PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 10:50



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Липень » 15


1. 25 червня поточного року відбулося засідання Громадської екологічної ради при Дніпропетровській облдержадміністрації. Серед інших розглядалися питання перспектив розвитку природоохоронних територій і покращення стану навколишнього природного середовища області, проблем і перспектив Каховського водосховища в розрізі адаптації законодавства України до законодавчої бази ЄС згідно Угоди про асоціацію від 27.06.2014 р., стану утримання громадських вбиралень і перебування безпритульних тварин, а також створення реєстру дерев-пам'яток м. Дніпропетровська, що мають природно-історичну, меморіальну та естетичну цінність. Для підсилення результативності роботи комісій екологічної ради вирішено активніше долуч ... Читати далі »
Переглядів: 700 | Додав: pprosvita | Дата: 15.07.2015 | Коментарі (0)

Корупція була і в СРСР. Даремно українські комуністи й близькі до них прогресивні соціалісти намагалися переконувати нас у зворотньому. Навіть у таких грізних органах, як МВС і КДБ. Наведу один цілком типовий приклад. У 70-ті роки минулого століття в таборі для особливо небезпечних державних злочинців ВС 389/35 сидів свої 15 років колишній матрос Михайло ВИНДИШ. Був він у місцевого «кума» агентом. Доносив, іншими словами. Доносив на нас, «страшних» антирадянщиків і буржуазних націоналістів, котрі були об’єктом високої міжнародної уваги. Так от, одного разу «кум» викликав Мішу і попросив дати йому розписку, що він, «джерело» ВИНДИШ, цього дня цього року отримав від свого «кума» продукти харчування на суму в 10 рублів. Міша все написав... але продукти не отримав. «Кум», якось недобре ... Читати далі »

Переглядів: 634 | Додав: pprosvita | Дата: 15.07.2015 | Коментарі (0)

У Верховній Раді створили тимчасову слідчу комісію щодо розслідування подій у Мукачеві на Закарпатті. За відповідний проект постанови проголосували 287 народних депутатів при мінімально необхідних 226. «Я отримав подання від п’яти фракцій щодо утворення ТСК. Вони всі надали своїх представників», – оголосив спікер Верховної Ради Володимир Гройсман.
До слідчої комісії за поданням фракцій повинні ввійти: від «Блоку Петра Порошенка» – Микола Паламарчук (голова комісії), Валерій Пацкан, Андрій Антонищак, Сергій Каплін, Іван Мельничук, від «Народного фронту» – Андрій Тетерук, Антон Геращенко, Валерій Лунченко, від «Опозиційного блоку» Михайло Папієв, від «Самопомочі» Тарас Пастух, Павло Костенко, від «Радикальної партії» Ігор Мосійчук, а від «Батьківщини» Іван Крулько. Група «Воля народу» запропонувала Юрія Шаповалова, а група «Відродження» – Дмитра Святаша. Крім того, Володимир Гройсман доручив долучити до складу ТСК і позафракційних депутатів, якщо вони висловлять таке бажання.
... Читати далі »
Переглядів: 510 | Додав: pprosvita | Дата: 15.07.2015 | Коментарі (0)

Апеляційний суд Дніпропетровської області в Кривому Розі на відкритому судовому засіданні 9 червня цього року визнав справедливим рішення Тернівського районного суду міста Кривого Рогу з подання Наталії ГОРОБЕЦЬ до ПАТ “Північний гірничо-збагачувальний комбінат” про визнання незаконними заходів дисциплінарного стягнення та їх скасування. Подання підприємства про скасування цього рішення Тернівського районного суду відхилене, а саме рішення залишене в силі діючого.
Наймана працівниця оскаржувала дії свого роботодавця ПАТ “Північний ГЗК” з притягнення її до відповідальності — оголошенню догани й позбавленню премії. Покарали Наталію ГООБЕЦЬ (як і її напарницю Наталію КАРАЧОВУ) за те, що вони, працюючи дозувальницями і контролюючи рух конвеєрної стрічки, відійшли на п'ять метрів від конвеєра і зайшли до кімнати короткочасного відпочинку , щоб там зігрітися (бо працювали в нічну зміну під час холодної дощової погоди).
За логікою начальників і юриста підприємства, пятихвилинне ... Читати далі »
Переглядів: 608 | Додав: pprosvita | Дата: 15.07.2015 | Коментарі (0)

В українському інформаційному просторі простежується зменшення наявності продукту державною мовою. Про це йдеться в моніторингу, який провів рух добровольців «Простір свободи» для визначення мовної ситуації в Україні. Говорячи про мову на охопленому конфліктом сході України, опитані переселенці із Донбасу кажуть: мовне питання не стало першопричиною подій на Сході. І хоча ті, хто пристав до лав бойовиків з угруповань «ДНР» і «ЛНР» – здебільшого російськомовні, проти України вони воюють аж ніяк не через мову.
Війна і окупація частини території України – наслідок того, що понад двадцять років країна фактично не опиралась русифікації. За словами співкоординатора руху «Простір свободи» Тараса ШАМАЙДИ, порівняно з минулими роками, зменшилася частка україномовних газет та журналів. Крім того, російська мова продовжує домінувати в національному теле- і радіоефірі. У прайм-таймі восьми найрейтинговіших телеканалів частка російської мови в ефірі становить 44%, тоді як української – 30. « ... Читати далі »
Переглядів: 601 | Додав: pprosvita | Дата: 15.07.2015 | Коментарі (0)

У 237 українських школах більше десятка випускників не здали ЗНО з української мови та літератури Такі результати дослідження, проведеного Українським центром оцінювання якості освіти. За словами директора центру Ігоря ЛІКАРЧУКА, добірку вирішили зробити саме за тестуванням з мови та літератури, оскільки з цього року воно є обов’язковим для усіх випускників.
Зовнішнє незалежне оцінювання з української мови необхідне для вступу у будь-який український виш. Тому учні, які не перейшли пороговий бал, студентами стати не зможуть. Абсолютним лідером з кількості тих, хто «провалив» ЗНО, стала Дубівська загальноосвітня школа, що у Тячівському районі Закарпатської області. У ній таких учнів аж 51 — серед 115 цьогорічних випускників. Якщо розглядати співвідношення кількості студентів, які не здали, до загальної кількості, то лідирує знову Закарпаття. Найбільш плачевна ситуація у Гатянській загальноосвітній школі, що у Берегівському районі, де з 18 учнів здали тест лише троє, у Шаланківськ ... Читати далі »
Переглядів: 764 | Додав: pprosvita | Дата: 15.07.2015 | Коментарі (0)

Соромно за місто. Бо за величезного промислового потенціалу дороги швидше нагадують сільські, але ще більше розбиті. А про якість тротуарів краще й не згадувати. Та не тільки в цьому, так би мовити, негаразди. Вони проглядаються й у всьому іншому. Варто тільки звернути увагу й замислитися над тим, що відбувається насправді, а як мало б бути, якщо враховувати потенціал центру гірничо-металургійного комлексу України і міста, яке поступається за площею лише самій столиці…


НАВІЩО НАМ ПЛАКАТНО-ЕКРАННІ СТВОРІННЯ?
Не буду називати їхніх прізвищ, аби зайвий раз не піарити цих знахабнілих посадовців. Бо вони, шановні криворіжці, уже мало не живуть з вами разом у ваших помешканнях, оскільки місцеві телеканали з дня у день тільки й розповідають про їхні ніби здобутки. Натомість вам (крім випадків суто сенсац ... Читати далі »

Переглядів: 705 | Додав: pprosvita | Дата: 15.07.2015 | Коментарі (0)

Перший в історії українcько-американський інвестиційний форум відкрився у понеділок у Вашингтоні. Очільники великого та середнього бізнесу у США, які вже присутні в Україні або зацікавлені почати бізнес, мають можливість на цьому заході особисто поспілкуватися з представниками українського уряду. Конференц-зала Торгової палати США забита. Здебільшого американські бізнесмени прийшли послухати програму реформування українського уряду. Промова прем’єра Арсенія Яценюка кілька разів обривалась оплесками. Арсеній Яценюк запевнив американців, що реформи в Україні відбудуться, незважаючи ні на війну, ні на державні борги. А для цього, каже він, треба інвестиції. Бажано, американські.

Ми не просто говоримо, ми робимо, - переконує інвесторів міністр фінансів України Наталія Яресько: «Наше бачення, яким чином привабити інвесторів, це розробити фіскальну та регуляторну політику, яка б приваблювала нових інвесторів. Вона матиме дві основи - фінансову стабільність та широкий спектр рефо ... Читати далі »
Переглядів: 674 | Додав: pprosvita | Дата: 15.07.2015 | Коментарі (0)

Росія після загарбання українського Криму озброїла російських терористів-мешканців України, давши їм зброю, щоб загарбати ще й Донецьку та Луганську області. Росія постійно посилає танки, гармати та інше озброєння і вояків і безсоромно бреше світові устами Володимира ПУТІНА та С.ЛАВРОВА, що вони висилають лише гуманітарну допомогу російсько-мовному населенню, яке переслідується українською владою, а в Україні ніяких російських військ немає.
Де набралося так багато росіян в Україні, які хочуть другу державну мову? В 1933 році Москва штучно створеним голодом виморила понад 10 мільйонів українців, а на їх місце присилаола росіян, яким дано керівні позиці. В Крим, на місце виселених в сибірський край татар, направляли героїв Совєтського Союзу – росіян, які мали повні груди орденів і їххали зі своїми родинами напенсію, як на курорти.
На підтримку українського війська та на лікування поранених вояків, що ставлять опір окупантам, населення багатьох міст України подає допомогу. А ... Читати далі »
Переглядів: 646 | Додав: pprosvita | Дата: 15.07.2015 | Коментарі (0)

СТАЛІНОВЕ вихваляння росіян перед іншими народами дало велике відживлення для великодержавницьких націоналістичних кіл російського імперіалізму як в СССР, так і поза його кордонами. Останні 35 років російських націоналістів нічому іншому не навчили, і вони ще настирливіше домагаються лише одного — берегти і зміцнювати неподільну велику Російську імперію. Ще так недавно ми були свідками широкого імперського еміграційного руху серед росіян за повернення до СССР в колах російської еміграції з 1917-1920 pp., особливо в Европі. І хоч цей рух за безпосередню творчу участь в будівництві змодернізованої Російської імперії зустрів законний спротив з боку західно-европейських урядів і примушений тепер іти на спад, та відгук цього продовжується й тепер в непослабленій активності імперських журналістичних кіл, а все це разом показує, що розрахунок кремлівського «вождя» не був помилковим і дає відповідні наслідки.
Досконалим зразком завершення політичних шукань представників такої російської ... Читати далі »
Переглядів: 649 | Додав: pprosvita | Дата: 15.07.2015 | Коментарі (0)

Нещодавно в Кривому Розі на базі центральної міської бібліотеки для дорослих відбувся незвичний семінар. Бо на ньому в центрі уваги були проблеми незрячих людей, а до організації всього проекту в цілому, в рамках якого проходив цей семінар, долучилася Швеція, одна з набільш благополучних за рівнем життя країн Європи. Та й сама назва його була не дуже звичною як для непідготовленого учасника: «Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з вадами зору: перша українська дейзі-бібліотека». Як виявилося згодом, основний зміст крився у словосполученні «українська дейзі-книга».
«DAISU» («дейзі») - це словоскорочення наступного поняття (англійською): Digital Accessible Information System, яке в перекладі на українську означає «цифрові доступні інформаційні системи». Тобто, по-іншому, це ... Читати далі »

Переглядів: 516 | Додав: pprosvita | Дата: 15.07.2015 | Коментарі (0)

Футбольний журнал FourFourTwo склав список 50 кращих тренерів світу, куди потрапили і представники українського чемпіонату.
Поки що видання опублікувало місця з 50-го по 31-тобто Саме тут осіли наставник «Дніпра» Мирон МАРКЕВИЧ, який зайняв 38 місце, і тренер «Динамо» Сергій РЕБРОВ, який осів на 33 позиції.
Нагадаємо, після приходу РЕБРОВА в «Динамо» команда двічі виграла Кубок і повернула в Київ чемпіонські медалі. А Мирон МАРКЕВИЧ зумів вивести «Дніпро» в історичний фінал Ліги Європи.
При цьому за 5-бальною системою дніпропетровський тренер має оцінки "4" за вміння використовувати потенціал гравців та вдалі заміни. Щодо видовищності гри команди та трансферної активності оцінки не такі оптимістичні.

Іван МУРАХА, сайт «Дніпроград», 14 липня 2015 року
Переглядів: 414 | Додав: pprosvita | Дата: 15.07.2015 | Коментарі (0)

Ми продовжуємо публікувати матеріали з довідника у вигляді брошури під назвою «Криворіжжя: календар пам’ятних дат і подій на 2015 рік».
У передмові до цього видання укладач довідника Ірина СТЕБЛИНА, провідний працівник Кривоорізького історико-краєзнавчого музею, зокрема, зазначає наступне: «За останні десятиліття до наукового обігу місцевими краєзнавцями введено велику кількість невідомих історичних фактів. Проте левова частка їх опублікована в малотиражних і спеціалізованих виданнях, не завжди доступних широкому читацькому загалу.
Хронологічний матеріал скомпоновано за принципом календаря, дати подаються за роками, кратними п’яти. Не досить точно датовані події вміщено наприкінці хронологічного ряду, який стосується відповідного місяця або року. Події, що сталися одночасно, подаються під однією датою за алфавітним принципом… Усі дані подані за джерелами, які були в наявності в укладача, що допускає можливі неточності. При виявленні помилок у датах просимо з поправками зв ... Читати далі »
Переглядів: 535 | Додав: pprosvita | Дата: 15.07.2015 | Коментарі (0)