PP

     Четвер, 28.03.2024, 10:35



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Жовтень » 07
1- 1665 р. – Петро ДОРОШЕНКО обраний гетьманом Правобережної України.
1- 1727 р. – Данило АПОСТОЛ обраний гетьманом Лівобережної України.
1-17- 1990 р.- Київ. Голодування студентів, які вимагали відставки Голови Ради Міністрів УРСР, відмови уряду республіки від підписання Союзного договору, передачі місцевим органам влади майна КПРС та ВЛКСМ на території України, відбування юнаками України військової служби за межами республіки лише на добровільних засадах, перевиборів Верховної Ради УРСР.
2- 1906 р. (за новим стилем) – народився Іван БАГРЯНИЙ (ЛОЗОВ’ЯГІН), видатний український письменник, публіцист і громадсько-політичний діяч, удостоєний у 1992 році Державної премії України імені Тараса Шевченка за романи „Сад Гетсиманський” і „Тигролови” (посмертно).
3- 1078 р.- Загибель ІЗЯСЛАВА, прихід на київський княжий стіл Всеволода Ярославича (князював до 1093 р.)
3- 1930 р. – померла українська письменниця Олена ПЧІЛКА.
3-6- 1917 р.- в Чигирині відбу ... Читати далі »
Переглядів: 1000 | Додав: pprosvita | Дата: 07.10.2012 | Коментарі (0)

Днями представники Національного реєстру рекордів України та Книги рекордів України зафіксували новий рекорд - найбільший в країні орнаментальний розпис ручної роботи. Цей яскравий калиново-квітковий фриз довжиною 120 метрів та шириною 80 см прикрасив паркан у центрі селища Петриківка Дніпропетровської області. Загальна площа розпису складає 96 квадратних метрів. Для його оформлення було використано тридцять кілограмів емалевої фарби десяти кольорів.
Орнамент виконаний за ескізом та під керівництвом 13 народних майстрів Петриківського розпису. Крім народних майстрів, робота над проектом об'єднала 30 професійних митців та 127 вихованців Петриківського будинку дитячої творчості, учнів Петриківської художньої школи та студентів спеціалізованого ПТУ № 79.
За словами майстрів, малюнок рекордної орнаменталь ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1283 | Додав: pprosvita | Дата: 07.10.2012 | Коментарі (0)

Голландський хор імені Миколи ЛИСЕНКА з міста ню-Вейген 16 вересня (в рік свого 15-ліття) виступив з цілим концертом на криворізькій сцені: у місцевому музичному училищі. А приїхав він сюди за ініціативою голови міста Долини Володимира ГАРАЗДИ, згоду ж на виступ у Кривому Розі дав міський голова Юрій ВІЛКУЛ. Прибув до нас хор під керівництвом четвертого за п’ятнадцятиліття диригента Анни АЗЕРНІКОВОЇ. Презентував же цей хор на сцені знаний у всьому світі бандурист, співак і громадський діяч Володимир Луців, який уже шість десятиліть проживає в далекому від нас Лондоні.У цій насиченій концертній програмі того дня виступив і віртуоз-цимбаліст зі Словаччини Михайло ЗАХАРІЯ Більш детальне знайомство з ними на сторінках газети очікується в наступних числах «Променя Просвіти», а сьогодні – лише коротенький фоторепортаж та деякі з ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 869 | Додав: pprosvita | Дата: 07.10.2012 | Коментарі (0)

Високий потенціал України і низький рівень життя українців — сполучення протиістотне, об'єктивних причин якого годі й шукати. Їх і не шукають, громадська думка одностайна — винна влада. Далі думка двоїться: чи то влада тупа, чи то злочинна?
Перша версія суто емоційна, бо кому ж не ясно, що опанувати владу дурням не під силу. На спадкових монархах природа часом відпочиває, з іншими вождями таке теж трапляється. Та щоб дурні ходили у владі косяками? Вибачайте. Що можновладці глузують над законом — секрет полішинелю. Але й те, що їх ваблять злочини заради злочинів — теж не факт. Все гранично прозаїчно: якнайдовше тримати владу і якнайбільше отримати від неї. Під це егоїстичне бажання й розбудувала державу егоїстична влада. Перший президент описав стан речей мудрувато: "Маємо те, що маємо", четвертий може звітувати чітко: "Маємо те, що хочемо". 150 років тому поет Нєкрасов на 150-ти сторінках шукав, кому на Русі жити добре? В сучасній Україні для відповіді не потрібно й двох слів, д ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 703 | Додав: pprosvita | Дата: 07.10.2012 | Коментарі (0)

Серед аутсайдерів з оплати праці в «Метінвесті» — Маріупольский металургійний комбінат імені Ілліча. Середній річний фонд оплати праці на одного працюючого в групі «Метінвест» в 2012 році складе 12 555 доларів. Про це пишуть ЗМІ.
Лідерами з розміру середнього річного фонду оплати праці на одного працюючого в рамках «Метінвесту» є швейцарська компанія Metinvest International SA (211 347 доларів), американська вуглевидобувна компанія United Coal Company (132 613 доларів) і український головний офіс групи — «Метінвест Холдінг» (65 656 доларів). Для прикладу: аналогічний показник з гірничовидобувного дивізіону «Метінвесту», куда входять лише українські активи групи, складає 10 831 доллар.
Серед аутсайдерів з оплати праці в «Метінвесті» — Маріупольский металургійний комбінат імені Ілліча (8 952 долари), Комсомольське рудоуправління (8 340 доларів) і «Донецьккокс» (8 131 долар).. Контрольный пакет «Метінвесту» (71,25%) належить Ринату АХМЕТОВУ.

Єва ЛІОНОВА,.. 16 в ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 735 | Додав: pprosvita | Дата: 07.10.2012 | Коментарі (0)

Росія хоче знищити українську мову, щоб знищити Українську державу, а українська влада, на переконання патріарха Філарета, «з різних міркувань» йде на поступки Росії. Захищаючи свою державу, українці, «в першу чергу повинні говорити рідною мовою самі і виховувати відповідно дітей». «Дивно, що нам в ХХІ сторіччі доводиться захищати свою рідну мову», — сказав він і додав, що кожен українець повинен захищати мову, таким чином, захищаючи Україну, її незалежність і культуру.
Відповідаючи на запитання, як саме українці повинні захищати свою мову, предстоятель Української православної церкви Київського патріархату відзначив, що вони, у першу чергу, повинні говорити рідною мовою самі і виховувати відповідно дітей. Патріарх додав, що заклади освіти повинні проводити навчання українською мовою. У свою чергу, влада, на переконання Філарета, також мала б захищати українську мову. «Тому що, якщо вона не буде захищати українську мову — вона не повинна бути в Україні» — сказав він.
Як п ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 741 | Додав: pprosvita | Дата: 07.10.2012 | Коментарі (0)

При всіх президентах України країні жилося погано, але позитивним є те, що жоден до громадянської війни не довів. Про це сказав український мистецтвознавець, учасник ініціативи "Перше грудня" Вадим СКУРАТІВСЬКИЙ, коментуючи заяву екс-президента Віктора ЮЩЕНКА, що саме за часів його президентства країні жилося найкраще.
"Мені при всіх президентах жилося не дуже добре. А особливо сумнівно виглядає доба ЮЩЕНКА, коли, зрештою, так багато обіцялося і так мало зробилося. А взагалі мені сором за третього президента, який робить такі легковажні висловлювання. Навіть якщо за нього жилося б найкраще українцям, все одно нескромно говорити такі речі", - вважає він.
СКУРАТІВСЬКИЙ наголосив, що багато сподівань було покладено особисто на президента.
"Було тоді дуже багато надій. Але вони вже посередині президентського тог ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 657 | Додав: pprosvita | Дата: 07.10.2012 | Коментарі (0)

19 вересня 2012 року, Київ – Міжнародна громадська організація «Інтерньюз-Україна» презентувала новий Інтернет-ресурс для контролю за виборами www.electua.org. Відтепер український Інтернет на сторожі чесних виборів, а кожен українець зможе долучитись до контролю та моніторингу парламентських виборів 2012 року.
«Новий ресурс дасть можливість журналістам, громадським діячам та усім громадянам особисто долучитись до контролю за виборами. Ми хочемо привернути увагу громадськості до цінності прозорого, відкритого і чесного процесу волевиявлення. Не треба перекладати відповідальність за виборчий процес на когось, ─ участь має взяти кожен громадянин України!» - зазначив Костянтин Квурт, Голова Правління МГО «Інтерньюз Україна».
«Вільні й справедливі вибори є наріжним каменем демократії. Краудсорсинг-портал Electua.org збиратиме та перевірятиме порушення в ході виборчого процесу. Що робить цей проект унікальним – це те, що він спиратиметься на очевидців – українських громадян, г ... Читати далі »
Переглядів: 785 | Додав: pprosvita | Дата: 07.10.2012 | Коментарі (0)

30.08.2012 року під час зустрічі з виборцями в Центрі дитячої творчості кандидат у депутати Верховної Ради, колишній міський голова міста кривого Рогу Ю.В.ЛЮБОНЕНКО, відповідаючи на запитання кореспондента «Домашней газеты», запевнив присутніх, що якість виконання робіт на сервісі «Нара» висока, ціни настільки низькі, що межують з нерентабельними, а критика на адресу сервісу викликана нечесністю та некомпетентністю водіїв станції швидкої медичної допомоги. Матеріал про зустріч з моїм коротким коментарем надруковано в номері «Домашней газеты» від 05.09.2012 року. Вважаю, що історія відносин Ю.В.ЛЮБОНЕНКА до гаража станції швидкої медичної допомоги потребує оприлюднення з метою встановлення істини, створення правдивого образу теперішнього депутата та його колишніх підлеглих, працівників швидкої допомоги.
Я працюю водієм автомобіля швидкої медичної допомоги з червня 1987 року, тобто – з часів керування містом ще Григорієм ГУТОВСЬКИМ. Гараж станції на той час мав дві ремонтні бази ( ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 802 | Додав: pprosvita | Дата: 07.10.2012 | Коментарі (0)

26 вересня, як і приблизно місяць тому, у автора цих рядків знову виникли проблеми із тим, аби спокійно і без перешкод потрапити на сесію Криворізької міської ради. Та якщо у серпні правоохоронці намагалися не пустити на сесію з причини відсутності акредитації, то 26 вересня виникли інші перешкоди: більш ніж за півсотню метрів до парадного входу постав цілий заслін із правоохоронців. Не допомогли ані посвідчення, ані акредитація – звеліли йти до входу збоку, а з парадного – зась: «Нам сказали, што сюда нельзя пускать». Та після того, як зайшов збоку, ще близько десяти хвилин довелося витратити на походеньки коридорами та на розпитування від охоронців, хто такий і звідки. Коли ж разом із одним з них таки дістався до входу в ложу преси, виявилося, що там уже зачинено з ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 859 | Додав: pprosvita | Дата: 07.10.2012 | Коментарі (0)

Я подаю критичні зауваження на адресу Кабінету Міністрів України, а точніше – міністру транспорту та шляхів сполучення.
Наберіться терпіння і дочитайте цього листа до кінця, бо те, що коїться в цьому міністерстві, ідентичне і до других.
Кожного року я навідуюсь на храм до рідного села Шапарівки Білокуракинського району, що на Луганщині. Цього року нас, бажаючих, зібралось уже четверо. Першого серпня я взявся придбати квитки попередньо на 7-ме серпня 2012 року. мені відмовили. Мене це здивувало, бо в цьому напрямі мені ніколи не відмовляли. Чому виникла така ситуація?
Тому, що поїзд «Кривий Ріг – Луганськ» знятий з рейсу чи то відмінений назавжди. Раніше ще ходив «Київ-Луганськ» (правобережний), і того нема. Я кожного дня приходив до каси і за шість днів придбав три квитки на поїзд «Одеса-Луганськ»: 1 купейни ... Читати далі »
Переглядів: 765 | Додав: pprosvita | Дата: 07.10.2012 | Коментарі (0)

Сьогоднішнє число нашої газети ми відкриваємо поряд із рубрикою «Слуга мертвого слова» світлиною баннеру-заклику «Захисти своє право знати, скажи НІ закону про наклеп». Таким чином «Промінь Просвіти» одночасно приєднується до всеукраїнської ініціативи незалежних журналістів, що виступають сьогодні на захист свободи слова в Україні проти прийняття фальшивого закону, який може їй покласти край, та звертає увагу читачів і місцевих чиновників на важливість наявності правди й щирості у стосунках між владою і пресою, між державою і українськими громадянами.
Ми закликаємо наших читачів поділитися своїми матеріалами про те, як ці стосунки здійснюються і наскільки влада здійснює свою функцію служити людям, а не вивищуватися над ними та говорити їм непр ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 723 | Додав: pprosvita | Дата: 07.10.2012 | Коментарі (0)