PP

     Середа, 17.04.2024, 00:45



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Квітень » 01

НА ПОЧАТКУ березня з ініціативи Криворізької міської організації партії «ВО «Свобода» відбулося пікетування приміщення міського управління УМВС України, а потім учасники протестної акції (близько трьох десятків чоловік) вирушили проспектом до приміщення міської прокуратури, де теж виставили пікет і провели мітинг. Приводом до такого заходу свободівців за участю активістів інших громадських організацій (у тому числі – Криворізького міського правозахисного товариства) послужила багатомісячна мовчанка з боку правоохоронців після вбивства дніпропетровського еколога Володимира ГОНЧАРЕНКА. На ній від Криворізького міського правозахисного товариства виступили Петро ЛИСЕНКО і Олександр ЧИЖИКОВ. Зокрема, полковник в запасі і чорнобилець Петро ЛИСЕНКО, згадуючи у своєму виступі літню протестну акцію на цьому ж місці, підкреслив наступне:
«Ми влітку просили вас і як л ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 4360 | Додав: pprosvita | Дата: 01.04.2013 | Коментарі (0)

Незважаючи на справжню зимову заметіль та пробки, в яких опинилось місто, церемонія відкриття та перший показ відбулись в умовах аншлагу. Місць у найбільшій залі київського Дому кіно вже традиційно не вистачило і частині глядачів довелось примоститись просто на підлозі у проходах. Церемонію відкриття вели Єгор СОБОЛЄВ та Марічка ПАДАЛКО, які представили конкурсні та позаконкурсні програми, а також новий ролик фестивалю, головними героями якого стали цього разу співробітники "Беркуту”. Щоправда у правозахисному відео міліція з народом і використовує щити для катання з сніжних гірок, що значно приємніше, ніж те, як це знаряддя використовують деякі співробітники цієї служби в реалі.
Несподіване "захоплення” самої Червоної зали Будинку кіно "співробітниками "Беркуту” та судовим виконавцем, що зачитав рішення судді Помідорова ... Читати далі »
Переглядів: 908 | Додав: pprosvita | Дата: 01.04.2013 | Коментарі (0)


Як було повідомлено в попередніх числах нашої газети, ми під цією рубрикою продовжуємо публікації на базі звернень громадян та інформаційних запитів до посадовців з метою інформування наших читачів про добросовісність і характер реагування з боку влади й визначення за результатами володаря так званої «антипремії» під назвою «Слуга мертвого слова», цього разу – до 9 березня 2014 року. У даній публікації, - щодо реагування на інформаційні запити кореспондента газети «Промінь Просвіти» Валентини КРИВДИ, яка є секретарем Криворізького міського правозахисного товариства. Всі вони пов’язані зі ставленням посадовців до пропагування й розвитку в місті державної мови.
Із самого початку інформую наших читачів пр ... Читати далі »
Переглядів: 839 | Додав: pprosvita | Дата: 01.04.2013 | Коментарі (0)

Живемо ми в такій країні, де, як не крути, а завжди можна знайти щілину для того, щоб використати Закон в не правовому руслі. Для прикладу, ситуація, що склалася з наданням дозвільних документів на видобуток корисних копалин ТОВ «Граніт Групп», взагалі перебуває поза межею здорового глузду. Так, п. 3 ст. 50 та п. 3 ст. 39 Закону України «Про екологічну експертизу» (надалі – Закон) наголошують, що «надання дозволів на спеціальне природокористування; фінансування та реалізація проектів і програм чи діяльності, які можуть негативно впливати на стан навколишнього природного середовища без позитивного висновку екологічної експертизи» є порушенням в галузі екологічної експертизи і «Реалізація проектів і програм чи діяльності без позитивних висновків державної екологічної експертизи забороняється».
Натомість ТОВ «Граніт Групп» отримало в 2007 році ліцензію ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 755 | Додав: pprosvita | Дата: 01.04.2013 | Коментарі (0)

Велич Тараса Григоровича Шевченка, як на мене, полягає в тому, що образи його творів, ідеї, думки, викладені в його творах, не втрачають актуальності і для прийдешніх поколінь. Його творчість за суспільною значимістю не можливо порівнювати з творчістю Олександра Пушкіна. Останній своїми творами підтримував царизм і колонізацію інших народів, демонізуючи повсталих, зображуючи їх варварами, як це, зокрема, стосується образу гетьмана Івана Мазепи в поемі «Полтава». 
Красномовними щодо своєї спрямованості є такі слова поета з поеми «Єретик»:
«Кругом неправда і неволя,
Народ замучений мовчить,
І на апостольськім престолі
Чернець годований сидить.
Людською кровію шинкує
І рай у найми віддає!..».
«Прозрійте, люди, день настав!
Розправте руки, змийте луду,
Прокиньтесь, чехи, будьте люди,
А не посмішище че ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА - ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬК | Переглядів: 857 | Додав: pprosvita | Дата: 01.04.2013 | Коментарі (0)

5 – 1710 р. – Бендери. Козаки, що пішли за Іваном МАЗЕПОЮ, обирають гетьманом ПилипаОРЛИКА. Конституція П.ОРЛИКА – договірні умови між гетьманом і козаками, де ставилася мета домогтися незалежної Української держави.
5-6 – 1917 р. – Київ. Український педагогічний з’їзд, в якому взяло участь 500 педагогів початкових, середніх та вищих навчальних закладів України. З’їзд висловився за українізацію освіти, утворив Головну українську шкільну раду.
5 – 1992 р. – Указом Президента України Чорноморський флот оголошено українським.
6 – 1865 р. – Петербург. Видання царським урядом „Тимчасових правил про пресу”. Проведення цензурної реформи.
6 – 1950 р. – Москва. Постанова Ради Міністрів СРСР (цілком таємна) про скасування строків заслання осіб, які були вислані на поселення протягом 1944-1949 рр. Згідно з постановою спецпоселенці вважалися засланими навічно.
8 – 1930 р. – Вихід на екрани кінотеатрів фільму Олександра ДОВЖЕНКА „Земля”. На Брюссельському кінофест ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 861 | Додав: pprosvita | Дата: 01.04.2013 | Коментарі (0)

Прем'єр Микола Азаров продовжує запевняти, що в справі Юлії Тимошенко немає політичного підґрунтя і її бездоказово у справі Щербаня не осудять.
Про це він сказав в інтерв'ю російському телеканалу "Мир".
"Ще раз підкреслюю: жоден суддя не наважиться визнати людину невинною при такій увазі світової громадськості, юридичної громадськості", - заявив він, коментуючи справу про вбивство Євгена Щербаня, де обвинувачення висунуто Тимошенко.
"У нас діє комісія спостерігачів від Європейського парламенту у складі колишнього президента Польщі Кваснєвського, колишнього голови Європарламенту Кокса. З ними приїжджають зазвичай значна кількість юристів. Вони вивчають всі ці матеріали. Ну хто в таких умовах зважився б, скажімо, йти на якусь підміну понять або незаконне прийняття рішень?", - запитав Азаров.
Прем'єр довго переказував також історію про свій німецький суд з Тимошенко. Азаров розповів, що півроку тому під час інтерв'ю передав кореспонденту німецького телеканалу A ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 681 | Додав: pprosvita | Дата: 01.04.2013 | Коментарі (0)

Я – трохи колюча, тривожна, сумна,
Проте не суди мене строго, коханий.
Коли я вмирала – цей світ не впізнав
Ні вірша мого, ні розлуки, ні рани.

Зарано побачила зірку в імлі.
Зарано взяла спрагле небо на плечі.
А в небі летіли сумні журавлі.
Вони – безумовно – поетів предтечі.

Болить моє серце. Одвіку – болить!
Хтось може назвати цей біль декадансом.
Мене всі печалі Вкраїни знайшли.
За мною не тужать світанки Провансу.

Люблю – не на жарт. Не на день. Не в кредит.
Люблю – бо замкнулося коло вогненне.
Хтось милому скаже: «Розлюбиш – іди».
А в мене вся кров почорніє у венах,

Якщо ти розлюбиш. Тому зрозумій –
Я кожної миті зітхаю тобою,
Радію – тобою. Молюся: «Ти мій».
В ім’я наших істин борюся з юрбою.

Не вір, що тебе зрозуміють пажі.
Не думай, що зможе любить одаліска.
Я – рідна тобі. А вони всі – чужі.
... Читати далі »
Переглядів: 730 | Додав: pprosvita | Дата: 01.04.2013 | Коментарі (0)



Перлини істин, що лежать на дні…
Чи вони знають про свою безцінність?
Поезія. Чи є вона, чи ні?
Чому поети все життя в горінні?

Це ви, поети, - шукачі перлин,
Ловці і вловлені в свої і Божі сіті.
В собі несете вічний часу плин.
Крізь радощі і біль на осуд світу.

Поезія – то втеча в кращі дні?
Чи, може, згуба й забуття прозріння?
Про це спитайте в квітів навесні,
В росинки, що несе в собі проміння.

Спитайте також у вогню, в землі,
У тих, що наче доля, невмолимі,
В зерняти, що поховано в ріллі
І проросло, щоб завтра жити й нині.

Поезія, то що ж ти є в мені:
Одвічни ... Читати далі »
Переглядів: 831 | Додав: pprosvita | Дата: 01.04.2013 | Коментарі (0)



ШЕВЧЕНКОВІ …
Понад хвилями Дніпровими,
Понад галасом сторіч,
Над полями, над дібровами,
Королівством «День і Ніч»
Розгортає думка крила
І летить крізь час по світі,
Бо нема такої сили,
Щоб могла ту міць спинити,
Що в Шевченкових віршах
Рве кайдани забуття,
Бережно трима в руках,
Мов метелика, життя!
Не слова пусті, а душу
Заповів Кобзар Вкраїні,
До свободи духу рушив,
До глибин, що є в людині,
Щоб вінчалася Свобода
Із любов’ю до Життя,
Щоб любов до свого роду
Шлях проклала з забуття …

РІДНІ ОЧІ
Минали дні, минали ночі,
І світ навколо ріс з ... Читати далі »
Переглядів: 805 | Додав: pprosvita | Дата: 01.04.2013 | Коментарі (0)

ЕЛЕКТРОПОТЯГ збавив швидкість, загальмував і завмер на місці. Станція Надвірна. Важко переступаючи під тягарем прожитих років, східцями другого вагону обережно сходив літній чоловік з посивілими скронями, а його погляд застряв десь далеко вгорі: «Боже мій! Карпати мої, рідні! Карпати …» - прошепотіли його тремтячі губи, а очі наповнилися сльозами. Йому здалося, що зустрів щось близьке, рідне і в той же час далеке знайоме.
Поспішаючи підійшов до підніжжя гір, присів на вимитий дощем і вітром камінь. Хотілося як можна ближче притулитися до рідної землі, як до рідної матері. Цей куточок землі силою відібрали у нього з самого дитинства, до якого він повернувся майже через півстоліття.
Карпати … Як їх не любити? Вони ж відрізняються від усіх інших гір! Зелені схили, спокійний ритм змінюючих один одного хребтів і покатих вершин … А в озерцях, як у дзеркальцях, відбиваються ряди гостроверхих смерек. Особливо вони привітні в білих шатах пухнастого снігу.
Перед очима Михайл ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 717 | Додав: pprosvita | Дата: 01.04.2013 | Коментарі (0)