PP

     Субота, 20.04.2024, 14:39



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Липень » 24 » Проектні пропозиції учасників Партнерства
09:24
Проектні пропозиції учасників Партнерства
Екскурсії як складова екологічної освіти школярів
ОДНИМ з головних завдань, поставлених учасниками українсько-польської зустрічі в рамках Партнерства на користь відновлення ріки Саксагань, яка відбулася в листопаді 2012 року в м. Кривому Розі, визначена екологічна освіта у шкільних закладах. Оскільки питання екологічної освіти розглядається як складова частина програми відновлення ріки Саксагань, пропонується організація екскурсій (короткочасних туристичних походів) долиною Саксагані. Організація таких екскурсій як частини екологічної освіти школярів у рамках Партнерства вписується у один із стратегічних напрямків розвитку міста Кривого Рогу, а саме - стратегічний напрямок А.”Місто здорового довкілля та ресурсозбереження” Стратегічного плану розвитку міста Кривого Рогу до 2015 року. Стратегічна ціль А.3 цього напрямку – Екологічна освіта та формування самосвідомості людей у сфері екології пердбачає “розробку та впровадження Концепції екологічної освіти населення, що має передбачати ... екологічне виховання у навчальних закладах”
Крім власне русла ріки в долині Саксагані розташовані цікаві природні об’єкти , які входять до складу екологічної мережі Дніпропетровської області (див. Програму формування національної екологічної мережі Дніпропетровської області). Це такі природні ядра екомережі як балка Північна Червона, Дубова балка, балка Приворотна, об’єкти геологічної спадщини - відслонення порід Криворізької серії по берегах Саксагані та у балці Північній Червоній. Сама долина Саксагані є важливим екологічним коридором регіонального значення.
Крім того, вздовж річки розташовані гірничорудні підприємства, а сама вона зарегульована гідротехнічними спорудами, які теж можуть бути включені до туристичних маршрутів і таким чином долучитися до промислового туризму.
В ідеалі вздовж берегів Саксагані має бути прокладена екологічна стежка. Цією стежкою проходитимуть екскурсійні та туристичні маршрути учнівської молоді. На жаль, прибережні ділянки ріки в межах міста у багатьох місцях зайняті під присадибні ділянки, огорожі підходять до самої води. У інших місцях береги захаращені сміттям та заросли чагарником. Але на окремих ділянках екскурсійні маршрути можливо облаштувати з мінімальними витратами. Досить буде розчистити існуючі вздовж берега стежки та підходи до природних об’єктів від бур’яну, крупних каменів, хмизу та встановити інформаційні щити, показчики, тощо. Розташування екскурсійних маршрутів у межах міста дозволяє витрачати мінімум часу на під’їзд до об’єкту екскурсії, переміщення екскурсантів від одного об’єкту до іншого, евакуацію у випадку непогоди та повернення до місця збору.
Екскурсії Саксаганню для школярів, особливо молодших, пробудять зацікавленість дітей до долі ріки та й до природи Криворіжжя в цілому.
Ці екскурсії стануть своєрідними практичними заняттями і продовженням уроків з екології у школі. В ході екскурсії можливе закріплення знань з біології, природознавства, ботаніки, зоології, географії, екології.
На маршрутах можливе проведення певної дослідницької роботи: збирання гербарію, спостереження за тваринами, за станом ріки, тощо.
Заходами згаданої Програми формування національної екологічної мережі Дніпропетровської області передбачається “...впровадити мережу шкільних моніторингово-дослідних центрів..., на базі яких учні під керівництвом вчителів і методистів будуть вивчати стан навколишніх природних ділянок - складових екомережі, проводити моніторингові дослідження стану популяції тварин і рослин”. Такі центри (на базі розташованих поблизу шкіл) могли б шефствувати над окремими ділянками ріки, маршрутами, природними об’єктами.
А тепер (порайонно) – про ділянки долини Саксагані, на яких доцільно облаштувати екскурсійні маршрути.
Центрально-Міський район. Гирло Саксагані, Парк ім.газети Правда, затоплений кар’єр, памятка природи Скелі МОДРу, парк ім. ГАГАРІНА.
Саксаганський район. Дзержинське водосховище, Портал підземного водоводу (Саксагань-Інгулець), Сухе русло річки, Геологічна памятка-аспідні (шиферні сланці), підземний водовід (Саксагань-Саксагань).
Жовтневий район. Будинок Олександра ПОЛЯ, Дубова балка(сад БІЛОУСОВА), Відслонення аркозових пісковиків, Парк СУВОРОВА.
Тернівський район. Балка Північна Червона з відслоненнями порід Криворізької серії та рідкісними рослинами, Парк Веселі Терни (ХАОІНА) у заплаві Саксагані.

Володимир НАЛУЖНИЙ,
м. Кривий Ріг
____________________________________________________

«ПРОМІНЬ ЖИТТЯ» ПРОПОНУЄ
Громадська організація «Криворізьке міське товариство спасіння тварин та навколишнього середовища «Промінь життя» пропонує з метою втілення в життя європейських методів утримання тварин створити в місті майданчиків для їх вигулу, які знаходяться окремо від загальних місць відпочинку.
Згідно із законодавством та нормативними актами щодо утримання тварин їхній вигул дозволяється на спеціальних майданчиках та інших територіях, що визначається органами місцевого самоврядування відповідно до правил, які діють у муніципальній освіті. Але в нашому місті такі місця не передбачені, тому власники тварин вигулюють своїх вихованців у парках та скверах, на дитячих майданчиках та інших невідповідних для цього місцях. Саме тому інтереси шанувальників тварин часто вступають у протиріччя з інтересами інших громадян.
ПРОПОЗИЦІЯ:
Під час розгляду питання влаштування зон відпочинку та відновлення частини річки Саксагань, враховуючи те, що мешканці районів, які прилягають до цих зон відпочинку, також утримують собак і теж проводитимуть своє дозвілля в цих місцях, пропонуємо з метою впровадження європейського досвіду розглянути це питання й передбачити в проекті відведення окремих зон для вигулу собак.
З цією метою у парках та на березі річки Саксагань встановлюються знаки про заборону вигулу собак у місцях, передбачених для відпочинку громадян міста. При цьому влаштовуються окремі місця для вигулу собак, які визначені встановленими знаками із зазначенням «Місце для вигулу тварин».
Стосовно паркової зони – пропонуємо створення прогулянкових майданчиків або доріжок у вигляді смуг шириною 3 м з доріжкою для власників собак (доріжка може мати асфальтове або плиткове покриття), територією вигулу і можливою наявністю конструктивних елементів для вигулу тварини.
Майданчик має бути захищеним від зони загального користування щільними посадками чагарників у вигляді огорожі, що не псує загального вигляду паркової зони. На її території важливо розмістити лави, урни, візуальну інформацію у вигляді стенду з правилами користування і таблички з написом про призначення майданчика, попередження щодо вигулу тварин лише на повідку, а також - табличку з нагадуванням власникам про необхідність прибирати відходи за своїми утриманцями. Майданчик повинен мати рівну поверхню. Вид покриття майданчика: газон із щільною і низькою рослинністю (злакові трави, висота трав’яного покриву – 3 – 5 см) або - гравієвіо-піщаний, зручний для регулярного прибирання і оновлення.
Вздовж доріжок, передбачених для вигулу собак, мають бути насаджені дерева, які кидатимуть влітку достатню тінь на собак та їхніх власників. Також для власників собак мають бути встановлені лавки, оскільки власниками собак можуть бути люди похилого віку, а також люди, які мають проблеми із здоров’ям.
Узбережжя річки Саксагань буде особливим місцем, яке має приваблювати людей і бути придатним для відпочинку на лоні природи.. Ось чому важливо влаштувати тут і пляжну зону, що теж може зацікавити тих же власників собак.
Пропонуємо також відокремити місце для купання собак з урахуванням течії річки. У місцях устаткування пляжів також встановлюємо таблички з написами «Купання з собаками заборонено!», а в спеціально відведеному місці – «Місце для купання собак». Розділення зон відпочинку – за тією ж системою: густий ряд чагарників на відстані не менше 10 м від межі пляжної зони.

Світлана МАТВЄЄВА, президент ГО КМТСТ НС «Промінь життя»
______________________________________________

Альтернативний варіант відновлення гідрологічного режиму річки Саксагань
Частина русла старої річки Саксагань в межах міста Кривого Рогу в результаті створення в її руслі залізорудного кар’єру ЦГЗК була відсічена від основного русла ріки Саксагань. На теперішній час річка Саксагань з’єднується з рікою Інгулець підземним тунелем діаметром 3,5 м і довжиною 5,32 км і впадає в неї на 1,43км нижче свого природного гирла.
Тільки за умови відновлення проточності, поглиблення русла, видалення мулових відкладень, зниження загального рівня негативного впливу середовища можливе повноцінне відновлення ділянки річки під назвою Стара Саксагань.
Існуючі проекти інституту «Дніпроводгосп» не забезпечують відновлення проточності річки.
Мої пропозиції передбачають кілька варіантів відновлення проточності річки. Для визначення об’єму води, що необхідний для відновлення проточності, в розрахунках прийнято чотирьохкратний обмін води протягом 9 місяців ( сезони плюсових температур повітря). Згідно з розрахунками на теперішній час необхідно подавати у верхів’я русла Стара Саксагань близько 100л/с води.
І-ий варіант. Подача води по новому руслу в обхід кар’єра ЦГЗК стоку річки Саксагань в Стару Саксагань. Довжина русла, що з’єднує річку Саксагань зі Старою Саксаганню, складає близько 4 км, із них 1,3 км проходить підземним тунелем, а 2,7 км – відкритим каналом з шириною по дну – 2,0 м.
Прохід через існуючий відвал кар’єру і залізницю – тунелем із тюбінгів діаметром 3,0 м і загальною довжиною до 1,3 км, побудованим методом шахтної проходки. Орієнтовна вартість робіт за цим варіантом складає 28,2 млн. грн., у тому числі: будівництво тунелю – 19,5 млн. грн., земляні роботи відкритого русла – 8,7 млн. грн.
І-а варіант. Подача води по новому руслу в обхід кар’єру ЦГЗК стоку річки Саксагань в Стару Саксагань. Довжина русла, що з’єднує річку Саксагань зі Старою Саксаганню, складає близько 4 км.
Перехід через відвал ЦГЗК довжиною 1,0 км шляхом подачі води насосною станцією по технологічному водогону діаметром 400 мм.
Орієнтовна вартість робіт за цим варіантом складає 13, 64 млн. грн., у тому числі: будівництво тунелю під автодорогою та залізницею – 3,3 млн. грн., земляні роботи відкритого русла – 8,7 млн. грн., насосна станція перекачки – 0.6 млн. грн., технологічний водогін діаметром 400 мм – 1, 04 млн. грн.
ІІ варіант. На березі ріки Інгулець будується насосна станція витратою 100л/с та напором до 40 м. Довжина технологічного водогону – 4,4 км, діаметр умовного проходу – 400 мм, матеріал – поліетилен.
Орієнтовна вартість за цим варіантом складає 5, 2 млн. грн., у тому числі: насосна станція витратою 100л/с, напір - 40 м, - 0,60 млн. грн., технологічний водогін діаметром 400 мм – 4, 60 млн. грн..

Валерій ДЕРКАЧ, інженер-металург
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1095 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: