PP

     Четвер, 25.04.2024, 12:20



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Січень » 15
Вітаючи редакцію з виданням 150-го числа газети «Промінь Просвіти», мушу зазначити, що переважна більшість співгромадян, чи то з причин пошуку роботи, чи то з причин своєї зайнятості, чи з власної пасивності не може почитати газету чи подивитися правдиву українську телепередачу і тому потрапляє на гачок брехливих політиканів. Як наслідок, як це показали останні вибори до Верховної Ради України, вони віддають свої голоси на всіх рівнях виборів за таких нечесних політиків.
Раніше про просвіту українців дбала українська школа, де було все українське: вчителі, підручники, атмосфера спілкування, вплив організацій «Просвіти». Тепер все це не підтримується неукраїнським за своїм духом урядом. Тому конче необхідно, щоб кожен чесний українець, кожен чесний український політик взялися боротися проти засилля тих політиків, котрі пропагують ненависть по відношенню до українців. Тож кожному політику необхідно взяти на себе обов’язок передплатити для бібліотек у школах, училищах, технікумах, ... Читати далі »
Категорія: КОРИСТУВАЧИ САЙТУ | Переглядів: 972 | Додав: pprosvita | Дата: 15.01.2013 | Коментарі (0)

Вигода від згоди України на наполегливі прохання Росії вступити до Митного союзу - не більш ніж "міф", і призведе до отримання лише короткострокових дивідендів в обмін на втрату суверенітету. Тоді як економічна інтеграція з ЄС обіцяє набагато більші переваги.
Представник України при Європейському Союзі, посол Костянтин Єлісєєв заявляє, що вступ України в Митний союз надасть Україні лише короткострокові дивіденди.
"Ті кілька мільярдів доларів, про які говорить Москва - це тільки плата в обмін на втрату суверенітету України у контексті здійснення власної торгової політики і відмови від курсу на інтеграцію з ЄС", - написав дипломат у своїй статті "7 міфів щодо Угоди про асоціацію між Україною і ЄС", опублікованій на сайті "Української правди" в середу, 9 січня.
Нагадаємо, на початку січня цього року в МЗС РФ заявили, що Росія не почне знижувати для України ціну на газ, якщо Київ не приєднається до Митного союзу.
Єлісєєв вважає, що Угода про асоціацію з ЄС навпа ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 667 | Додав: pprosvita | Дата: 15.01.2013 | Коментарі (0)

Екс-прем'єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО у відкритому листі до президента Віктора ЯНУКОВИЧА оголосила акцію громадянської непокори, відмовившись спілкуватися зі слідчими і їхати до суду. "Щоб зменшити в суспільстві страх перед вашим режимом, щоб ще раз сказати, що ви принижуєте і руйнуєте Україну, я оголошую свою особисту акцію громадянської непокори. Саме таке моє право передбачене частиною 5 статті 55 Конституції України. На сьогодні це єдине моє право, яким я можу скористатися ", - йдеться у відкритому листі екс-прем'єра, текст якого оприлюднив її захисник Сергій ВОАСЕНКО, повідомляє агенція Інтерфакс.
Пані ТИМОШЕНКО нагадала, що від часу її ув'язнення минув рік і сім місяців і заявила, що разом з екс-главою МВС Юрієм ЛУЦЕНКОМ вона є політичним заручнико ... Читати далі »
Переглядів: 666 | Додав: pprosvita | Дата: 15.01.2013 | Коментарі (0)

Правозахисні організації звернули увагу на подробиці справи про «дніпропетровських терористів»
Харківська правозахисна організація, вивчивши матеріали справи «дніпропетровських терористів», стали на захист підсудного Дмитра Реви.
Про це адвокат підсудного Дмитра Реви Віталій Погосян заявив сьогодні після чергового судового засідання по справі «терористів», передають «Дніпропетровськ.Коментарі».
«Харківська правозахисна організація, яка працює з Європейським судом з прав людини, вважає, що Рева і Просвірнін - абсолютно зайві люди в цій справі. Ця справа вже починає виходити за межі України, якщо правозахисники такого рівня звернули на нього увагу», - зазначив Віталій Погосян.
Також адвокат заявив, що в обвинувальному висновку немає доказів причетності до справи Реви і не прописані його мотиви скоєння злочину.
Раніше «Дніпропетровськ.Коментарі» повідомляли, що сьогодні перед будівлею суду зібралася група людей з плакатами «Ми не віримо казкам СБУ про те ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 662 | Додав: pprosvita | Дата: 15.01.2013 | Коментарі (0)

Європейський суд з прав людини виніс рішення на користь заявника Ахмета Їлдірима проти Туреччини (Yildirim v. Turkey), що стало одним із перших прецедентів, в якому суд чітко зазначив, що «Інтернет став одним із основних засобів здійснення права на свободу вираження поглядів та свободи інформації». Відтак, суд чітко дав зрозуміти, що доступ до онлайн контенту є фундаментальним правом людини, яке може бути обмежене лише у виняткових випадках, що підлягають повному судовому перегляду.
Обставини справи: сайт користувача ресурсу Google Sites Ахмета Їлдірима був заблокований турецьким регулятором внаслідок судового наказу про заблокування доступу до усього домену Google Sites, оскільки він містив образливі висловлювання на адресу Мустафи Кемала Ататюрка, засновника Турецької республіки, що є порушенням турецького законодавства. Представники Турецької республіки наполягали на правильності своїх дії, оскільки технічно турецький регулятор не мав змоги заблокувати окремо один сайт без бл ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 689 | Додав: pprosvita | Дата: 15.01.2013 | Коментарі (0)

Боже! Скільки ж ми говоримо про патріотизм, націоналізм, його прояви і так далі. У Західній частині нашої країни – це звична тема для дискусій, діалогів, лекцій. Ба, навіть тостів! І переважна більшість, абсолютна більшість назве себе патріотом, але не націоналістом. Адже, мовляв, націоналізм – це вже щось дуже радикальне.
Переливаючи з порожнього у порожнє, сходимося на тому, що ой, як всі любимо неньку Україну! А ті, що там у Києві, а точніше на вулиці Банковій – кляті запроданці та вбивці наших національних почуттів.
Та насправді кожна зі сторін дискусій, діалогів, лекцій та тостів забуває про свій справжній лихий псевдонаціоналізм.
За даними соціальних опитуваня Центру Разумкова, 38,1 % українців беззаперечно вважають себе патріотами своєї держави. 36,7 % відповіли, що скоріше є, аніж не є патріотами, і тільки 3,8% опитаних сказали, що не плекають у собі ніяких патріотичних почуттів.
Дамо політиці спокій, говоримо суто про, так би мовити, традиції, звича ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 763 | Додав: pprosvita | Дата: 15.01.2013 | Коментарі (0)

ЩЕ в березні 1989-го року при всенародному обговоренні Закону «Про мови в Україні» нам, активістам новоствореного а Каменському осередку товариства української мови імені Т.Г. ШЕВЧЕНКА здавалося, що мине небагато часу – і Україна заговорить своєю народною мовою. І стане українською. Ми тоді свято в це вірили, і тоді від прикрощі за зневажливе ставлення загалу до своєї мови я записав вірша:

Мова рідна, слово рідне
Нині у вигнанні.
І духовно люди – бідні,
Нібито у наймах.
Загубилось рідне слово
Поміж українців –
Стало людям не до мови,
Лише – до «червінців»:
Все одно, як говорити,
Було б їсти завше…
Та ти спробуй борщ зварити,
Солі не додавши!..
Рідна мова – річ крилата,
Сіль – велика сила…
Пісня мами, казка тата,
Що тебе зростили.
Час будити Україну
При такому стані,
Бо в близькому поколінні
Нації не стане.

Але минає ось вже двадцять три роки, а ця загроза ще залишилась. І за ... Читати далі »
Категорія: КОРИСТУВАЧИ САЙТУ | Переглядів: 986 | Додав: pprosvita | Дата: 15.01.2013 | Коментарі (0)

У Дніпропетровську нібито триває прибирання від снігу та посипання міських автошляхів. Зокрема, минулої ночі до роботи стали 79 машин, серед них 36 піскорозкидувачів, 33 одиниці снігоочисної техніки та 10 навантажувачів. На цю годину комунальники використали 894 тонни соляно-піщаної суміші та чистої солі, принаймні так повідомляють у департаменті комунального господарства та капітального будівництва Дніпропетровської міської ради.
Як йдеться в повідомленні, зранку 9 січня у прибиранні від снігу та посипанні прибудинкових територій та пішохідних доріжок були задіяні 1 тисяча 250 двірників, вони використали 17 тонн посипної суміші, зазначають в управління житлового господарства міської ради.
Комунальне підприємство "Управління контролю за благоустроєм міста" продовжує перевірки офісів, організацій, установ та підприємств усіх форм власності на дотримання правил благоустрою закріплених територій, Зокрема, на сьогодні інспекторами підприємства надано понад 600 приписів та скл ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 746 | Додав: pprosvita | Дата: 15.01.2013 | Коментарі (0)

Патріоти Січеслава здійснили перший вихід операції "Лагідна українізація" на двох з людних підземних переходів в нашому місті.
Обурені тим, що неукраїнська влада - чи то з бевігластва чи проявляючи свою окупаційну сутність - за бюджетний кошт звертається до мешканців Січеслава іноземною мовою, молоді люди вирішили виправити ситуацію, замінивши всі звернення до перехожих.Відтепер всі російські написи замінено на написи українською мовою.
Перевірити, чи висять оголошення (раптом хотось зняв?) можна в переходах на зупинках пр. ім.газети Правда " Б.Хмельницького" та "Будинок меблів". Якщо вам сподобалось, сміливо втілюйте цю ідею на своїх зупинках, шановні українці!

Онука ЧУЧУПАКИ,
сайт «Дніпроград», 7 січня 2013 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 763 | Додав: pprosvita | Дата: 15.01.2013 | Коментарі (0)

Жертвою держави може стати кожен. Сьогодні в Україні ніхто не застрахований від того, що його права будуть порушуватись. Проте ситуація не є безнадійною – існують механізми, щоб захистити людину, стверджує голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини, керівник Харківської правозахисної групи Євген ЗАХАРОВ.
У Львові він провів один із семінарів з навмисно провокаційною назвою «Навіщо Україна?», які організовує головний редактор культурологічного часопису «Ї» Тарас ВОЗНЯК, і розповів, як громадянин може опиратися державі, якщо вона порушує його права. Євген ЗАХАРОВ розпочав з історії однієї жінки, яка проходила по одній справі і її на п’ятому місяці вагітності забрали до Харківського СІЗО. Там вона потрапила до камери на вісім ліжок, де було 30 жінок. На дев’ятому місяці її перевели до іншої камери, ... Читати далі »
Переглядів: 651 | Додав: pprosvita | Дата: 15.01.2013 | Коментарі (0)

НАМ, двом журналістам «Променя Просвіти», 5 січня, в суботу, вдалося побувати на гала-концерті, який завершував третій сезон телевізійного шоу «Х-фактор». А після цього, на зворотному шляху (на свято Різдва ХРИСТОВОГО) – ще й зустрітися зі своїми земляками, які в різних ролях долучилися до участі в цьому грандіозному телепроекті на каналі СТБ.
Як виявилося, знімальний майданчик шоу знаходився неподалік станції метро «Берестейська» в Києві. Саме там розгорталися його події і виставлялися оцінки. Із самого початку (після того, як глядачі зайняли свої місця) попередили, що фотографувати, звичайно ж, можна, але фотоспалах при цьому використовувати заборонено. А також висловили зі сцени кілька інших порад та рекомендацій, що стосувалися можливостей виходу із зали та повернення в неї протягом коротких перерв (зазвичай, - до ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1542 | Додав: pprosvita | Дата: 15.01.2013 | Коментарі (0)

Українська православна церква виступає проти вступу до Митного союзу. Про це розповів голова УПЦ КП патріарх ФІЛАРЕТ в інтерв’ю "5 каналу". "Ми проти Митного союзу... Не тому, що ми проти Росії – Росія братня країна. Але Митний союз – це затягування України в нову імперію", - пояснив він. "Ми не хочемо іти в нову імперію. Ми вже в імперії пожили і знаємо результати, наслідки цього. І тому ми проти Митного союзу, але не проти Росії, не проти торгівлі. А проти таких взаємовідносин, які б пошкодили нашій українській державі", - заявив голова УПЦ КП.
При цьому патріарх ФІЛАРЕТ не вбачає в цих позиціях непокори чинній в Україні світській владі. "Я не хочу сказати, що ми владі не покірні – ми покірні владі. І ХРИСТОС підкорявся Римській владі. Бо коли спитали, чи треба давати податок кесарю – тобто імператору, то ХРИСТОС вз ... Читати далі »
Переглядів: 652 | Додав: pprosvita | Дата: 15.01.2013 | Коментарі (0)

До складу новоствореного Кабміну вперше увійшли «криворізькі»: вихідці з Кривого Рогу екс-голова Дніпропетровської ОДА Олександр ВІЛКУЛ та його заступник Геннадій ТЕМНИК стали, відповідно, віце-прем’єром з будівництва та ЖКГ та міністром тієї ж сфери. Прогнозують, що ці криворіжці «протягнуть» до уряду й інших своїх земляків. Регіонали висловлюють сподівання, що «місто руди» зміцнить Кабінет Міністрів «грамотними менеджерами», між тим експерти не виключають, що в уряді їм готують роль «цапів-відбувайлів».
38-річний виходець із Кривого Рогу Олександр ВІЛКУЛ обійняв посаду віце-прем’єра з питань інфраструктури, регіонального розвитку будівництва та ЖКГ, пропрацювавши два роки головою Дніпропетровської облде ... Читати далі »
Переглядів: 764 | Додав: pprosvita | Дата: 15.01.2013 | Коментарі (0)