PP

     Субота, 27.04.2024, 04:50



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Лютий » 27 » Криворіжці вшанували пам'ять отамана Степової дивізії Костя ПЕСТУШКА (СТЕПОВОГО-БЛАКИТНОГО)(+фото)
14:09
Криворіжці вшанували пам'ять отамана Степової дивізії Костя ПЕСТУШКА (СТЕПОВОГО-БЛАКИТНОГО)(+фото)
Минулої суботи, 11 лютого за ініціативою „Українського клубу Криворіжжя” було вшановано пам'ять отамана степової дивізії Костя ПЕСТУШКА (СТЕПОВОГО-БЛАКИТНОГО). В заході взяли участь представники патріотичної молоді, козацтва, „Просвіти”, Спілки офіцерів України. Не зважаючи на мороз, учасники виїхали на батьківщину отамана в село Ганнівку Петрівського району Кіровоградської області, де біля пам’ятного кургану провели урочистий мітинг.
Голова „Українського клубу Криворіжжя” Ігор СТЕПУРА ознайомив присутніх з життєвим шляхом видатного діяча Української національної революції. Дружина видатного криворізького поета Володимира МИХАЙЛИЧЕНКА Ніна Богданівна зачитала присутнім вірш криворізького поета, голови Асоціації криворізьких літераторів Володимира СТЕЦЮКА „Повстання”, в якому описане повстання в Кривому Розі під керівництвом ПЕСТУШКА, діяльність Степової дивізії та загибель отамана. Вказаний вірш закінчується словами, в яких отаман під час загибелі просить передати привіт вільній Україні; Ніна Богданівна зауважила, що Україна ще не є вільною, оскільки є ще внутрішня окупація можновладцями. Також Ніна МИХАЙЛИЧЕНКО розповіла про небажання сільської влади ознайомлювати селян з життям їхнього видатного земляка.
Представник Інгульської паланки Війська Запорозького низового Анатолій ГАЛІЧЕНКО, який пам’ятає розповіді свого діда про Голод 33 року, розповів присутнім про той прогрес в звільненні України, що досягнуто від проголошення незалежності. Голова Спілки Офіцерів України в Кривому Розі полковник Петро ЛИСЕНКО розповів про значення військового досвіду, який Кость ПЕСТУШКО здобув під час служби в царській армії. Просвітянин Олександр Олександрович ЧИЖИКОВ у своїй промові зробив наголос на тому, що на момент загибелі вік ПЕСТУШКА складав 23 роки, та нагадав присутній молоді про те, що саме молоді люди завжди були головною рушійною силою суспільного руху. Криворізький журналіст та краєзнавець Іван Володимирович НАЙДЕНКО розповів про причини, через які до ПЕСТУШКА приєдналися десятки тисяч селян, та що спонукало його до подальшого розпуску дивізії.
По закінченні мітингу присутні заспівали Державний гімн України та пройшли центральною вулицею Ганнівки пішим маршем організованою колоною. Командував маршем полковник ЛИСЕНКО. Наостанок був спільний обід у будинку місцевих мешканців та міні-концерт львівського гурту „Post Real”, який виконав кілька стрілецьких пісень.

www.kr2012.com, 13 лютого 2012 року



Перед початком


Ігор Степура


Ніна Богданівна Михайличенко


Петрол Лисенко


Анатолій Галіченко


Іван Найденко


Олександр Чижиков


Ігор Дедюхін


Співає гурт "Постріл" зі Львова


Учасники вшанування отамана Холодного Яру Костянтина Юрійовича Пестушко (отаман Степовий-Блакитний) біля пам'ятного знаку в його рідному селі Ганівка (Кіровоградської області) 11.02.2012р.
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1247 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: