PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 10:10



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Листопад » 14 » УЧАСНИКИ ПРОТЕСТНОЇ АКЦІЇ В КРИВОМУ РОЗІ ЗАКЛИКАЛИ ПРАВООХОРОНЦІВ ЗАХИЩАТИ ПРАВА ЛЮДЕЙ, А НЕ СПРИЯТИ ПОРУШНИКАМ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ
17:38
УЧАСНИКИ ПРОТЕСТНОЇ АКЦІЇ В КРИВОМУ РОЗІ ЗАКЛИКАЛИ ПРАВООХОРОНЦІВ ЗАХИЩАТИ ПРАВА ЛЮДЕЙ, А НЕ СПРИЯТИ ПОРУШНИКАМ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ
УЧАСНИКИ ПРОТЕСТНОЇ АКЦІЇ В КРИВОМУ РОЗІ
ЗАКЛИКАЛИ ПРАВООХОРОНЦІВ ЗАХИЩАТИ ПРАВА ЛЮДЕЙ, А НЕ СПРИЯТИ ПОРУШНИКАМ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ
Наприкінці жовтня цього року в Кривому розі відбулася протестна акція. Учасники якої розповіли про протиправні, на їхню думку, дії правоохоронців і навіть про знущання з їхнього боку над громадянами України. Проходила вона перед приміщеннями місцевого управління внутрішніх справ міста Кривого Рогу в Дніпропетровській області та перед приміщенням міської прокуратури.
Виступали як організатори від місцевого осередку партії «ВО «Свобода» разом з активістами організації «Ліга підприємців Кривбасу», так і батьки потерпілих. Виступила і керівник криворізької організації партії «ВО «Батьківщина» Віра ВЕРНИГОР.
Розпочинаючи акцію, голова організації «Ліга підприємців Кривбасу» Володимир ФОМІЦЬКИЙ сказав: «Ми не планували на минулому тижні, коли заявили про проведення цієї акції, що вона співпаде з днем політв’язнів. Але так вийшло, що саме сьогодні у всьому світі всі опозиційні сили відзначають цей день, і багато зараз українців знаходиться за гратами. Ми протягуємо їм руку, заявляємо про свою підтримку і чекаємо тут, на волі». Посеред іншого, він також звернувся у своєму виступі до правоохоронців від імені всіх підприємців, поінформувавши про наступне: «На минулому тижні наша «славна» міліція створила облаву на всіх ринках Кривого Рогу. Представники ОБЕЗ мають право перевіряти підприємців тільки, коли вже порушено оперативно-розшукову справу. Але вони з’являються до нас без цієї справи. А вони не тільки людей опитують (а наші добрі підприємці їм усе розповідають), вони вилучають у підприємців товар: одяг, взуття, шкарпетки, вилучають одноразові станки для гоління, якими люди торгують. І це все – з порушенням 24-го пункту 11-ї статті Закону України «Про міліцію». Це грубе порушення, я подав до прокуратури заяву, і ми, підприємці, вимагаємо, щоб було проведено розслідування по фактах самоуправства, здирництва та зловживання службовим становищем». А завершив свій виступ він такими словами: «Україна повинна бути правовою державою, а закони повинні виконуватися. І якщо підприємець повинен сплатити податки, то він їх сплачує. Але він не повинен давати хабарі й відповідати за те, чого не скоїв. Тому ми і вийшли, тому й вимагаємо, щоб це свавілля, яке творить правоохоронні органи, яке покриває прокуратура, щоб це було припинено, а в місті щоб був спокій. Щоб люди жили добре, а міліція і прокуратура - охороняли наші права».
Про страшні факти знущань, побиття й переслідувань з боку правоохоронців розповідали батьки, діти яких або вже загинули, або ж стали інвалідами. Ось що, зокрема, розповіла про справу свого сина Тетяна КОРОЛЬ:
«Дітей б’ють. І мій син на сьогоднішній день фактично вже інвалід. Правду ми змогли довести лише в Апеляційному суді. І я вдячна цим суддям, які (попри те, що на них тиснули) все одно винесли такий вирок, який хоч трошки облегшив нам життя, бо справу перенесли на дослідування. Але найстрашніше те, що навіть у день апеляційного суду (називає прізвища посадових осіб – І.Б.) намагалися підкинути моєму синові знову наркотики для того, щоб «упакувати» його за грати назавжди. І ми справді боїмося провокацій, бо біля наших під’їздів з’явилися кримінальні злочинці, біля наших під’їздів чергують машини. про це ми повідомили в Київ і Управління боротьби з організованою злочинністю, а також направили телеграми й Президенту України. І єдине, що нас може врятувати, це підтримка пересічних громадян, бо правоохоронці, люди в погонах, на захист яких ми сподівались, цього не зробили. Сьогодні прокуратуру Інгулецького району терміново викликали в область. Мабуть, вирішується питання, як виходити із ситуації, що склалася. І ми сподіваємося, що спираючись на вашу підтримку, ми доможемося правди…Нам дуже хочеться, щоб самі працівники міліції очищувалися від людей, які плямують честь мундиру, адже багато є правоохоронців, які загинули, захищаючи таких, як ми...»
А ось, зокрема, на чому наголосив Валерій КОЛОМІЄЦЬ:
«15 травня минулого року на турбазі «Каскад» біля села Кудашевого вбили мого сина, Костю. А менти із самого першого дня зімітували цю справу під нещасний випадок. І до цього часу, уже з півтора року, ця вся волокіта тягнеться… Судмедекспертиза, яка останній раз була проведена в Дніпропетровську, така ж сама, хибна, як та, що була в нашому місті. Бо все переписано, і помилки ті ж самі…Було у мене два слідчих, і зараз справа рід контролем у МАРЧУК. І як тільки я побував на прийомі у МАРЧУК місяць тому, в Дніпрі, то одразу начальник слідчого відділу НЕГОДА кудись хутко зникла, а замість неї – тепер інша людина…Я півтора року вже колотюся в цій ситуації, і все одно з неї вийду, бо доказів – купа, а злочинців я фактично знаю всіх. І знаю обставини злочину. Коли нам сказали, що син наш втопився на турбазі «Каскад» в Кудашевому і ті так звані свідки розписали, як він купався, як він стрибав у воду… Але ж ніхто з них не знав того, що мій син з самого малечку не плаває, не вмів плавати й до води у нього було своє відношення. Хоча фізично він був розвинений і сильний і двох чи трьох чоловік поклав би запросто. Але, мабуть, було зовсім по-іншому, і їх було значно більше. Я нарахував 16 чоловік, тих людей, які так чи інакше причетні до смерті мого сина. Я не рахую тих злочинців, які те скоїли. І – посадових осіб із числа судмедекспертів, прокурорів і міліції. – всього 42 людини. Це ті, що так чи інакше чинять опір і розвалюють цю справу… вони перекинулися на мою жінку, щоб на неї давонути. А також десь через місяць завітали до мене додому й постукали в двері. Але стукали так, що мало двері не висадили. Тому більше тижня після цього довелося жити у батьків…».
У резолюції проведеної акції – сім пунктів, які зачитав голова криворізького міського осередку партії «ВО «Свобода» Дмитро БОНДАРЕНКО. Там виписані вимоги про припинення безпідставних перевірок на ринках, про припинення слідчих дій по відношенню до незаконно арештованих громадян в Інгулецькому районі, про те, що необхідно розслідувати факти погроз і вимагання хабара, а ще – гідно розслідувати справу загибелі Костянтина КОЛОМІЙЦЯ, знайти і покарати вбивць еколога Володимира ГОНЧАРЕНКА, прозвітувати перед громадою про міжнаціональний конфлікт на Чорногорці, а також – закрити справу й притягнути до відповідальності винних в торгівлі наркотичними речовинами та в організації точок їх незаконного збуту. Всі вимоги були передані в місцеве управління внутрішніх справ та в міську прокуратуру.

Іван БІЛОХРЕСТ

НА СВІТЛИНІ:


розгорнутий плакат з інформацією про вбивство Костянтина КОЛОМІЙЦЯ;


виступають Володимир ФОМІЦЬКИЙ


і Валерій КОЛОМІЄЦЬ;


учасники протестної акції.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 849 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: