PP

     Вівторок, 19.03.2024, 07:27



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Лютий » 28
ЦЕНТРОМ відзначення 70-ліття перемоги над нацизмом має бути столиця України Київ. Таку думку відстоює відомий словацький громадський активіст, викладач університету Коменського в Братиславі Юрай МЕСІК. Він звертається із закликом до лідерів держав Європи і світу приїхати до Києва, щоб разом з українським народом відзначити cвято перемогу у Другій світовій війні, й таким чином сказати тверде «ні» теперішній агресивній політиці Росії.
– Пане Месіку, що Вас привело до думки звернутись до лідерів світу відзначити Свято перемоги в Києві, чому не в Москві, як цього очікує російський президент?
– Щонайменше є дві площини, на які спирається моя пропозиція. По-перше, було б цілком абсурдним, щоб будь-хто із західних політиків зараз прийняв запрошення відзначати роковини поразки фашизму в Росії, яка під керівництвом ПУТІНА дуже швидко фашизується. По-друге, 70-ті роковини поразки фашизму є нагодою пригадати світові про виразний внесок інших народів колишнього Радянського Союзу до п ... Читати далі »
Переглядів: 581 | Додав: pprosvita | Дата: 28.02.2015 | Коментарі (0)



То, мабуть, правда, що криворізька телерадіокмпанія «Рудана» має певний стосунок до пташиного роду. І якщо стосовно орла це, швидше за все, буде зависоко сказано, а стосовно півня - занадто приземлено, то кулик - якраз підходяща до цього випадку птаха. Бо ж відомо чи не всім, що кожний кулик своє болото хвалить. Ну, а про те, як наші місцеві керівники люблять вихваляти «сваіх земляков», «город руди і мєтала» і так званий «кріварожскій характєр» у програмах ТРК «Рудана», навіть і нагадувати не варто. Бо й без цього знають.І, здається, вони не просто нависають над «Руданою», а вже просто її захопили. Але при цьому – ще й зависнули, так би мовити, у натхненні творчого польоту між лелекою і журавлем – то ... Читати далі »
Переглядів: 737 | Додав: pprosvita | Дата: 28.02.2015 | Коментарі (0)

Непомітно промайнув рік від часу початку безстрашного протистояння Майдану збройному нападу силових структур псевдоукраїнської влади. Рік - як епоха, що кардинально змінила картину суспільного життя в Україні. Від лютого Майдану до лютого Дебальцевого – епоха нечуваного звитяжного спротиву режиму ЯНУКОВИЧА для одних, епоха небаченої ниці пристосуванства – для інших. Як зазначає в своїх спогадах про минулорічні трагічні події на Майдані одна із лідерів сил всенародного опору Руслана ЛИЖИЧКО: «Такої кількості героїв в історії ніколи не було. Українцям є про що знімати фільми, є про що писати книги, є що вписати у підручники історії». У своїй добірці опублікованих у нашій газеті за цей період матеріалів редакція має намір хоч би в окремих штрихах відобразити картину підступності влади та запопадливості прилаштованої нею для своїх потреб так званої громадськості у намаганні назавжди законсервувати присутність режиму, який, за тодішніми його намірами, «прийшов надовго».

1. ХТО ... Читати далі »
Переглядів: 883 | Додав: pprosvita | Дата: 28.02.2015 | Коментарі (0)

З нагоди річниці подій на Майдані в Києві відбувся Марш гідності. Учасники ходи пройшли у неділю, 22 лютого, вулицями Інститутською, Шовковичною, Грушевського, Європейською площею, Хрещатиком - місцями, де відбувалися основні події Революції гідності. Завершився марш молитвою за мир на Майдані Незалежності. Про це повідомляє прес-служба президента України Петра ПОРОШЕНКА. За оцінкою кореспондента агенції "Інтерфакс-Україна", на початку ходи в колоні було близько двох тисяч людей. На підході до Майдану незалежності вона уже налічувала понад п’ять тисяч учасників. За даними міліції Києва, у заходах взяли участь близько восьми тисяч осіб.
Марш гідності у Києві 22 лютого 2015 року
Крім самого ПОРОШЕНКА, голови Верховної Ради Володимира ГРОЙСМАНА та прем’єр-міністра Арсенія ЯЦЕНЮКА, у ході взяли участь президенти ФРН Йоахім ҐАУК, Литви - Даля ГРИБАУСКАЙТЕ, Польщі - Броніслав КОМОРОВСЬКИЙ, Молдови - Ніколае ТІМОФТІ, Грузії - Георгій МАРГВЕЛАШВІЛІ, Словаччини - Андрей КІСКА, гол ... Читати далі »
Переглядів: 533 | Додав: pprosvita | Дата: 28.02.2015 | Коментарі (0)

Зловживав алкоголем, бив дружину, лінувався на роботі та обмацував дівчат — такий далекий від створеного російськими ЗМІ ідеального образу портрет Володимира ПУТІНА вимальовується з найновішого документального фільму про президента Росії. У вівторок увечері стрічку «ПУТІН, чоловік» (Putin the Man) показав канал німецького громадського телебачення ZDF. Творці фільму зосередилися на минулому ПУТІНА, переважно часів його служби в КДБ, коли він як оперативний офіцер мешкав у Німецькій Демократичній Республіці у 1980-х роках. Кінематографісти вивчили документи таємної служби НДР «Штазі» у його справі, вислухали спогади його колишніх співробітників та глав і агентів західних розвідувальних служб.
На поверхню вийшла маса невигідних для ПУТІНА фактів. Співрозмовники документалістів, зокрема, повідомили, що як полковник КДБ ПУТІН ча ... Читати далі »

Переглядів: 521 | Додав: pprosvita | Дата: 28.02.2015 | Коментарі (0)

1.03.1940 – загинув В.В. Койнаш (нар. 18.01.1911), старший політрук швидкісної бомбардувальної авіації, Герой Радянського Союзу (21.03.1940).
1.03.1945 – вперше в місті відкрито два магазини «Гастроном».
02.03.1995 – конструктори відділу бурових установок НВО «Криворіжрудмаш» розробили агрегат УБШ-227 для проходки горизонтальних виробок.
3.03.1885 – у с. Полтавка (Широківський р-н) народився А.В. Добровольський, відомий український археолог.
5-8.03.1865 – відбулися перші збори Херсонського повітового земства, в яких брав участь перший депутат від Кривого Рогу Ф.М. Мершавцев (1829-1904).
6.03.1945 – бурильниця шахти № 1 рудоуправління ім. Ілліча О. Дудіна встановила рекорд серед жінок – оббурила 20 забоїв і виконала норму на 360%.
6.03.1945 – вийшла обов’язкова постанова міськради «Про охорону зелених насаджень», за якою особи, винні в нищенні дерев, притягатимуться до карної відповідальності на строк до одного року.
7.03.1940 – в Кривому ... Читати далі »
Переглядів: 590 | Додав: pprosvita | Дата: 28.02.2015 | Коментарі (0)

1 – 1914 р. – Перший авіапереліт за маршрутом Київ – Одеса, здійснений П.НЕСТЕРОВИМ.
3 – Всесвітній день письменника.
4 – 1963 р. – Київ. Постанова Секретаріату ЦК Компартії України про видання українською мовою „Загальної декларації прав людини”.
5 – 1827 р. – Народився Л.ГЛІБОВ, видатний український поет і журналіст.
6 березня – 24 липня 1942 р. – Україна. Перша широкомасштабна депортація робочої сили до Німеччини.
7 – 1918 р. – Опублікування в пресі циркуляра Ради народних міністрів про широке оприлюднення ІІІ і ІУ Універсалів Центральної ради, про скасування чинності постанов і розпоряджень як Тимчасового, так і радянського урядів, публічне запровадження української мови в урядових і громадських інституціях.
9 – 1814 р. – ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА, ВИДАТНОГО УКРАЇНСЬКОГО ПОЕТА, МИСЛИТЕЛЯ, ХУДОЖНИКА.
9 березня – 19 квітня 1930 р. – Київ. Судовий процес на групою української інтелігенції (С. ЄФРЕМОВ, Г.ЧЕХІВСЬКИЙ, В.ДУРДУКІВСЬКИЙ ... Читати далі »
Переглядів: 752 | Додав: pprosvita | Дата: 28.02.2015 | Коментарі (0)