансування з-за кордону і займаються розпливчасто визначеною "політичною діяльністю", при цьому не зареєструвавшись в якості "організації, що здійснює функції іноземного агента".
Рішення суду щодо АДЦ "Меморіалу" припадає на день, коли Конституційний суд РФ ухвалив, що "закон про іноземних агентів" відповідає Конституції країни. Ряд НУО та Уповноважений з прав людини Володимир Лукін розкритикували закон, як такий, що порушує право на свободу вираження і зібрань, які має захищати Конституція Росії.
"День за днем стає зрозуміліше, що російська влада одержима роздробити громадянське суспільство за будь-яку ціну", сказав Сергій Нікітін

Copyright © Amnesty International Ukraine, 9 квітня 2014 року
Переглядів: 491 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: