PP

     Субота, 20.04.2024, 04:05



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » Архів матеріалів
Громадянська трибуна

Пройшов я вулицями рідного міста, що на березі Дніпра, основної ріки України, – і дуже сумно мені стало. Адже за своїм місцезнаходженням воно українське, бо тут ще у минулому були терени запорозької вольності. Та поки йшов його вулицями, то від отих різних вивісок, оголошень та наочної агітації стільки подиву набрався, стільки незрозумілого для української душі побачив, що мене аж розпирало від обурення. Я думав: „Що ж то за люди такі і яку ми владу маємо, що так себе не поважає, що зневажає нас, жителів цього міста?..”
Після цієї своєї „екскурсії” я поділився враженнями зі своїми добрими знайомими і почув у відповідь: „Ти – націоналіст!”. Але мене така відповідь зовсім не образила, бо вже давно в цім слові бачу зміст патріотичний. Та вона дала поштовх для роздумів, змусила аналізувати побачене. Прийшовши додому, я взявся за книги, мене потягнуло до першоджерел. Захотілося ще раз упевнитися в тому, що я не помиляюсь у своїх роздумах і що бути націоналісто ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-ДНІПРОПЕТРОВСЬК | Переглядів: 1397 | Додав: pprosvita | Дата: 01.02.2009 | Коментарі (0)


- Якими були причини, що спонукали Івана МАЗЕПУ перейти на бік Карла ХІІ у 1708 році?
Як відомо, після переходу І.МАЗЕПИ 28 жовтня 1708 року на бік шведського короля Карла ХІІ гетьман одразу ж відправив стародубському полковнику І.СКОРОПАДСЬКОМУ листа, в якому власноруч виклав причини, що спонукали його на цей крок: «…віддавна ворожа влада московська останнім часом має намір забрати під своє володіння малоросійські міста, пограбувати й вигнати з них обивателів і наповнити їх своїми військами… прибрати до своїх рук гетьмана, генеральних старшин, полковників і запровадити в тиранську неволю, затим усіх козаків перетворити на драгунів, стерти зовсім зі світу ім’я запорозьке й поневолити навіки весь малоросійський народ».
Тобто причинами досить неочікуваного і для української людяності, і для московської влади переходу українського гетьмана зі старшиною та військом на бік Карла ХІІ було очевидне порушення Московською державою прав і вольностей Війська Запорозького, обмеження геть ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 2814 | Додав: pprosvita | Дата: 01.02.2009 | Коментарі (0)


Самодіяльний фольклорний колектив народної пісні «Відродження» із Жовтих Вод, яким керує Галина ГОРІНОВА, було створено 12 квітня 1994 року. Він залюбки брав участь у тих заходах, які проводили жовтоводські просвітяни. Тому тамтешній керівник організації ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка Наталя ,,,, аби нагадати нам про цей ювілей, надіслала інформаційний матеріал про нього із нагадуванням, що колектив цей став лауреатом всеукраїнського фестивалю піснеспіву «Від Різдва до Різдва», а також двічі був дипломантом ще одного всеукраїнського фестивалю, який проходив у 200-2006 роках у Дніпропетровську.
Як підказують самі учасники колективу, назву «Відродження» він отримав через те, що одним із завдань, які вони перед собою поставили. Було «відродження забутих народних пісень та обрядів». Перший свій концерт колектив дав у липні 1994 року на дитячому пляжі.
Потрібно підкреслити, що учасники цього фольклорного колективу – не тільки із Жовтих Вод, і не тільки з Дніпропетровщини. Та ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1289 | Додав: pprosvita | Дата: 01.02.2009 | Коментарі (0)


Коаліція шести громадських організацій підвела підсумки моніторингу органів виконавчої влади й місцевого самоврядування, якого було проведено в п’яти містах України. Озвучені дані говорять про ВИСОКИЙ РІВЕНЬ КОРУПЦІЇ У МІСТОБУДІВНІЙ СФЕРІ.
Необхідність проведення дослідження була продиктована різким збільшенням за останні роки кількості конфліктів між громадами, місцевою владою й будівельними компаніями. Щоб отримати найбільш точну «мапу проблеми», місцями проведення моніторингу було обрано різні за розміром й статусом міста: два обласні центри (Луганськ та Хмельницький), місто обласного підпорядкування (Нікополь, Дніпропетровська обл.) і два райцентри (Старобільськ, Луганська обл., і Христинівка, Черкаської обл.). Дослідження почалося 15 серпня, а підсумки було підбито наприкінці минулого року. За ці п’ять місяців учасники проекту вивчили, наскільки місцеві чиновники забезпечують право громадян на отримання інформації; спостерігали за процесом прийняття містобудівельних рішень ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 5517 | Додав: pprosvita | Дата: 01.02.2009 | Коментарі (0)


Київ – Схоже, газова тема вже трохи приїлася українським політикам. І вони раптом змикитили, що 4-річний міні-ювілей перебування Віктора ЮЩЕНКА на президентській посаді водночас означає, що до закінчення каденції чинному главі Української держави залишився тільки рік. Отже, скоро президентські вибори, а тому час припиняти бавитися ідеями різноманітних імпічментів й почати всебічно готуватися до цих виборів. До речі, а коли саме ці вибори?
Три українці – дві арифметики
 
Чергові вибори президента за Конституцією мають бути призначені на 17 січня 2010 року, – заявив заступник глави Секретаріату Президента Ігор ПУКШИН, зазнавши, що згідно зі статтею 104 Конституції новообраний глава держави набуває повноважень з моменту складення присяги народу України на урочистому засіданні Верховної Ради. «Ураховуючи, що президент Віктор Ющенко вступив на посаду 23 січня 2005 року, за загальноприйнятим у законодавстві України порядком обчислення строків п’ятий рік його повноважень спливає ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1230 | Додав: pprosvita | Дата: 01.02.2009 | Коментарі (0)


Саме так можна трактувати результати дослідження інформаційного наповнення веб-сайтів органів виконавчої влади та місцевого самоврядування в Дніпропетровській області, виконаного Дніпровським центром соціальних досліджень (ДЦСД) в грудні 2008 року.В ході дослідження були розглянуті 16 офіційних порталів: Дніпропетровської обласної ради, Дніпропетровської, Дніпродзержинської, Криворізької, Павлоградської та Нікопольської міських рад, облдержадміністрації, головних управлінь МВС, МНС, юстиції та пенсійного фонду в області, обласних прокуратури, податкової, центру зайнятості, та санітарно-епідеміологічної служби, а також ГоловАПУ міста Дніпропетровська.
Серед 26 обов'язкових вимог до інформаційного наповнення сайтів центральних та місцевих органів виконавчої влади, встановлених Постановою Кабінету міністрів України 4 січня 2002 року та шести додаткових, уведених експертами ДЦСД як даність сучасним вимогам відкритості влади, навіть 90% наповнення нема за жодним показником.
Найчас ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1232 | Додав: pprosvita | Дата: 01.02.2009 | Коментарі (0)

Про що розповідає фільм „Радянська історія”

В цьому році виповнюється 70 років з моменту підписання пакту Рібентропа-Молотова, двох міністрів іноземних справ, націонал-соціалістичної Німеччини та Радянського Союзу. Саме завдяки таємному додатку до цього документу були сплановані та здійснені агресії до цілого ряду держав та розпочата Друга світова війна. Попри те, що ці факти давно є здобутками світової громадськості, оцінка злочинів гітлерівського та сталінського режимів досі суттєво відрізняються. Виправити цю прогалину та дати належну оцінку злочинам комуністичного режиму був покликаний фільм „Радянська історія” („Soviet story”), який був знятий Егілсом ШНОРЕ за задумом депутатів Європейського парламенту у 2008 році.
Пропаганда чи історичний фільм
Якщо переглядати російські форуми, на яких обговорювався цей фільм, то може скластися враження, що він є антиросійським пропагандистським продуктом. Більшість дописувачів обурює той факт, що злочини комуністичного режиму ставл ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1586 | Додав: pprosvita | Дата: 01.02.2009 | Коментарі (0)


23 січня Президент України Віктор ЮЩЕНКО підписав Указ “Про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репересіями та голодоморами в Україні”, яким започатковано новий етап у відкритті раніше недоступної інформації. Указом передбачено скасування грифу секретності, накладеного радянськими структурами на документи, якщо вони не містять інформації, що є таємницею держави Україна. У брифінгу, присвяченому цьому питанню, взяли участь в.о.Голови СБ України Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО та директор Галузевого державного архіву СБУ Володимир В’ЯТРОВИЧ.
«Від 23 січня цього року Україна більше не зберігає і не охороняє секретів карально-репресивної системи Радянського Союзу. Це означає, що СБУ як головний державний орган у сфері забезпечення охорони державної таємниці знімає радянський гриф таємності з усіх кримінальних справ, розпорядчих, статистичних, документів секретного діловодства та інших документів, пов’язаних з укра ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1267 | Додав: pprosvita | Дата: 01.02.2009 | Коментарі (0)

На тлі кризи

Я щойно повернувся з Польщі. Візьму на себе сміливість запевнити, що наші західні сусіди особливих наслідків кризи на собі не відчули. Можливо, в них усе тільки починається, але головне в іншому – там немає того понурого настрою, який часто можна відчути у нас. Сусіди вірять у майбутнє! Бо є ресурс для маневру, є суспільний оптимізм.
А як люди відчувають кризу у нас?
По-перше, скороченням зарплат і зростанням цін – причому невідомо, в яких пропорціях це відбуватиметься. Хоча... По суті, всі вже до такого призвичаїлися ще за 1990-ті роки. По-друге – втрата роботи. І це, мабуть, найскладніше. Коли в людей немає місця праці, налаштовувати їх, щоб вони були оптимістами – це трохи нетактовно. Бо будь-яка робота – то ще й вага громадянина у власних очах.
Коли людину, сповнену сил, викидають на узбіччя – це завжди для того, хто опинився поза контекстом, – страждання. Якщо ви втратили усталений розпорядок дня, особливо ж момент, коли треба приходити по зарплату, жо ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1274 | Додав: pprosvita | Дата: 01.02.2009 | Коментарі (0)


23 січня в офісі Криворізької міської організації УНП відбулася прес-конференція, на якій представники керівництва трьох міських організацій партій УНП (голова Ванда ЛЕХ, заступник голови Олександр ЧЕВЕРДАК), УРП-Собор (заступник голови Віталій ЖДАНЮК) і НРУ (голова Євгенія ФЕДАШ) відповіли на запитання редактора часопису «Промінь Просвіти» Сергія ЗІНЧЕНКА. На цій прес-конференції була також присутня кореспондент часопису «Червоний гірник» Олена ТАРАСИК, яка запитань не задавала. Цей захід був присвячений 90-й річниці від дня проголошення Акту про Злуку України, що відзначається нині як День Соборності України.
Далі Олександр ЧЕВЕРДАК зачитав звернення до криворіжців, включаючи представників влади, місцеві партійні, громадські організації та усіх-усіх жителів нашого міста. В ньому, зокрема, говорилося про таке: «Велике починається з малого. Побудову великої соборної України давайте почнемо з об’єднання наших зусиль для згуртування місцевої громади, не байдужої до долі рідного мі ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1349 | Додав: pprosvita | Дата: 01.02.2009 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 154 155 156 157 »