PP

     Четвер, 25.04.2024, 18:54



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Грудень » 12
29 листопада в Севастополі відбулася визначна подія: міжнародна конференція «Безпека Чорноморського регіону: енергетика, економіка та екологія». Організував її та провів у конференц-залі «Адмірал» готелю «Севастополь» Фонд Конрада Аденауера спільно з Інститутом зовнішньої політики Дипломатичної академії України при МЗС України і Центром сприяння вивченню геополітичних проблем та євроатлантичного співробітництва «НОМОС». Важливо при цьому підкреслити, що захід проходив за активної участі представників громадських організацій. Чи не найактивнішу роль на ній відігравали експерти із шести країн: Німеччини, США, Румунії, Туреччини, Вірменії та України. Був запрошений на конференцію і автор цих рядків, що й пропонує коротенький (з огляду на обмежену газетну площу) звіт про її роботу.
Протягом дня, з перервами на каву-брейк та на обід, відбулося три сесії: «Енергетична безпека країн Чорноморського регіону», «Екологічні проблеми Чорного моря та шляхи їх вирішення» і «Економічні аспекти ... Читати далі »
Переглядів: 865 | Додав: pprosvita | Дата: 12.12.2011 | Коментарі (0)

Як уже було повідомлено в попередньому числі газети, в Кривому Розі відбувся семінар для неурядових організацій під назвою «Північно-Атлантичний альянс як світовий партнер у сфері безпеки». До нашого міста приїхали голова Громадської ліги «Україна-НАТО» Сергій ДЖЕРДЖ, президент Атлантичної ради генерал-майор ГРЕЧАНІНОВ, радник науково-дослідницького центру правових досліджень Володимир ФУРАШЕВ і викладач історії Київського гуманітарного інституту Олег КОКОШИНСЬКИЙ. Виступи торкалися питань безпеки і НАТО в різних комбінаціях, у тому числі – щодо можливостей протистояння кібервійнам та тероризму, щодо нової стратегічної концепції НАТО, щодо реформування Збройних Сил України в умовах глобального без пекового оточення та інших. Потім було багато запитань, на які гості з охотою і швидко відповідали. А із деким з них мені вдалося поспілкуватися окремо.
Ось що, наприклад, сказав Сергій ДЖЕРДЖ про необхідність розуміння питання безпеки та про його ставлення до запровадження місцевими в ... Читати далі »
Переглядів: 819 | Додав: pprosvita | Дата: 12.12.2011 | Коментарі (0)

Криворізькі просвітяни і активісти Криворізького міського правозахисного товариства про права людини в Україні і в нашому регіоні знають не тільки із засобів масової інформації. Для нас це – реалії повсякдення. Тому ми достеменно точно знаємо, що з дотриманням прав людини в Кривому Розі – проблеми й проблеми.
А день прав людини, який за ініціативою Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй відзначається щороку 10 грудня, заохотив нас, крім усього іншого, ще й долучитися цього року до марафону написання листів, про що й повідомляли у минулому числі. Він проходить з 3-го грудня і завершиться саме в День прав людини – 10 грудня. Як і сповіщали, це відбувається в нашому офісі за адресою: Кривий Ріг, вулиця Калініченка, будинок 3, офіс 210.
Ми ж бо розуміємо, що реальність сьогодні така, яка наближає можливіст ... Читати далі »
Переглядів: 818 | Додав: pprosvita | Дата: 12.12.2011 | Коментарі (0)

-За словом слово повниться краса,
Стрічає сонце вранішня роса… -
Читав Поет написане від серця,
А Рудокоп з Господарем відерце
Підставили й картоплі в два ножі
Начистили тим часом в куражі.

Так готувалися до свята вже не раз,
І кожен знав і своє місце, і приказ.
Тож Рудокоп, по праву взявши слово,
Теж вирішив продовжити розмову
І так сказав: «Краса – то наша справа,
Ну, а природа – це лише оправа
Діянь людських і місце для шукання
Всього цікавого задля свого зростання».

- Це вже занадто, - вимовив Поет, -
То все живе – під ніж і в туалет?..
Як цю картоплю – і степи, й ліси
Ти переробиш і за гроші продаси?..
Вже й так у пошуках то нафти, то руди.
Чи газу ми у образі орди,
Мов паразити, все перекопали,
Планету рідну геть уже задрали...

Та суперечка вщухла за столом,
Коли всі троє всілися рядком
І слово вз ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 885 | Додав: pprosvita | Дата: 12.12.2011 | Коментарі (0)

Схоже, Україна показує нам номер, який може ввійти в історію політичного цирку. Країна без президента при президентові з величезними повноваженнями – так називається номер. У той самий момент, коли ЯНУКОВИЧ зробив Україну, як йому здавалося, надпрезидентською республікою, вона – в очах населення – стала перетворюватися на парламентську.
Почалося з того, що було знайдено уподобаний ЯНУКОВИЧЕМ спосіб підняти його над прозою життя. Якщо сьогодні довірливо дивитися ТБ, то в усьому, що викликає незадоволення населення, винуваті: парламент (Верховна Рада), уряд, губернатори і, зрозуміло, опозиція – тільки не президент. До того ж, він "не вилазить" з-за кордону. Жоден глава держави не катається стільки, як цей.
Депутати й чиновники, котрі віддуваються за нього на всіх екранах, - люди, на думку глядачів, порожні, як ті бочки, у які цілодобово гатили перед будівлею уряду взимку 2004 року, у дні Майдану-1. Це – "голосові", як за радянських часів іменувалися особини, котрих признача ... Читати далі »
Переглядів: 757 | Додав: pprosvita | Дата: 12.12.2011 | Коментарі (0)

У минулому числі газети ми подавали інформацію про проведення заходу у стінах Криворізького міського державного педагогічного університету, присвяченого лихоліття голодомору в Україні як геноциду. В інформації зазначалося, що до того часу вийшла з друку книга під назвою «Народні твори про голодомор: 1921-1923 рр., 1932-1933 рр, 1946-1947 рр. в Україні, зібрані студентами-філологами Криворізького державного педагогічного університету в кінці 20 – на початку 21 століття». А упорядником цієї книги і організатором заходу виступила кандидат філологічних наук, доцент кафедри української та світової літератур Олена ГОНЧАРЕНКО (на світлинах).У цьому числі, виконуючи нашу обіцянку, пропонуємо до уваги наших читачів перші дві розповіді з цієї книги.

№1
ЛЮДИ МЕРЛИ НА ХОДУ
... Читати далі »
Переглядів: 2661 | Додав: pprosvita | Дата: 12.12.2011 | Коментарі (0)

2 ГРУДНЯ 2011 року в Харківському національному університеті імені В. Н. КАРАЗІНА відбулася панельна дискусія «Пограниччя – зона великих єресей». Це була третя дискусія в рамках міжнародного проекту «Уроки МІЛОША для України». Учасниками дискусії були: Кшиштоф ЧИЖЕВСЬКИЙ (Польща), Микола РЯБЧУК (Україна, Київ), Сергій ЖАДАН (Україна, Харків). Модератор дискусії – історик Ярослав ГРИЦАК (Україна, Львів).
Дискусія була розрахована на три години, бо на такий час був замовлений оператор навчальної телестудії для зйомки заходу. Знаючи це, я спокійно чекав, поки зададуть запитання та виступлять випадкові люди, щоб і собі взяти слово. Але несподівано для мене Ярослав ГРИЦАК припинив дискусію. З цієї причини в цьому тексті я висловлю письмово те, про що хотілося б сказати у Великій хімічній для загалу. Сподіваюся бути почутим ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1053 | Додав: pprosvita | Дата: 12.12.2011 | Коментарі (0)

26 листопада Україна вкотре офіційно відзначила День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій. Цю скорботну дату відзначали й у Верхньодніпровську. І вже стало звичним, що про голодомор щось завчено говориться з високих трибун перед адміністративно скликаними делегаціями службовців держустанов (у Верхньодніпровську біля пірамідоподібного пам’ятного знаку було зорганізовано сотні дві службовців та групу слухачів місцевого коледжу), які відразу по завершенню промов розвіюються з місця пошанування, мов дим.
Знаковою рисою є те, що в казенних промовах зі згадками про голодомор, трохи як не про стихійне явище, губиться згадка про його спланований характер, про політичні репресії, які супроводжували всю трьохсотлітню історію перебування України в імперському московському ярмі. Адже, і царськими указами, і більшовицько-компартійними наказами та декретами нищилася українська нація, що мала свою історію, свою мову, свою пісню, свою церкву і свої традиції.
У Верхньодніпровсь ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА - ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬК | Переглядів: 886 | Додав: pprosvita | Дата: 12.12.2011 | Коментарі (0)

Перший заступник Генерального прокурора, член Вищої ради юстиції Ренат КУЗЬМІН має бути негайно відсторонений від посад через неприкритий тиск на суд. Про це йдеться в заяві президії політради партії "Батьківщина", повідомляє прес-служба партії. У партії пояснюють таку вимогу тим, що в переддень засідання Апеляційного суду у справі проти Юлії ТИМОШЕНКО Ренат КУЗЬМІН дав інтерв’ю, в якому заявив, що не бачить юридичних підстав для скасування вироку Печерського районного суду столиці.
"Це заявила людина, яка одночасно як заступник Генпрокурора підписує обвинувальний висновок щодо Юлії ТИМОШЕНКО, а як член ВРЮ - звільняє суддів за "неправильні" рішення. Ми переконані, що це неприкритий, нахабний тиск на суд напередодні засідання 13 грудня", - заявили у партії. "Батьківщина" підкреслює, що жодної юридичної підстави для утримання екс-прем’єра під вартою не існує, а жодного аргументу сторони обвинувачення не доведено в ході судового розгляду. "Тому ми наполягаємо, що в заявах Рената К ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 755 | Додав: pprosvita | Дата: 12.12.2011 | Коментарі (0)

Борис МОЗОЛЕВСЬКИЙ, видатний археолог і не менш видатний поет (хоча фактично все своє життя – опальний) свого часу знайшов золоту царську пектораль. А тепер кожен із нас може знайти в його віршах, воістину геніальних, і свій шлях до істини. Інша справа, скільки кроків після цього той кожен зможе ним ступити. Але після тієї знахідки мають стати зрозумілими ось ці, наприклад, слова, написані Борисом МОЗОЛЕВСЬКИМ:
«А я один. Та ще зіниця Бога.
Та ще моя священна правота.
Оце й усі спільники…»
І можна бути переконаним, що у пошуках свого неповторного шляху неабияким духовним компасом має послужити книга, яка під назвою «Співець скіфського степу» вийшла нещодавно цього року у світ. Як зазначено, це збірник документально-публіцистичних матеріалів до 75-річчя з дня народження Бориса МОЗОЛЕВСЬКОГО і 40-річчя зн ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1098 | Додав: pprosvita | Дата: 12.12.2011 | Коментарі (0)