PP

     П`ятниця, 26.04.2024, 23:04



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Грудень » 28

З Новим роком, з Різдвом Христовим, шановні наші читачі!
Ми бажаємо, щоб ці свята стали для вас тими днями, коли серця наповняться світлом розуміння своєї місії як творців, а не звичайних споживачів! Україна хоче бачити діяльних українців, які здатні побороти в собі інертність у діях та меншовартість.
Будуть і святкова ялинка, і святкове вбрання, і святковий настрій для того, щоб відзначити нову пору свого життя. І ми зич ... Читати далі »
Переглядів: 889 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2011 | Коментарі (0)

Шановні читачі!
Продовжується передплата на “Промінь Просвіти” на 2012-й рік. Наш індекс - 96111. Вартість передплати (включно з оплатою поштових послуг) складає: на 3 місяці-5,43 грн., на 6 місяців-9,21 грн., на рік-17,22 грн. Газету можна передплатити з будь-якого місяця, завітавши на пошту до 25 числа попереднього місяця.
Якщо Ви не знайдете газету у Каталозі передплатних видань Дніпропетровської області, або Вам відмовлять у передплаті, звертайтесь у відділ передплати Криворізького поштамту за тел.(0564) 92-43-41, а передплатники Дніпропетровська та інших населених пунктів області можуть звернутися у відділ передплати обласної дирекції «Укрпошти» за тел. (056) 770-32-20.
Прохання також повідомляти про такі випадки редакції газети за телефонами: 067-568-39-73 або 401-58-03.

Редколегія
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 853 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2011 | Коментарі (0)

1 - 1909 р. – Народився Степан БАНДЕРА.
3 – 1992 р. – Україна встановила дипломатичні відносини зі США.
7 – 1942 р. – Гестапо заарештувало визначного члена ОУН, обласного провідника Криворіжжя Сергія ШЕРСТЮКА, поета-націоналіста Михайла ПРОНЧЕНКА, революціонерів-підпільників Івана ПОТАПЕНКА і Ганну МАКСИМЕЦЬ, яких розстріляли.
9 – 1907 р. – Народився український громадсько-політичний діяч, Президент УНР в екзилі Микола ЛЕВИЦЬКИЙ.
12 – 1907 р. – Народився видатний вчений-винахідник, генеральний конструктор ракетно-космічних систем, академік АН СРСР Сергій КОРОЛЬОВ.
14 – 1937 р. – Народився відомий український письменник Євген ГУЦАЛО.
16-1971 р. – Видавництво „Наукова думка” видало перший том Словника української мови.
17 – 1907 р. – НАРОДИВСЯ ВИДАТНИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ХУДОЖНИК ГРИГОРІЙ СИНИЦЯ, ЛАУРЕАТ ДЕРЖАВНОЇ ПРЕМІЇ УКРАЇНИ.
18 - 1944 р. – Перше серйозне зіткнення УПА і військ НКВС.
20 – 1897 р. - Народився видатний український ... Читати далі »
Переглядів: 1209 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2011 | Коментарі (0)

МІНІСТЕРСТВУ охорони здоров’я вдалося нормалізувати ситуацію із закупівлею ліків за кошти держбюджету. Про це сьогодні заявив міністр охорони здоров’я Олександр АНІЩЕНКО на прес-конференції, присвяченій підсумкам роботи медичної галузі в 2011 році. Натомість представники опозиції вважають висновки міністра надто оптимістичними. За словами міністра, реформа системи охорони здоров’я спрямована насамперед на первинний рівень. Йдеться про створення центрів сімейної медицини.
«Реформа системи охорони здоров’я стартувала, – розповів Олександр АНІЩЕНКО. – У пілотному проекті беруть участь чотири регіони: Вінницька, Донецька і Дніпропетровська області та місто Київ. Проблем у системі охорони здоров’я багато. Нею не задоволені як пацієнти, так і мої колеги. Тому Президент вважає реформу системи охорони здоров’я однією з пріоритетних.Найголовніше, щоб реформа наблизила медичну допомогу за місцем проживання і щоб ця допомога була доступною не зважаючи на матеріальний статок людини».
... Читати далі »
Переглядів: 768 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2011 | Коментарі (0)

Мене хмарина, мов летючий килим,
Несе до щастя крізь різдвяну ніч,
І все мені здається рідним, милим:
Суцвіття вулиць, магія облич.

Лечу, лечу… Поранилась об зірку,
А вітер чхнув від страху. Ну й дива!
Напевно, мій політ – це перевірка,
Яку придумав добрий Дух Різдва.

Вітаю я сніжинок дружні пари,
У вікна незнайомі зазираю,
Фліртую з хвалькуватим вітерцем.

Продовживши мені у казку візу,
Малюю ніч в душі бажань ескізи
Уламком зірки, наче олівцем.

Зимовий етюд
Синиці на калині бенкетують,
Струснувши з себе холоду полки.
Береза обійма журливу тую,
А вітер вчиться хмар читать думки.

Впівока мудрий дивиться Ярило
На землю і поблажливо зітха,
В хуртечі попрошу я білі крила,
Хоча всі кажуть, що вона лиха.

Хурделиця розхристана регоче,
Запорошити снігом прагне очі
І в царство сну підсту ... Читати далі »
Переглядів: 1029 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2011 | Коментарі (0)

Як повідомила Укрінформ (Українська національна інформаційна служба) від 2011.11.10 з посиланням на прес-службу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, згадана Комісія відкрила дисциплінарне провадження щодо 15 суддів і на своєму засіданні погодила притягнути до дисциплінарної відповідальності за порушення присяги
суддю Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Тарасенка Олександра;
суддю Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Волкову Олену;
суддю Єнакіївського міського суду Донецької області Подкозліного Володимира;
суддю Печерського районного суду міста Києва Підпалого Вячеслава;
суддю Ленінського районного суду міста Кіровограда Загребу Андрія;
суддю Турківського районного суду Львівської області Кріля Луку;
суддю Білоцерківського міського суду Київської області Голуб Аллу;
суддю Жовтневого районного суду міста Запоріжжя Мінасова Володимира;
суддю Голосіївського районного суду міста Києва Шевченко Тамару;
... Читати далі »
Переглядів: 1284 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2011 | Коментарі (0)

День української писемності та мови проголошено урядом 9листопада 1997 року. Ця подія внесла в Незалежну Україну елементи національного самоутвердження, самостійності, вільного розвитку української мови, загальноукраїнської культури.
Цей день для учнів гімназії №130 м. Дніпропетровська – завжди свято. Щорічно ми проводимо цей день або в приміщенні товариства «Просвіта» імені Т. ШЕВЧЕНКА, або в рідній гімназії.
Цього року свято провели в гімназії - своїй рідній домівці. У кожному класі впродовж тижня проводились бесіди, вікторини «Як парость виноградної лози, плекайте рідну мову!», конкурси художнього читання поезії Т. Г. ШЕВЧЕНКА та поетів Придніпров’я, писали диктанти.
Учні зустрілися із Заслуженим діячем мистецтв, заступником Голови правління Дніпропетровської обласної організації Національної Спілки письм ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-ДНІПРОПЕТРОВСЬК | Переглядів: 1429 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2011 | Коментарі (0)

Українські письменники, які самі себе видають - брати-близнюки Дмитро та Віталій КАПРАНОВИ, відвідали Дніпропетровськ в Андрїїв день і влаштували «Ангельський шабаш». У ході зустрічі з читачами КАПРАНОВИ представили свою програму, яку назвали «Ангельський шабаш». Таку назву письменники пояснили просто: «Всі ми знаємо як розважається нечисть, а от як це роблять ангели - ніхто не знає. От ми хочемо запропонувати такий варіант ангельських розваг». Брати читали вірші і співали, а потім викликали особливий інтерес у присутніх читанням уривків з автобіографічної книги «Щоденник моєї секретарки». Зі слів авторів, усі події відбувалися з ними в житті.
Своєю появою книга зобов'язана однією з секретарок КАПРАНОВИХ, якій заманулося вести особистий щоденник в робочому журналі. «Сергій Миколайович запропонував мені яблуко. Я відмовілася. Думаю, що ми іще не в тих стосунках, коли можна отак от просто запропонувати мені яблуко ..», - брати зізнаються, що саме такий запис залишила їх підпорядко ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1388 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2011 | Коментарі (0)

Дніпропетровці ледве не з боєм пускають до себе реєстраторів Всеукраїнського перепису населення-2012. Люди випускають на них собак, викликають міліцію, а зазвичай просто не відчиняють двері. Нагадаємо: протягом грудня триває підготовчий етап перепису. А саме - звіряють розташування будинків з картами місцевості, а також визначають кількість жителів. Тільки по нашій області працює 900 спеціалістів-реєстраторів.
Сергій ІВАНЧЕНКО - один з реєстраторів Всеукраїнського перепису населення. Отак, ходячи від дверей до дверей, він проводить свій робочий час. Все, що йому потрібно - це лише уточнити номер будинку та дізнатися, скільки в ньому мешкає людей. Люди, каже Сергій, загалом ні сном ні духом про перепис. Незнайомому чоловікові вони або не відкривають зовсім, або проганяють, інколи навіть нацьковуючи собак. Усі міста та великі села умовно розмежували на квартали та поділили їх між реєстраторами. Усього по області працює близько 900 таких фахівців, кожен з них за місяць повинен обій ... Читати далі »
Переглядів: 912 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2011 | Коментарі (0)

У Кривому Розі нещодавно побувала український соціолінгвіст, експерт центру імені ЛИПИНСЬКОГО, доцент кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія», доктор філологічних наук, професор Лариса МАСЕНКО. Студенти-філологи й викладачі Криворізького державного педагогічного університету із захопленням стали слухачами її відкритої лекції, а охочі ще й придбали написані нею книжки. Ось що вона розповіла про мету своєї поїздки та про мовну ситуацію в Україні:
МАСЕНКО: «я приїхала сюди разом із нашим видавництвом, яке працює досить потужно, щоб представити і свої книжки, і інших авторів, ним виданих. У мене тут цього року вийшла книга «Суржик. Між мовою і язиком», а попереднього року – «Нариси з соціолінгвістики». Я веду курс із соціолінгвістики уже десять років, а тому це – фактично курс лекц ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1137 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2011 | Коментарі (0)

Як було повідомлено раніше від Криворізького міського правозахисного товариства, ця організація разом із Криворізьким міським об’єднанням Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА включилися в проведення марафону написання листів на захист свободи і демократії в світі.
Міжнародна організація AMNESTI INTERNATIONAL, щорічно організовуючи проведення цього заходу, дбають про те, аби люди в цілому світі намагалися приділяти більше уваги тим, які сьогодні потребують захисту. Звідсіля обов’язкова вимога писати листи від руки, не набираючи їх на комп’ютері чи на якомусь іншому апараті.
Отже, таке написання відбулося і в офісі нашої «Просвіти». Всього було написано й надіслано протягом кількох днів… 405 листів.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 838 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2011 | Коментарі (0)

15 грудня у прямому ефірі Криворізького державного міського радіомовлення виступив Григорій ГУСЕЙНОВ, відомий український письменник, редактор журналу «Кур’єр Кривбасу», лауреат Шевченківської премії. Далеко не всім бажаючим вдалося його послухати. Тож сьогодні ми подаємо виклад його відповідей на запитання редактора радіомовлення Олени МАКОВІЙ, котра той ефір проводила.
- Вас нещодавно обрали секретарем Національної спілки письменників України. Чим зараз живе ця організація і що Ви бачите в перспективі її діяльності?
- Вона нині переглядає роботу попередніх керівників Спілки, вивчає ситуацію. При цьому треба враховувати, що (як і в більшості організацій творчих) це - літні люди. А тому нам потрібно подбати, як їм допомогти: і матеріально, і ліками, і так далі. У цивілізованих країнах світу це питання, взагалі-то ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1368 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2011 | Коментарі (0)

У нашому місті нещодавно побували представники видавництва Кєво-Могилянської академії.Воно було створене в 1996 році для задоволення потреб студентів університету, широкого загалу в україномовних підручниках, начальних посібниках та іншої навчальної продукції.Там дбайливо підтримують традиції просвітництва і друкування, започаткованих в Академії майже чотири століття тому. Тож, побувавши в Кривому Розі, вони зустрілися зі студентами й викладачами Криворізького державного педагогічного університету.
У складі делегації був і наш земляк Сергій ГІРИК, який представив новинки видавництва.
ГІРИК: «Що стосується літератури, то найцікавіший сегмент її – література з історії. В першу чергу, - це академічний двотомник з історії козацтва, підготовлений колективом Інституту Академії наук України, це книги, який пише наш пост ... Читати далі »
Переглядів: 1095 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2011 | Коментарі (0)

Переплетіння ніжності з прагненням польоту, гумору й навіть сарказму – із намаганням дуже серйозно поставитись до того, що навколо відбувається… Ці риси притаманні творчості молодої поетки Наталі ФЕДЬКО з Дніпропетровська, де вона веде літературне об’єднання «Лілея». Хоч вона має життєвий досвід тільки трохи більше двох десятиліть, зате в творчому доробку – уже аж п’ять поетичних збірок. Лірика Наталі ФЕДЬКО зіткана зі своїх переживань і роздумів, а стартом і приводом до написання може бути будь-що, бо найголовніше – це її реакція, експресія на побачене. Вона особлива, викладена у змінних ритмах і прагне розширення поля для відтворення своїх почуттів. І коли вона говорить: «Вітаю я сніжинок дружні зграї», то це вона освідчується в любові до життя. А ще одну непересічну особливість її творчості відзначив член Національної сп ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 881 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2011 | Коментарі (0)

Аби уникнути ситуацій, коли водій маршрутки, попри заборону, бере "стоячих" пасажирів, усі маршрутні таксі облаштують відеореєстраторами. Такими планами на майбутнє поділився голова транспортної комісії міської ради, депутат-регіонал Олександр Бєляєв.Зрештою, невідомо, "за чий рахунок - бенкет", адже обладнати кожну маршрутку недешевим пристроєм виллється в копієчку, втім депутат налаштований оптимістично і сподівається, що поступово реєстратори з'являться в кожному автобусі.
Можна було б порадити голові комісії покласти цю турботу на "соціально-відповідальних бізнесменів", як це робить Олександр Вілкул, однак великою є ймовірність того, що на спонсорування двох бюджетів у підприємців просто не вистачить “відповідальності”

www.dniprograd.org
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 812 | Додав: pprosvita | Дата: 28.12.2011 | Коментарі (0)