PP

     Четвер, 25.04.2024, 16:02



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Грудень » 28 » Лариса МАСЕНКО: «Сьогодні державна мовна політика, на жаль, не сприяє утвердженню української мови як державної»
17:09
Лариса МАСЕНКО: «Сьогодні державна мовна політика, на жаль, не сприяє утвердженню української мови як державної»
У Кривому Розі нещодавно побувала український соціолінгвіст, експерт центру імені ЛИПИНСЬКОГО, доцент кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія», доктор філологічних наук, професор Лариса МАСЕНКО. Студенти-філологи й викладачі Криворізького державного педагогічного університету із захопленням стали слухачами її відкритої лекції, а охочі ще й придбали написані нею книжки. Ось що вона розповіла про мету своєї поїздки та про мовну ситуацію в Україні:
МАСЕНКО: «я приїхала сюди разом із нашим видавництвом, яке працює досить потужно, щоб представити і свої книжки, і інших авторів, ним виданих. У мене тут цього року вийшла книга «Суржик. Між мовою і язиком», а попереднього року – «Нариси з соціолінгвістики». Я веду курс із соціолінгвістики уже десять років, а тому це – фактично курс лекцій. Крім того, в книзі ще є прекрасний додаток: кращі роботи студентів «Києвомогилянки». Бо я даю їм залікове завдання: описати мовну ситуацію у своєму населеному пункті. Вони пишуть цікаві роботи, а тут вчаться студенти з різних міст, в тому числі є й з Кривого Рогу. Так от, ці описи дають уявлення про мовну ситуацію, що склалася в областях, у містах.
Після того, як Україна стала незалежною, державний статус української мови підвищив її престиж. Багато людей, за нашими опитуваннями. Усвідомлюють, що українська мова – це не проста засіб спілкування, а це й символ державності. Але от процес поширення української мови відбувався по-різному в різних областях. Наприклад, у Києві, безперечно, стало більше людей. які розмовляють українською. І дуже важливо повернути українську мову саме в живе спілкування. Так, бо мова, якою не спілкуються, перетворюється на мертву мову, бо є небезпека її загибелі. У нас це неможливо, бо є Західна Україна і райони Центральної. Але небезпека полягає в тому, що, державна мовна політика, на жаль, не сприяє утвердженню української мови як державної. Є певна зупинка цього процесу, хоча я в цьому звинувачую і попередню владу, яка, попри наші постійні рекомендації мовознавців про необхідність вести послідовну державну мовну політику, цього не зробила. Тому в найбільш русифікованих регіонах (це Схід і Південь), звичайно, відбулися певні процеси, можна сказати, ще як продовження асиміляції радянської, тоді як там треба було наполегливіше просуватися шляхом розвитку української культури, українського мовного світу».

Підготувала Олена МАКОВІЙ

НА СВІТЛИНІ:



лекцію читає Лариса МАСЕНКО.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1137 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: