PP

     Четвер, 28.03.2024, 10:39



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Квітень » 24 » Правозахисники виступають за якнайшвидше ухвалення ліберального закону про свободу мирних зібрань - Інтерфакс
18:41
Правозахисники виступають за якнайшвидше ухвалення ліберального закону про свободу мирних зібрань - Інтерфакс
Українські правозахисники вважають необхідним ухвалення закону про регулювання порядку проведення мітингів з урахуванням рішення Європейського суду з прав людини у справі (ЄСПЛ) "ВЕРЕНЦОВ проти України".
На прес-конференції в понеділок в агентстві "Інтерфакс-Україна" виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Аркадій БУЩЕНКО зазначив, що правозахисники і раніше виступали за врегулювання законодавства про свободу мирних зібрань. З урахуванням рішення ЄСПЛ у справі "ВЕРЕНЦОВ проти України", в якому міститься рекомендація Україні лібералізувати законодавство у цій сфері, ухвалення такого закону, як зазначив А.БУЩЕНКО, стає ще актуальнішим. "УГСПЛ має намір домагатися якнайшвидшого ухвалення ліберального закону про забезпечення свобод мирних зібрань і готова сприяти підготовці законопроекту", - сказав він і нагадав, що 11 квітня цього року ЄСПЛ оприлюднив рішення у справі "ВЕРЕНЦОВ проти України". Євросуд визнав порушення прав Олексія ВЕРЕНЦОВА на свободу мирних зібрань та зобов'язав Україну виплатити компенсацію А.ВЕРЕНЦОВУ EUR 6 тисяч. Також ЄСПЛ запропонував Україні невідкладно реформувати законодавство й адміністративну практику з метою визначення вимог до організації та проведення мирних зібрань, зокрема, - в контексті визначення підстав для обмеження акцій.
Координатор партнерства "За свободу мирних зібрань" Максим ЛАЦИБА, у свою чергу, наголосив, що Україні нині вкрай потрібні гарантії реалізації права на свободу мирних зібрань. За його словами, важливо також, щоб громадськість брала в цьому активну участь. Він повідомив, що текст законопроекту про лібералізацію проведення мирних зібрань правозахисники вже підготували й запропонували для вивчення деяким народним депутатам. "Ми дуже сподіваємося, що найближчим часом цей законопроект буде внесено на розгляд Верховної Ради", - заявив правозахисник. За його словами, необхідно закріпити чіткі підстави для обмеження свободи мирних зібрань, дозволити проведення спонтанних мирних зібрань і так званих контрзібрань, захистити законодавчо організаторів та учасників акцій від адміністративної та кримінальної відповідальності.
Присутній на прес-конференції А.ВЕРЕНЦОВ розповів, що його затримали за проведення акції протесту біля будівлі Львівської обласної прокуратури, склали протокол про адміністративне порушення, і ніч він провів у райвідділі. У зв'язку з порушенням своїх прав А.ВЕРЕНЦОВ і звернувся до ЄСПЛ.
"У своєму рішенні суд визнав порушення ст. 7 Європейської конвенції з прав людини. А.ВЕРЕНЦОВА покарали за порушення порядку (мирних зібрань), якого взагалі не існує", - пояснив А.БУЩЕНКО.

Сайт УГСПЛ, 15 квітня 2013 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 677 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: