PP

     Вівторок, 19.03.2024, 04:20



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Лютий » 16 » Як не тепер, тоді коли?..
14:07
Як не тепер, тоді коли?..

Прем’єр-міністр польського уряду Ева КОПАЧ 19 січня цього року прибула до Києва. Візит відбувся в дуже важливому моменті, оскільки політична ситуація в обох сусідніх країнах ускладнюється. На українському Донбасі – «гаряче», перемир’я швидкими темпами перетворюється у пряму війну, що з антитерористичною операцією не має нічого спільного. Україна сьогодні без чергових траншів кредиту від Міжнародного валютного фонду може стати на межі банкрутства.
У Польщі уряд під керуванням прем’єр-міністр Еви КОПАЧ ще не встиг погасити страйку силезьких шахтарів, як лідер профспілки «Солідарність» оголошує підготовку до наступного, тепер уже загальнопольського страйку. До того, останнім часом на лінії Варшава – Київ з’являлися різні непорозуміння.
У Варшаві політичні кола не можуть змиритися з відстороненням Польщі від переговорів у «нормандському форматі» (з участю Німеччини, Франції, України та Росії).
У свою чергу, лідери України не приховують розчарування тим, що Польща та інші країни НАТО не поспішають надати Україні воєнну техніку наступального характеру. Президент України Петро ПОРОШЕНКО своєю політичною активністю як в Брюсселі, так і у Варшаві згладжував (як міг) «гострі кути», особливо з історії Польщі та України. Варто тут згадати його блискучий виступ у сеймі Польщі 17 грудня минулого року. Однак на урядовому рівні в польсько-українських відносинах не було вирішального зрушення.
Києву потрібні комплексні зміни, тому до складу делеґації прем’єрки Еви КОПАЧ увійшли ряд міністрів, зокрема, - міністр з європейських питань, голова Найвищої контрольної палати (пол. – NIK), шеф Центрального антикорупційного бюро (пол. – CBA). Крім економіки, боротьба з корупцією та самоврядна реформа має ключове значення для України, бо сьогодні влада там централізована. Останнім часом Україна дуже змінилася. До влади прийшли прозахідні сили, що обрали проєвропейський напрямок політики. Варшава хоче поділитися з Україною своїм досвідом більш як 20-літнього впроваджування реформ державного устрою. Шеф центрального антикорупційного бюро Павел ВОЙТУНІК вважає, шо Україна в боротьбі з корупцією зробила тільки перший крок, а ситуація там така, якою вона була в Польщі у 70–80-ті роки.
Натомість міністр освіти Польщі Йоанна КЛЮЗІК-РОСТКОВСЬКА, інформуючи про результати візиту до Києва, сказала, що визначено шляхи намірів співпраці двох країн. Одним з елементів співпраці має бути оснащення підручниками українських вчителів у Польщі та польських – в Україні. Для цього створено спільну комісію, яка займеться справами української національної меншини в Польщі та польської – в Україні. Сторони обмінялися думкою щодо реформування науки, зокрема, - системи фінансування наукових досліджень в Україні, та приділили увагу міжнародним проектам обміну студентами і викладачами. Сторони обговорили процес реалізації стипендіальної програми «Польський Еразмус для України». Зокрема, міністр науки і вищого шкільництва Лена КОЛЯРСЬКА-БОБІНСЬКА зазначила, що в рамках програми «Еразмус» тепер у польських університетах успішно навчається 79 студентів з України. Натомість у міністерстві розглядають заявки від українських студентів на другий етап програми. Планується, що 450 українських студентів та аспірантів розпочнуть навчання ув Польщі вже з лютого 2015 року.
Як повідомила міністр, польська сторона у жовтні також виділить 60 стипендій викладачам українських університетів для обміну професійним досвідом з польськими колеґами. Л. КОЛЯРСЬКА-БОБІНСЬКА зазначила, що підтримка та сприяння реформам, надання допомоги – це мета співпраці з боку польської сторони, а також запевнила у підтримці України на європейській арені.
Під час зустрічі міністра освіти і науки України Сергія КВІТА з міністром національної освіти Польщі Й. КЛЮЗІК-РОСТКОВСЬКОЮ обговорено питання реформи загальної середньої освіти в Україні та досвід польської сторони у цій сфері. С. КВІТ зазначив, що згодом на громадське обговорення буде винесено два законопроекти «Про освіту» та «Про професійно-технічну освіту», тому для міністерства важливий досвід польських реформ у цих галузях, особливо, зважаючи на курс децентралізації в країні. У рамках зустрічі підписано угоду про співробітництво в галузі освіти між Міністерством освіти і науки України та Міністерством національної освіти Польщі. Відповідно до угоди відбуватиметься обмін викладачами та вихователями дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів із України та Польщі, а також буде продовжувана співпраця в рамках спільної Українсько-польської комісії експертів з питань удосконалення змісту шкільних підручників з історії та географії обох країн.
Для нашої громади велике значення мають слова з договору обох освітніх відомств: «Сторони будуть співпрацювати за принципом взаємності і рівності, звертаючи особливу увагу на такі питання: запевнення національним меншинам(…) умов для навчання рідної мови(…) в садках, загальноосвітніх закладах і позашкільних одиницях, у тому в культурно-освітниіх центрах, які ведуть громадські організації (…).(Договір між Міністерством національної освіти Польщі та Міністерством освіти і науки України).
А міністр культури та національної спадщини Польщі Малґожата ОМІЛЯНОВСЬКА поінформувала про ряд польсько-українських проектів. Це, зокрема, проект «Схід культури», в якому співдіють країни Східного партнерства ЄС. Міністр назвала ще проект співробітництва Львова та Вроцлава. Обговорено також справи збереження історичної спадщини обох народів. Міністр культури України Вячеслав КИРИЛЕНКО планує в лютому продовжувати переговори у Варшаві.
Тепер про економіку. Можна вважати, що це головна тема і з неї належало б почати розмову. Невже відстань з Варшави до Києва треба відмірювати 100 мільйонами євро, які Польща збирається позичити Україні? Тут слід згадати про угоду, яку підписали представники польської компанії «Gaz-System» та української «Нафтогаз України» про будівництво газопроводу. Прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК у зв’язку з цим сказав, що йдеться не про реверсне постачання газу, а про доступ України до газу на LNG­терміналах, які працюють на території Литви (Клайпеда) і Польщі (Свиноустя), також про доступ до німецького газового ринку.Таким чином, в Україну з ЄС могло б надходити 10 мільярдів кубічних метрів газу. Сторони обговорили й питання купівлі польського вугілля та переоснащення українських теплоелектростанцій так, щоб можна було їх ним опалювати. Прем’єр Ева КОПАЧ поінформувала про рішення призначити уповноваженого польського уряду з координації реформ, які проводяться в Україні.

Український тижневик у Польщі «Наше слово», число 5, 1 лютого 2015 року
http://www.nasze-slowo.pl/

Переглядів: 646 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: