PP

     Субота, 20.04.2024, 05:49



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Листопад » 28 » Календар на ГРУДЕНЬ „Історія України: події і особистості”
22:28
Календар на ГРУДЕНЬ „Історія України: події і особистості”
1- 1944 р. - Москва. Наказ НКВС СРСР про створення в його складі Головного управління по боротьбі з бандитизмом, одним з основних завдань я кого була боротьба з націоналістичним підпіллям.
1 - Всесвітній день боротьби зі СНІДом
1 – 1991 р. – Всеукраїнський референдум і вибори Президента України. За незалежність України проголосувало 90,32 відсотка учасників референдуму. Президентом обрано Леоніда КРАВЧУКА.
3 – Міжнародний день інвалідів; у 1992 році в кінці Десятиліття інвалідів Організації Об’єднаних Націй (1983-1992 роки) Генеральна Асамблея проголосила 3 грудня Міжнародним днем інвалідів.
3 – 1722 р. – народився Григорій СКОВОРОДА, український просвітитель-гуманіст, філософ і поет.
3 – 1929 р. - Харків. До столиці України прибула делегація «Міжробпому» у складі представників з Німеччини та Голландії. Зарубіжні гості ознайомилися з ходом виконання в Україні п’ятирічного плану розвитку народного господарства з метою популяризації у своїх країнах радянських досягнень.
5 – 1878 р. - народився Олександр ОЛЕСЬ, український поет
5 – Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку (Всесвітній день волонтерів).
6 - День Збройних Сил України; був встановлений постановою Верховної Ради України в 1993 році. Це свято відзначається щорічно 6 грудня - в день ухвалення в 1991 році закону України «Про Збройні Сили України».
6 – 1932 р. – Харків. Ухвалення РНК УСРР і ЦК КП(б)У постанови про занесення на чорну дошку сіл, „які злісно саботують хлібозаготівлю”. У постанові йшлося про „ганебний провал хлібозаготівлі в окремих районах України”, про те, що „його організували куркулі й контрреволюційні елементи”. Ставилося завдання „ліквідувати опір частини сільських комуністів, які стали фактичними провідниками саботажу”. Згідно з цією постановою, у зриві хлібозаготівлі звинувачувалися лише окремі райони, тоді як на початок грудня повністю хлібозаготівлю було виконано колгоспами та одноосібними господарствами тільки в 16 районах з майже 400.
8 – 1868 р. – Львів. Заснування Українського культурно-просвітницького товариства „Просвіта”.
9 – 1863 р. - Борис ГРІНЧЕНКО, український письменник і громадський діяч
10 – Міжнародний день прав людини.
11 – 1929 р. – Харків. Секретар ВУЦВК дозволив місцевим органам влади самостійно видавати постанови щодо вилучення дзвонів з церков, молитовних будинків «у разі якщо цього вимагає більшість населення».
12 – 1891 р. - народився полковникк Андрій МЕЛЬНИК, Голова Проводу ОУН
14 – 1841 р. - народився Михайло СТАРИЦЬКИЙ, український письменник, театральний і культурний діяч.
14 - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
15 – 1932 р. – Харків. Ухвалення ЦК КП(б)У постанови про заборону завезення й продажу промислових товарів у районах, де заготівля хліба лишалась незадовільною. Це райони Апостолівський, Божедарівський, Бердянський. Верхньодніпровський...
Дніпропетровської області та... Всього 82 райони.
15 – 1934 р. - Підписано до друку Список №2, до якого додано Список №1 у новій редакції. Усе разом звалося «Зведені списки літератури, що підлягає вилученню з продажу, бібліотек та учбових закладів. Списки видано під шапкою НКО УСРР, Головліт – Бібуправа».
22 – 1833 р. - народилася Марко ВОВЧОК (М.ВІЛІНСЬКА-МАРКОВИЧ), українська письменниця.
22 – 1929 р. – Харків. Секретаріат ВУЦВК затвердив рішення Київського ОВК про зачинення Києво-Печерської Лаври та виселення з монастирських будівель «нетрудових елементів та ченців», ухвалене, за «чисельними побажаннями трудящих».
24 – 1924 р. – Москва. Рішення Комінтерну про розпуск Української комуністичної партії.
26 – 1898 р. – народився Євген ПЛУЖНИК, український поет
26 – 2004 р. – Президентом України обрано Віктора ЮЩЕНКА.
27 – 1921 р. – Москва. ВЦВК ухвалив декрет про конфіскацію церковних і монастирських цінностей.
28 – 1928 р. – ЦК ВКП(б) видав постанову «Про обслуговування книгою масового читача». В ній містилася критика «спрямування масової книги, вимоги до видавництв, до відповідальних за обслуговування масового читача структурних підрозділів партійних, державних, громадських, кооперативних організацій вжити заходів для збільшення книг, які «популяризують марксизм-ленінізм, історію ВКП(б) і революційний рух, з виробничої тематики технічного спрямування, художньої літератури з актуальних політичних тем, зокрема «спрямованих проти буржуазних впливів, міщанства, занепадництва і т. ін.».
31 – 1918 р. – Київ. Нота протесту уряду УНР урядові УРСФРР з приводу наступу військ останньої на територію України.
Грудень 1939 р. – Західна Україна. „Визволителями” організовано 19 загальних в’язниць і одну внутрішню тюремну камеру.
Грудень 1965 р. – Київ. У самвидаві вийшла праця Івана ДЗЮБИ „Інтернаціоналізм чи русифікація?”, присвячена аналізу національно-культурної політики в Україні за роки радянської влади
Переглядів: 1948 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: