PP

     Четвер, 25.04.2024, 21:48



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Січень » 26 » З лялькою-мотанкою на фестивалі
23:57
З лялькою-мотанкою на фестивалі
Нещодавно в Кривому Розі відбувся уже 17-й відкритий міський фестиваль «Душі криниця». В його рамках увагу багатьох глядачів привернули роботи майстрині Надії ГЕВОРКЯН, яка провела майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки. Всі бажаючі мали рідкісну можливість зробити ляльку своїми руками, слідуючи її порадам . Крім того, майстриня ще й цікаво розповіла про історію виникнення української народної іграшки.
Коли ж я поцікавилася, звідки до неї прийшло таке вміння і коли вона почала виготовляти ляльки, Надія ГЕВОРКЯН сказала, що це було ще на Житомирщині, у місті Баранівці, де вона народилась. Там є великі поклади каоліну, глини, з якої виготовляли донедавна найкращий посуд у світі. Тож вона добре знає, що таке краса, яку люди можуть створити своїми руками. Тоді, в дитинстві, як розповіла майстриня, батьки були зайняті довгий час спорудженням будинку, а вона з іншими дітьми гуляла на вулиці. Ось тоді Надійці хтось з дорослих й показав, як робити ляльки-мотанки. Дівчинці це сподобалось, і вона почала їх виготовляти все більше й більше.
Майстриня вважає, що й до цього часу це народне мистецтво належним чином ще не досліджене, і тут може бути багато цікавого, пов’язаного з давніми звичаями й віруваннями українського народу. Якщо ж окремо говорити про ляльку як оберіг, то треба усвідомити, що чи не все залежить від тієї любові, яку вкладає кожна майстриня у свою роботу. До того ж, повинне бути сильне бажання, власне, захистити людину від різних нещасть. Але все одно при цьому виготовлена лялька не може стати оберегом для всіх, хто ту ляльку придбає. Бо оберегом вона може стати насамперед для тієї людини, яка її виготовила, а також – для рідних і близьких їй людей, для яких вона спеціально робить ту ляльку і вкладає в неї свою любов та сильне-сильне бажання допомогти і принести радість.

Олена МАКОВІЙ.

На світлинах:


ляльки-мотанки, виготовлені Надією ГЕВОРКЯН;


під час майстер-класу на фестивалі разом з майстринею.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 969 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: