PP

     Вівторок, 19.03.2024, 11:34



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Лютий » 16 » Коли покарають «тітушок» за побиття дніпропетровських журналістів?
14:33
Коли покарають «тітушок» за побиття дніпропетровських журналістів?
Більше, ніж рік тому у Дніпропетровську під час розгону активістів Майдану особливо кричущим були випадки нападів на журналістів. Представникам ЗМІ і просто «за компанію» перепадало від палиць, криги та каміння, що летіли в бік мітингувальників. Здійснювалися на них і цілеспрямовані напади – відбирали та били техніку, навіть стріляли у знімальну групу одного з телеканалів. Хто стоїть за цими нападами – досі відкрите питання. Хоча прокуратура заявила про гучне затримання організатора цих «тітушок».
Розслідування подій 26 січня 2014 року тісно перепліталося із пристрастями довкола керівництва обласної прокуратури. Нова регіональна влада була дуже невдоволена роботою екс-прокурора Дніпропетровщини Романа ФЕДИКА. Попри численні зібрання громадських активістів, нібито відкритий діалог та заклик до громадян упізнавати по фото зловмисників, котрі били мирних людей та журналістів, майже за рік розслідування не зсунулося з мертвої точки. Лише влітку трьом особам винесли обвинувальний вирок – за статтями про масові заворушення, а також - перешкоджання діяльності журналістів. Їм присудили штрафи у розмірі 850 гривень – мінімальне можливе покарання за статтею 171.
21 січня новий прокурор області Валерій РОМАНОВ заявив про затримання підозрюваного в організації дій «тітушок» і побитті журналістів зокрема. Що виглядає дещо дивно: адже інциденти з журналістами відбувалися в різний час, з різними групами, в різних місцях – тобто не виглядали організованими. А 27 січня в прокуратурі повідомили про звільнення прокурора, котрий раніше вів провадження по подіях 26 січня.
Як повідомляв ІМІ, 26 січня 2014 року під час масових зібрань біля Дніпропетровської ОДА внаслідок дій співробітників міліції та людей у цивільному постраждали працівники засобів масової інформації: журналіст 34-го каналу Наталя СВЄТЛОВА (побита дерев'яними палицями), оператори 34-го каналу Сергій КОЧЕТ (поранення у спину з травматичної зброї) і Даніїл ПЕТЕРІМОВ (травма руки), відеооператор телеканалу ICTV Денис СИНЄГІН (травма голови, пошкоджено камеру), кореспондент газети «Вести» Ярослав МАРКІН (розбито ноутбук та викрадено модем), власний кореспондент газети «Урядовий кур'єр» та радіо «Ера» Наталя БІЛОВИЦЬКА (невідомі вилучили фотоапарат і флешку, пошкоджені особисті речі), оператор 11-го каналу Сергій ГОНЧАР (вщент розбито відеокамеру).
Рік по тому журналісти із втомою згадують про ті події та не надто охоче коментують хід розслідування. Регіональний представник ІМІ розпитав у постраждалих тоді працівників ЗМІ про те, на якому етапі перебуває розслідування та як вони ставляться до ефективності з його проведення й новини про затримання організатора.
Наталія БІЛОВИЦЬКА, регіональний кореспондент газети «Урядовий кур’єр», наголошує, що справу неодноразово передавали по різних інстанціях у міліції. Останній раз давала покази ще минулого року. При чому, каже, що доводилося повторювати те саме, що уже повідомляла іншим слідчим. Після того, як у протоколі побачила неточності, не стала його підписувати, і більше, каже, до неї правоохоронці не зверталися. «Останнього разу викликали знову у міську на додаткове опитування. У зв’язку з чим, - внятних пояснень не надали. Сказали лише, що за вказівкою міського прокурора. У прокуратуру мене викликали по справі 26 січня, де я не потерпіла, а свідок. Яке може бути враження від розслідування? Зрозуміло, що правоохоронцям треба опрацювати багато матеріалів і допитати багато людей. Але як може міліція проводити розслідування сама проти себе? Враження, що розслідування ходить по колу і затягується», - зазначає Наталя. Про затримання імовірного організатора вона додає: «Добре, що хоч когось затримали, але цього недостатньо, адже деякі справжні організатори не тільки вільно гуляють, а й відкрито працюють в органах влади».
Для довідки: активісти Майдану ключовими організаторами називають чинного голову Дніпропетровської обласної ради Євгена УДОДА, народного депутата Олександра ВІЛКУЛА. Першим заступником міського голови Дніпропетровська нещодавно призначений Анатолій КРУПСЬКИЙ. 26 січня він вів переговори із майданівцями і запевняв, що «тітушок» у будівлі ОДА немає, проте після цього напади не припинялися.
Денис СИНЄГІН, оператор каналу ICTV (постраждала не лише камера, а й сам оператор. У ного кілька разів влучали чи то шматком криги, чи то цеглиною. Проте постраждалим себе не вважає. Наголошує, що не впевнений, чи то умисно в нього цілилися, чи то випадково «попав під роздачу»). «Хто зараз займається розслідуванням, я не знаю. Я просив слідчого, щоби мене не визнавали постраждалим: насамперед, - тому, що мені та камері особливих збитків нанесено не було. За медичною допомогою я не звертався, кришку камери замінили за кілька днів», - розповів Денис. Він повідомив, що саме розслідування на нього справило добре враження, його покази зафіксували, тиску не чинили. До інформації про затримання імовірного організатора тітушок Денис СИНЄГІН ставиться стримано: «Адже за ходом слідства не стежив, майже всі були в масках, тому мені важко казати…».
Сергій КОЧЕТ, оператор«34 каналу (26 січня на їхню знімальну групу напали невідомі, Сергій отримав від них ушкодження з травматичної зброї. За слідством стежить і останнього разу був у міськуправління міліції – справа й нині там – вже у новому році). Сергій розповів: «Ця справа передавалася через багато інстанцій. Запитання одні й ті самі, повторюються. Я буквально на 15-20 хвилин заходжу, кажу, що все, що міг сказати, уже сказав, відеозйомка місця події проведена, всі речі, які були на мені, вилучені. З новими обставинами мене не знайомили. Не хочу давати оцінку: чи розслідують і як розслідують. Мені, звісно, ходити задоволення не приносить, м’яко кажучи. Чи просунулося розслідування, – невідомо. Єдине, був на прес-конференції прокурора – нібито затримали одного із організаторів. Яка його роль, яка доказова база, чи впізнаю я його, чи бачив під час зйомки? – таких запитань ніхто не задає».

Зоя КРАСОВСЬКА,
сайт «Дніпроград», 30 січня 2015 року.
Переглядів: 604 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: