PP

     П`ятниця, 26.04.2024, 11:49



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Липень » 10

І день іде, і ніч іде.

І, голову схопивши в руки,

Дивуєшся, чому не йде

Апостол правди і науки?

Тарас ШЕВЧЕНКО

Переглядів: 866 | Додав: pprosvita | Дата: 10.07.2014 | Коментарі (0)

ТАК БУВАЄ: ідуть дні за днями, а просвітку у твоїх печалях, здається, і не видно. Почуття смутку обгортає душу, коли бачиш, як навкруги хазяйнують у твоєму рідному місті брехуни, заздрісники, невгласи і просто негідники всіх мастей. Тому й хочеться в такі моменти вигукнути разом з Тарасом ШЕВЧЕНКОМ: «Коли ж прийде Апостол правди і науки?». Та не впадаймо у розпач, а будьмо діяльними!

Переглядів: 729 | Додав: pprosvita | Дата: 10.07.2014 | Коментарі (0)

Коли до Кривого Рогу приїздять якісь високопоставлені гості, то їм місцеві керівники показують те, чим, на їхній погляд, можна пишатися. А бруд, брехня, імітація бурхливої діяльності з метою розбудови незалежної України – все це залишається десь осторонь, непоміченим. Хіба що дехто з гостей має попередню чітку інформацію про те, що тут насправді відбувається… Але з цим важко. У всякому разі, в місцевих газетах, які можна придбати в кіосках (а тим більше – по місцевому телебаченню) того справді правдивого знайти вдасться небагато. Бо зазвичай всюди місцеві керівники диктують своє бачення. Але ж вони звикли їздити на дорогих і комфортних для тіла авто. А з вікон тих авто все наче зовні вигляядає не гірше, ніж у інших містах. Та й чи насправді тих керівників цікавить, як люди живуть? Навряд. Бо своя кишеня – ближче.
Та коли б ці місцеві високопосадовці у своїх дорогущих костюмах та черевиках пройшлися тими тротуарами, якими ходять криворіжці (часто – неосвітленими або малоосвітлени ... Читати далі »
Переглядів: 576 | Додав: pprosvita | Дата: 10.07.2014 | Коментарі (0)

Майдан у Києві притягує до себе все більше й більше українців. Причому – не лише з території самої незалежної України. Уже сьогодні можна з великою часткою впевненості стверджувати, що він поступово набув значення державного центру світового українства, про що можуть свідчити й ці світлини.

НА СВІТЛИНАХ:


подружжя Ніле і Петро ДЕНАШНІ, кобзарі з Австралії, народжені в еміграції;


подружжя коб ... Читати далі »
Переглядів: 601 | Додав: pprosvita | Дата: 10.07.2014 | Коментарі (0)

«Є в нас, українців, ця негативна риса: думати, що я найрозумніший. Почуття колективу в нас не сформовано ні у вищого державного керівництва, ні у середньої ланки, навіть у простого громадянина. Я б хотів, щоб у ці важкі часи українці сформувалися як єдина могутня політична нація. Я б цього дуже хотів. Бо навіть зараз я все ще бачу Україну як країну контрастів.
Я повернувся в іншу країну, не ту, яку покинув 2010-го. Та все одно я ще не бачу тої рушійної політичної сили, що здатна змінити Україну. Звичайно, потрібно віддати належне тому подвигу народу, який боровся за свою європейськість та ідентичність. Але разом із тим чи дозріла українська політична еліта до тої самосвідомості українського народу, яка врешті-решт вивела цю еліту на владний олімп? Я думаю, до цього нам ще треба йти. Доки еліта не почне розуміти себе гвинтиком, який народ вкручує для того, щоб завести державну машину, ми матимемо найдорожчі в Європі авто при найбільш розбитих дорогах».

Богдан ДАНИЛ ... Читати далі »
Переглядів: 599 | Додав: pprosvita | Дата: 10.07.2014 | Коментарі (0)

Про це в інтервю чеському громадському каналу ČT24 заявив колишній президент Польщі , лідер «Солідарності» Лех ВАЛЕНСА.
ПУТІЕ і надалі може діяти у відповідності зі своєю уявою – встановлювати кордони чи направляти танки, але сьогодні світ інший, - вважає ВАЛЕНСА.
На його думку, Росія Крим поверне, «адже ми живемо у світі розуму й перемовин, а не танків». «Ми приречіні на мир, компроміс і розвиток. А той, хто направляє танки, хто вибирає такі методи, повинен програти», - додав ВАЛЕНСА
Лідер польскої «Солідарності» також вважає, що нині важливо налагодити діалог демократичних сил у Європі, «потрібна европейська солідарність і глобальна солідарність».

За матеріалам Радіо «Свобода»,
www.kontrakty.ua, 7 липня 2014 року
Переглядів: 567 | Додав: pprosvita | Дата: 10.07.2014 | Коментарі (0)

Білорусь перетворюється на Україну Потепління може привести до того, що в Білорусі встановиться "український" клімат. Про це заявив головний науковий співробітник Інституту природокористування академік Національної академії наук Білорусі Володимир ЛОГИНОВ під час онлайн-конференції "Природні катаклізми і погодні аномалії. Чого очікувати білорусам?" на сайті БелТА. "Ми не будемо жити в тропіках або в Туреччині. Найбільш імовірна широта Києва, України", - підкреслив він. Учений звернув увагу на одну особливість, яка проявляється останнім часом. Якщо раніше зими були екстремально теплими, то тепер настільки теплих зим немає. Але стали теплішими літні сезони, особливо друга половина літа - липень-серпень. "Потепління в світі стало проявлятися в другій половині літа і навіть на початку осені", - сказав Володимир ЛОГІНОВ. "Це пов'язано з безліччю обставин - так працюють фізичні фактори. Якщо у нас раптом потепління піде за рахунок літа, то з'являється якийсь N-ний фактор або попередній факто ... Читати далі »
Переглядів: 553 | Додав: pprosvita | Дата: 10.07.2014 | Коментарі (0)

Президент України Петро Порошенко обірвав спроби представників Партії регіонів образити українську армію в залі Верховної Ради. Представляючи силовий блок, Порошенко зазначив, що сьогодні практично з нуля відроджується боєздатна армія.
"Армія здатна воювати і перемагати. Я переконався в цьому під час особистої зустрічі з солдатами і офіцерами в зоні АТО. Армія, яка вміє захищати ...", - цитує його ЛІГАБізнесІнформ.
Народний депутат від фракції Партії регіонів Олена Бондаренко перервала його виступ криками: "Армія, яка вбиває дітей". "Ми не дозволимо ображати і паплюжити нашу армію", - сказав президент, стукнувши кулаком по столу. Він також підкреслив, що українська армія вимагає, в тому числі захисту українських парламентарів. "Не залишайте її наодинці з тими, хто намагається підірвати віру в нашу армію, намагається ображати її, підспівуючи голосам російської пропаганди з-за кордону", - заявив він.

Сайт газети «День»,
з липня 2014 року
Переглядів: 559 | Додав: pprosvita | Дата: 10.07.2014 | Коментарі (0)

1 липня Парламентська асамблея Організації з безпеки та співробітництва в Європі підтримала проект резолюції, в якій засудила дії Росії щодо України. За відповідне рішення проголосували 92 учасники засідання, передає Еспресо.TV з посиланням на «РБК-Україна».
У резолюції, зокрема, засуджується «очевидне, грубе порушення Гельсінських принципів Російською Федерацією щодо України, в тому числі особливо кричуще порушення суверенітету і територіальної цілісності цієї країни». При цьому в ході дебатів щодо резолюції було підтримано поправку, згідно з якою засуджується окупація території України.
Крім того, резолюція засуджує військову агресію і різні форми примусу з боку Росії, спрямовані проти України. Також, згідно з резолюцією, ОБСЄ вважає референдум, що відбувся в Криму 16 березня, нелегітимним. У зв'язку з цим ОБСЄ закликає всі держави-учасники відмовлятися від визнання насильницької анексії Криму з боку Росії, а також до підтримки «взаємоузгодженої і повністю обґрунтованої ... Читати далі »
Переглядів: 587 | Додав: pprosvita | Дата: 10.07.2014 | Коментарі (0)

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський «не турбується» рішенням суду в Москві щодо його «заочного арешту». Про це йдеться в офіційному коментарі Коломойського, оприлюдненому у середу прес-службою Дніпропетровської облдержадміністрації.
«Правосуддя, що навіть в Росії називається «басманним», мене не турбує», – цитує голову Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського його прес-служба.

Разом із тим, у прес-службі підтвердили, що Басманний районний суд Москви санкціонував заочний арешт голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ігоря Коломойського.

У прес-службі не коментують інформацію поширену російськими ЗМІ, про те, що Ігор Коломойський намагатиметься оскаржити це рішення в судовому порядку.

Сьогодні стало відомо, що Басманний райсуд російської столиці Москви заочно заарештував голову Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського, повідомили у Слідчому комітеті Росії.
... Читати далі »
Переглядів: 542 | Додав: pprosvita | Дата: 10.07.2014 | Коментарі (0)

На сході України триває війна. Багатьом досі не хочеться навіть подумки вимовляти це слово. І мені теж не хочеться, але це — війна. Оскільки проти Української держави наразі діє вже не кілька сотень, як у квітні, а близько 20 тисяч озброєних не лише автоматами, карабінами та пістолетами, а й важкими кулеметами, зенітними та протитанковими комплексами, броньованими машинами (БТР, БМП, БМД), танками і системами залпового вогню бойовиків, серед яких, окрім люмпен-пролетарів, чимало професійних військовиків та спецназівців із Росії, різного роду козаків (зокрема й не опереткових, а добре підготовлених) — місцевих і зайд, а також колишніх «беркутів» та відставників, що побували в «гарячих точках». Війна ця не громадянська і не українсько-українська, як вважає дехто; це своєрідне продовження, рімейк, реінкарнація російсько-більшовицької війни проти української свободи, яка точилася майже століття тому. А отже, це війна не української влади з частиною українських громадян, а війна України ... Читати далі »
Переглядів: 730 | Додав: pprosvita | Дата: 10.07.2014 | Коментарі (0)

Основна частина «тітушок», що нападали на євромайданівців та журналістів 26 січня 2014 року біля приміщення Дніпропетровської облдержадміністрації, була завезена з Кривого Рогу. Про це розповів заступник губернатора Дніпропетровщини Борис ФІЛАТОВ у інтервю Hromadske tv:
«Зрозуміло, хто тут командував і чому вони були завезені саме з Кривого Рогу», - поінформував ФІЛАТОВ.
За його даними, серед «тітушок» знаходились працівники охоронних фірм «Крок» і «Арес», які мають відношення до колишніх «регіоналів» і колишніх працівників міліції та СБУ.
«Командував ними дзюдоїст на прізвище ВОЛОВИЧ, який на сьогодні розпродав усе майно і виїхав спочатку до Москви, а потім – в Тюмень, отримав російське громадянство і тренує молодь. На ВОЛОВИЧІ розслідування «обрізалось» і слідство не продовжило «копати» далі», - повідомив ФІЛАТОВ.
Нагадаємо, що раніше представники 18-ти громадських і політичних організацій Дніпропетровщини заявляли у відкритому листі прокурору Дніпропетров ... Читати далі »
Переглядів: 627 | Додав: pprosvita | Дата: 10.07.2014 | Коментарі (0)

Далеко не вперше читаю цю газету, хоч роблю це не регулярно, оскільки передплачувати її відверто не хочеться уже протягом багатьох років. Хоча б через те, що вона аж ніяк не відображає тих проблем, із якими щодня стикаються криворіжці. Та й ті місцеві правителі, які з її сторінок вихваляють моє рідне місто, виглядають якимись несправжніми, кабінетними й штучними, ніби вони в тих кабінетах з ранку до вечора тільки те й роблять, що виголошують різні промови та вручають подарунки й грамоти своїм абсолютно покірним підлеглим. А ще – люблять вітати з різними святами (в тому числі, - з так званими «професійними») мало не в кожному числі, ніби ті привітання несуть нам якусь вкрай потрібну інформацію. .
Однак те, що «сотворили» так звані її журналісти (бо реально вони швидше виглядають піарниками місцевих владців) протягом червня цього року, навіть мене, звичного до їхнього підлабузництва, вразило.
Я рахував, рахував світлини, на яких були зображені Юрій та Олександр ВІЛКУЛИ посе ... Читати далі »
Переглядів: 602 | Додав: pprosvita | Дата: 10.07.2014 | Коментарі (0)

Семен РАК разом із своєю коханою взялися за руки і кинулися під танк. Литовець Альфонсас УРБАНАС опинився у протилежній ситуації: він на все своє життя запам’ятав, як його відштовхнула від танка дівчина-українка у вишитій сорочці. Врятувала ціною свого життя. Над Кенгіром, ширяючи у струменях степового вітру, підіймався повітряний змій. Його призначенням було донести за межі табірної зони правду про повстання. Спеціальний пристрій мав скинути листівки з висоти у степ і далі – у Джезказган. Там спецслужби поширювали найнеймовірніші чутки про "повстання самців", про те, що заводіями усієї цієї веремії були осатанілі чоловіки, що прагнули пробитися на територію жіночої зони.
Правдива історія була геть інша. І в червні 1954 року охорона, що контролювала периметр відділення "Кенгір" Степового табору ГУЛАГу, намагалася цю прав ... Читати далі »

Переглядів: 530 | Додав: pprosvita | Дата: 10.07.2014 | Коментарі (0)

Художнику Петру СИТНІКУ виповнилося б 75 років

ВІН ВСЕ ЖИТТЯ НАМАГАВСЯ ВЧИТИСЯ

Днями відкрилася у Криворізькій виставковій залі виставка робіт чудового українського художника Петра СИТНІКА, який помер 16 років тому, не доживиши до свого 75-ліття. Його роботи знані не тільки в рідному місті. в Кривому Розі, в Україні, а й у інших країнах: роз’їхалися по всьому світу, демонструються в закордонних музеях та у приватних колекціях в Польщі і в Росії, В Чехії і в Болгарії, в Китаї і в США, в Китаі і в Японії…
Щоб відчути цього художника як людину, як творчу і обдаровану різними талантами особистість, варто поспілкуватися з тими, хто знав його найкраще. Під час відкриття були на виставці його близькі і рідні люди. Мені вдалося поспілкуватися з дружиною художника, Людмилою Андріївною. Вона й проведе нас роками його ... Читати далі »

Переглядів: 672 | Додав: pprosvita | Дата: 10.07.2014 | Коментарі (0)