PP

     Четвер, 18.04.2024, 03:42



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Квітень » 4 » «Проривний та прогресивний»? – Новий закон про громадські об'єднання
19:40
«Проривний та прогресивний»? – Новий закон про громадські об'єднання
Нині в Україні зареєстровано чи не найменше громадських організацій у всій Європі. Новий закон про громадські об’єднання дозволить українцям активніше відстоювати свої права. Після шести років обговорень і узгоджень в Україні таки з'явився новий закон про громадські організації, який в останній редакції називається «Про громадські об’єднання». Член Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Василь ДЕМЧИШИН запевняє, що змінивши назву закону, депутати розширили спектр його дії. Адже «громадські об’єднання» – це об’єднання не тільки фізичних осіб, громадських спілок, а й об’єднання юридичних осіб з можливістю членства в них окремих осіб.

ПОЛЕГШЕНА РЕЄСТРАЦІЯ
Верховна Рада ухвалила документ після численних консультацій з громадськими діячами, які називають закон «проривним та прогресивним». Закон передбачає, зокрема, спрощення реєстрації громадських об’єднань, запровадження європейських стандартів контролю за їхньою діяльністю. Ця норма відповідає вимогам Ради Європи, адже нині Міністерство юстиції України відмовляє у реєстрації близько 50 відсоткам громадських об’єднань,- наголошує керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим ЛАЦИБА. Тепер, на його переконання, таких відмов поменшає, і це збільшить кількість громадських організацій в Україні. «Зараз у нас на десять тисяч населення працює тільки 17 громадських організацій. У Хорватії таких організацій 85, а у Естонії більше 200 на десять тисяч населення», - прокоментував Deutsche Welle Максим ЛАЦИБА. Крім того, документ обмежує підстави відмови в реєстрації громадських об’єднань та скорочує термін їхньої реєстрації до семи робочих днів. Громадські об’єднання можуть здійснювати діяльність як юридичні особи або ж без цього статусу.

ФІНАНСОВЕ ПРОЦВІТАННЯ ГАРАНТОВАНЕ?
Новий закон також встановлює, що реєстрація громадських організацій буде безкоштовною. Платитимуть такі організації лише за внесення змін до статуту, видачу дубліката оригіналу свідоцтва про реєстрацію чи статуту громадського об’єднання. Окремим приводом радіти для громадських організацій є те, що вони відстояли можливість здійснювати підприємницьку діяльність. Експерти наголошують, що це сприятиме «процвітанню» громадських організацій, бо всі кошти, наприклад, від продажу своєї книги з дослідженнями, ці організації, за законом, мають спрямовувати на свою статутну діяльність. Організації інвалідів зможуть продавати зроблені своїми руками товари.
«Для інвалідських організацій це просто вихід. Інваліди часто роблять щось руками: свічки, іграшки, прикраси. Тепер вони зможуть все це продавати і на виручені гроші оплачувати комунальні послуги приміщення, де розташована організація, чи купувати якусь оргтехніку», - пояснив Deutsche Welle менеджер програми розвитку ООН «Розвиток громадянського суспільства» Валерій ОЛІЙНИК. На його думку, це «історичний прорив» для громадянського суспільства, який «унезалежить» громадські об’єднання від донорів.
Також представник програми розвитку ООН підкреслив, що, скасувавши територіальність в реєстрації громадських об’єднань, Україна наблизилася до європейських норм функціонування недержавних організацій. Якщо раніше громадські організації діяли лише на території, де вони були зареєстровані, то з новим законом, їхня діяльність може поширюватися на всю країну.

ШПАРИНИ ДЛЯ КОРУПЦІЇ
Однак залишилися в законі і «дірки» для впливу на громадські організації, переконані експерти. Так, за п’ять років з назв таких організацій мають зникнути слова «суд, агенція, служба» тощо. А ще державні органи тепер прискіпливо перевірятимуть статутні документи організацій на дотримання всіх законів, замість того, аби обмежитися нормами конституцій, зауважує Максим ЛАЦИБА. «Статут організацій перевірятимуть і на дотримання закону про бібліотечну справу, і закону про збереження кажанів чи ще щось. Це лазівка для чиновників. Через це вони можуть відмовляти в реєстрації», - припустив експерт.
Представники недержавних неприбуткових організацій не бояться, що новий закон спровокує велику кількість «неефективних липових» організацій, які лише «освоюватимуть гранти донорів». Вони переконані, чим більше в Україні буде громадських організацій, тим буде більша конкуренція за надання соціальних послуг, які, відповідно, будуть якіснішими і доступнішими для українців. Якщо ухвалений Верховною Радою закон «Про громадські об’єднання» підпише президент, то він вступить в силу з 1 січня 2013 року.

Автор Лілія ГРИШКО, редактор Тетяна БОНДАРЕНКО, сайт радіо «Німецька хвиля», 27 березня 2012 року
Переглядів: 843 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: