PP

     Четвер, 18.04.2024, 02:16



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Жовтень » 24

Встань же, Боже, суди землю І судей лукавих. На всім світі Твоя правда. І воля, і слава

Тарас ШЕВЧЕНКО

Переглядів: 556 | Додав: pprosvita | Дата: 24.10.2014 | Коментарі (0)

УКРАЇНА сьогодні – в центрі уваги всього світу, бо захищає мир і демократію від знищення брехливою і агресивною сьогочасною ордою в образі Росії, яка зруйнувала своїми діями весь світовий порядок, що діяв на базі міжнародного права. Ось чому така напруга і такі жертви і ось чому ми маємо звернутися до слів великого Тараса ШЕВЧЕНКА, повторюючи їх, як молитву: «Встань же, Боже, суди землю І судей лукавих. На всім світі Твоя правда. І воля, і слава». І тоді Бог допоможе.

Переглядів: 502 | Додав: pprosvita | Дата: 24.10.2014 | Коментарі (0)

Кожен із нас у день виборів, отримавши виборчий бюлетень, має згадати про те, що в ту хвилину тисячі наших героїчних воїнів замість бюлетенів тримають в руках гарячу зброю нашого захисту, нашої свободи. І кожної митті вони ризикують своїм життям. Чи здатні ми зробити свій вибір, достойний їхнього подвигу?
Майдан провів чіткий водорозділ між силами добра і силами зла. Тих, хто прийшов нахабно і надовго, тих, хто був переконаний, що народ безкінечно буде мовчки коритися середньовічній азіатчині, хвиля народного гніву викинула на задвірки історії. Партія регіонів, склепана на адмінресурсі, втратила всі управлінські важелі свого впливу, але залишки її поріділого від втечі керівництва не позбулося реваншистських надій на повернення. Кожному неупередженому спостерігачеві зрозуміло, що похід Партії регіонів на вибори списком став би самогубством у моральному плані: зібрані на виборах регіоналами голоси не будуть еквівалентні роздутій чисельності членства донедавна правлячої партії. Тож ... Читати далі »
Переглядів: 605 | Додав: pprosvita | Дата: 24.10.2014 | Коментарі (0)

Якщо послухати, про що говорять криворіжці, то на виборчу лихоманку вони аж ніяк не хворіють. Скоріше навпаки: як не обирай, матимеш те ж саме. Скаржаться на безробіття, на дорожнечу квартплат і харчів, на ніяке лікування. Жадають змін!..
А тим часом місто зарясніло новими портретними рекламними щитами. Це передвиборчою сверблячкою пройнялася влада: якщо раніше зі щитів усіх і вся по всьому місту вітав, як полюбляють говорити у верхах , губернатор (певно, Катеринославської губернії), то тепер, задовго до початку виборів, нас уже вітають милі його оку однодумці, вони ж однопартійці.
Ось у Тернівському районі з таких щитів на нас картинно поглядає фронто …, чи то пак, регіонал Костянтин ПАВЛОВ. На теперішній час у Криворізькій міській раді він - перший заступник міського голови, а в обласній раді – переймається долею комунальної власності і житлово-комунального господарства. А той із дніпропетровців, хто якоюсь мірою цікавився перебігом кампанії з президентських виборів 201 ... Читати далі »
Переглядів: 488 | Додав: pprosvita | Дата: 24.10.2014 | Коментарі (0)

Третій день в інтернеті активно обговорюється курйоз на російському каналі «РБК», де під час прямого включення з колишньою ведучою цього самого каналу Марією СТРОЄВОЮ, в ефірі пролунала правда про Україну. З усього видно, що журналістка після включення почала говорити зовсім не те, чого від неї очікував ведучий Юрій ТАМАНЦЕВ, ставлячи провокаційні запитання, зокрема про націоналістів, які намагалися у вівторок захопити парламент.

«Юрію, ви чекаєте від мене, щоб я сказала, що тут фашизм? Ви дійсно думаєте, що це так? І мало того, сьогоднішню абсолютно негативну історію (провокація біля парламенту — Ред.) всі в Україні оцінили вкрай негативно, ніхто не сказав, що її підтримує. У Раді навіть поставити на порядок денний питання про закон щодо УПА не вдалося, — сказала екс-ведуча російського «РБК». Наостанок в ... Читати далі »

Переглядів: 537 | Додав: pprosvita | Дата: 24.10.2014 | Коментарі (0)

Президент Петро ПОРОШЕНКО вважає аморальною відмову Верховної Ради внести зміни у виборче законодавство, які б дозволили проголосувати військовослужбовцям у зоні АТО. Про це він сказав журналістам під час відвідування Навчального центру підготовки молодших фахівців Державної прикордонної служби України в Аршанці Черкаської області, повідомляють "Українські новини". "Я вважаю, що це аморально: позбавляти права голосу військовослужбовців, які перебувають у зоні АТО", - сказав президент.
ПОРОШЕНКО також додав, що вжито всі необхідні заходи для забезпечення проведення виборів і надання можливості проголосувати військовим. Він вважає, що необхідно опублікувати список депутатів, які не підтримали цей закон. ПОРОШЕНКО констатує обґрунтованість свого рішення про розпуск Верховної Ради сьомого скликання.
Як відомо, 20 жовтня Верховна Рада відмовилася включити до порядку денного засідання законопроекти №5157 і 5157-1 про внесення змін у виборче законодавство для забезпечення органі ... Читати далі »
Переглядів: 498 | Додав: pprosvita | Дата: 24.10.2014 | Коментарі (0)

«Зрадництва здійснюються найчастіше не за осмисленим наміром, а через слабкість характеру», - так вважав ЛАРОШФУКО. Але тим не менше це не є виправданням цього непривабного дійства …
«Регіонал» І. І. КУЛІЧЕНКО, він же – «мер» Дніпропетровська (він же – «Труфальдино із Бергамот» - слуга двох, трьох, чотирьох, п’яти… (потрібне - підкреслити) панів балотується від блоку Петра ПОРОШЕНКА до Верховної Ради разом (однією командою) з А. ДЕНИСЕНКОМ (ГРАД, «Свобода», «Правий сектор»), Б. ФІЛАТОВИМ (найкреативніший і революційний заступник губернатора Дніпропетровщини), В. ГЕТЬМАНОМ, А. КУЗЬМУКОМ (екс-міністр оборони за Л. Д. КУЧМИ) etc. (+ С. КІВАЛОВИМ, що отримав прізвисько «Підрахуй» за фальсифікацію виборів 2004 року, Лесиком ДОВГИМ, «таким маленьким, але таким нахабним» (за визначенням В. КЛИЧКА, тодішнього опозиціонера і теперішнього найближчого соратника Президента України П. ПОРОШЕНКА), секретарем Київради, подільником ЧЕРНОВЕЦЬКОГО по земельному дерибану, + … (багато інших «колишн ... Читати далі »
Переглядів: 596 | Додав: pprosvita | Дата: 24.10.2014 | Коментарі (0)

Вздовж всієї лінії фронту ми розмовляємо з військовими не тільки про війну, але й про політику, про ту майбутню країну, заради якої вони воюють. Спробую узагальнити все почуте.
Надійний тил – це не тільки поставки всього необхідного на фронт (за що ніколи не упускають можливість подякувати). Надійний тил – це робота зі змін країни. Багато хто з них пішов воювати саме для того, щоб дати можливість тим, хто залишився зробити країну кращою. І, якщо до нового парламенту знову прийдуть ті, хто грабував нас протягом десятиліть, значить всі жертви були даремними. Це було б плювком в бік тих, хто загинув, і тих, хто там залишається. Не ставтесь легковажно до прийдешніх виборів. І не вибачайте зверхності, обману і злодійства людям, яким довірена влада!

Костянтин РЕУТСЬКИЙ,
правозахисний центр «Поступ», м. Луганськ
Переглядів: 545 | Додав: pprosvita | Дата: 24.10.2014 | Коментарі (0)

У третині Обласних виборчих комісій присутні представники технічних партій. Такими є результати дослідження оцінки керівництвом окружних виборчих комісій підготовки та особливостей проведення дострокових парламентських виборів 2014 року, яке проводила моніторингово-аналітична група «ЦИФРА».
Як розповів сьогодні, 20 жовтня, під час прес-конференції керівник МАГ «ЦИФРА» Назар БОЙКО, 33% членів ОВК вважають, що у складі їхніх комісій є представники технічних партій. Ще 26% під час опитування сказали, що в них таких немає, а 41% не змогли відповісти.
«Можливо люди не до кінця ознайомлені з питанням і не розуміють проблему технічних партій. Але третина – це достатньо вагомий показник того, що явище технічних партій присутнє у виборчому процесі. Про це знають аналітики, політологи, спостерігачі і тепер це офіційно визнають представники ОВК», – сказав Назар БОЙКО. Серед партій, які члени ОВК визначили як технічні, – «Партія зелених», «Нова політика», «Зелена планета», «Україна м ... Читати далі »
Переглядів: 473 | Додав: pprosvita | Дата: 24.10.2014 | Коментарі (0)

Комітет Конгресу США скерував президентові Бараку ОбБАМІ листа, в якому йдеться про плани РФ розмістити в Криму тактичну ядерну зброю. Ще на початку серпня РФ ухвалила рішення про перекидання в Крим бомбардувальників Ту-22М3 і комплексів "Іскандер-М", здатних завдавати ударів ракетами з ядерними боєголовками, повідомляє російське видання "КоммерсантЪ". Конгресмени вказують, що це порушує Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, який СРСР підписав 1987 року. Від ОБАМИ вимагають поінформувати Конгрес про можливі відповідні кроки, які можуть зробити у Вашингтоні. Першим з них, як вважають конгресмени, могло б стати рішення про повне припинення всіх контактів між членами НАТО і Москвою, а також виведення російського військового персоналу "з баз і об'єктів НАТО".
Вони також запропонували заборонити Росії проведення інспекційних польотів у рамках договору про "відкрите небо", повідомляє ТСН. ОБАМА наприкінці липня направив президенту РФ листа, в якому звинуватив Москв ... Читати далі »
Переглядів: 469 | Додав: pprosvita | Дата: 24.10.2014 | Коментарі (0)

Саміт у Мілані з Україною, Росією та Європейським союзом ще раз підкреслив, чому просто дипломатія не може бути вирішенням нинішньої кризи Україна-Росія. Це було особливо видно із зауважень, зроблених президентом Росії Володимиром Путіним, він висловив сумнів щодо самого суверенітету України так зарозуміло, що навіть канцлер Німеччини Анґела Меркель була змушена висловити «догану» президентові Росії та нагадати йому про Будапештську угоду 1994 року. До речі, вона могла б згадати ще багато угод і договорів, які Росія чи її попередник СРСР підписали. Підпис на юридично обов’язковому документі нічого не значить для Путіна та його попередників чи Росії та СРСР.
Президент України Петро Порошенко, який також був присутній у Мілані, не має ілюзій. Він знає, що єдиний спосіб зупинити агресію Росії – стримування, а не дипломатія або закл ... Читати далі »

Переглядів: 550 | Додав: pprosvita | Дата: 24.10.2014 | Коментарі (0)

Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець розповів, що найближчим часом Донбас чекає екологічна катастрофа, яка пошириться і на територію Росії, передає Горлівський медіа портал.
"У Єнакієвому затоплена шахта "Полтавська", біля неї затоплюється "Вуглегірська". Поряд з ними розташована шахта "Юнком", на якій в 1979 році був проведений ядерний вибух. Зараз брудні шахтні води піднімаються і вони винесуть радіоактивні речовини на поверхню, де рівень радіоактивного забруднення перевищуватиме норму в 1000 разів", - розповів Михайло Волинець.
"А ще зовсім поруч (в Горлівці - ред.) є шахта "Олександр-Захід", в яку в 1989 році проникло 50 тонн брудної хімічної речовини монохлорбензолу, які з'єдналися з іншими шкідливими речовинами під землею, і вийшла гримуча суміш. Тіла шахтарів, що потрапили в це середовище, просто розчинилися, як у кислоті. Тоді локалізували цю ділянку, а шахту закрили. Але зараз неконтрольоване затоплення шахт винесе ці шкідливі хімічні ре ... Читати далі »
Переглядів: 505 | Додав: pprosvita | Дата: 24.10.2014 | Коментарі (0)

«Ой Загудів степ запорізький.
Як Чорноє море –
Понеслися запоріжці
Облавою в поле…
не вітер в полі грає,
Не орел літає-
Тож Сірко з товариством
По степу гуляє!
Знародноїпісні»

Напередодні великих свят України (Покрови Пресвятої Богородиці, дня Українського козацтва і дня народження Української повстанської армії) групою криворіжців було здійснено поїздку на могилу славетного кошового отамана Івана Дмитровича Сірка. Ініціатором виступив профком НПГУ «Євраз Суха балка» начолі з головою ПО Олександром Бондарем. Участь у ній взяли гірники цього підприємства, підрозділ Інгульської паланки Українського козацтва начолі з Ігорем Дєдюхіним, громадські активісти.
З великою зацікавленістю слухали розповідь про те, що вісім разів Запорізька Січ обирала Івана Дмитров ... Читати далі »

Переглядів: 518 | Додав: pprosvita | Дата: 24.10.2014 | Коментарі (0)

Після вторгнення на територію України, погрози щодо інших країн, відкритого зречення курсу на демократію на Заході почали усвідомлювати, що дії Росії становлять загрозу, проте масштаб цієї загрози досі не можуть оцінити. Цим, на думку виконавчого директора Міжнародного форуму демократичних досліджень Національного фонду демократії Крістофера ВОЛКЕРА, пояснюється відсутність стратегії та рішучіших дій щодо Росії. Деякі оглядачі розглядають нинішні виклики як дуже вузьку проблему, пов’язану зі східною Україною і не дуже звертають увагу на проблему, про яку говорять самі російські керівники. Отже, якщо розглядати загрозу як широку, то для неї потрібна і набагато ширша відповідь. Передусім це стосується російської кампанії в засобах масової інформації, яку Росія розгорнула в усьому регіоні, включно з Україною, але не обмежуючись нею. Залежно від інтерпретації цієї загрози, буде розроблятися і відповідь: в сфері «м’якої сили», ЗМІ, дипломатії, що мали б виправити картину висвітлення подій в ... Читати далі »
Переглядів: 466 | Додав: pprosvita | Дата: 24.10.2014 | Коментарі (0)

У СЕРПНЕВОМУ числі газети в матеріалі “Книга про 617 «миттєвостей» з життя Кривого Рогу” я вже представляла цей календар довідкового штибу, коротко розповівши про його презентацію і надавши слово його авторці, Ірині СТЕБЛИНІ, яка працює старшим науковим співробітником Криворізького історико-краєзнавчого музею. Його назва (обкладинку видно на знімку) - «Криворіжжя. Календар пам'ятних дат і подій на 2015 рік». Як підкреслила авторка, весь матеріал довідника скомпоновано за принципом календаря, за роками, кратними п’яти (ті, що закінчуються на 0 і 5).
У цьому числі до увагим читачів пропоную переважну більшість із зазначених там подій, які трапилися того чи іншого року в листопаді. При цьому важливо розуміти, що історія - це те, що уже відбулося (незалежно від того, подобається воно комусь чи ні). Коли ж х ... Читати далі »

Переглядів: 514 | Додав: pprosvita | Дата: 24.10.2014 | Коментарі (0)

1 – 1851 р. – Народився Іван МАНЖУРА, український поет, фольклорист, етнограф.
2 - 1876 р. – Народився український поет Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, який помер в неповні 22 роки від сухот, його твори були надруковані лише після смерті завдяки турботам Івана ФРАНКА.
3 – 1927 р. – У БЕРЛІНІ ВІДКРИЛАСЯ 1 КОНФЕРЕНЦІЯ УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТІВ, ЯКА СТВОРИЛА ПРОВІД УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТІВ, ЩО МАВ ДІЯТИ ЯК КООРДИНАЦІЙНИЙ ЦЕНТР УСІХ УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТИЧНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ТА ЩЕ НЕ ЗОРГАНІЗОВАНИХ ОКРЕМИХ НАЦІОНАЛІСТІВ.
4 – 1912 р. – Народився український кінорежисер Віктор ІВЧЕНКО, у творчому доробку якого фільми „Доля Марини”, „Надзвичайна подія”, „Іванна”, „Гадюка”, „Шлях до серця”, „Софія Глушко”.
6 – 1932 р. – За відставання в хлібозаготівлях постановою ЦК КП(б)У 30 районів УСРР були занесені на так звану „чорну дошку”, що означало скорочення завезення продуктів харчування у ці місцевості.
7 – 1917 р. – Чорноморський Український військовий комітет поставив ви ... Читати далі »
Переглядів: 549 | Додав: pprosvita | Дата: 24.10.2014 | Коментарі (0)