PP

     Четвер, 25.04.2024, 05:46



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Листопад » 28 » ФЕСТИВАЛЬ ПРАВДИ ПРО «ІНШЕ ЧЕЛСІ» ТА ПРО ІНШІ
21:54
ФЕСТИВАЛЬ ПРАВДИ ПРО «ІНШЕ ЧЕЛСІ» ТА ПРО ІНШІ
Документальні фільми мандрівного фестивалю , які демонструвались і ще демонструються в школах і вищих навчальних закладах мають не аби який психологічний резонанс. Фільми, які демонструє наше правозахисне товариство, наша криворізька «Просвіта» по визначенню про ПРАВА ЛЮДИНИ. Враховуючи те, що жорстка політична реальність в Україні така , що сучасна українська влада, як на мене, обмежує не тільки політичні свободи, а поступово нав׳язує тоталітарне суспільство , демонстрація фільмів нашій молоді робиться задачею надзвичайно актуальною. Титанічна робота, яку кожного року роблять Генадій Кофман продюсер, Алла Тютюнник і їхні команди по організації Міжнародного фестивалю документального кіно , їхня місія має бути продовжена в українських містах і ми це робимо.
За відгуками студентів Криворізького педагогічного університету сильне враження на них справив фільм Сари Мун Хау «В разі розгерметизації». При аналізі і обговоренні в аудиторії виникла думка , що в християнській релігії є слова про те що «Не можна впадати у відчай, якщо спіткають життя біди ,так як це гріх». Можливо, якщо б жінка в Україні народила дитину з такими проблемами здоров'я і психіки ( епілепсія , як у сина Сари Мун – Джека ) вона б не мала такої визначальної підтримки від медиків і друзів як Сара. В сюжеті фільму використані кадри з приватного архіву ,монтаж сновидіння, все, що пройшло через життя молодої мами і її дитини , але все закінчуються порівняно вдалою операцією. Усвідомлюючи художню силу непересічного документального фільму , я переконався , що студенти педагогічного університету, і біологи , і математики , і філологи потребують духовної роботи і драма бельгійської жінки їх вразила , але найбільше вразив оптимізм , з яким долала біду Сара Мун.
Також переглянули студенти фільми «Дике місто Детройт», «Автомат», «Смердючий корабель», «Інший Челсі». Вдалося визвати аудиторію студентів на обговорення після перегляду фільмів «Смердючий корабель» та «Інший Челсі». Фільм «Смердючий корабель» як раз про екологічні проблеми яке створює людство, що актуально надзвичайно і для Кривого Рогу . Фільм про безпрецедентний злочин фірми зі Швейцарії перед жителями африканської країни по знищенню не тільки природи, викидом хімічних речовин кораблем , який зайшов в Кот Д ׳івуарівську бухту. Трагедія супроводжується смертю і хворобами людей. Безпрецедентно те, що англійська газета «Гардіан» , яка висвітлювала цю трагедію, вимушена вибачатись, після судової справи, виграної горе-фірмою, за неправдиву інформацію. От і у розвинених демократіях буває «СПРАВЕДЛИВИЙ СУД».
Фільм «Інший Челсі», як на мене треба було б переглянути всій сучасній молоді в нашому місті , та наших сил обмаль для ефективного перегляду, і «нездорові чутки про фільм і нездорова реакція про фільм» завадили донести цей класний фільм до багатьох глядачів. Проте в університеті ми двічі показали фільм студентам, і визвали їх на обговорення. Формат фестивалю передбачає анонс фільму перед переглядом, перегляд і обговорення. Не у всіх навчальних закладах вдається визвати молодь на непересічне обговорення, бо і самі викладачі, як на мене потребують «просвітницької дії» , що до фільмів , які пропонуються для перегляду. Але фільми, які можуть мати максимальний «педагогічний ефект» команда по проведенню фестиваля несе «в маси».
Особливо цінну дію, як на мене, мають короткі документальні фільми під спільною назвою «Герої нашого часу», Так в війсковому містечку , де ми проводили день фестивалю разом з Оленою Маковій і Петром Лисенко, солдати особливо зацікавлено і тепло сприйняли фільми саме про нашу українську реальність , про драматичну боротьбу за свою землю селян з селища Збурівка Херсонської області. Цінність саме цих фільмів полягає в тому, що авторам вдалось показати шлях правового захисту своїх інтересів громадянами України. В військовій частині, що на Макулані Петру Лисенку вдалося зкомбінувати декілька фільмів, які, як на мене мали максимальний виховний ефект для військовослужбовців.Ми показали також фільм присвячений героям Базару, який створили Петро Лисенко і Олена Маковій.
На минулому тижні ми демонстрації фільмів пройшли також в Центрі перепідготовки кадрів військовослужбовців звільнених у запас, що на Карачунах, в70-ій школі Кривого Рогу, яка спеціалізується на юридичній і економічній освіти підростаючого покоління. Залишились демонстрації 24 і 25 листопада в Криворізькому філіалі Дніпропетровскьго державного університету внутрішніх справ та Коледжі Національного авіаційного університету.
Скрізь ми зустрічали дружню підтримку педагогів, але і пересвідчились в тому, що в кожному конкретному випадку, треба ретельно відбирати фільми для перегляду і для максимального освітнього і педагогічного ефекту треба не аби яке мистецтво. Велика зайнятісь педагогічних колективів часто заважає і їм ретельно переглянути перед показом в залах фільми і прийняти активну участь в обговоренні. Я усвідомлюю, що створення громадянського суспільства починається і з виховання активної молоді, яка вміє вільно мислити , захищати свою думку і відстоювати свої права.

Олександр ЧИЖИКОВ, м. Кривий Ріг, 22 листопада 2011 року

Переглядів: 824 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: