PP

     Четвер, 25.04.2024, 17:51



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Серпень » 9 » Вшанували пам’ять отамана Степової дивізії
17:58
Вшанували пам’ять отамана Степової дивізії
12 травня цього року відбулася зустріч із автором роману "Чорний Ворон” Василем ШКЛЯРЕМ у Ганнівці Петрівського району Кіровоградської області. Не міг Василь Миколайович, їдучи із Жовтих Вод до Кривого Рогу, оминути Ганнівку, батьківщину славного отамана Степової дивізії Костя БЛАКИТНОГО (ПЕСТУШКА), що підняв повстання проти більшовицьких зайд у Кривому Розі.
Біля пам’ятника зібралося понад два десятки тих, що пам’ятають про борців за волю України. Це представники «Просвіти», тернівського козацтва на чолі з НАСТУСЕНКОМ, прихильники ідеї волі і незалежності нашої України.
Треба зазначити, що пам’ятник спочатку стояв у центрі села, але "заважав” тамтешнім можновладцям, а тому його перенесли на околицю. А може це і на краще, бо тепер з дороги Кривий Ріг-Жовті Води його добре видно і зацікавлені подорожні можуть підійти і вшанувати героя… А от групки місцевих селян, які стояли неподалік, перемовляючись між собою та поглядаючи у бік прибульців, побоялися підійти до гурту, не знаючи, як до цього поставляться "власті”.
Колоритна постать Василя ШКЛЯРА, одягненого у футболку із силуетом вершника й написом "Чорний Ворон” притягувала до себе, зачаровувала своєрідністю висловленої думки, шанобливим ставленням до учасників збору. Він, за його словами, хотів би використати свою Народну премію на нові пошуки чи на створення фільму за його романом…
Василь Миколайович розповів учасникам заходу, як він дійшов до ідеї написання роману "Чорний Ворон”. В узагальненому образі головного героя роману проглядаються і риси Костя БЛАКИТНОГО (ПЕСТУШКА), котрий зі своїм загоном пішов до холодноярців від Нестора МАХНА, коли зрозумів, що МАХНО не воюватиме за незалежну Україну.
Василь ШКЛЯР відповів на низку запитань щодо подій, зображених у романі. Розповів, зокрема, що псевдо "Чорний Ворон” мали, як мінімум, шість отаманів в Україні, серед них - і майже однофамілець письменника СКЛЯР із Жовтих Вод, що став прообразом головного героя роману.
Зварили куліш, пом’янули відважного борця за волю України, сфотографувалися на пам’ять біля пам’ятника, навколо якого висаджено 23 клени, взяли автографи. На прощання пролунав триразовий випал із мисливських рушниць. Це був салют Костеві БЛАКИТНОМУ та усім достойникам України, що боронили її волю, честь та незалежність.


Славій КАРПЕНКО,
активіст Криворізького міського об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА.

На світлині: Біля пам’ятника Кості ПЕСТУШКУ (БЛАКИТНОМУ) в Ганнівці.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 757 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: