PP

     Субота, 20.04.2024, 14:16



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Квітень » 16 » Що приховувалося за публікацією прес-служби прокуратури міста Кривого Рогу
12:05
Що приховувалося за публікацією прес-служби прокуратури міста Кривого Рогу
ТОМУ читачеві, якому довелося прочитати у газеті «Червоний гірник» № 26 (21451) від 3 квітня 2014 року (стор. 3) надрукований актуальний матеріал прес-служби прокуратури міста під назвою «Рішення скасоване», навряд чи вдасться второпати, про що в ньому йдеться. У згаданому матеріалі зазначено, що на вимогу прокурора міста рішенням виконавчого комітету Криворізької міської ради від 12.03.2014 року №87 скасовано його рішення № 68 від 19.02.20134 року «Про підтримку звернення Президії Дніпропетровської обласної ради до української та європейської спільнот», оскільки воно … (наводимо дослівно – ред.) «суперечить вищевказаним вимогам Конституції України, Законам України «Про місцеве самоврядування в Україні». Про суть самого звернення сказано, що «в ньому містяться заклики про відповідальність лідерів ряду політичних партій, робиться висновок про протизаконність їх дій».
Отже, що з цього повідомлення може винести пересічний читач, про які саме цього разу незаконні дії виконавчого комітету Криворізької міської ради дізнається?
Спершу слід відзначити, що крім поверхового характеру за змістом, повідомлення страждає на стилістичну недбалість. Тут і вказівка на те, що згадане рішення «суперечить вищевказаним вимогам…», хоч ні вище, ні нижче по тексту ніякі вимоги Конституції України чи законів України не наводяться. Тут і згадка про «Закони України «Про місцеве самоврядування в Україні», хоч, як відомо, такий Закон є лише один. То що все ж таки цього разу сталося з творчістю виконавчого комітету? А сталося те, що виконком, у повному складі від присутніх, під проводом міського голови Ю. Г. ВІЛКУЛА. і за участі членів виконкому С.В. МАЛЯРЕНКА., А.В ГАЛЬЧЕНКА, В.М. БЄРЛІН, К.А. БЄЛІКОВА, Г.П. ВЕРБИЦЬКОГО., О.В.СВІТЛИЧНОГО, О.М. ШОВГЕЛЯ проголосував за прийняття рішення від 19.02.2014 № 68 «Про підтримку звернення Президії Дніпропетровської обласної ради до української та європейської спільнот».
Наведемо у скороченому вигляді основні моменти звернення згаданої Президії: «… Сьогодні опозиція перейшла всі межі людяності і законності. Радикально налаштовані протестувальники здійснюють збройні напади на будівлі органів державної\ влади, влаштовують погроми партійних офісів, організовують підпали будинків, завдають тяжких тілесних ушкоджень співробітникам правоохоронних органів, застосовують вогнепальну зброю, беруть у заручники простих громадян і вчиняють над ними тортури на «євромайдані» та закликають до свавілля інших громадян.
Україна страждає від насилля, знущань та мародерства. Учасники мітингу у Маріїнському парку, серед яких педагоги, медики, пенсіонери були оточені радикалістами, що озброєні «до зубів» не тільки битками, кийками та ланцюгами, а й вогнепальною зброєю… За ці вчинки несуть персональну відповідальність лідери опозиційних партій. Вони особисто штовхають народ України до громадянської війни…
Ми звертаємося до європейської спільноти, міжнародних спостерігачів, лідерів європейських держав належним чином оцінити ці нахабні насильницькі дії, що перекреслюють напрацьовані кроки зі стабілізації ситуації, негайно ввести санкції проти лідерів опозиції та радикальних угрупувань, що діють у центрі столиці України.
Також ми звертаємося до органів місцевого самоврядування всіх областей, до громадських організацій, політичних партій об’єднати зусилля з метою надати гідну відсіч екстремізму та фашизму і відновити законність і порядок у державі… ».
У чому полягала «гідна відсіч екстремізму та фашизму», з допомогою яких засобів попередня влада намагалася «відновити законність і порядок у державі» і проти кого була спрямована «гідна відсіч», ми всі стали очевидцями і добре про це знаємо. І про так звану громадянську позицію кожного із підписантїв відомо теж. Але, займаючи службові посади, названі добродії мали б знати міру своїх повноважень. Особливо, міський голова Ю. ВІЛКУЛ, доктор технічних наук і професор.
Про характер порушень виконавчим комітетом Криворізької міської ради законодавства, сформульованих прокуратурою м. Кривого Рогу, стало відомо за результатами інформаційних запитів» Валентини КРИВДИ, журналістки газети «Промінь Просвіти.
Як зазначає прокуратура, «ані главою 2 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ані вищевказаним Законом в цілому не передбачено повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад щодо надання оцінки політичної ситуації в країні в цілому або в окремих її регіонах.
Ст. 4 Закону України «Про політичні партії в Україні» визначено, що політичні партії є рівними перед законом. Органам державної влади, органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам заборонено виокремлювати у своєму ставленні певні політичні партії чи надавати їм привілеї, а також сприяти політичним партіям, якщо інше не передбачено законом, у провадженні їх діяльності. Втручання з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування або їх посадових осіб у створення і внутрішню діяльність політичних партій та їх місцевих осередків забороняється, за винятком випадків, передбачених цим законом (…). Проте, з тексту звернення Президії Дніпропетровської обласної ради вбачається, що в ньому містяться заклики про відповідальність лідерів ряду політичних партій, робиться висновок про протизаконність їх дій. Таким чином, рішення виконавчого комітету Криворізької міської ради від 19.02.2014 року № 68 «Про підтримку звернення Президії Дніпропетровської обласної ради до української та європейської спільнот» суперечить вищезазначеним вимогам Конституції України, Законам України «Про місцеве самоврядування в Україні».
Ось які подробиці подій приховувалися за публікацією прес-служби прокуратури міста під невиразною назвою «Рішення скасоване». І пояснення цьому просте: не вжити прокуратурі заходів проти беззаконня влади ризиковано, можна потрапити під відповідальність, а показати справжнє обличчя влади не хочеться, бо прокуратурі якось незвично відчувати себе незалежною.

Микола КОРОБКО
Переглядів: 1137 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: