PP

     Четвер, 28.03.2024, 22:23



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Липень » 24

У ВСЬОМУ світі все ширшого розмаху набуває громадський рух під назвою «Проект для громадських місць» (англ., Project for Public Spaces - PPS). Як некомерційна організація вона покликана допомагати людям створювати і підтримувати громадські простори, будувати міцні спільноти користувачів суспільних благ, а сам рух був заснований у 1975 році. Його ініціатор - Вільям (Холлі) УАЙТ став піонером розуміння того, як люди мають користуватися громадськими місцями (територіями). На сьогодні PPS стала міжнародно визнаним центром передового досвіду, інформації і ресурсів щодо комплексного підходу до планування, розробки і управління в громадських місцях - placemaking.
Успіх творчого placemaking залежить від спів ... Читати далі »
Переглядів: 816 | Додав: pprosvita | Дата: 24.07.2013 | Коментарі (0)



СЬОГОДНІШНЯ наша співрозмовниця – секретар Криворізького міського правозахисного товариства Валентина КРИВДА, яка у складі делегації від Кривого Рогу побувала в Польщі з метою ознайомлення із тим, як у Польщі виглядає відроджена частина річки в результаті виконання проекту відродження за участю країн – членів Євросоюзу. У цьому числі – конкретні враження і те, що найбільше запам’яталося.
- Пані Валентино, Ви ж не вперше виїздили за кордон. Тож у вас є можливість і порівняти, і поділитися своїми найбільшими враженнями.
- Так, за часів СРСР я побувала в Болгарії і в Румунії, в 2000-му - в Німеччині і ось цього року – в Польщі. Наша поїздка була як студійний візит українсько-польського Партнерства на користь відновлення ріки Саксагань у Кривому Розі. Ми там були 3 дні (1-3 липня), а перед тим був час на дорогу. Я зрозуміла, що той досвід, який нам запропонувала поль ... Читати далі »
Переглядів: 1376 | Додав: pprosvita | Дата: 24.07.2013 | Коментарі (0)

Екскурсії як складова екологічної освіти школярів
ОДНИМ з головних завдань, поставлених учасниками українсько-польської зустрічі в рамках Партнерства на користь відновлення ріки Саксагань, яка відбулася в листопаді 2012 року в м. Кривому Розі, визначена екологічна освіта у шкільних закладах. Оскільки питання екологічної освіти розглядається як складова частина програми відновлення ріки Саксагань, пропонується організація екскурсій (короткочасних туристичних походів) долиною Саксагані. Організація таких екскурсій як частини екологічної освіти школярів у рамках Партнерства вписується у один із стратегічних напрямків розвитку міста Кривого Рогу, а саме - стратегічний напрямок А.”Місто здорового довкілля та ресурсозбереження” Стратегічного плану розвитку міста Кривого Рогу до 2015 року. Стратегічна ціль А.3 цього напрямку – Екологічна освіта та формування самосвідомості людей у сфері екології пердбачає “розробку та впровадження Концепції екологічної освіти населення, що ма ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1090 | Додав: pprosvita | Дата: 24.07.2013 | Коментарі (0)

Метю екомузеїв є захист та донесення до користувачів регіональної спадщини шляхом залучення місцевих громад. Мотивацією є покращення якості життя та стимулювання зрівноваженого розвитку. Екомузеї надають ваги місцевим, національним та міжнародним Зеленим шляхам. У Польщі, зокрема, ініціативи екомузеїв розвиваються поряд з Бурштиновим шляхом (Музеї у Лянцкороні, Баб'їй Ґурі та Опатув-Іванісці). Численна кількість місцевих екомузеїв створюється в Нижній Сілезії, включно з екомузеєм Плавильної печі у Тархаліце та Цістерціанський екомузей у Люб'яжі, котрі збільшують привабливість Шляху долиною річки Одер. У районі Бещад, у Лютовісках, заснований музей "Трьох культур", що знаходиться на зеленому шляху "Зелений Ровер" (Східно-Карпатський ЗШ).

То що ж є екомузеєм?
Екомузеєм є низка об'єктів чи приваб, розташованих в місцевості, що становить цілісний комплекс і відображає природничі та культурні цінності краю та його населення. Автентичність краю полягає в умовах йо ... Читати далі »
Переглядів: 2653 | Додав: pprosvita | Дата: 24.07.2013 | Коментарі (0)

- Пане Петре, партнерство, на сьогоднішній момент, зацікавлене саме Вашим варіантом ідеї створення першого на Криворіжжі екомузею. Поділіться, будь ласка, основними складовими цієї ідеї і, в першу чергу, - з якою метою у великому промисловому місті треба створювати екомузей? Хіба може Кривий Ріг із його вкрай напруженою екологічною ситуацією претендувати на такі музеї? – Таке перше запитання до Петра ЛИСЕНКА, аніматора проекту екомузею в рамках партнерства «Відродження річки Саксагань» (ВідРіС), заступника голови Криворізького міського правозахисного товариства.

- Ви маєте рацію. Але не тільки пересічні мешканці, але й представники керівництва міста не зовсім чітко і вірно усвідомлюють суть сучасних європейських поглядів як на розуміння екологічного чинника, так і на питання музейної справи. Сьогодні екологічні проблеми влада намагається вирішувати суто адміністративними методами (хоч і у вигляді «громадської ініціативи мешканців») силами працівників підпорядкованих ... Читати далі »
Переглядів: 939 | Додав: pprosvita | Дата: 24.07.2013 | Коментарі (0)

Не хочеться, щоб на місці Кривого Рогу, мого рідного міста, залишилися одні руїни. Хоча б через те, що тут жили такі люди, як Федір МЕРШАВЦЕВ, про якого сьогодні пам’ятає небагато криворіжців, а від будинку і від саду-парку, які він заклав, тільки руїни й залишилися. І коли читаєш у одній із робіт нашого відомого археолога. Історика і краєзнавця Олександра МЕЛЬНИКА про цю людину, то не можеш собі пояснити, чому ми про нього так мало знаємо, чому такі розвідки так мало популяризуються, а про різні повсякденні дрібниці так часто ведемо мову. І чому так виходить, що все більше люди думають про речі приземлені й залишають після себе всілякий непотріб, а про високе і про те, що має глибокий зміст, майже не розмірковують?
1.
Федір МЕРШАВЦЕВ жив майже там, де за легендою Кривий Ріг розпочинався (на території сьогочасного Криворізького музичного училища ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1336 | Додав: pprosvita | Дата: 24.07.2013 | Коментарі (0)