PP

     Четвер, 28.03.2024, 19:51



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Грудень » 28 » Українські філологи об’єднались на захист української мови
11:36
Українські філологи об’єднались на захист української мови
Філологи 30 українських вишів об’єднались у громадську організацію – Всеукраїнську асоціацію викладачів української мови і літератури. Декларована мета – разом захищати українську мову в державі. Вони готові долучитися до створення законопроектів, щоб сприяти розвиткові мови.
Викладачі української мови і літератури з різних українських міст зібрались у Львові, де провели перший установчий з’їзд громадської організації. Освітяни переконують, що не можуть байдуже спостерігати за тим, як звужуються межі вживання української мови, а тому хочуть подати політикам відкритий урок. Голова Всеукраїнської Асоціації, професор Києво-Могилянської академії Володимир ПАНЧЕНКО зауважив, що викладачі української мови і літератури у школі, коледжах, вишах – це десятки тисяч людей, яким боляче спостерігати за зумисним нищенням рідної мови. Громадська організація долучатиметься до творення законопроектів, державних програм, які стосується гуманітарної політики, працюватиме над навчальними програмами з мови і літератури, поширюватиме національну культуру. «Це природне прагнення людей об’єднатись, людей, які належать до однієї фахової корпорації, але є й певні форс-мажорні обставини. Ми маємо на увазі ухвалений антиконституційний закон «Про засади державної мовної політики», загалом проблеми в гуманітарній політиці, яка не повинна ставати плацдармом перетворення України у «русскій мір», – каже професор.
УКРАЇНЕЦЬ НЕ МАЄ СОРОМИТИСЬ УКРАЇНСЬКОСТІ
Найважливіше - домогтись високого авторитету української мови у світі. Нині кожен українець має усвідомити, що він українець, тоді всі проблеми з мовою зникнуть, стверджує письменник із Дніпропетровська Ярослав ТРІНЧУК. «Ми мусимо воювати своєю зброєю, це наше слово, дії. Ми живемо у парадоксальній ситуації, маємо українську державу, а українець не знає, хто він. Це дуже відчутно у нас на Дніпропетровщині. Його батьків знищили голодом, він не знає, хто він є. Оцей страх калічить душі нації», – зауважив літератор. Він вважає, що не у простих українців комплекс меншовартості, а в політиків. На кожен антиукраїнський закон люди реагують спротивом, чимало почали розмовляти українською мовою. Українські філологи окреслили десятки проблем щодо вивчення української мови і літератури, зокрема вони критикують підручники, в яких десятки помилок, багато складних для сприйняття, невідповідних текстів, які не виховують, а творять у школярів комплекс неповноцінності. До того ж студентам не зрозумілі такі поняття, як мовна політика, мовні права, процеси…
Професор Львівського університету імені Івана Франка Ярослав ГАРАСИМ переконаний, що українське суспільство мусить осмислити культуру мовлення, не може бути ніяких виправдань каліченню мови. «За проблемою утвердження державного статуту мови, йде проблема об’єднання освітян середньої і вищої шкіл, програм, які «скастрував» міністр і їх треба вже реанімувати», – каже філолог.
Українські філологи, які увійшли у Всеукраїнську Асоціацію, створюватимуть філії в українських містах. Це має бути інтелектуальний майданчик не лише для захисту української мови і літератури, а й розвитку та популяризації.

Галина ТЕРЕЩУК, радіо «Свобода», 14 грудня 2012 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 699 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: