PP

     Субота, 20.04.2024, 12:22



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » Архів матеріалів

Юрій ГОРБАЧОВ - один з бійців 40-го батальйону територіальної оборони “Кривбас”, основна цивільна професія — токар. Той шлях, який він прошов у цій війні з агресором, і те , як він просто і дохідливо розповідає про той шлях, багато про що свідчить для кожного, хто захоче його розповідь прочитати.
«…Два тижні ми проходили підготовку, після чого відправились туди, де до кордону з Росією залишилося чотири кілометри. Далі були у Волновасі, Старобєшевому, деякі наші підрозділи побували на Савур-могилі… А після оточення Іловайська ми опинилися на позиції в селі Зеленому, між Харцизьком і Іловайськом. Було поставлене бойове завдання утримувати бойовиків, які виходять з Іловайська, а ще – утримувати підрозді ... Читати далі »
Переглядів: 562 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)


Що б там не було, а чудового скверу навпроти церкви на самому початку проспекту Карла МАРКСА вже немає. Його зачистили (якщо використовувати поняття, близькі до війни). На інформацвійний запит редакції нашої газети до міського голови щодо цього й щодо того, що там за невідома група діє, яка з часом обгородилась парканом, надійшла така відповідь:
“За дорученням заступника міського голови ВЕРБИЦЬКОГО Г.П. розглянуто Ваше звернення щодо будівельних робіт у сквері біля кінотеатру ім. В.І.ЛЕНІНА на проспекті Карла МАРКСА. Відповідно до програми соціально-економічного розвитку міста Кривого Рогу, яка затверджена рішенням Криворізької міської ради від 26.12.2012 №1561 “Про виконання Програми соціально-еконо ... Читати далі »
Переглядів: 629 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

Протягом кількох днів наприкінці липня в Кривому Розі побувала комісійна група із Української Гельсінсткої Спілки з прав людини, яку очолив правозахисник Олексій БІДА. З цією групою сконтактували й працювали активісти Криворізького міського правозахисного товариства Олександр ЧИЖИКОВ, Олена МАКОВІЙ і Сергій ЗІНЧЕНКО
Як поінформував Олексій БІДА, нині збирається і документується інформація у бесідах із бійцями 40 батальйону територіальної оборони “Кривбас” щодо дотримання прав людини з метою подальшої підготовки матеріалів для Європейського суду з прав людини, з метою подання в Міжнародний кримінальний суд. А на наступний місяць планується поїздка з метою пошуку журналістів, які потерпіли на окупованих територіях, на тих журналістів, що вже визволені від окупанта і які виїхали звідти.
Переглядів: 576 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

У навчальному семінарі в області моніторингу ситуацій з дотриманням прав людини для представників громадянського суспільства України, який відбувся 20 – 24 липня 2015 року у Львові, взяв участь представник організації Микола КОРОБКО.
Мета семінару полягає в розширенні можливостей організацій і окремих осіб у царині моніторингу, приготування звітів та перевірки порушень прав людини. Семінар спрямований на розвиток у учасників навичок у наступних сферах:
• застосування на практиці основних принципів моніторингу дотримання прав людини;
• збір інформації і проведення бесід і опитувань з різними категоріями населення, включно з жертвами і/або свідками насильства;
• точний і ефективний аналіз даних про порушення прав людини, складання звітів і застосування відповідних заходів;
• вирішення проблем безпеки в процесі моніторингу дотримання прав людини;
• встановлення зв’язків із вже існуючими міжнародними механізмами, такими як Спеціальна моніторингова ... Читати далі »
Переглядів: 617 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

Активісти Криворізького міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса ШЕВЧЕНКА та міського правозахисного товариства під керівництвом народного депутата України першого скликання Миколи КОРОБКА останнім часом перейшли до більш активних дій у справі з контролю в місті мовно-інформаційного простору України. У висліді Криворізька регіональна державна телерадіокомпанія «Криворіжжя» внесла зміни у свою редакційну політику. Зокрема, раніше вона зазначала: «Журналісти телерадіооб’єднання виключають у своїй роботі ідеї ксенофобії і націоналізму». Тепер адміністрація змінила термін «націоналізм» на «нацизм».
Просвітяни писали про це неодноразово у своїй газеті, але тоді адміністрація «Криворіжжя» на такі публікації жодним чином не реагувала. І лише після того, як було зроблено заяву від редакції газети на адресу певних структур, потрібні зміни до тексту редакційної політики були внесені.
Криворізькі просвітяни уже вісім років поспіль беруть участь у популяри ... Читати далі »
Переглядів: 584 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

РЕЗОЛЮЦІЯ
Міжнародного форуму на підтримку української мови
“Нас об’єднає мова”
від 1-го липня 2015 р.

Оприлюднено 20-го липня 2015 р. м. Київ

Ми, учасники Міжнародного форуму на підтримку української мови “Нас об’єднає мова”, констатуємо:
- українська мова зазнавала заборон і репресій упродовж сотень років,
- за часів окупації України проводилася політика зросійщення, внаслідок якої українську мову було усунуто з широких сфер суспільного життя,
- після відновлення Незалежності, внаслідок залишення при владі старих комуністичних кадрів, питання відродження української мови нехтувалося,
- агресивна інформаційно-пропагандистська кампанія, як зовнішня, так і внутрішня, була спрямована на подальше зросійщення держави,
- сьогоднішня російська агресія та окупація чистини української території стали можливими внаслідок тотальної русифікації східних областей і Криму через байдужість і боязнь української влади про ... Читати далі »
Переглядів: 652 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

За останній рік кожен із нас набагато повніше почав відчувати себе громадянином України. Поняття «Українець» закарбувалося у наших душах і тепер звучить значно потужніше, ніж раніше. Бо ми усвідомили важливість думок кожного з нас і можливість впливати на владу в країні. Ми навчилися нести відповідальність за зроблене із одночасним бажанням самим формувати своє майбутнє.
Я, мешканець мікрорайону «Зарічний» (як і більшість із нас) пройшов шлях із «совкового» дитинства, важких 90-х і до становлення нової незалежної України. Гадаю, що й інші криворіжці так відчувають крізь час і люблять та пишаються своєю Батьківщиною, А ще - хочуть змінити життя на краще. Крім основних загальних проблем нашого життєвого рівня, освіти, медичного обслуговування нас всіх турбує питання благоустрою нашого району як одного з аспектів гарног ... Читати далі »

Переглядів: 486 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

Відтепер контакт-центр Дніпропетровської обласної державної адміністрації буде збирати та аналізувати інформацію про роботи місцевих чиновників. Факти службової недбалості, свідомого затягування розгляду справ чи неналежного виконання функціональних обов’язків посадовцями не залишуться без уваги та належної оцінки. Про це заявив очільник регіону Валентин РЕЗНІЧЕНКО.
«Ми «перезавантажили» роботу обласного контакт-центру. Він став більш сучасним, впроваджено форми електронного зв’язку, за допомогою яких мешканці Дніпропетровщини мають змогу не виходячи з дому відправити до влади запит чи скаргу. Це надійний швидкий сервіс, який допомагає економити час та не потребує особистого контакту з чиновниками. Відтепер ми розширюємо функції обласного центру та надаємо його користувачам можливість оперативно дати оцінку держслужбовцям&r ... Читати далі »

Переглядів: 464 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

«Бути європейцем – це щоденна робота»
(Оксана ПАХЛЬОВСЬКА та Ярослава Франческа БАРБ’ЄРІ — про пошуки солідарності в Україні і обнадійливі знаки)


Літня школа журналістики виходить на фінішну пряму, і в останній понеділок «літнього інтенсивну» відбулася традиційна зустріч з письменницею, лауреатом Шевченківської премії, культурологом, професором Римського університету «Ла Сап’єнца», автором газети «День» Оксаною Пахльовською і її донькою Ярославою-Франческою Барб’єрі. Представники династії українського генія Ліни Костенко не вперше відвідують школу, тому розмова тривала невимушено і цікаво. Головний редактор газети «День» Лариса Івшина представила лекторів як чудових авторів, які разом з Ліною Костенко є «інтелектуалками трьох поколінь» і «гостями з майбутнього». Розмова велася про нагальні теми: війни на сході України і її вплив на імідж країни у Європі, волонтерство, роль інтелектуалів у відродженні держави, стереотипи глобалізованого світу. Відома письменни ... Читати далі »
Переглядів: 734 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

2 – 1914 р. - Початок Першої світової війни.
3 – 1775 р. – Петербург. Царський маніфест про знищення Запорозької Січі.
4 – 1914 р. – Створення Д.ДОНЦОВИМ, В.ДОРОШЕНКОМ, А.ЖУКОМ, М.ЗАЛІЗНЯКОМ, М.МЕЛЕНЕВСЬКИМ і О. СКОРПИС-ЙОЛТУХОВСЬКИМ СОЮЗУ ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ, що ставив своїм завданням досягнення державної самостійності України через поразку Росії у світовій війні. Формально ліквідувався 1 травня 1918 року
6 – 1914 р. – Львів. Головна українська рада оголосила про створення Української бойової управи – керівного органу Українських січових стрільців.
7 – 1932 р. – МОСКВА. Ухвалення ЦВК і РНК СРСР постанови про охорону майна державних підприємств, колгоспів та кооперації і про зміцнення суспільної (соціалістичної) власності, згідно з якою крадіжка колгоспного майна каралась розстрілом, а при наявності пом’якшувальних обставин – тюремним ув’язненням на термін не менше 10 років. (У народі постанова отримала назву „ЗАКОН ПРО П’ЯТЬ КОЛОСКІВ”). До початку 1933 року ... Читати далі »
Переглядів: 737 | Додав: pprosvita | Дата: 16.08.2015 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 ... 156 157 »