PP

     Четвер, 28.03.2024, 16:07



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Березень » 6 » Як Павло МОВЧАН натрапив на «золоту жилу» українського патріотизму…
23:18
Як Павло МОВЧАН натрапив на «золоту жилу» українського патріотизму…
Це видовище, напевно, ввійде в історію «Просвіти» як найганебніша сторінка її існування. Цього дня, 12 лютого 2013 року, ренегат політичної сили ВО «Батьківщина», він же голова Всеукраїнського Товариства «Просвіта» ім. Тараса ШЕВЧЕНКА – Павло МОВЧАН, діючий прес-секретар Дніпропетровської обласної організації ВО «Батьківщина», він же голова Дніпропетровського обласного об’єднання Всеукраїнського Товариства «Просвіта» ім. Тараса ШЕВЧЕНКА – Сергій ДОВГАЛЬ, полковник Українського реєстрового козацтва, кореспондент міської газети «Червоний гірник», він же вже 5 років як голова Криворізького міського об’єднання Всеукраїнського Товариства «Просвіта» ім. Тараса ШЕВЧЕНКА – Микола КРАМАРЕНКО здійснили «дуже патріотичну» акцію глумління над пам’яттю Т. Г. ШЕВЧЕНКА, започаткувавши «проведення Шевченківських днів у Кривому Розі».
Оскільки керівництво вищих навчальних закладів Кривого Рогу за останні 5 років добре переконалося, наскільки суголоса, як це полюбляє вживати МОВЧАН, з політикою правлячої партії очолювана КРАМАРЕНКОМ «Просвіта», двері бібліотеки головного корпусу національного університету перед «метрами» «Просвіти» широко відкрив і проведення зборів очолив сам в. о. ректора Національного технічного університету, професор Микола Іванович СТУПНІК, депутат фракції Партії регіонів у міській раді. І саме йому великодушно доручив МОВЧАН вручати нагороди «кращим пропагандистам української мови у Кривому Розі». Для створення антуражу вагомості свого починання мовчанівці, як завжди, подбали про його освячення присутністю віп-персон. У цій ролі подвизався відомий письменник і видавець Григорій ГУСЕЙНОВ.
Звичайно, кого ж не зацікавить знати, що то за когорта діячів, яка у Кривому Розі так успішно «пропагує» українську мову? Як виявилося, «пропагандисти ті» були досить добірними і такими, у яких ліва рука не знає, що робить права. Проте «темні», не просвічені МОВЧАНОМ громадяни трудову просвітянську ниву відзначених МОВЧАНОМ «пропагандистів» пам’ятають в дещо іншому світлі.
Отже, нагороди отримали: МАКАРЕНКО Анатолій Кирилович, голова Криворізького міського комітету профспілки трудящих металургійної і гірничорудної промисловості, довірена особа кандидата на пост Президента України ЯНУКОВИЧА В. Ф., депутат за списком фракції Партії регіонів у міськраді, Микола Кирилович ДАБІЖА, голова Криворізької ради ветеранів, депутат міськради за цим же списком.
Ні для кого з криворіжців не секрет, що влітку 2012 року фракція Партії регіонів у міській раді одностайно проголосувала за рішення Криворізької міської ради на підтримку сумнозвісного законопроекту про регіональні мови. Таке рішення депутати-"регіонали" разом зі своїми прибічниками ухвалили всупереч волевиявленню громадян, які за короткий термін зібрали понад 10 000 підписів на підтримку української мови у Кривому Розі.
Звичайно, обрані МОВЧАНОМ «пропагандисти» підписів на підтримку української мови у Кривому Розі не збирали і заслужено одержали однозначну оцінку учасників мітингу, який відбувся 26 липня 2012 року. Серед мітингувальників було багато молоді, яка безупинно виголошувала гасла "Геть щурів з міськради!", "Руки геть від мови!" та багато інших.
Та, як відомо, згадана українофобська акція депутатів-"регіоналів» Кривого Рогу народилася не на пустому місці. Депутати цієї партії вже у попередні роки «надривалися» в своїх зусиллях з «пропаганди» державної української мови, не виробивши в своїй діяльності жодного позитивного для неї офіційного рішення. Тим не менше, саме представники цієї партії ніколи не були облишені увагою прибулого на урочистості «головного хранителя» мови в Україні. Для прикладу, на офіційному сайті «Слово Просвіти» від 30 грудня 2010 року у рубриці «Просвіта» у статті Петра АНТОНЕНКА «Кривий Ріг Просвітянський» зазначалося:
«Одним із тих, кому на цих зборах було вручено Почесну грамоту Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Т. ШЕВЧЕНКА за підписом голови Товариства, народного депутата України Павла МОВЧАНА, був керівник великого виробничого колективу — директор Криворізького комунального підприємства “Швидкісний трамвай” Роман ТЕРЕЩЕНКО. До речі, мабуть, не всі знають, що в Кривому Розі є метро. Так, швидкісний трамвай — по суті, справжній метрополітен. Адже з понад 20 кілометрів його ліній 18 кілометрів прокладено під землею. Без підземного і розгалуженої мережі наземного трамваю важко було б обійтися в цьому величезному місті, де мешкає майже 700 тисяч осіб, місті, що має протяжність понад 120 кілометрів.Тож Роман ТЕРЕЩЕНКО удостоєний відзнаки “Просвіти” саме “за найкращу пропаганду української мови на транспорті в місті Кривому Розі”. До цього нам варто додати, що не всі знали і знають, що згаданий Роман Якович ТЕРЕЩЕНКО є депутатом Саксаганської районної у місті ради від Партії регіонів, жодним чином ніколи не відступався від постулатів мовної політики своєї партії і «пропаганду української мови» провадив хіба-що підпільно.
Отже, організатори згаданого потворного шоу зробили спробу переконати співвітчизників, що у Кривому Розі, за оцінкою мовчанівського синкліту, справжніми і, можливо, єдиними пропагандистами української мови є високопоставлені представники Партії регіонів та Українського реєстрового козацтва.
Але сталося, як в класичному анекдоті: «Факір був п’яний і фокус не вдався»... За винятком хіба-що одного моменту. Із нічого факір золото все ж таки видобув: Микола КРАМАРЕНКО, який ще 5 років тому не перебував жодного дня в просвітянській організації і в когорті незалежних журналістів ніколи не був помічений, удостоївся найпочеснішої медалі чистого золота «Будівничий України»! Але останнє – це вже «успіх» діяльності всієї Головної ради апріорі патріотичного очолюваного МОВЧАНОМ Товариства!
Стосовно ж повної картини ціннісної орієнтації згаданих пристосуванців, дуже характеристичною стала заява студентів історичного факультету педагогічного інституту Криворізького національного університету, виголошена ними 22-го лютого на віче Криворізького Майдану. У своїй заяві вони наголосили, що в. о. ректора СТУПНІК М. І. разом зі своїми підлеглими - однопартійцями постійно змушували студентів брати участь у різного роду офіційних міських заходах у супроводі прапорів Партії регіонів. Напевно, во славу пропаганди державності української мови …

Микола КОРОБКО, один із засновників Криворізького міського об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Г. ШЕВЧЕНКА
Переглядів: 1011 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: