PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 00:00



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Липень » 24 » Криворіжці дають оцінку громадському проекту
09:29
Криворіжці дають оцінку громадському проекту

У ВСЬОМУ світі все ширшого розмаху набуває громадський рух під назвою «Проект для громадських місць» (англ., Project for Public Spaces - PPS). Як некомерційна організація вона покликана допомагати людям створювати і підтримувати громадські простори, будувати міцні спільноти користувачів суспільних благ, а сам рух був заснований у 1975 році. Його ініціатор - Вільям (Холлі) УАЙТ став піонером розуміння того, як люди мають користуватися громадськими місцями (територіями). На сьогодні PPS стала міжнародно визнаним центром передового досвіду, інформації і ресурсів щодо комплексного підходу до планування, розробки і управління в громадських місцях - placemaking.
Успіх творчого placemaking залежить від співробітництва між різними зацікавленими сторонами суспільства як громадськими, так і урядовими. Як складова цього процесу партнерство і спільне лідерство мають вирішальне значення для нарощування темпів використання сили мистецтва для підвищення якості життя і відродження будівель, мікрорайонів і міст.
Існує багато інструментів, щоб розвивати зв'язок між людьми і місцями їхнього перебування. Це і створення культурних осередків за проектами митців, розвиток комбінованого планування і використання місцевих культурних і творчих потенціалів, народного мистецтва і міського дизайну.
Кінцевий результат творчого placemaking може бути вражаючим, і важливо, щоб громади не просто запозичали чи копіювали чийсь досвід з інших місць, а зверталися до своїх власних можливостей і потреб з метою творення власних стратегій. У всьому світі поєднання зусиль і інтересів з допомогою творчих placemaking перетворюють громади, надихають на позитивні здобутки і зміни.
Міське проектування є інструментом, який використовується для поліпшення функціональності і естетики громадського простору з метою сприяння комфортності в його користуванні. Детально продуманий міський дизайн може відродити порожні і полишені будівлі й вулиці, зміцнити громадську безпеку, принести процвітання і додати можливості працевлаштування та поєднання різних груп населення.
У всьому світі у багатьох містах і селищах міського типу створені генеральні плани з метою підвищення якості життя і сприяння втіленню високих стандартів для громадського простору. Цей процес полягає у детальному вивченні і переговорному процесі із застосуванням громадських консультацій, що дозволяє мешканцям зробити свій внесок в подальший розвиток місця свого проживання.
Міське планування може бути використане для цільових інвестицій у спільноту і включати в себе такі речі, як ландшафтна архітектура, парк, а також може використовуватися для введення стандартів для фасадів будівель, їхньої висотності і застосовуваних матеріалів.
Цього року до згаданого світового руху на пропозицію польської неурядової організації «MILA» (Фундація міст і людей активних) в рамках спільних проектів «Промисловий спадок Кривого Рогу та ріка Саксагань – співробітництво – діалог – демократія» та «Співробітництво на користь охорони спадку і активізації мешканців Кривого Рогу» долучилася криворізька громадськість.
Попереднього року представники громадськості – Криворізька агенція регіонального розвитку і «Екоцентр – К» разом із згаданою польською неурядовою організацією «MILA» в рамках проектів «Партнерство з відродження річки Саксагань» та «Кривий Ріг – Нова Гута: партнерство на промислових просторах» з метою створення передумов відродження ріки Саксагань ініціювали заснування трисекторального партнерства «Влада – громадські організації – підприємці і підприємства».
І ось тепер настала фаза безпосереднього наближення виконавців проекту до обраних місць втілення проектних завдань – відродження відрізку річки Саксагань, створення парку та організації екомузею. Партнерство «Відродження річки Саксагань» («ВідріС») доручило координувати роботу за цими напрямками відомим громадським активістам Петру ЛИСЕНКУ, Валерію ПОДКОЛЗІНУ і Йосипу МАЯКОВУ.
Цьогорічні проекти фінансуються в рамках Програми Польсько-Американського Фонду Свободи «Перетворення у Регіоні» - RITA, яку реалізує Фонд ОСВІТА для демократії, та в рамках програми польського співробітництва для розвитку Міністерства закордонних справ Республіка Польща, Програма «Підтримка демократії».
Під час чергового візиту до нашого міста наших польських партнерів, який відбувається у дні 15 – 18 липня, матимуть місце обговорення зазначених тем із широким залученням всіх бажаючих долучитися до справи оптимізації нашого спільного громадського простору та пошуку механізмів громадського впливу на оздоровлення екологічного стану міста. Результати цих обговорень, підсумки анкетувань мешканців міста стануть важливим критерієм оцінки розуміння нашими співгромадянами питання необхідності виконання запланованих заходів та їхньої зацікавленості в їх успішному завершенні.

Микола КОРОБКО, координатор проекту

Переглядів: 817 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: