PP

     Вівторок, 23.04.2024, 16:29



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Квітень » 16
ТОМУ читачеві, якому довелося прочитати у газеті «Червоний гірник» № 26 (21451) від 3 квітня 2014 року (стор. 3) надрукований актуальний матеріал прес-служби прокуратури міста під назвою «Рішення скасоване», навряд чи вдасться второпати, про що в ньому йдеться. У згаданому матеріалі зазначено, що на вимогу прокурора міста рішенням виконавчого комітету Криворізької міської ради від 12.03.2014 року №87 скасовано його рішення № 68 від 19.02.20134 року «Про підтримку звернення Президії Дніпропетровської обласної ради до української та європейської спільнот», оскільки воно … (наводимо дослівно – ред.) «суперечить вищевказаним вимогам Конституції України, Законам України «Про місцеве самоврядування в Україні». Про суть самого звернення сказано, що «в ньому містяться заклики про відповідальність лідерів ряду політичних партій, робиться висновок про протизаконність їх дій».
Отже, що з цього повідомлення може винести пересічний читач, про які саме цього разу незаконні дії виконавчого ком ... Читати далі »
Переглядів: 1138 | Додав: pprosvita | Дата: 16.04.2014 | Коментарі (0)

Сумно й гидко стає на душі, коли прочитаєш десь у місцевій пресі “статєйку” про Тараса ШЕВЧЕНКА чи його творчість. Та й для чого взагалі такі “твори” пишуться? І абсолютно ініш почуття виникають, коли читаєш матеріали з книги Ігоря МИХАЙЛИНА “Про Шевченка і не тільки . Наукові розвідки, есеї”, яка нещодавно вийшла у харківському видавництві “Майдан” ( http://www.kafedrajourn.org.ua/media/827 ). Пропоную до уваги наших читачів його розвідку з названої книги “Тарас ШЕВЧЕНКО в літературній публіцистиці Дмитра ДОНЦОВА”. Тому що це і актуально, і виразно, і справді глибоко. Отже, уважно слідкуйте за думками доктора філологічних наук, професора Ігоря МИХАЙЛИНА, який 16 років керував кафедрою журналістики Харківського національного університету імені В. Н. КАРАЗІНА, академіка Академії наук вищої освіти Укра ... Читати далі »

Переглядів: 1290 | Додав: pprosvita | Дата: 16.04.2014 | Коментарі (0)

Я публічно вже кілька разів заявляв, що не потрібно тягнути баласт у світле майбутнє. Якщо у нас немає збігу в картинці світу, то бай-бай. Хлопчики направо, дівчатка наліво. Всі задоволені. Головне - усвідомлений вибір без крові.

Ось навіщо мені сперечатися з приводу того: загрожують мені червоно-чорні чи ні? Та я живу півроку на західній Україні щороку. І мені, російськомовному українцеві, там дуже комфортно.

Так чому я мушу парити голову наступні 20 років з приводу статусу російської мови і свят, коли у нас все прогнило: немає ефективних державних інститутів, немає армії, немає сучасної економіки. Заради збереження міфічної єдності нації?

Давайте самовизначитися, що таке нація. Адже нація це, як писав Бенедикт Андерсон, уявна спільність, коли один громадянин має схоже уявлення про світ, принаймні в загальних рисах, як і інший громадянин, який перебуває за 1000 км на протилежному кінці країни.

Так от, після подій на Майдані з'явилося ... Читати далі »
Переглядів: 699 | Додав: pprosvita | Дата: 16.04.2014 | Коментарі (0)

Росія взяла курс на зрив виборів, стверджує газета «Голос України». Днями Держдума одноголосно ухвалила заяву «Про політичні репресії в Україні». Київ, на думку авторів заяви, винен у тому, що заарештував «народного губернатора» і лідерів радикальних молодіжних організацій. Враховуючи, що законодавці чудово знають імена цих сепаратистів, у газетярів виникає впевненість: саме з «російської» кишені булі профінансовані донецькі, луганські й харківські акції з дестабілізації політичного життя в цих областях.
Поки не будуть перекриті фінансові потоки для сепаратистів, Україна приречена до повторення радикальних виступів на Сході країни. Потрібно працювати на випередження, переконує газета «День». Тим паче, що жодної особливої таємниці довкола цілей і методів сепаратистів немає. Тут і особливих навичок агентурної роботи і її постановки не потрібно. Десь у них є штаби, системи сповіщення, роздачі завдань, збору людей. Адже є функціонери, які усім цим займаються, і не в якомусь глибоком ... Читати далі »
Переглядів: 711 | Додав: pprosvita | Дата: 16.04.2014 | Коментарі (0)

Є дві комплексні проблеми. Перша – це щодогромадян України, які залишаються на окуаованій території, анексованій Росією. Друга частина проблем стосується людей. які змушені були за різними причинами залишити Крим (юридично їх правильно називати «юридично переміщені особи»). Нас часто називають біженцями (якщо чесно, то і я до таких належу), хоч юридично це неправильно, адже біженці насправді – це іноземці й особи без громадянства. Ось тільки причина такого нашого переміщення - зовсім не добра воля. На жаль, багато з нас змушені були залишити Крим через загрозу для свого життя, для здоровя, внаслідок порушення майнових прав, позбавлення волі. Це люди з журналістських спільнот, з громадських організацій і з правозахисних. Це ті, що змушені були одними з перших звідти їхати. І перша, і друга частина проблем для їх розвязання вимагають участі держави, передусім, - на рівні законодавчому й відповідних процедур. На жаль, ні перша, еі друга частина комплексу проблем якісно поки що не вирішуют ... Читати далі »
Переглядів: 795 | Додав: pprosvita | Дата: 16.04.2014 | Коментарі (0)

Передаю вам слова і Олени КУЦЕНКО (це кінознавець з Сімферополя, що протягом багатьох роківнезмінно представляла на фестивалі Крим) , яка, на жаль, не змогла сьогодні приїхати з багатьох причин і нині збирає фвкти-докази порушення прав людини в Криму, під час агресії . Я, наприклад, знаю, що найближчим часом не зможу повернутися в рідне місто, де моя сім’я. Але ми докладемо всі зусилля і вважаю, що навіть на окупованій території ми будемо продовжувати показувати фільми цього фестивалю й продовжувати просвітницьку роботу із захисту прав людини. І Олена КУЦЕНКО також буде працювати в Сімферополі з фільмами DocudausUA. Та й ми в Ялті й південному узбережжі Криму будемо робити все можливе в тих умовах, що склалися.
А в Криму перші покази пройшли ще 2006 року в чотирьох навчальних закладах, і ніхто не міг тоді навіть подумати про те, що через сім років, у 2013-му, практично у всіх містах і селах Криму будуть переглядати фільми DocudausUA. Про це вже знають всі, і навіть наша пасивна ... Читати далі »
Переглядів: 899 | Додав: pprosvita | Дата: 16.04.2014 | Коментарі (0)

Олександр СТЕПАНЕНКО, голова ГО «Гельсінська ініціатива – ХХІ», координатор громадської приймальні УГСПЛ у Тернополі, координатор DocudausUA у Тернопільській області (на світлині), розробник тексту Декларації етичних засад всеукраїнської Мережі регіональних партнерів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DocudausUA, розповів про неї. Ця Декларація була прийнята його партнерами, подаємо в цьому числі газети найбільш важливі, на наш погляд, фрагменти з неї.

«Ми погоджуємося з тим, що членами Мережі регіональних партнерів DocudausUA можуть бути громадські об’єднання, благодійні організації, заклади освіти та культури творчі спілки та професійні творчі працівники, що співпрацюють з Оргкомітетом Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DocudausUA на підставі укоадених письмових ... Читати далі »

Переглядів: 806 | Додав: pprosvita | Дата: 16.04.2014 | Коментарі (0)

Чотири роки ми проводимо мандрівний фестиваль в установах покарань. У перший рік ми в трьох установах показали по одному фільму. Так ми починали. А минулого року ми в 19-ти наших установах показали по 3-4 у кожній, і 12 тисяч зпсуджених їх переглянули. Протягом цього часу у нас була дуже дієва і конструктивна співпраця з керівництвом управління пенітенціарною службою в Донецькій області Ми отримали від них сприяння, підтримку і прихильне ставлення до ініціативи демонструвати там документальне кіно.
Для тих людей. які перебувають за гратами, свобода має особливе значення. І те, що вони рано чи пізно будуть виходити на волю й відповідальність за своє подальше життя і волю вони покладатимуть на себе, це для них є важливими клкментами буття. Також - те, що вони потрапили за грати, можливо, якраз через втрату відповідальності. Тому ціфільми важливі для засуджених.
Хоча є там різні люди. Є й такі, що все те, що вони бачуть на екрані, сприймають байдуже, а частина з них на перег ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 956 | Додав: pprosvita | Дата: 16.04.2014 | Коментарі (0)

Події у Луганську, Харкові та Донецьку призвели до посиленого режиму патрулювання в Дніпропетровську. Працівники органів внутрішніх справ посилили охорону адміністративних будівель, збільшили патрулювання вулиць та місць масового скупчення людей. Правоохоронці готуються до проведення масових сепаратистських мітингів. Також міліція відслідковує всі заклики до повалення конституційного ладу, захоплення адміністративних будівель та інших порушень громадського порядку.


«9 канал», м. Дніпропетровськ, 7 квітня, 2014 року


http://9-channel.com/u-dnipr....93.html
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 788 | Додав: pprosvita | Дата: 16.04.2014 | Коментарі (0)

Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Української греко-католицької церкви Володимир ВІЙТИШИН закликав духовенство і вірних відмовитися від використання штучних вінків і квітів для прикрашання церков і кладовищ, передає УНН. “Піклуючись про Вічне добро своєї пастви, апелюю до християнської свідомості та здорового глузду кожної людини і настійливо закликаю відмовитись від використання пластмасових квітів для прикрашання храмів та кладовищ”, — зазначається у його зверненні до духовенства і вірних.
Митрополит зазначає, що використання пластмасової поминальної атрибутики Церква зараховує до гріхів проти природи. “Прикрашені неприродно яскравими квітами та вінками, кладовища втрачають свою автентичну атмосферу й починають випромінювати людську суєту, дефіцит відчуття справжньої краси та диктат сучасного споживацького суспільства, що намагається добратися навіть до померлих”, — відмічається у зверненні митрополита.
Використання штучних квітів, мовиться у зверненні, призво ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 860 | Додав: pprosvita | Дата: 16.04.2014 | Коментарі (0)

В Україні дедалі краще розуміють, що нам треба покладатися більше на власні сили у своєму прагненні наблизитись до Європейського Союзу. З другого боку, українці очікують, що євроспільнота як впливовий гравець на міжнародній арені більше спиратиметься на цінності, а не на прагматизм. Зокрема, - у відносинах із Росією. Особливо після того, як понад сотню українців загинуло з прапорами ЄС заради європейських цінностей, чого досі не було в самій євроспільності. Європейці вважають, що Україні потрібно скористатися чинником Майдану для реалізації євроінтеграційних прагнень. Такими були головні теми на конференції «Україна в Європі: шлях через Євромайдан», яку організували днями Представництво Фонду Конрада АДЕНАУЕРА в Україні та Інститут Євроатлантичного співробітництва.

НАУКОВЕЦЬ програми ім. Фулбрайта, партнер юридичної фірми Constructive Lawyers, співзасновник Української резервної армії Геннадій ДРУЗЕНКО відверто звернувся до європейців: «ми ери ШРЬОДЕР і ШМІДТ. (Оста ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 780 | Додав: pprosvita | Дата: 16.04.2014 | Коментарі (0)