PP

     Вівторок, 19.03.2024, 08:55



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Лютий » 28 » Світ має відзначати Свято перемоги в Києві, а не в Москві – словацький активіст
15:45
Світ має відзначати Свято перемоги в Києві, а не в Москві – словацький активіст
ЦЕНТРОМ відзначення 70-ліття перемоги над нацизмом має бути столиця України Київ. Таку думку відстоює відомий словацький громадський активіст, викладач університету Коменського в Братиславі Юрай МЕСІК. Він звертається із закликом до лідерів держав Європи і світу приїхати до Києва, щоб разом з українським народом відзначити cвято перемогу у Другій світовій війні, й таким чином сказати тверде «ні» теперішній агресивній політиці Росії.
– Пане Месіку, що Вас привело до думки звернутись до лідерів світу відзначити Свято перемоги в Києві, чому не в Москві, як цього очікує російський президент?
– Щонайменше є дві площини, на які спирається моя пропозиція. По-перше, було б цілком абсурдним, щоб будь-хто із західних політиків зараз прийняв запрошення відзначати роковини поразки фашизму в Росії, яка під керівництвом ПУТІНА дуже швидко фашизується. По-друге, 70-ті роковини поразки фашизму є нагодою пригадати світові про виразний внесок інших народів колишнього Радянського Союзу до перемоги над фашизмом в Європі. А з них якраз найбільшу жертву приніс український народ.
Адже у Другій світовій війні загинуло 7 мільйонів українців, з яких більшість були цивільні громадяни, це 16 відсотків від кількості тодішнього населення України. Тоді загинув 1 мільйон 600 тисяч українських вояків, а це – більше, ніж загальна кількість вояків усіх західних країн разом узятих. Тобто з погляду людських жертв у Другій світовій війні Україна понесла більші втрати, ніж усі країни нинішнього Європейського союзу. Цей вклад українців до перемоги ніколи досі не був оцінений міжнародною спільнотою, тому що завжди якось губився. Говорилось, що це були жертви Радянського союзу, а з цього автоматично переключалось на «Радянський союз – рівняється Росія», тобто що це російські жертви. Це не так. Пропорційно український народ приніс набагато більші жертви, ніж російський, а ще більші – білоруський народ, якого загинула аж чверть в Другій світовій війні.
– В якій мірі на Вашу думку відзначати Свято перемоги в Києві, а не в Москві, вплинули останні події – окупація Криму Росією, агресія на Донбасі?
– Так, залежність тут є. Адже російська пропаганда дуже масивно і дуже систематично перетворює українців на фашистів. І не тільки в Росії, але й у нас в Центральній Європі різні російські агітатори розповідають про українців, що вони фашисти, бандерівці і тому подібне; тобто поширюють те, про що розповідає російська пропаганда. В цьому контексті важливо пригадати, що навпаки, Україна понесла величезні жертви і внесла величезний вклад до перемоги над фашизмом.
– Пане Месіку, чи відомо Вам, яку підтримку має Ваш заклик щодо відзначення свята перемоги в Києві серед словаків, словацьких політиків?
– Я не маю останніх результатів вивчення громадської думки. Але результати опитувань з кінця минулого року свідчать, що більшість громадян Словаччини підтримує територіальну цілісність України і не погоджується, щоб Україну шматували.
– Чи ви поділились своєю думкою зі словацькими політиками, може з канцелярією президента Андрея Кіски? Якою була їхня реакція на Ваш заклик?
– З деякими людьми з канцелярії президента ми говорили. Їхня реакція така, що потрібно, аби політики західної Європи між собою домовились, що хочуть робити. Ми знаємо, що президент Польщі Коморовський хоче відзначати 70-ті роковини перемоги у Варшаві. Але я думаю, що могли б домовитись президенти Коморовський і Порошенко і провести це у Варшаві, де війна атакою Гітлера і Сталіна розпочалась, і в Києві. Це було б приємне рішення. Але, звичайно, я всього лиш громадський активіст і викладач, мій вплив на те, що робитимуть великі політики, дуже малий.
– Чи готуєте Ви звернення по президента Словаччини, інших європейських лідерів, щоб провести відзначення 70-ліття Перемоги в Києві?
– Ви читаєте мої думки. Справді, саме сьогодні ми працюємо над цим з друзями. Ми б хотіли звернутись до пана президента Словаччини Андрея Кіски про це з відкритим листом.

Оксана ПЕЛЕНСЬКА,
радіо «Свобода», 23 лютого 2015 року
Переглядів: 582 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: