PP

     Вівторок, 23.04.2024, 09:04



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Грудень » 19

Шановні друзі «Променя Просвіти»! Шановні передплатники і читачі! 
На прийдешній 2014 рік наш часопис не включений до каталогу видань, що за передплатою розповсюджуються через поштові відділення. Причина полягає в тому, що поштове відомство ставить вимогу про надання нами, видавцем, виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців із зазначенням прізвища керівника органу, що є засновником видання. 
Як можна бачити із вихідних даних газети, фактичним видавцем її є Криворізьке міське об’єднання Всеукраїнського Товариства «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА, керівником і одним із засновників якого є п. Микола КОРОБКО. Одначе, в результаті змови між ... Читати далі »
Переглядів: 820 | Додав: pprosvita | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Українська Гельсінська спілка з прав людини обурена цинічним і безглуздим насильством, проявленим під час незаконного розгону мирного зібрання на майдані Незалежності у Києві та іншими інцидентами насильства по всій країні. Віроломство влади, проявлене останнім часом, цинічна брехня щодо відсутності намірів розганяти Євромайдан, сплановане і зорганізоване насильство з боку жандармів по відношенню до мирних громадян, на тлі показової відмови від європейської інтеграції, не залишає сумнівів у тому, що режим, очолюваний Віктором ЯНУКОВИЧЕМ, вирішив рухатися у бік тоталітарної моделі України. Контекст подій не залишає сумніву, що наказ вчинити злочини проти мирних громадян виходив від найвищих керівників режиму.
Українська Гельсінська спілка з прав людини вважає, що цієї ночі режим ЯНУКОВИЧА відкрито протиставив себе громадянському суспільству країни. Події останніх тижнів довели, що правлячий режим втратив будь-який зв’язок із народом і його перебування у влади після цієї ночі можл ... Читати далі »
Переглядів: 528 | Додав: pprosvita | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Починаючи з 22-24 листопада, в Кривому Розі діє свій ЄВРОМАЙДАН, куди збираються криворіжці (а це і активісти громадських організацій, і члени опозиційних до влади партій, і просто пересічні громадяни, не задіяні ні в які організації). У будні дні такі зустрічі проходять зазвичай о 15-й годин, а у вихідні – об 11-й чи о 12-й. Найчастіше – на просторому тротуарі проспекту Металургів біля самого приміщення Криворізької міської ради.
Відбуваються вони по-різному. Коли люди приходять без партійних прапорів, то найчастіше обмінюються думками про почуте й побачене з того, що є сьогодні в Україні, розповідають про Європу, яку бачили безпосередньо під час поїздок туди чи – з розповідей рідних, знайомих або сусідів, менше – про місцеву владу та її ставлення до криворіжців. Коли ж організовуються мітинги політичними партіями (а їх зазвичай проводить лідерка м ... Читати далі »
Переглядів: 650 | Додав: pprosvita | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

„Lawina bieg od tego zmienia – po jakich toczy się kamieniach” 
"Лавина змінює свій біг в залежності від каміння яким збігає” 
Czesław Miłosz 

ВСТУП
"Регіональний розвиток - основа розбудови України ". Що однак є основою самого розвитку? Зокрема - регіонального розвитку? Як може розвиватися регіон? Як би ми не пробували виділити і вираховувати складові того, що припадає на регіон, а що може мати динамічний характер і, отже, підлягати розвитку, завжди виявиться, що за цими складовими стоять люди. Ті, які в регіоні проживають, ті, що в ньому працюють. Ті, які користуючись певними його атрибутами, проводять там більшу або меншу частину свого життя. Врешті ті, які з регіоном зв'язані емоційно, хоч ... Читати далі »
Переглядів: 861 | Додав: pprosvita | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Україна не виконує рішень Європейського суду з прав людини, посилаючись на особливості національного судочинства. Про це заявив директор із прав людини Генерального департаменту прав людини і верховенства права Ради Європи Хрістос ЯКУМОПУЛОС, пише Радіо Свобода. Він назвав це «українським феноменом».
За словами ЯКУМОПУЛОСА, Україна наразі опрацьовує питання, як використати наявні внутрішні процедури і механізми для виконання рішень міжнародних судів. Водночас ЯКУМОПУЛОС зазначив, що Рада Європи не збирається втручатись у процес виконання Україною рішень суду, як і в реформування судової і правоохоронної систем країни. «У нас немає ані можливостей, ані бажання втручатись у внутрішні українські процедури. Це не моя справа – роз’яснювати українцям, як вони мають провадити реформи і як повинні працювати українські суди. Це справа українських урядовців», – наголосив представник Ради Європи.
ЯКУМОПУЛОС відзначив, що для Ради Європи недостатньо проголосити реформи або ухвалити з ... Читати далі »
Переглядів: 539 | Додав: pprosvita | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Ця глобальна акція, котра змобілізовує сотні тисяч людей у всьому світі з метою змінити на краще життя людей, що стали жертвами порушення людини, через простий акт написання листа, проводиться щороку з ініціативи організації Amnesty International («Міжнародна амністія»). З 6-го до 10 грудня активісти цієї організації в Україні долучилися до цьогорічного «Марафону написання листів».
Як зазначалося в прес-релізі організації щодо цього заходу, марафон пройде у понад 80 країнах, а за час проведення акції Amnesty International очікує зібрати понад два мільйони паперових та електронних листів, факсів, текстових та twitter повідомлень, адресованих до органів влади та героїв Марафону.
«Марафон написання листів є ключовим заходом, який відображає суть нашої роботи в Amnesty International – провадити дії від імені тих, хто мужньо протистоїть тиранії, та проявляти солідарність з ними», - сказала Тетяна Мазур, директор Amnesty International в Україні. А потім продовжила: «Марафон нап ... Читати далі »
Переглядів: 548 | Додав: pprosvita | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

18 листопада 1933 р . (80 років тому) набула чинності Постанова ЦККП(б)У про припиненням політики українізації .На початку 20- х років , щоб зменшити напругу у республіках , а також загрозу з боку Польщі , ВКП(б) пішло на поступки національним рухам, и запровадило в країні політику українізації. Сам термін "українізація" було запозичено з часів Української Центральної Ради. За часів УЦР терміном "українізація " позначали діяльність, спрямовану на забезпечення відновлення и розбудови національної державності, забезпечення соборності українських земель, вирішення гострих соціально-економічних проблем в інтересах корінного етносу (титульної нації) i всього населення України, а не тільки окремих его верств. Радянська влада використала запровадженний УЦР термін українізація", звузивши при цьому його зміст - наголошувалося на необхідності використовувати в органах державної влади національних республік рідну мову, сприяти розвитку національної культури, висувати представників корінного насел ... Читати далі »
Переглядів: 642 | Додав: pprosvita | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

У Кривому Розі цими днями (якщо говорити точніше – 12 грудня) завершується черговий показ фільмів фестивалю ПРАВДИ, як ми уже традиційно називаємо Міжнародний фестиваль документального кіно Docudays UA, що нинішнього року проходив у Києві вже вдесяте.Мандрувати ж Кривим Рогом він, можна сказати, почав 2 грудня, коли відбулася прес-конференція, котру анонсувало й провело Криворізьке міське правозахисне товариство в ранзі його організатора в стінах Криворізького педагогічного інституту.
Виступаючи перед організаторами, представниками громадськості і журналістами на початку прес-конференції заступник ректора педагогічного інституту Ігор ШЕЛЕВИЦЬКИЙ, зокрема, підкреслив, що показ фільмів цього фестивалю стало для інституту вже традицією, що «мм з задоволенням демонструємо ці фільми, вони добре сприймаються студентами. Серед цих фільмів є чимало таких, я ... Читати далі »
Переглядів: 643 | Додав: pprosvita | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

30 листопада, в останній день осені, талановитому криворізькому поету Юрію КАМІНСЬКОМУ, який писав російською мовою, могло б виповнитися сімдесят п’ять років. Та не сталося, бо серце поета зупинилось, і ось уже майже шість років немає його серед нас. Але живуть його вірші у неповторних і наповнених живою енергією любові рядках, світлих і неповторних. Таких, як, наприклад, ось ці:
«Я поставил не на жар-птицу,
Не на сдобную с маслом булку, -
Я поставил, чтоб с небом слиться,
На крылатую сивку-бурку.
Чтоб я знал, живя не украдкой,
Припадая к горячей холке:
Не догонят мою лошадку
Будни, серые, словно волки».
Народився майбутній поет у Дніпропетровську, але найбільша частина його життя пройшла в Кривому Розі, де він і став відомим саме як поет ще з юних років. У цьому короткому матеріалі про нього – коротк ... Читати далі »
Переглядів: 1183 | Додав: pprosvita | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Нещодавно протягом двох днів у нашому місті зустрічався з криворізькими літераторами і шанувальниками його творчості дуже відомий російський поет Володимир АЛЄЙНІКОВ, який почав писати вірші ще у Кривому Розі, де жив з 1946-го по 1964-й. Остаточно як поет, художник і прозаїк він сформувався уже в Росії, а з 1991-го року більше проживає не в Москві, а в Коктебелі, що в Криму.
Зустрічі відбувалися в приміщеннях Центральної міської бібліотеки та у Криворізькій виставковій залі. Наприклад, у читальній залі бібліотеки, яка була переповнена місцевим бомондом, він не тільки читав вірші, а й згадував про роки дитинства і юності, проведені в Кривому Розі, який вважає своєю малою батьківщиною, хоч народився в Пермі. Зокрема, цікавими були його спогади про Гданцівку тих часів, а також – про знаменитого українського поета Миколу ВІНГРАНОВСЬКОГО, котрого за його ... Читати далі »
Переглядів: 542 | Додав: pprosvita | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

У четвер (5 грудня – ред.) Комітет ЮНЕСКО на сесії в Баку присвоїв статус нематеріальної культурної спадщини петриківському розпису. Про це повідомили у Дніпропетровській обласній раді. За її даними, петриківка стала першим номінантом від України, який отримав такий високий статус. Українську делегацію, що домоглася включення петриківського розпису до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, очолював голова обласної ради Євген УДОД.
«Приємно, що мистецтво петриківського розпису сьогодні переживає такий Ренесанс. Петриківка вже стала візитною карткою України. Додам, що наша делегація і я особисто протягом цього року виконали складну та кропітку роботу по підготовці до цього форуму. Дуже приємно, що нам це вдалося. Це успіх не тільки Дніпропетровщина, а і всієї України», – цитує Євгена УДОДА прес-служба Дніпропетровської обласної ради.Як підтвердили Радіо «Свобода» у Дніпропетровській обласній раді, попередньо комітет ЮНЕСКО не рекомендував розпис для присвоєння цього статусу, о ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 700 | Додав: pprosvita | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)

Зустріч із прекрасним, від якої одночасно і дух захоплює, і подив обгортає тіло, трапляється не часто. Але мені здається, що у кожного, хто справді прагне творити, таке станеться, якщо побачить ту виставку витинанок народного майстра і дивовижного художника Василя КОРЧИНСЬКОГО, що нещодавно відкрилася в Криворізькому історико-краєзнавчому музеї. Це гармонійне поєднання людської фантазії з польотом хмар, яке втілилось у неповторні малюнки, з якими потім попрацювали ножицями.
Як виявилося під час нашої розмови, це захоплення почалося з самого дитинства у сільській хаті на Вінниччині. Там, перед тим, як білити хату, його батьки традиційно знімали зі стін і меблів старі витинанки, щоб потім намалювати й прикрасити їх новими. Тож він і почав їх вимальовувати. Він розповів, що у їхній сімї хліборобів у нього із сестричкою був обов’язок нарізати нових вити ... Читати далі »
Переглядів: 1002 | Додав: pprosvita | Дата: 19.12.2013 | Коментарі (0)